Poznaj nowe przepisy Magdy Gessler!
Data: 2014-04-25 13:07:20 | Ten artykuł przeczytasz w 4 min.Magda Gessler, najbardziej znana polska restauratorka i kreatorka smaku, zdradza przepisy, które odmieniły kulinarne oblicze Polski.
W książce Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler znajdziecie blisko 60 przepisów pochodzących z czterech ostatnich sezonów programu „Kuchenne Rewolucje”. Dzięki nim przygotujecie sycące zupy, aromatyczne mięsa, wyśmienite desery. Niech Waszą kuchnię wypełni kusząca woń świeżych ziół, pełne kolorów warzywa i owoce, wyraziste smaki mięs. Sięgnijcie po książkę Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler. Wypróbujcie część zamieszczonych w niej przepisów, które premierowo publikujemy:
Przejrzyj 1 część przepisów Magdy Gessler!
Dorsz w zielony sosie z porów i puree z ziemniaków z chrzanem
sezon 5, odcinek 14
dla 4 osób
Ryba
1 kg filetu z dorsza ze skórą
1 łyżka mąki pszennej
2 cytryny
3 łyżki cukru
olej
sól
Sos
1 duży por
200 ml śmietany 18%
100 g masła
1 łyżka mąki pszennej
200 ml białego wytrawnego wina
kilka gałązek tymianku
sól, mielony biały pieprz
Salsa
1 biała cebula
2 łyżki musztardy z gorczycą
2 łyżki miodu
0,5 łyżeczki soli
Ryba: Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C. Dorsza umyj, osusz, posól, skrop sokiem z połówki cytryny i oprósz mąką. Na patelni rozgrzej olej, rybę podsmaż z obu stron na złoty kolor. Przełóż ją do naczynia żaroodpornego z sosem i wstaw do piekarnika na mniej więcej 10–15 minut. Resztę cytryn przekrój na ćwiartki, posyp cukrem i smaż na patelni aż cukier się skarmelizuje. Rybę podawaj z sosem, purée ziemniaczanym z chrzanem, podsmażoną cytryną i słodko-ostrą salsą. Udekoruj świeżym tymiankiem.
Sos: Pora oczyść, umyj i pokrój. Na patelni rozpuść 50 g masła, podsmaż pora, wlej białe wino i zredukuj płyn o połowę. Dopraw solą i pieprzem. Mąkę wymieszaj ze śmietaną, wlej na patelnię, zagotuj i mieszaj, aż sos zgęstnieje. Na końcu dopraw solą i pieprzem do smaku, dodaj pozostałą ilość masła, listki tymianku i wymieszaj.
Salsa: Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, posól, włóż do lnianej ściereczki, uderzaj nią o blat, aby puściła sok. Odsącz gorzki sok i wymieszaj cebulę z musztardą i miodem.
Pieczen wieprzowa w ziołach pieczona na parze
sezon 6, odcinek 2
dla 6 osób
1,5 kg mięsa wieprzowego z łopatki (lub szynki)
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
1,5 łyżeczki soli
smalec do smażenia
250 ml wody
2 łyżki masła
Dzień przed planowanym podaniem dania zioła wymieszaj z solą i pieprzem. Mięso opłucz, osusz, natrzyj mieszanką przypraw i zostaw w chłodnym miejscu na noc.
Następnego dnia mięso zrumień ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym smalcu. Obsmażone mięso połóż na kratce w naczyniu żaroodpornym. Pod kratkę wlej wodę, naczynie przykryj. Wstaw do nagrzanego piekarnika na mniej więcej 1,5 godziny. Mięso podawaj pokrojone w grube plastry. Sos spod pieczeni wymieszaj z masłem, polej nim mięso. Danie udekoruj świeżymi ziołami.