Opis ksiązki
Kup Teraz

153 PRZETWORY I DANIA MIĘSNE SIOSTRY ANASTAZJI

Ocena ( 1 osoba )
6.0
Wydawnictwo: WAM
Data wydania: 2011-02-02
Kategoria: Poradniki
ISBN: 978-83-7505-565-8
Liczba stron: 224
Dodał/a książkę:hania
Domowe przetwory wracają do łask. Pozwalają zachować aromaty lata, wzbogacają codzienne menu i stają się wizytówką niejednej kuchni.

Autorka kulinarnych bestsellerów podpowiada, jak sporządzić znakomite dżemy, konfitury, marynaty, sałatki i inne specjały z owoców, warzyw i grzybów. Proponuje ponadto przepisy na fantazyjne, a proste w wykonaniu dania z drobiu, mięsa wołowego, wieprzowego i ryb. Z siostrą Anastazją przyrządzisz wyłącznie smakołyki!

ponad 1 500 000 sprzedanych książek

Siostra Anastazja ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości od lat gotuje i piecze dla krakowskich jezuitów. W 2008 roku otrzymała Nagrodę Prezesa Międzynarodowych Targów Poznańskich.
szara_linia
Opinie
Ocena 1 2 3 4 5 6
Komentarz
Emilly26 plusminus Linia koment
Przeczytane:2017-03-08, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,WYZWANIE CZYTELNICZE 2017- 26 KSIĄŻEK,
Tym razem Siostra Anastazja w książce pt. ,,153 Przetwory i Dania Mięsne Siostry Anastazji " zaskoczyła czytelnika przepisami na marynaty, konfitury, sałatki, dania mięsne.

Siostra Anastazja na co dzień gotuje i piecze dla krakowskich jezuitów oraz lubi się nimi dzielić z czytelnikami na łamach swoich książek.

Słowo wstępne zachęcające do przeczytania tej pozycji kulinarnej napisał Andrzej Kozioł , który wspominając przy tym miejscach przechowania przetworów tj. o spiżarni, o smaku kiszonej kapusty, o strychu.

Siostra Anastazja udziela 15 fachowych porad dotyczących przechowywania przetworów oraz sposoby ich przygotowania .

W książce ,,153 Przetwory i Dania Mięsne Siostry Anastazji '' znajdujemy alfabetyczny spis treści przetworów i dań mięsnych następującej treści:

Przetwory: Agrest w syropie, Aronia z jabłkiem i gruszką, Botwinka, borowiki marynowane, buraczki czerwone z chrzanem, buraczki czerwone z cukinią, buraczki czerwone z czosnkiem, cebulka marynowana z marchewką, czosnek marynowany, dynia marynowana, dynia w syropie, dżem agrestowy, dżem brzoskwiniowy, dżem jabłkowo - migdałowy, śliwkowo - orzechowy, dżem z dyni, fasola szparagowa, groszek z marchewką, groszek zielony, gruszki marynowane, grzyby solone, jabłka na szarlotkę, jabłka tarte, kalafior marynowany, kapusta kiszona z marchewką, konfitura z róży, brzoskwini, jeżyn, kurki w marynacie, papryka w sosie , koreczki ogórkowe z kolendrą, przecier ogórkowy, przecier pomidorowy, sałatka warzywna, sałatka z cukinii , sałatka z cukinii i zielonych pomidorów, sałatka z kapustą, sok z aronii, sos pomidorowo - jarzynowy, szpinak z czosnkiem , śliwki konserwowe, truskawki w syropie, wiśnie w syropie.

Dania Mięsne

Bitki wołowe, bitki wołowe panierowane, filet z indyka z szynką, filet z kurczaka faszerowany kurkami, filet z kurczaka i kapustą, indyk w cebuli, Kaczka nadziewana wątróbką, kurczak pieczony w całości, kurczak pieczony w sosie sojowym, kurczak pieczony z ananasem , kotleciki z kurczaka mielonego, kurczak nadziewany w krakersach, kurczak nadziewany z kokosem, kurczak nadziewany z orzeszkami, pulpety zapiekane w sosie koperkowym, rolada drobiowa, ryba po królewsku, sakiewki schabowe, schab faszerowany w galarecie, szczupak gotowany, szczupak smażony, śledzie w sosie mlecznym, śledzie z cebulką, udka pieczone, wieprzowina z serem.

Przepisy zaprezentowane w książce ,,153 Przetwory i Dania Mięsne Siostry Anastazji ,,przez Siostrę Anastazję prezentują bardzo dobry poziom wiedzy kulinarnej.

Dzięki przepisom na przetwory, marynaty, konfitury zamieszczonej w tej oto książce można nauczyć się z przyjemnością wykonać je samemu.

Dania mięsne cieszące się popularnością wśród osób lubiących polską kuchnią są zazwyczaj: kurczak przyrządzony na różne sposoby, pulpety zapiekane w sosie koperkowym, śledzie, gdyż są proste w wykonaniu.

Prawdziwa sztuka kulinarna polega na wykonaniu dania, którym zaskoczymy samych siebie oraz osoby ceniące dobry smak przetworów i dań mięsnych podawanych w polskiej kuchni.

Książka napisana jest językiem kulinarnym zrozumiałym dla czytelnika. Zdjęcia przetworów, marynat, konfitur, dżemów i dań mięsnych są zamieszczone na każdej jej stronie.

Oprawa miękka, zawiera 220 stron. Książka wydana przez Wydawnictwo WAM.

Polecam zapoznanie się z tą kulinarną książką napisaną przez Siostrę Anastazję Pustelnik.
gendun Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Sumire Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
andr Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
break
POLUB NAS!
WYDAWCY POLECAJĄ
Książka, dzięki której pokochasz książki. Nawet, jeśli nie lubisz czytać
Pax
Nieja i ja
 
STRONA GŁÓWNA

MOJE GRANICE
Dodaj/Opublikuj
Wirtualna biblioteczka
Ustawienia
Więcej opcji
KSIĄŻKI
recenzje
premiery, nowości
zapowiedzi wydawnicze
audiobooki
patronaty
rankingi
autorzy
rekomendacje
wyzwania czytelnicze
WIERSZE

OPOWIADANIA

KONKURSY

SPOŁECZNOŚĆ
forum
blogi
zdjęcia
filmy
kalendarz
książki za aktywność
PUBLICYSTYKA
wywiady
eseje
sylwetki twórców
recenzje filmów