Fotografia żywności od kuchni

Ocena: 5 (1 głosów)
opis

Jak smakowicie sfotografować żywność? To pytanie, które zajmuje poranki i noce fotografów reklamowych na całym świecie. Ci, którzy znaleźli odpowiedź na to pytanie, są szczęśliwymi ludźmi, którzy nie tylko rozwijają swoją pasję i talent, ale mogą przy okazji zarobić niezłe pieniądze.

Jednym z tych, którzy zgłębili ową tajemnicę, jest Teri Campbell, amerykański zawodowy fotograf, mistrz w zakresie fotografowania jedzenia. Można rzec, że w restauracji się urodził i wychował, bo spędzał tam jako dziecko mnóstwo czasu, razem z mamą - kelnerką. Sam twierdzi dziś, że ten okres skłonił go do późniejszego wyboru fotografii reklamowej i specjalizacji, fotografii żywności, jako życiowego zawodu i celu. W swoim zawodzie Campbell pracuje już od wielu lat, mając na koncie mnóstwo sukcesów i fotografii, które przyniosły mu uznanie i sławę w środowisku.

Idąc za ciosem, fotograf postanowił, że podzieli się z pasjonatami fotografii żywności swoimi przemyśleniami i podpowie, jak prawidłowo i nietypowo sfotografować potrawy. W ten sposób powstała Fotografia żywności od kuchni, traktująca o wykonywaniu zdjęć potraw, zawierająca masę informacji na temat aranżowania zdjęć, szczegółów technicznych, sposobu fotografowania, oświetlania, etc. Książka, która może stać się bodźcem do własnych poszukiwań i do szlifowania własnych zdolności.

                Fotografia żywności..., to niezbyt obszerny poradnik, skierowany do osób, które mają pojęcie o fotografowaniu. Autorowi przyświecał cel przybliżenia fotografii żywności tym osobom, które posiadają już dość dużą wiedzę na temat samego warsztatu fotografa, po to, by przybliżyć nie zupełnym laikom, a praktykom z doświadczeniem dziedzinę fotografii, którą sam się zajmuje. A być może także i po to, by znaleźć godnego następcę.

W książce znajdziemy schematy ustawienia kompozycji, omówienie pracy ze sprzętem, na jaki niestety nie mogą sobie pozwolić wszyscy, a już na pewno nie osoby pstrykające fotografie dla zabawy. To książka albo dla zawodowców, albo dla dość majętnych hobbystów, którzy jednak zupełnymi amatorami nie są. Omawia nie tylko sam proces powstawania zdjęć, przygotowanie do sesji, etc. ale i drugi, równie ważny proces, obróbkę. W tym przypadku w Adobe Camera Raw i Adobe Photoshop. To książka o tajnikach fotografowania żywności, dająca możliwość dopracowania warsztatu, nie zaś nauka od podstaw (!), o ile już próbuje się pracy z fotografią żywności.

Zdecydowanie jest to pozycja dla pasjonatów, takich jak jej autor.

To krótki, a treściwy poradnik, z pięknymi zdjęciami, które zachęcić mogą do spróbowania choćby pracy z tym rodzajem fotografii. Znajdziemy tu opisy 12 sesji, które zostały zaplanowane wokół różnorodnych tematów. To pomysły na zdjęcia od kulek lodowych, poprzez krewetki aż do pizzy z ciągnącym się serem, czy ujęcie nalewanej mrożonej herbaty. Wykorzystujące różnolite techniki, aranżacje, etc. wnoszą świeżość i sporo wiedzy na temat technik fotografowania jedzenia. To mnóstwo praktycznych rad zebranych w jednym miejscu.

Polecam!

Informacje dodatkowe o Fotografia żywności od kuchni:

Wydawnictwo: Galaktyka
Data wydania: 2014-03-21
Kategoria: Fotografia
ISBN: 978-83-7579-299-7
Liczba stron: 208
Dodał/a opinię: Edyta Staniec

więcej

POLECANA RECENZJA

Zobacz opinie o książce Fotografia żywności od kuchni

Kup książkę Fotografia żywności od kuchni

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Recenzje miesiąca
Paderborn
Remigiusz Mróz
Paderborn
Fałszywa królowa
Mateusz Fogt
Fałszywa królowa
Zagraj ze mną miłość
Robert D. Fijałkowski ;
Zagraj ze mną miłość
Między nami jest Śmierć
Patryk Żelazny
Między nami jest Śmierć
Ktoś tak blisko
Wojciech Wolnicki (W. & W. Gregory)
Ktoś tak blisko
Serce nie siwieje
Hanna Bilińska-Stecyszyn ;
Serce nie siwieje
Olga
Ewa Hansen ;
Olga
Zranione serca
Urszula Gajdowska
Zranione serca
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy