Opis ksiązki
Kup Teraz

Jadłonomia. Kuchnia roślinna

Ocena ( 2 osoby )
6.0
Wydawnictwo: Dwie siostry
Data wydania: 2014-11-10
Kategoria: Kuchnia
ISBN: 978-83-63696-18-4
Liczba stron: 304
Dodał/a książkę:czytam
Pierwsza książka kucharska twórczyni „Jadłonomii” – najpopularniejszego polskiego bloga o kuchni roślinnej.

Czy łodyga brokułu nadaje się do jedzenia?
Do czego wykorzystać natkę marchewki?
Jak zrobić bezmięsny pasztet na świąteczny stół?

Na te i wiele innych pytań znajdziecie odpowiedź w długo wyczekiwanej książce Marty Dymek – znanej z programu „Dzień dobry TVN” autorki „Jadłonomii”, najpopularniejszego bloga w polskim internecie poświęconego kuchni roślinnej, Kulinarnego Bloga Roku 2013.

W książce znajdziecie ponad 100 przepisów na wegańskie śniadania, obiady i kolacje z bulw, korzeni i liści. Tu burak zmienia się w ciasto czekoladowe, pietruszka występuje w parze z gruszką, a z garści kapusty powstają chrupiące chipsy. Pozycja obowiązkowa dla wszystkich jaroszy i tych, którzy do tej pory nie wyobrażali sobie bezmięsnego obiadu.
szara_linia
Opinie
Ocena 1 2 3 4 5 6
Komentarz
annna84 plusminus Linia koment
Przeczytane:2016-12-30, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2016,
Świetna pozycja, nie tylko dla wegan. Powiedziałabym raczej, że przede wszystkim mięsożercy powinni po nią sięgnąć (czego sama jestem przykładem), żeby się przekonać, jak wspaniałe potrawy można wyczarować bez użycia produktów pochodzenia zwierzęcego.
mgd plusminus Linia koment
Ocena: 6, Na półkach: Czytam,52,
Książka zadowoli nie tylko roślinożercę zapewnia autorka i nie myli się! Książka jest pięknie wydana, dużo zdjęć i przepisów na smaczne i co ważne -proste w przygotowaniu potrawy. Całość podzielona jest na rozdziały np: warzywa zielone, bulwy i korzenie,liście i zioła .. Większość produktów jest dostępna w każdym supermarkecie, no może poza płatkami drożdżowymi, wędzoną herbatą czy świeżą kurkumą. Dla początkujących wyjaśnienia dlaczego w ogóle kuchnia roślinna, czego nie może zabraknąć w kuchni - czyli produkty, które warto mieć pod ręką i niezbędne sprzęty do gotowania. Tradycjonaliści znajda przepis na pasztet z selera, pierogi z soczewicą, kapuśniak czy gołąbki. z drugiej strony przepisy na modne dania: cappuccino ze szparagów, carpaccio z buraka, witariańskie batoniki czy mleko z migdałów. Podoba mi się, że nie ma w tej książce wydumanego nadęcia i "lansiarstwa", zdjęcia wyglądają apetycznie, ale naturalnie i swojsko. Jako fanka Marty i jej kuchni szczerze polecam, nie tylko wegetarianom.
anoola Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
ada22 Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
gendun Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
ja_rus Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Inka Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
mskm13 Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
break
Okładka - Jadłonomia. Kuchnia roślinna Malutka czarownica
Otfried Preussler
Okładka - Jadłonomia. Kuchnia roślinna Biblia
Frederic Boyer
Okładka - Jadłonomia. Kuchnia roślinna Puk, puk!
Kaori Takahashi
Okładka - Jadłonomia. Kuchnia roślinna Biblia. Wielkie opowieści Starego Testamentu
Frédéric Boyer
Okładka - Jadłonomia. Kuchnia roślinna Dzień cukierka bez papierka czyli EkoZosia sprząta świat
Katarzyna Sowula, Agata Dudek
POLUB NAS!
WYDAWCY POLECAJĄ
Zwyczajna łaska
Książka Racheli
Sekret Wesaliusza
 
STRONA GŁÓWNA

MOJE GRANICE
Dodaj/Opublikuj
Wirtualna biblioteczka
Ustawienia
Więcej opcji
KSIĄŻKI
recenzje
premiery, nowości
zapowiedzi wydawnicze
audiobooki
patronaty
rankingi
autorzy
rekomendacje
wyzwania czytelnicze
WIERSZE

OPOWIADANIA

KONKURSY

SPOŁECZNOŚĆ
forum
blogi
zdjęcia
filmy
kalendarz
książki za aktywność
PUBLICYSTYKA
wywiady
eseje
sylwetki twórców
recenzje filmów