Ok�adka - Klucz do Tolkiena

Ilo�� stron: 368
Cena : 35.91 z�
Doda�:Wojciech Polak
wrzu� na facebook
"Klucz do Tolkiena" to ksi±¿ka szczegó³owo rekonstruuj±ca chronologiê wydarzeñ przedstawionych w arcydziele J.R.R. Tolkiena W³adca Pier¶cieni, opisuj±ca dzieñ po dniu dzia³ania bohaterów i ukazuj±ca zwi±zki miêdzy równolegle zachodz±cymi wypadkami. Wbrew pozorom, nie jest to praca przeznaczona wy³±cznie dla maniakalnych wielbicieli powie¶ci, którzy historiê wyprawy Froda Bagginsa przeczytali kilkana¶cie czy kilkadziesi±t razy. Chronologia, obejmuj±ca ponad 1400 lat stworzonego przez Tolkiena ¶wiata, okazuje siê punktem wyj¶cia rozwa¿añ dotycz±cych wielu zagadek tego dzie³a. Od prostych pytañ przechodzimy do zagadnieñ fundamentalnych, jak wpisana we W³adcê Pier¶cieni Tolkienowska filozofia historii, stosunek pisarza do dwudziestowiecznych totalitaryzmów: komunizmu i nazizmu czy te¿ jego pogl±dów na rolê przyrody i techniki w ¿yciu cz³owieka.Dowiadujemy siê równie¿ wiele o powstawaniu samego dzie³a oraz o zastosowanych przez autora technikach pisarskich, dziêki którym zrodzona w jego wyobra¼ni wizja narzuca siê nam z tak przemo¿n±, wrêcz magiczn± si³±.
U wydawcy
Zauroczenia
Czwarta Rzesza
Granice na Facebooku
Linki reklamowe:
prawnik kraków   apteka internetowa   biuro nieruchomo¶ci Kraków   restauracja Kraków   dotacje unijne   Pozycjonowanie stron Kraków | osób online: