Ta książka zwalcza cukrzycę! Przepis 1

«poprzedni     następny»
2013-06-17 09:45:34
news - Ta książka zwalcza cukrzycę! Przepis 1

Książka Koniec z cukrzycą i otyłością, która do księgarń trafi 19 czerwca, to rewelacyjny program utraty wagi, zapobiegania chorobom, i znakomitego samopoczucia! 

 

Czy masz nadwagę? 

Czy lekarz powiedział Ci, że Twoje stężenie cukru na czczo jest trochę za wysokie? 

Czy masz niepohamowany apetyt na słodycze i węglowodany wysokoprzetworzone? 

Czy masz wysokie ciśnienie tętnicze? 

Czy w Twojej rodzinie ktoś cierpiał na cukrzycę, choroby serca lub otyłość? 

 

Jeśli Twoja odpowiedź na którekolwiek z powyższych pytań jest twierdząca, to znaczy, że ta książka jest Ci potrzebna.

 

Dzięki zawartym w niej przepisom na śniadania obiady i kolacje, których wykonanie jest nieskomplikowane i mało pracochłonne, schudniesz i unormujesz poziom glukozy we krwi. Ponadto owe przepisy na pełne 6 tygodni programu pozwolą Ci się przestawić na nowy, zdrowy styl życia!

 

W najbliższych dniach zaprezentujemy pięć przepisów, które możesz wykorzystać podczas przygotowywania codziennych posiłków. Po więcej sięgnij do znakomitej książki dr. med. Marka Hymana Koniec z cukrzycą i otyłością, która ukazuje się nakładem Wydawnictwa Nowa Proza. 

 

Przeczytaj przepis 2 na sałatkę z białej fasoli! 

 

Przeczytaj przepis 3 na zupę z warzyw ogrodowych z fasolą pinto!

 

Przeczytaj przepis 4 na hamburgery z indyka i suszonych na słońcu pomidorów!

 

RYBA Z WARZYWAMI W PERGAMINIE

Porcje: 4 Czas przygotowania: 5 minut Czas gotowania: 20 minut

Program: plan podstawowy i zaawansowany

• 680 g świeżego fileta z ryby (najlepszy jest łupacz albo dorsz)

• szczypta soli morskiej i świeżo zmielonego pieprzu

• 1 mała bulwa fenkułu (kopru włoskiego), pokrojonego w słupki (julienne)

• 1 mały por, pokrojony w słupki

• 1 mała marchewka, pokrojona w słupki

• 4 łodyżki brokułów gałązkowych, pokrojonych wzdłuż na plastry

• 4 ząbki czosnku, pokruszone

• 1 ½ łyżki stołowej oliwy z pierwszego tłoczenia

• 4 plasterki cytryny

• ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego, pokruszonych

• 2 łyżki stołowe białego wina

• posiekana świeża natka pietruszki do przybrania

Rozgrzej piekarnik do temperatury 2250 C. Pergaminowy papier do pieczenia potnij na 8 kawałków, mniej więcej dwa razy większych niż wymiar każdego z czterech kawałków ryby. Dwa przycięte prostokąty pergaminu ułóż razem na kawałku folii aluminiowej przykrojonej do tego samego formatu.

 

Rybę pokrój na cztery części i dopraw solą i pieprzem. Na każdym arkuszu folii aluminiowej z dwiema warstwami pergaminu ułóż jedną czwartą przygotowanych warzyw i czosnku, a na nich po kawału ryby. 

 

Pokrop z wierzchu oliwą. Na każdej porcji ryby połóż plasterek cytryny i posyp szczyptą nasion kopru włoskiego. Spryskaj białym winem. 

 

Każdą porcję starannie zawiń w pergamin i folię, zaciskając brzegi, żeby pakiety były szczelne. Umieść je w nagrzanym piekarniku na dużej macie lub blasze do pieczenia i piecz przez 20 minut, aż pakiety zaczną puchnąć. Przetnij każdy pakiet z góry i posyp rybę natką pietruszki.

 

Porcje ryby można układać bezpośrednio w pergaminie na poszczególnych talerzach, ewentualnie ostrożnie przełożyć zawartość wszystkich pakietów na półmisek. Podawaj z Pilawem z dzikiego ryżu z orzechami pekan i jagodami goji (patrz niżej).

 

Wartości odżywcze dla 1 porcji:

kalorie 277, węglowodany 11,8 g,

błonnik 3,4 g, białko 4 40,9 g, tłuszcz 6,9 g, cholesterol 94 mg,

sód 223 mg, wapń 95 mg.

 

 

Opinia
Treści
takahe Linia koment Kolejny świetny przepis
2014-02-06 13:31:59
POLUB NAS!
WYDAWCY POLECAJĄ
Zwyczajna łaska
Książka Racheli
Sekret Wesaliusza
 
STRONA GŁÓWNA

MOJE GRANICE
Dodaj/Opublikuj
Wirtualna biblioteczka
Ustawienia
Więcej opcji
KSIĄŻKI
recenzje
premiery, nowości
zapowiedzi wydawnicze
audiobooki
patronaty
rankingi
autorzy
rekomendacje
wyzwania czytelnicze
WIERSZE

OPOWIADANIA

KONKURSY

SPOŁECZNOŚĆ
forum
blogi
zdjęcia
filmy
kalendarz
książki za aktywność
PUBLICYSTYKA
wywiady
eseje
sylwetki twórców
recenzje filmów