Ta książka zwalcza cukrzycę! Przepis 3

«poprzedni     następny»
2013-06-20 13:46:00
news - Ta książka zwalcza cukrzycę! Przepis 3

Książka Koniec z cukrzycą i otyłością, która do księgarń trafi 19 czerwca, to rewelacyjny program utraty wagi, zapobiegania chorobom, i znakomitego samopoczucia! 

 

Czy masz nadwagę? 

Czy lekarz powiedział Ci, że Twoje stężenie cukru na czczo jest trochę za wysokie? 

Czy masz niepohamowany apetyt na słodycze i węglowodany wysokoprzetworzone? 

Czy masz wysokie ciśnienie tętnicze? 

Czy w Twojej rodzinie ktoś cierpiał na cukrzycę, choroby serca lub otyłość? 

 

Jeśli Twoja odpowiedź na którekolwiek z powyższych pytań jest twierdząca, to znaczy, że ta książka jest Ci potrzebna.

 

Dzięki zawartym w niej przepisom na śniadania obiady i kolacje, których wykonanie jest nieskomplikowane i mało pracochłonne, schudniesz i unormujesz poziom glukozy we krwi. Ponadto owe przepisy na pełne 6 tygodni programu pozwolą Ci się przestawić na nowy, zdrowy styl życia!

 

Prezentujemy trzeci spośród przepisów, które możesz wykorzystać podczas przygotowywania codziennych posiłków. Kolejne trzy zamieścimy w kolejnych dniach. Po więcej sięgnij do znakomitej książki dr. med. Marka Hymana Koniec z cukrzycą i otyłością, która ukazuje się nakładem Wydawnictwa Nowa Proza. 

 

Przeczytaj przepis 1 na rybę z warzywami w pergaminie!

Przeczytaj przepis 2 na sałatkę z białej fasoli!

 

POŻYWNA ZUPA Z WARZYW OGRODOWYCH Z FASOLĄ PINTO

Porcje: 6 Czas przygotowania: 10 minut Czas gotowania: 30 minut

Program: plan podstawowy i zaawansowany

 

• 2 łyżki stołowe oliwy z pierwszego tłoczenia (extra virgin)

• ½ małej cebuli, pokrojonej w kosteczkę

• 1 łyżka stołowa czosnku, przeciśniętego przez praskę

• 1 łyżka stołowa przecieru pomidorowego

• 1 łyżeczka nasion selera, kopru albo kminku

• 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki

• 1 mała marchewka, pokrojona w kosteczkę

• 1 mała rzepa jadalna, obrana i pokrojona w kostkę

• 2 filiżanki jarmużu lub kapusty ogrodowej, posiekanych

• 1 wielki pomidor, posiekany

• ½ łyżeczki soli morskiej

• 1 puszka (425 g) fasoli pinto

• 1 filiżanka świeżych lub mrożonych ziaren kukurydzy

• 5 filiżanek wody

• 2 łyżki stołowe świeżych listków bazylii albo 2 łyżeczki suszonej bazylii

• sól i pieprz do smaku

• odrobina octu balsamicznego lub świeżego soku z cytryny

 

Duży garnek na zupę postaw na średnim ogniu, podgrzej oliwę i podsmażaj na niej cebulę i czosnek, aż zmiękną. Dodaj przecier pomidorowy, wymieszaj, tak by przykrył całą cebulę. Dodaj nasiona selera, kopru lub kminku, następnie marchewkę i rzepę. Podsmażaj kilka minut, aż warzywa zmiękną.

 

Dodaj zielone warzywa i pomidor, smaż dalej przez 1 minutę, po czym posól. Dodaj fasolę pinto z puszki wraz z zalewą, kukurydzę, wodę i bazylię. Zagotuj, zmniejsz ogień i na najmniejszym gotuj zupę jeszcze 15 minut.

 

Dodaj sól i pieprz do smaku oraz odrobinę ostu balsamicznego albo soku z cytryny.

 

Wartości odżywcze dla 1 porcji: 

kalorie 340, węglowodany 55,9 g,

błonnik 13,3 g, białko 17,6 g, 

tłuszcz 6, 0 g, cholesterol 0 mg, sód

200 mg, wapń 143 mg.

Opinia
Treści
takahe Linia koment super przepis
2014-02-06 13:27:07
POLUB NAS!
WYDAWCY POLECAJĄ
Zwyczajna łaska
Książka Racheli
Sekret Wesaliusza
 
STRONA GŁÓWNA

MOJE GRANICE
Dodaj/Opublikuj
Wirtualna biblioteczka
Ustawienia
Więcej opcji
KSIĄŻKI
recenzje
premiery, nowości
zapowiedzi wydawnicze
audiobooki
patronaty
rankingi
autorzy
rekomendacje
wyzwania czytelnicze
WIERSZE

OPOWIADANIA

KONKURSY

SPOŁECZNOŚĆ
forum
blogi
zdjęcia
filmy
kalendarz
książki za aktywność
PUBLICYSTYKA
wywiady
eseje
sylwetki twórców
recenzje filmów