Szarlotka Lenina i inne sekrety kuchni radzieckiej

Ocena: 0 (0 głosów)
Niczym nędzna sierota, krążyłam więc po mieszkaniu, powtarzając sobie sarkastyczne sowieckie kawały o deficycie. „Pokroicie mi sto gramów kiełbasy?” – pyta klient w sklepie. „Przynieście, to pokroimy” – odpowiada ekspedientka. Albo: „Dlaczego emigrujesz?”. „Bo mam powyżej uszu tego czczenia – odpowiada Żyd. – Kupisz papier toaletowy – trzeba uczcić tę okazję. Kupisz kiełbasę – znowu trzeba to uczcić”. (fragment książki) Wyjątkowa, osobista opowieść o jedzeniu i o dwudziestowiecznym ZSRR. Anya von Bremzen, wychowana w moskiewskim mieszkaniu komunalnym z jedną kuchnią przypadającą na 18 rodzin, jako dziecko śpiewała ody do Lenina i pragnęła posmakować mitycznego zachodu. W 1974 roku, w wieku 10 lat, razem z matką uciekły do USA, bez zimowych palt i bez prawa powrotu. Od wątroby miętusa, przez kulebiaki po sosiki. Kuchnia dla rosyjskich pisarzy była tym, czym dla Anglików arystokracja, a dla Niemców wojna. Nie bez powodu Czechow, Tołstoj czy Puszkin poświęcili wiele stronic swoich dzieł na opisy doznań kulinarnych. W porywających wspomnieniach Ania von Bremzen odtwarza siedem dekad sowieckiego życia przez pryzmat gotowania i jedzenia, rekonstruuje też wzruszającą historię rodzinną, obejmującą trzy pokolenia. Osobista narracja jest osadzona w rzeczywistości historycznej - ukazuje krwawe rekwizycje zboża za Lenina, maniery Stalina przy stole, debaty kuchenne Chruszczowa, katastrofalną w skutkach politykę antyalkoholową Gorbaczowa, wreszcie upadek ZSRS. Wszystko to spaja w jedną całość ironiczny humor autorki, jej żarliwa nostalgia i przenikliwe spostrzeżenia. Sowiecka sztuka kulinarna poruszy zarówno waszą duszę, jak i zmysły. Anya von Bremzen jako dziecko mieszkała w Moskwie. Grała na fortepianie, pokątnie handlowała w szkole gumą do żucia „Juicy Fruit”, występowała w sowieckich filmach. Po przyjeździe do Stanów Zjednoczonych i ukończeniu studiów w Juilliard School wypracowała sobie renomę jednego z najwyżej cenionych w swoim pokoleniu autorów piszących o jedzeniu. Zdobyła trzy nagrody im. Jamesa Bearda, współredaguje czasopismo „Travel + Leisure”, napisała pięć entuzjastycznie przyjętych książek kucharskich, w tym The New Spanish Table, The Greatest Dishes: Around the World in 80 Recipes oraz Please to the Table: The Russian Cookbook (wspólnie z Johnem Welchmanem). Regularnie pisuje do magazynu „Food & Wine” oraz „Saveur”, publikowała także na łamach „The New Yorker”, „Departures” i „Los Angeles Times”. Również jej artykuły prasowe doczekały się publikacji w kilku antologiach w ramach cyklu Best Food Writing. Włada płynnie czterema językami. Mieszka w Queens w Nowym Jorku, ma też mieszkanie w Stambule.

Informacje dodatkowe o Szarlotka Lenina i inne sekrety kuchni radzieckiej:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
Data wydania: 2016-10-12
Kategoria: Literatura faktu, reportaż
ISBN: 9788323340973
Liczba stron: 320

więcej

Kup książkę Szarlotka Lenina i inne sekrety kuchni radzieckiej

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Szarlotka Lenina i inne sekrety kuchni radzieckiej - opinie o książce

Recenzje miesiąca
Virion. Legenda miecza. Krew
Andrzej Ziemiański ;
Virion. Legenda miecza. Krew
Kołatanie
Artur Żak
Kołatanie
W rytmie serca
Aleksandra Struska-Musiał ;
W rytmie serca
Mapa poziomów świadomości
David R. Hawkins ;
Mapa poziomów świadomości
Ostatnia tajemnica
Anna Ziobro
Ostatnia tajemnica
Hania Baletnica na scenie
Jolanta Symonowicz, Lila Symonowicz
Hania Baletnica na scenie
Lew
Conn Iggulden
Lew
Jesteś jak kwiat
Beata Bartczak
Jesteś jak kwiat
Niegasnący żar
Hannah Fielding
Niegasnący żar
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy