Poznaj przepisy Magdy Gessler!

Data: 2014-04-17 11:21:04 | Ten artykuł przeczytasz w 5 min. Autor: Sławomir Krempa
udostępnij Tweet
News - Poznaj przepisy Magdy Gessler!

Magda Gessler, najbardziej znana polska restauratorka i kreatorka smaku, zdradza przepisy, które odmieniły kulinarne oblicze Polski. 


W książce Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler znajdziecie blisko 60 przepisów pochodzących z czterech ostatnich sezonów programu „Kuchenne Rewolucje”. Dzięki nim przygotujecie sycące zupy, aromatyczne mięsa, wyśmienite desery. Niech Waszą kuchnię wypełni kusząca woń świeżych ziół, pełne kolorów warzywa i owoce, wyraziste smaki mięs. Sięgnijcie po książkę Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler. Wypróbujcie część zamieszczonych w niej przepisów, które premierowo publikujemy:

 

proziakiProziaki z masłem czosnkowym 

sezon 7, odcinek 9 

dla 6 osób

 

Ciasto

1 kg mąki pszennej 

0,5 l zsiadłego mleka lub kefiru 

1,5 łyżki cukru 

1 łyżeczka sody oczyszczonej

sól

 

Masło czosnkowe

200 g masła

1 pęczek natki pietruszki 

3 ząbki czosnku 

1,5 łyżeczki soli 

 

Ciasto: Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Powstałe ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1 cm, foremką wycinaj okrągłe lub kwadratowe placki i piecz na suchej patelni (lub na blasze kuchni opalanej drewnem) z każdej strony po 3–4 minuty, pilnując, aby się nie przypaliły. Podawaj gorące z masłem czosnkowym. 

 

Masło czosnkowe: Masło roztop w rondelku. W blenderze zmiksuj pietruszkę z solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dolewając powoli roztopione masło. Gotowe masło przełóż do czystego pojemnika i wstaw na 20 minut do lodówki. 

 

 

babeczkiKruche babeczki z mięsem z kaczki 

sezon 8, odcinek 4

na mniej więcej 35 babeczek

 

Ciasto

2 szklanki mąki krupczatki

200 g masła

2 jajka 

1 łyżka śmietany 18%

1 łyżeczka soli 

masło do wysmarowania foremek

mąka do podsypywania

 

Mus z kaczki

600 g mięsa kaczki z rosołu lub pieczonej 

100 ml śmietany 36% 

3 jajka 

3 białka

1 duża cebula 

2 łyżki listków świeżego tymianku 

2 łyżki posiekanej natki pietruszki 

4 ząbki czosnku 

sól, pieprz 

 

Ciasto: Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C. Na stolnicy dużym nożem posiekaj wszystkie składniki ciasta i szybko je połącz, formując kulę. Zawiń kulę w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Małe foremki do babeczek wysmaruj masłem. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość 0,5 cm. Szklanką wycinaj krążki, wyłóż nimi foremki do babeczek. Piecz przez mniej więcej 15 minut, aż będą złociste. Kiedy ostygną, nadziewaj je musem z kaczki. Babeczki udekoruj kawałkami truskawek.

 

Mus: Jajka ugotuj na twardo, ostudź w zimnej wodzie i obierz. Czosnek obierz. Cebulę obierz i pokrój. Mięso zmiel z cebulą, jajkami i czosnkiem. Dodaj zioła, sól i pieprz. Całość ucieraj na gładką masę, stopniowo dolewając śmietanę. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z masą mięsną. 

 

 

nalesnikiNaleśniki z bryndzą 

sezon 5, odcinek 10

dla 4 osób

 

 

Farsz

300 g bryndzy 

200 ml śmietany 22%

1 pęczek szczypiorku

1 świeżo starta gałka muszkatołowa 

słodka i ostra mielona czerwona papryka

sól, świeżo mielony pieprz

 

Naleśniki

375 ml tłustego mleka

375 ml wody

2 jajka

2 szklanki mąki pszennej

0,25 łyżeczki soli

klarowane masło 

 

Farsz: bryndzę wymieszaj ze śmietaną na gładką masę. Szczypiorek umyj, osusz i posiekaj. Do masy serowej dodaj połowę szczypiorku i przyprawy: pieprz, trochę słodkiej i ostrej papryki i odrobinę startej gałki muszkatołowej. Wymieszaj, spróbuj, dopraw do smaku solą. 

 

Naleśniki: Jajka ubij z odrobiną soli. Dodaj mąkę, wlej mleko i wodę. Całość dokładnie wymieszaj i sprawdź, czy ciasto ma odpowiednią konsystencję: z podniesionej pionowo łyżki powinno spływać i jednocześnie pokrywać jej powierzchnię. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodaj trochę mąki, jeśli za gęste – dolej wody. Naleśniki smaż z obu stron na klarowanym maśle. Farsz rozsmaruj na naleśnikach, zwiń w ruloniki lub koperty i obsmaż na złoto na klarowanym maśle. Podawaj posypane szczypiorkiem i słodką papryką.

REKLAMA

Zobacz także

Musisz być zalogowany, aby komentować. Zaloguj się lub załóż konto, jeżeli jeszcze go nie posiadasz.

Reklamy
Recenzje miesiąca
Paderborn
Remigiusz Mróz
Paderborn
Fałszywa królowa
Mateusz Fogt
Fałszywa królowa
Między nami jest Śmierć
Patryk Żelazny
Między nami jest Śmierć
Zagraj ze mną miłość
Robert D. Fijałkowski ;
Zagraj ze mną miłość
Ktoś tak blisko
Wojciech Wolnicki (W. & W. Gregory)
Ktoś tak blisko
Serce nie siwieje
Hanna Bilińska-Stecyszyn ;
Serce nie siwieje
The Paper Dolls
Natalia Grzegrzółka
The Paper Dolls
Słowa wdzięczności
Anna H. Niemczynow
Słowa wdzięczności
Izabela i sześć zaginionych koron
Krzysztof P. Czyżewski
Izabela i sześć zaginionych koron
Pokaż wszystkie recenzje