Jadłonomia. Kuchnia roślinna

Ocena: 5.4 (5 głosów)
Pierwsza książka kucharska twórczyni „Jadłonomii” – najpopularniejszego polskiego bloga o kuchni roślinnej.

Czy łodyga brokułu nadaje się do jedzenia?
Do czego wykorzystać natkę marchewki?
Jak zrobić bezmięsny pasztet na świąteczny stół?

Na te i wiele innych pytań znajdziecie odpowiedź w długo wyczekiwanej książce Marty Dymek – znanej z programu „Dzień dobry TVN” autorki „Jadłonomii”, najpopularniejszego bloga w polskim internecie poświęconego kuchni roślinnej, Kulinarnego Bloga Roku 2013.

W książce znajdziecie ponad 100 przepisów na wegańskie śniadania, obiady i kolacje z bulw, korzeni i liści. Tu burak zmienia się w ciasto czekoladowe, pietruszka występuje w parze z gruszką, a z garści kapusty powstają chrupiące chipsy. Pozycja obowiązkowa dla wszystkich jaroszy i tych, którzy do tej pory nie wyobrażali sobie bezmięsnego obiadu.

Informacje dodatkowe o Jadłonomia. Kuchnia roślinna:

Wydawnictwo: Dwie siostry
Data wydania: 2014-11-10
Kategoria: Kuchnia
ISBN: 978-83-63696-18-4
Liczba stron: 304

więcej

Kup książkę Jadłonomia. Kuchnia roślinna

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Jadłonomia. Kuchnia roślinna - opinie o książce

Avatar użytkownika - annna84
annna84
Przeczytane:2016-12-30, Ocena: 6, Przeczytałam, 52 książki 2016,
Świetna pozycja, nie tylko dla wegan. Powiedziałabym raczej, że przede wszystkim mięsożercy powinni po nią sięgnąć (czego sama jestem przykładem), żeby się przekonać, jak wspaniałe potrawy można wyczarować bez użycia produktów pochodzenia zwierzęcego.
Link do opinii
Avatar użytkownika - mgd
mgd
Ocena: 5, Czytam, 52,
Książka zadowoli nie tylko roślinożercę zapewnia autorka i nie myli się! Książka jest pięknie wydana, dużo zdjęć i przepisów na smaczne i co ważne -proste w przygotowaniu potrawy. Całość podzielona jest na rozdziały np: warzywa zielone, bulwy i korzenie,liście i zioła .. Większość produktów jest dostępna w każdym supermarkecie, no może poza płatkami drożdżowymi, wędzoną herbatą czy świeżą kurkumą. Dla początkujących wyjaśnienia dlaczego w ogóle kuchnia roślinna, czego nie może zabraknąć w kuchni - czyli produkty, które warto mieć pod ręką i niezbędne sprzęty do gotowania. Tradycjonaliści znajda przepis na pasztet z selera, pierogi z soczewicą, kapuśniak czy gołąbki. z drugiej strony przepisy na modne dania: cappuccino ze szparagów, carpaccio z buraka, witariańskie batoniki czy mleko z migdałów. Podoba mi się, że nie ma w tej książce wydumanego nadęcia i "lansiarstwa", zdjęcia wyglądają apetycznie, ale naturalnie i swojsko. Jako fanka Marty i jej kuchni szczerze polecam, nie tylko wegetarianom.
Link do opinii
Avatar użytkownika - Justyna641
Justyna641
Przeczytane:2023-12-25, Ocena: 4, Przeczytałam, 52 książki 2023,

Jakiś czas temu zachwycałam się "Jadłonomią po polsku", gdzie autorka umieściła wegańskie wersje popularnych dań kuchni polskiej, a ta pozycja mnie rozczarowała. Ze stu przepisów znalazłam może z kilkanaście, które mnie zainteresowały. Większość zamieszczonych w niej potraw nie da się zrobić z tego co ma się aktualnie w lodówce (przynajmniej jeśli chodzi o moją), a przy niektórych składnikach nawet sama autorka pisze, że coś jest trudne do kupienia, choć książka została wydana w 2014 roku i mogło się to zmienić. Pomimo wad to książka jest jednak warta polecenia, bo jest w niej przynajmniej kilka fantastycznych przepisów, ale "Jadłonomia po polsku" bez porównania lepsza.

Link do opinii
Avatar użytkownika - krecikowa83
krecikowa83
Przeczytane:2018-01-28, Ocena: 6, Przeczytałem, 52 książki 2018,

Uwielbiam tę książkę. Przepisy wspaniałe i to od nich uczyłam się gotować wegańsko.

Link do opinii

Super przepisy!Pokazuje że jedzenie wegetariańskie nie jest nudne. Piekne wydanie, piekne zdjęcia. 

Przez striny tej książki bije pozytywna energia autorki, na pewno jest cudowna osobą!

Link do opinii
Inne książki autora
Nowa Jadłonomia. Roślinne przepisy z całego świata
Marta Dymek0
Okładka ksiązki - Nowa Jadłonomia.  Roślinne przepisy z całego świata

Marta Dymek, autorka najgłośniejszej polskiej książki o kuchni roślinnej, powraca z długo wyczekiwaną nową książką. Tym razem w roli głównej wystąpią...

Jadłonomia po polsku
Marta Dymek0
Okładka ksiązki - Jadłonomia po polsku

Koniec z długimi listami trudno dostępnych składników. Dość rezygnacji z ulubionych, tradycyjnych smaków. Jadłonomia po polsku pokazuje, że kuchnia...

Zobacz wszystkie książki tego autora
Recenzje miesiąca
Virion. Legenda miecza. Krew
Andrzej Ziemiański ;
Virion. Legenda miecza. Krew
Kołatanie
Artur Żak
Kołatanie
W rytmie serca
Aleksandra Struska-Musiał ;
W rytmie serca
Mapa poziomów świadomości
David R. Hawkins ;
Mapa poziomów świadomości
Dom w Krokusowej Dolinie
Halina Kowalczuk ;
Dom w Krokusowej Dolinie
Ostatnia tajemnica
Anna Ziobro
Ostatnia tajemnica
Hania Baletnica na scenie
Jolanta Symonowicz, Lila Symonowicz
Hania Baletnica na scenie
Lew
Conn Iggulden
Lew
Jesteś jak kwiat
Beata Bartczak
Jesteś jak kwiat
Niegasnący żar
Hannah Fielding
Niegasnący żar
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy