Grażyna Tuchmacher, która z zawodu jest technikiem żywienia ukończyła wydział Technologii Żywności na Akademii Rolniczej w Poznaniu. Swoje kulinarno-medyczne zainteresowania zrealizowała jako nauczycielka dorastającej młodzieży. Pasja oraz wieloletnia obserwacja nawyków żywieniowych nastolatków jak i mody na niezdrową żywność i elementarnego braku świadomości jaki wpływ ma tego typu sposób odżywiania na rozwój fizyczny i umysłowy w okresie dojrzewania oraz na przyszłą ciążę zainspirowały do napisania książki pt. ,,Zdrowe odżywianie i higiena kobiety ciężarnej".
Książka ta jest przeznaczona zarówno dla kobiet oczekujących dziecka jak i tych , które planują posiadanie potomstwa. Ten świetny poradnik , przystępnie przedstawia i podpowiada czytelniczkom zasady nie tylko prawidłowego odżywiania się , ale także zdrowego stylu życia, higieny i kosmetyki ciała, podczas dziewięciomiesięcznej ciąży , czyli najpiękniejszego i najważniejszego okresu w życiu każdej kobiety.
Książka autorstwa Grażyny Tuchmacher składa się 3 części następującej treści:
Część I zawiera:
Żywienie kobiety oczekującej dziecka
- będę szczęśliwą mamą
- prawidłowa waga w czasie ciąży
- zdrowe odżywianie kobiety ciężarnej
- wartość odżywcza podstawowych produktów żywnościowych
- warzywa i ich rola w żywieniu kobiety ciężarnej
- owoce jako naturalna słodycz
- mleko, jogurty , kefiry i sery jako źródła wapnia i białka
- jaja jako źródło cennych składników
- produkty zbożowe jako źródło węglowodanów
- ryby - smaczne i zdrowe
- indyk to najlepszy drób
- mięso zwierząt rzeźnych
- jaki tłuszcz jest najzdrowszy?
- przyprawy kuchenne
- substancje chemiczne najczęściej dodawane do żywności
- planowanie jadłospisów
- wiosna
- lato
- jesień
- zima
Część II zawiera:
Higiena i kosmetyka kobiety oczekującej dziecka
- pielęgnacja ciała
- pielęgnacja cery
- pielęgnacja intymnych okolic ciała
- pielęgnacja skóry pod pachą
- pielęgnacja włosów
- pielęgnacja stóp
Część III zawiera:
Kuchnia młodej pani domu i przyszłej mamy
- zasady obowiązujące w kuchni
- potrawy z warzyw
- owoce w potrawach
- potrawy z mleka i jego przetworów
- dania z jaj
- potrawy mączne
- sałatki z makaronem
- zupy
- dania pól-mięsne z makaronami i warzywami
-potrawy z ryb
- dania z drobiu
- potrawy z mięsa
-Mini-przekąski
-przekąski i kilka wypieków
Autorka przedstawiła doskonałe przepisy dla kobiet w ciąży oraz czytelników, którzy lubią zdrowo się odżywiać: sałatka z groszku zielonego, karp w sosie chrzanowym, zimowa sałatka z owoców, jajecznica na parze, naleśniki z nadzieniem twarogowo - szpinakowym oraz pizza z łososiem.
Prawidłowe odżywianie oraz higiena w czasie ciąży ma służyć prawidłowemu rozwoju dziecka i dzięki temu poradnikowi można zaczerpnąć wiadomości, które posłużą w początkowym etapie ciąży jak i po urodzeniu dziecka.
Zmienia się wiele zaleceń na przełomie lat odnośnie zdrowia i pielęgnacji , odżywienia kobiet w ciąży, ale moim zdaniem ta książka uwzględnia nowości , a zawarte w niej przepisy oparte są na współczesnej oraz tradycyjnej kuchni.
Książka posiada fotografie zaprezentowanych przepisów, wykonaną w perfekcyjny sposób grafikę, uwagi z cennymi poradami ,,Zapamiętaj!", tabela dotycząca substancji dodawanych do żywności - część I oraz interesujące anegdoty z perspektywy maleństwa. Oprawa miękka, stron 215. Wydana została przez Oficynę Wydawniczą ,,Impuls".
Polecam przeczytać tą każdej przyszłej mamie.
Informacje dodatkowe o Zdrowe odżywianie i higiena kobiety ciężarnej:
Wydawnictwo: Oficyna Wydawnicza Impuls
Data wydania: 2010-12-06
Kategoria: Pedagogika
ISBN:
978-83-7587-438-9
Liczba stron: 218
Dodał/a opinię:
Emilly26
Sprawdzam ceny dla ciebie ...