jjon

Do przeczytania Lustrzanego odbicia amerykañskiej pisarki Audrey Niffenegger zachêci³ mnie tytu³, ³adna ok³adka i informacja, ¿e ksi±¿ka jest o bli¼niaczkach.
Elspeth i Edie rozdzieli³ los i przez wiele lat ¿y³y z dala od siebie. Z kolei Valentina i Julia przez dwadzie¶cia lat by³y ze sob± tak mocno zwi±zane, ¿e nie istnia³y bez siebie. Poznajemy je, kiedy opuszczaj± dom rodzinny i rozpoczynaj± doros³e ¿ycie z dala od rodziców. Czy uda im siê oddzieliæ od siebie i zacz±æ ¿yæ w³asnym ¿yciem czy mo¿e potrzeba dzielenia z siostr± ¿ycia przero¶nie wszystkie inne potrzeby? A mo¿e przeciwnie – pragnienie oderwania siê od bli¼niaczki stanie siê najwa¿niejszym celem ¿ycia?
Okazuje siê, ¿e nie jest to powie¶æ stricte o relacji siostrzanej miêdzy bli¼niaczkami. Jest to czê¶ciowo powie¶æ obyczajowa, której akcja rozgrywa siê w Londynie nieopodal cmentarza Highgate, czasem wymienianego jako jedna z turystycznych atrakcji Londynu. A ¿e Robert, jeden z g³ównych bohaterów, jest wolontariuszem oprowadzaj±cym turystów po tym cmentarzu i pisze pracê naukow± na temat tego zabytkowego miejsca, mo¿na te¿ uznaæ tê powie¶æ za powie¶æ z elementami historycznymi. Lustrzane odbicie to równie¿ prezentacja rozmaitych relacji miêdzyludzkich i typów osobowo¶ci, co sprawia, ¿e mog³aby byæ nazwana powie¶ci± psychologiczn±, gdyby nie to, ¿e rysy psychologiczne bohaterów i ich relacje nie s± zarysowane wystarczaj±co g³êboko, by móc je dog³êbnie przeanalizowaæ. Raczej jest tak, choæ nie jest to w powie¶ci nazwane bezpo¶rednio (oprócz choroby Martina), ¿e ka¿dy z g³ównych bohaterów zmaga siê z problemem psychicznym – fobia spo³eczna plus my¶li samobójcze (Valentina), agorafobia i nerwica natrêctw (Martin), nieumiejêtno¶æ do poradzenia sobie ze strat± bliskiej osoby (Robert), uzale¿nienie od drugiej osoby i zaburzenia w³asnej to¿samo¶ci (Julia). S± te¿ elementy romansu, które jednak nie przyczyni³yby siê raczej do zakwalifikowania tej powie¶ci do tego gatunku literatury. Oprócz tego wszystkiego jest jeszcze element fantastyczny – jedn± z wa¿nych postaci jest duch Elspeth, ale za ma³o straszny, by móc mówiæ o horrorze czy thrillerze. Nie jest to wiêc konkretny typ powie¶ci, ale rodzaj literackiego collage’u, dziêki czemu ksi±¿ka ma szanse trafiæ w gust czytelników o ró¿nych preferencjach literackich.
Ksi±¿ka na pewno znajdzie wielu zwolenników. Czytelnicy, którzy lubi± poprzygl±daæ siê ró¿norodnym typom ludzi i ich problemom, jak i czytelnicy, którzy lubi± zjawiska paranormalne, powinni byæ usatysfakcjonowani.
2011-06-12 00:00:22