Ok�adka - Amazonia w weekend

Cena : 13,10 z�
Doda�:AnetaG
wrzu� na facebook
Recenzja - Amazonia w weekend

„Amazonia w weekend” to nie ksi±¿ka przyrodnicza ani przewodnik. Amazonia to nawi±zanie do g±szczu dziczy, jaka nas otacza, gdzie cz³owiek jest najniebezpieczniejszym stworzeniem ze swoimi emocjami, charakterem, zwyczajami i wygodnym ¿yciem. Tak sobie Autor zatytuowa³ zbiór humoresek, wy¶miewaj±cych ró¿ne zdarzenia sytuacyjne z historii nie tylko politycznej zasz³ej i obecnej. [...] Historie Pana Jareckiego maj± celn± pointê, trafiaj± w sedno historii, wy³apuj±c i wyjaskrawiaj±c g³upotê ludzk±, dziwne zdarzenia w sposób bardzo groteskowy. Czasem siê ¶miejemy, a czasem historia wymusza na nas refleksjê nad tekstem podczas czytania, wyobra¿aj±c lub przypominaj±c sobie czasy, o których pisze autor. W ¿yciu dobrze jest siê nie tylko uczyæ, ale i bawiæ lub wrêcz uczyæ poprzez zabawê i ¶miech. W koñcu ¿ycie samo w sobie jest zbyt powa¿ne, ¿eby nie zauwa¿aæ krotochwili dnia powszedniego, ¿eby nie wy¶miaæ tego, co nale¿y wy¶miaæ — w naszym mniemaniu uchodz±cym za ¶miesznotê czy wrêcz bzdurê. Czasem bohaterem takiej historyjki jest s³owo czy my¶l, którego historiê autor ubra³ w przejaskrawion± dykteryjkê. [...] Jacek Jarecki podkre¶la, ¿e uwielbia niezobowi±zuj±cy, hulaszczy sznyt staropolszczyzny. Wziêt± z ¿ycia soczysto¶æ dialogów, któr± mamy zupe³nie za darmo na co dzieñ. Autor zaznacza równie¿, ¿e bardzo lubi swoich bohaterów. Nawet tych, którzy ³obuzuj±! [fragment wstêpnej notki o autorze w "Amazonia w weekend", Warszawa, luty 2010, Goneta.net, pdf, 171 stron]

JACEK JARECKI (1963) — mieszkaniec Goliny, niewielkiego miasteczka ko³o Konina. Do obecnego swojego pisarstwa wróci³ po dwudziestu latach przerwy. Wcze¶niej pisa³ komentarze do wydarzeñ politycznych. Potem doszed³ do wniosku, ¿e lepiej postrzegane s± takie komentarze w wersji humoresek z tym humorem na odpowiednim poziomie.

U wydawcy
Pufcio
Zauroczenia
Granice na Facebooku
Linki reklamowe:
prawnik kraków   apteka internetowa   biuro nieruchomo¶ci Kraków   restauracja Kraków   dotacje unijne   Pozycjonowanie stron Kraków | osób online: