Lektura biografii znanych postaci czasami przypomina wizytę w ekskluzywnej cukierni. Fakty zaczerpnięte z ich życia przystrojone są lukrem emfazy, anegdoty i epizodyczne opowiastki zaś grzęzną więcej...
Kropla deszczu spływa powoli
Po czarnej stali przezaczonej
Do ochrony życia. Zwykła
Ironia? Czy też
Drwina życia?
Czarny chłopiec biel dziś rani
I biel tą ochrania.
Kropla deszczu spływa powoli
Po białej stali więcej...
Babcia Genia rozejrzała się za dziadkiem Karolem, ale nie było go nigdzie widać. Baza sprawiała wrażenie wymarłej. Wszędzie wokół panowała cisza, w której tym natarczywiej narastało cykanie wieczornych świerszczy pod liśćmi łopianu i w gąszczu wysokich traw, rosnących dziko między ogrodzeniem i wybetonowanym placem. W zachodzącym słońcu podłużne białe chlewnie więcej...
Wciąż mam plany! Wywiad z Małgorzatą Kalicińską
- Po pięćdziesiątce, po wyfrunięciu dzieci z gniazda, zaczyna się dla nas nowy, dobry czas – to czas dla nas! Nie są konieczne totalne zmiany, rozwody etc, ale można się wówczas skupić na sobie, swoich potrzebach więcej...
Wydawnictwo: Łyński Kamień Data wydania: 2010-05-01 Kategoria: dla dzieci i młodzieży ISBN: 978-83-927607-2-6 Ilość stron: 536 Cena : 35,49 zł Dodał/a:Sławomir Krempa
Ethan, bohater powieści, mieszka w Gatlin - małym, nudnym miasteczku w Południowej Karolinie. Jest nastolatkiem, który gra w kosza i umawia się z dziewczynami. Uwielbia czytać i marzy o podróżach po całym świecie. Zwyczajna historia? Zapewne tak, gdyby nie fakt, że Etan ma swoją tajemnicę. Od miesięcy śni mu się ten sam sen. Widzi w nim tę samą dziewczynę, której nigdy nie spotkał.
Pewnego dnia do jego klasy dołącza nowa uczennica. Okazuje się ona... dziewczyną ze snu. Lena zamieszkuje u swojego wuja Macona. Nie pasuje jednak do mieszkańców Gatlin. Inaczej wygląda, mówi, porusza się. Jest bardziej mroczna. Ma też swoją tajemnicę. Nad jej rodziną od pokoleń ciąży straszliwa klątwa, przez którą Lena nie może żyć jak zwyczajna nastolatka.
Ethan zakochuje się w dziewczynie, a ona odwzajemnia uczucie. Zdradza chłopakowi swoją tajemnicę. Aby uratować Lenę i ich miłość, Ethan próbuje znaleźć sposób na uniknięcie tragicznego losu.
Piękne istoty to współczesna powieść fantasy o niezwykłej miłości i przeznaczeniu. Mroczny świat magii, atmosfera grozy, tajemnice i nieoczekiwane zwroty akcji wciągają od pierwszej strony. Po premierze książki w Stanach Zjednoczonych uznano, że powieść ma szansę powtórzyć sukces sag o Harrym Potterze i bohaterach Zmierzchu. Prawa do ekranizacji Pięknych istot zakupiła z miejsca jedna z największych wytwórni filmowych Warner Bros.
Błyskotliwy debiut amerykańskich autorek odniósł ogromny sukces w Stanach Zjednoczonych (ponad 100 000 sprzedanych egzemplarzy). Prawa do książki sprzedano do 30 krajów. Stała się ona bestsellerem "New York Timesa", "Publisher Weekly" oraz best of 2009 amazon.com.
Kami Garcia jest nauczycielką i specjalistką od literatury dla dzieci i młodzieży. Margaret Stohl uwielbia literaturę amerykańską. Ukończyła filologię angielską i studiowała kreatywne pisanie pod kierunkiem George'a MacBetha, szkockiego poety i pisarza. Obie wraz z rodzinami mieszkają w Los Angeles w Kalifornii. Piękne istoty są ich debiutem literackim.
Autorki zapraszają na swoją stronę internetową www.kamigarciamargaretstohl.com.
Rekomendacje powieści:
Debiut Garcii i Stohl to opowieść o młodych kochankach, w którą po mistrzowsku wpleciono wątki historyczne i magię rodem z południa Stanów. Dla wszystkich, którzy lubią mroczne romanse... Zapadnie wam w pamięć atmosfera przesycona szczegółami, fantastyczna konwencja i ostra krytyka życia południowców, a także fascynująca mitologia.
"Publisher Weekly"
Piękne istoty to wspaniała historia z Południa w klimacie gotyckich powieści grozy, która uwiedzie cię od pierwszej strony, wciągając w mroczny świat magii i tajemnicy. A kiedy w końcu się ockniesz, przecierając ze zmęczenia oczy, będziesz się zastanawiać, gdzie się podziało ostatnich kilka godzin (minie trochę czasu, zanim powrócisz do żywych). Powiedzenie zbyt wiele o tej książce pozbawi cię jednak dreszczyku odkrywcy. Uwierz mi - lepiej jak sam odkryjesz sekret tej pobudzającej wyobraźnię powieści fantasy - Daphne Durham
Amazon Review
Błyskotliwa, romantyczna i wielowymiarowa... Ironiczna narracja... Dla wielbicieli romansów z nutką fantasy, szukających książki, która pochłonie ich bez reszty.
Kirkus Reviews
Niepokojące, mroczne fantasy. Czaruje fascynującymi bohaterami i gotycką oprawą. Tego debiutu nie możesz przegapić.
sorority
O tak! Świat Gatlin mnie zaczarował. Nadal myślę o Ethanie i Lenie, o ich miłości, wbrew wszystkim i wszystkiemu. O Linku, Ridlay i Siostrach, które wiodą dysputy na temat tego, czy jabłko piszę się przez "p" czy raczej "b". I robią to śmiertelnie poważnie. Mogłabym tak wymieniać i wymieniać. Czytając książkę, przed oczami przesuwały mi się kolejne obrazy. Ta powieść jest stworzona do sfilmowania. Polecam.
2010-05-18 21:43:39
Behemot
Piękna, zaskakująca, wciągająca od pierwszych stron i pełna niesamowitej magii.
Polecam. Ja czytam już drugi raz!
betty
Książka jest wciągająca i niesamowita. Zupełnie się wyróżnia wśród książek z tej dziedziny! Polecam wszystkim
2010-05-21 17:23:16
bellex33
Hejkaa...
Nie czytałam jeszcze tej książki, chociaż bardzo bym chciała. Koleżanka poprosiła mnie o odpowiedź na pytanie: Wymień trzy rzeczy, bez których Lena, bohaterka książki, nie może się obyć?
Pragnę jej pomóc, ale nigdzie nic o tym nie jest napisane... błagam pomóżcie... ;D
mobilna
Przeczytałam i jest wspaniała. Polecam naprawdę warto po nią sięgnąć
2010-05-23 18:39:42
Dzixona
Zapowiada się doskonale, chętnie bym ją przeczytała.
2010-05-24 20:39:11
Lenalee
Na początku chcę powiedzieć, że to najpiękniejsza książka, jaką ostatnio mogłam przeczytać. Naprawdę, ma w sobie taki swój własny, niesamowity klimat, jakiego w żadnej książce jeszcze nie spotkałam. Cała książka przesiąknięta jest tajemnicą, magią i miłością. Dominuje w niej wiele uczyć... Smutek, strach, tęsknota... no i miłość oczywiście. Czyta się bardzo, bardzo przyjemnie i bardzo szybko. Niektórych może przerazić mrówcza czcionka, ale dla mnie to zbawienie, bo wydaje się, że jest więcej tekstu do czytania. W każdym bądź razie jest to naprawdę świetna książka, z naprawdę cudownymi bohaterami, naprawdę niesamowitą fabułą i naprawdę niezwykłym, wzruszającym zakończeniem. No, tak... jak już wspomniałam, bohaterowie są naprawdę barwni. Ethan to taki całkiem niezwyczajnie zwyczajny chłopak. Podobało mi się w nim to, że nie zrażał się opinią innych osób, nie dbał o ich zdanie. Postanowił spotykać się z Leną mimo przeciwieństwa innych. To fajne, bo rzadko można spotkać chłopaka, który nie dbałby o zdanie innych i o własną "reputację". Jak przychodzi co do czego, to nagle "Oho, ja jej nie znam!". Lena też jest fajną bohaterką, bardzo zamkniętą w sobie. Polubiłam ją. Ah, no i Macon. Moja najukochańsza postać z całej książki. Tak strasznie go pokochałam, a to dlatego, że bardzo przypominał mi Syriusza z HP. Koniec oczywiście cudowny i wzruszający. Dobra, przyznaję, poryczałam się trochę. Trochę bardzo. Wielkim plusem tej książki jest to, że jest nieprzewidywalna. Naprawdę ciężko przewidzieć pewne sytuacje, a już szczególnie koniec. Mnie końcówka tej książki poraziła, zaskoczyła, zasmuciła i doprowadziła do łez. Super, tego właśnie oczekuję po dobrych książkach.
2010-07-28 22:52:10
Lenalee