Poznaj nowe przepisy Magdy Gessler!

Data: 2014-04-25 13:07:20 | Ten artykuł przeczytasz w 4 min. Autor: Sławomir Krempa
udostępnij Tweet
News - Poznaj nowe przepisy Magdy Gessler!

Magda Gessler, najbardziej znana polska restauratorka i kreatorka smaku, zdradza przepisy, które odmieniły kulinarne oblicze Polski. 


W książce Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler znajdziecie blisko 60 przepisów pochodzących z czterech ostatnich sezonów programu „Kuchenne Rewolucje”. Dzięki nim przygotujecie sycące zupy, aromatyczne mięsa, wyśmienite desery. Niech Waszą kuchnię wypełni kusząca woń świeżych ziół, pełne kolorów warzywa i owoce, wyraziste smaki mięs. Sięgnijcie po książkę Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler. Wypróbujcie część zamieszczonych w niej przepisów, które premierowo publikujemy:

 

Przejrzyj 1 część przepisów Magdy Gessler!

 

dorszDorsz w zielony sosie z porów i puree z ziemniaków z chrzanem

sezon 5, odcinek 14

dla 4 osób

 

Ryba

1 kg filetu z dorsza ze skórą 

1 łyżka mąki pszennej 

2 cytryny

3 łyżki cukru

olej 

sól

 

Sos 

1 duży por

200 ml śmietany 18%

100 g masła

1 łyżka mąki pszennej

200 ml białego wytrawnego wina

kilka gałązek tymianku

sól, mielony biały pieprz 

 

Salsa

1 biała cebula

2 łyżki musztardy z gorczycą 

2 łyżki miodu

0,5 łyżeczki soli

 

Ryba: Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C. Dorsza umyj, osusz, posól, skrop sokiem z połówki cytryny i oprósz mąką. Na patelni rozgrzej olej, rybę podsmaż z obu stron na złoty kolor. Przełóż ją do naczynia żaroodpornego z sosem i wstaw do piekarnika na mniej więcej 10–15 minut. Resztę cytryn przekrój na ćwiartki, posyp cukrem i smaż na patelni aż cukier się skarmelizuje. Rybę podawaj z sosem, purée ziemniaczanym z chrzanem, podsmażoną cytryną i słodko-ostrą salsą. Udekoruj świeżym tymiankiem.

 

Sos: Pora oczyść, umyj i pokrój. Na patelni rozpuść 50 g masła, podsmaż pora, wlej białe wino i zredukuj płyn o połowę. Dopraw solą i pieprzem. Mąkę wymieszaj ze śmietaną, wlej na patelnię, zagotuj i mieszaj, aż sos zgęstnieje. Na końcu dopraw solą i pieprzem do smaku, dodaj pozostałą ilość masła, listki tymianku i wymieszaj. 

 

Salsa: Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, posól, włóż do lnianej ściereczki, uderzaj nią o blat, aby puściła sok. Odsącz gorzki sok i wymieszaj cebulę z musztardą i miodem. 

 

 

pieczenPieczen wieprzowa w ziołach pieczona na parze

sezon 6, odcinek 2

dla 6 osób

 

1,5 kg mięsa wieprzowego z łopatki (lub szynki)

1 łyżeczka suszonego tymianku

1 łyżeczka suszonego rozmarynu

1 łyżeczka suszonego majeranku

1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu

1,5 łyżeczki soli

smalec do smażenia

250 ml wody

2 łyżki masła

 

Dzień przed planowanym podaniem dania zioła wymieszaj z solą i pieprzem. Mięso opłucz, osusz, natrzyj mieszanką przypraw i zostaw w chłodnym miejscu na noc. 

 

Następnego dnia mięso zrumień ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym smalcu. Obsmażone mięso połóż na kratce w naczyniu żaroodpornym. Pod kratkę wlej wodę, naczynie przykryj. Wstaw do nagrzanego piekarnika na mniej więcej 1,5 godziny. Mięso podawaj pokrojone w grube plastry. Sos spod pieczeni wymieszaj z masłem, polej nim mięso. Danie udekoruj świeżymi ziołami. 

 

REKLAMA

Zobacz także

Musisz być zalogowany, aby komentować. Zaloguj się lub załóż konto, jeżeli jeszcze go nie posiadasz.

Reklamy
Recenzje miesiąca
Paderborn
Remigiusz Mróz
Paderborn
Fałszywa królowa
Mateusz Fogt
Fałszywa królowa
Zagraj ze mną miłość
Robert D. Fijałkowski ;
Zagraj ze mną miłość
Między nami jest Śmierć
Patryk Żelazny
Między nami jest Śmierć
Ktoś tak blisko
Wojciech Wolnicki (W. & W. Gregory)
Ktoś tak blisko
Serce nie siwieje
Hanna Bilińska-Stecyszyn ;
Serce nie siwieje
The Paper Dolls
Natalia Grzegrzółka
The Paper Dolls
Słowa wdzięczności
Anna H. Niemczynow
Słowa wdzięczności
Izabela i sześć zaginionych koron
Krzysztof P. Czyżewski
Izabela i sześć zaginionych koron
Pokaż wszystkie recenzje