Wśród ogromnej liczby pojawiających się na rynku książek kucharskich trudno znaleźć taką, która w największym stopniu spełni oczekiwania czytelnika. A wymagań tych jest sporo: oczekujemy niebanalnych, ale prostych i szybkich przepisów, chcemy, by towarzyszyły im piękne fotografie inspirujące do niebanalnego podania potrawy, oraz by składniki dań były - chociaż sezonowo - dostępne i mieściły się w rozsądnych granicach cenowych. Jeśli zależy nam, by książka spełniała powyższe oczekiwania czeka nas nie lada wyzwanie. Jeśli jednak krąg naszych poszukiwań zawęzimy do jeszcze węższych granic i poszukiwać będziemy pomysłów na dania wegetariańskie z pomocą przyjdzie nam publikacja Magdaleny Cielengi-Wiaterek.
,,Zielenina na talerzu" to książka kierowana nie tylko do wegetarian, ale także do osób, które chciałyby ,,ulepszyć" swój jadłospis i przede wszystkim zacząć jeść zdrowiej. Autorka już na samym początku podkreśla, że nie jest dietetykiem, a zakochaną w zdrowej kuchni wegetarianką, zatem jakiekolwiek drastyczne kroki związane z nagłą zmianą diety i przyzwyczajeń kulinarnych powinny być skonsultowane ze specjalistą w tej dziedzinie.
Niemniej jednak książka Magdaleny Cielengi-Wiaterek zabiera czytelnika w pełną aromatów podróż po kuchni wegetariańskiej, która - co stanowi ogromny plus publikacji - korzysta z bogactwa polskich, sezonowych składników. Dzięki takim założeniom, ,,Zielenina na talerzu" nie tylko inspiruje do stawiania pierwszych kroków w ,,zielonej" kuchni, ale sprawia, że publikacja jest bardzo przejrzysta i czytelna. Ogromnym atutem książki jest jej podział na rozdziały związane z poszczególnymi porami roku oraz dodatkowo także na podrozdziały dotyczące dań serwowanych na śniadania, obiady i kolacje. Nie musimy martwić się, że wybrane przez nas w połowie grudnia pięknie prezentujące się danie możemy przygotować jedynie wiosną, kiedy wchodzące w jego skład elementy są ogólnie dostępne i co najważniejsze - świeże i pochodzą od regionalnych dostawców. Autorka pozostawia jednak czytelnikowi spore pole do popisu. Prezentowane w książce pomysły na ,,słodkie" śniadania możemy wykorzystać jako desery, a lekkie warzywne sałatki zamiast na obiad, możemy zjeść nieco później - na podwieczorek czy kolację.
Przygotowane przez Magdalenę Cielengę-Wiaterek przepisy na kolejne dania są przystępne, jasno i czytelnie opisane. Nawet osoby, które w kuchni jedynie ,,podgrzewają" gotowe dania bez trudu przygotują większość prezentowanych przez autorkę posiłków. Wbrew powszechnie panującej opinii i błędnym stereotypom, książki nie zalewa fala dań z sałaty i marchewki. Wśród niewielu ,,typowych", zielonych sałatek w książce znajdziemy przede wszystkim pomysły na dania niebanalne: słodkie jagodzianki, kotleciki z kalafiora (do złudzenia przypominające ,,mielone"), kakaowe naleśniki czy pełnoziarniste chleby. Kuchnia wegetariańska daje niegraniczone pole do popisu. Wystarczy umiejętnie łączyć smaki, a powstałe dania nie raz nas jeszcze zaskoczą.
Każdemu przepisowi towarzyszą profesjonalne i z ogromną dbałością o szczegóły wykonane fotografie. Zdjęcia zachęcają do przygotowania przedstawionych w książce dań, ale także stanowią podpowiedź dotyczącą podania i prezentacji potrawy na stole i talerzu. W przeciwieństwie do większości wydawanych w ostatnim czasie książek kucharskich, wydawca zrezygnował z kredowego, błyszczącego papieru, na rzecz utrzymanych w pełnym kolorze prostych (i przez to przyjaznych!), matowych, nieco rustykalnych stron.
,,Zielenina na talerzu" to mocny głos wśród publikacji kulinarnych - nie tylko wegetariańskich, jakie ukazują się ostatnimi czasy na rynku księgarskim. Warto poprawić bądź urozmaicić swój jadłospis, jeść zdrowo oraz korzystać z produktów regionalnych i sezonowych, a książka Magdaleny Cielengi-Wiaterek tylko nam w tym pomoże.
Wydawnictwo: Erica
Data wydania: 2015-05-25
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
Liczba stron: 225
Dodał/a opinię:
Magdalena Galiczek-Krempa
W trzeciej swojej książce autorka Zieleniny na talerzu i Zieleniny bez glutenu udowadnia, że rezygnując z mięsa można ucztować nie tylko smacznie, ale...