Poznaj przepisy Magdy Gessler!
Data: 2014-04-17 11:21:04 | Ten artykuł przeczytasz w 5 min.Magda Gessler, najbardziej znana polska restauratorka i kreatorka smaku, zdradza przepisy, które odmieniły kulinarne oblicze Polski.
W książce Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler znajdziecie blisko 60 przepisów pochodzących z czterech ostatnich sezonów programu „Kuchenne Rewolucje”. Dzięki nim przygotujecie sycące zupy, aromatyczne mięsa, wyśmienite desery. Niech Waszą kuchnię wypełni kusząca woń świeżych ziół, pełne kolorów warzywa i owoce, wyraziste smaki mięs. Sięgnijcie po książkę Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler. Wypróbujcie część zamieszczonych w niej przepisów, które premierowo publikujemy:
Proziaki z masłem czosnkowym
sezon 7, odcinek 9
dla 6 osób
Ciasto
1 kg mąki pszennej
0,5 l zsiadłego mleka lub kefiru
1,5 łyżki cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
sól
Masło czosnkowe
200 g masła
1 pęczek natki pietruszki
3 ząbki czosnku
1,5 łyżeczki soli
Ciasto: Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Powstałe ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1 cm, foremką wycinaj okrągłe lub kwadratowe placki i piecz na suchej patelni (lub na blasze kuchni opalanej drewnem) z każdej strony po 3–4 minuty, pilnując, aby się nie przypaliły. Podawaj gorące z masłem czosnkowym.
Masło czosnkowe: Masło roztop w rondelku. W blenderze zmiksuj pietruszkę z solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dolewając powoli roztopione masło. Gotowe masło przełóż do czystego pojemnika i wstaw na 20 minut do lodówki.
Kruche babeczki z mięsem z kaczki
sezon 8, odcinek 4
na mniej więcej 35 babeczek
Ciasto
2 szklanki mąki krupczatki
200 g masła
2 jajka
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżeczka soli
masło do wysmarowania foremek
mąka do podsypywania
Mus z kaczki
600 g mięsa kaczki z rosołu lub pieczonej
100 ml śmietany 36%
3 jajka
3 białka
1 duża cebula
2 łyżki listków świeżego tymianku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
4 ząbki czosnku
sól, pieprz
Ciasto: Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C. Na stolnicy dużym nożem posiekaj wszystkie składniki ciasta i szybko je połącz, formując kulę. Zawiń kulę w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Małe foremki do babeczek wysmaruj masłem. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość 0,5 cm. Szklanką wycinaj krążki, wyłóż nimi foremki do babeczek. Piecz przez mniej więcej 15 minut, aż będą złociste. Kiedy ostygną, nadziewaj je musem z kaczki. Babeczki udekoruj kawałkami truskawek.
Mus: Jajka ugotuj na twardo, ostudź w zimnej wodzie i obierz. Czosnek obierz. Cebulę obierz i pokrój. Mięso zmiel z cebulą, jajkami i czosnkiem. Dodaj zioła, sól i pieprz. Całość ucieraj na gładką masę, stopniowo dolewając śmietanę. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z masą mięsną.
Naleśniki z bryndzą
sezon 5, odcinek 10
dla 4 osób
Farsz
300 g bryndzy
200 ml śmietany 22%
1 pęczek szczypiorku
1 świeżo starta gałka muszkatołowa
słodka i ostra mielona czerwona papryka
sól, świeżo mielony pieprz
Naleśniki
375 ml tłustego mleka
375 ml wody
2 jajka
2 szklanki mąki pszennej
0,25 łyżeczki soli
klarowane masło
Farsz: bryndzę wymieszaj ze śmietaną na gładką masę. Szczypiorek umyj, osusz i posiekaj. Do masy serowej dodaj połowę szczypiorku i przyprawy: pieprz, trochę słodkiej i ostrej papryki i odrobinę startej gałki muszkatołowej. Wymieszaj, spróbuj, dopraw do smaku solą.
Naleśniki: Jajka ubij z odrobiną soli. Dodaj mąkę, wlej mleko i wodę. Całość dokładnie wymieszaj i sprawdź, czy ciasto ma odpowiednią konsystencję: z podniesionej pionowo łyżki powinno spływać i jednocześnie pokrywać jej powierzchnię. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodaj trochę mąki, jeśli za gęste – dolej wody. Naleśniki smaż z obu stron na klarowanym maśle. Farsz rozsmaruj na naleśnikach, zwiń w ruloniki lub koperty i obsmaż na złoto na klarowanym maśle. Podawaj posypane szczypiorkiem i słodką papryką.