Okładka - Mój tydzień z Marilyn

Cena : 26,99 zł
Dodał/a:czytam
wrzuć na facebook

Rozmawiając w łóżku z Marilyn Monroe

W 1956 roku Marilyn Monroe przyjeżdża do Anglii kręcić nowy film. To jej miesiąc miodowy - dwa tygodnie wcześniej wyszła za mąż za znanego dramaturga Arthura Millera. Wszystko wygląda jednak zupełnie inaczej, niż sobie wyobrażała. Członkowie ekipy filmowej uważają ją za rozkapryszoną gwiazdkę z Hollywood, brytyjski partner filmowy poniża ją przy każdej okazji, a z zapisków swojego męża dowiaduje się, jak wielkim jest dla niego rozczarowaniem.

Nieoczekiwanie Marilyn odkrywa bratnią duszę w Colinie Clarku - filmowym chłopcu na posyłki, z którym zaczyna spędzać każdą wolną chwilę. Opuszczona przez męża, właśnie jemu opowiada w łóżku o swoim dzieciństwie, karierze i o mężczyznach, którzy zrobią wszystko, aby do tego łóżka ją zaciągnąć...

Ta historia wydarzyła się naprawdę.

Dopiero po wielu latach Colin Clark zdecydował się opowiedzieć o tym, co przez krótki tydzień połączyło go z amerykańską boginią kina.

O czymś bardziej intensywnym i intymnym niż seks.

O czymś, co na zawsze pozostało w ich sercach.

O czymś, co mówi o Marilyn Monroe więcej niż setki jej biografii.

Złoty Glob i nominacja do Oscara dla Michelle Williams - odtwórczyni roli Marilyn Monroe w filmowej adaptacji książki!

U wydawcy
Czytay.pl
Ocena 1 2 3 4 5 6
Dodaj do biblioteczki
Komentarz
Marcepan Linia koment Świetne czytadło, a do tego o niebanalnej osobie. Marilyn Monroe inspiruje mnie, a opisana w książce postać pokazuje podwójne oblicze gwiazdy. Z jednej strony roześmiana seksbomba z plakatu, z drugiej dziecko bawiące się doskonale podczas wolnego dnia, aż w końcu zagubiona, szukająca ciepla kobieta szukająca ukojenia w proszkach nasennych. Książkę warto przeczytać zarówno ze względu na psychologię postaci, jak i świetną historię romansu, który czyta się jednym tchem.
2012-03-01 12:00:39
frolic Linia koment Ci, którzy już obejrzeli film „Mój tydzień z Marilyn” w kinie na pewno wiedzą, że jest on oparty na prawdziwej historii, ale mogą nie zdawać sobie sprawy z tego, że istnieje także książka o tym samym tytule, która stała się podstawą do filmu. Autorem jest Colin Clark, czyli nie kto inny, ale właśnie ów dwudziestokilkuletni chłopak, który zbliżył się do słynnej aktorki bliżej niż ktokolwiek inny, bo potrafił ją wysłuchać i potraktować jak człowieka, a nie jak ładne opakowanie puste w środku. Książka jest krótka, tak jak krótki był czas, który Colin spędził z Marilyn – ale mówi o aktorce naprawdę dużo. Pokazuje, jaka była zagubiona i samotna, jak walczyły w niej dwie strony, ta, którą znamy wszyscy, słodziutka, wdzięcząca się blondynka, i kobieta pragnąca nie sławy, a prawdziwej miłości. Polecam gorąco.
2012-03-13 23:46:39
Złość
Grzech ojca
Ostatnie spotkanie w Paryżu
Granice na Facebooku
Linki reklamowe:
prawnik kraków   apteka internetowa   restauracja Kraków   podręczniki szkolne   biuro nieruchomości Kraków   Tanie ciuchy   Pozycjonowanie stron Kraków | osób online: