Zielenina na talerzu. Wegetariańsko, sezonowo, lokalnie

Ocena: 5.5 (2 głosów)
opis

Wśród ogromnej liczby pojawiających się na rynku książek kucharskich trudno znaleźć taką, która w największym stopniu spełni oczekiwania czytelnika. A wymagań tych jest sporo: oczekujemy niebanalnych, ale prostych i szybkich przepisów, chcemy, by towarzyszyły im piękne fotografie inspirujące do niebanalnego podania potrawy, oraz by składniki dań były - chociaż sezonowo - dostępne i mieściły się w rozsądnych granicach cenowych. Jeśli zależy nam, by książka spełniała powyższe oczekiwania czeka nas nie lada wyzwanie. Jeśli jednak krąg naszych poszukiwań zawęzimy do jeszcze węższych granic i poszukiwać będziemy pomysłów na dania wegetariańskie z pomocą przyjdzie nam publikacja Magdaleny Cielengi-Wiaterek.

,,Zielenina na talerzu" to książka kierowana nie tylko do wegetarian, ale także do osób, które chciałyby ,,ulepszyć" swój jadłospis i przede wszystkim zacząć jeść zdrowiej. Autorka już na samym początku podkreśla, że nie jest dietetykiem, a zakochaną w zdrowej kuchni wegetarianką, zatem jakiekolwiek drastyczne kroki związane z nagłą zmianą diety i przyzwyczajeń kulinarnych powinny być skonsultowane ze specjalistą w tej dziedzinie. 

Niemniej jednak książka Magdaleny Cielengi-Wiaterek zabiera czytelnika w pełną aromatów podróż po kuchni wegetariańskiej, która - co stanowi ogromny plus publikacji - korzysta z bogactwa polskich, sezonowych składników. Dzięki takim założeniom, ,,Zielenina na talerzu" nie tylko inspiruje do stawiania pierwszych kroków w ,,zielonej" kuchni, ale sprawia, że publikacja jest bardzo przejrzysta i czytelna. Ogromnym atutem książki jest jej podział na rozdziały związane z poszczególnymi porami roku oraz dodatkowo także na podrozdziały dotyczące dań serwowanych na śniadania, obiady i kolacje. Nie musimy martwić się, że wybrane przez nas w połowie grudnia pięknie prezentujące się danie możemy przygotować jedynie wiosną, kiedy wchodzące w jego skład elementy są ogólnie dostępne i co najważniejsze - świeże i pochodzą od regionalnych dostawców. Autorka pozostawia jednak czytelnikowi spore pole do popisu. Prezentowane w książce pomysły na ,,słodkie" śniadania możemy wykorzystać jako desery, a lekkie warzywne sałatki zamiast na obiad, możemy zjeść nieco później - na podwieczorek czy kolację.

Przygotowane przez Magdalenę Cielengę-Wiaterek przepisy na kolejne dania są przystępne, jasno i czytelnie opisane. Nawet osoby, które w kuchni jedynie ,,podgrzewają" gotowe dania bez trudu przygotują większość prezentowanych przez autorkę posiłków. Wbrew powszechnie panującej opinii i błędnym stereotypom, książki nie zalewa fala dań z sałaty i marchewki. Wśród niewielu ,,typowych", zielonych sałatek w książce znajdziemy przede wszystkim pomysły na dania niebanalne: słodkie jagodzianki, kotleciki z kalafiora (do złudzenia przypominające ,,mielone"), kakaowe naleśniki czy pełnoziarniste chleby. Kuchnia wegetariańska daje niegraniczone pole do popisu. Wystarczy umiejętnie łączyć smaki, a powstałe dania nie raz nas jeszcze zaskoczą.

Każdemu przepisowi towarzyszą profesjonalne i z ogromną dbałością o szczegóły wykonane fotografie. Zdjęcia zachęcają do przygotowania przedstawionych w książce dań, ale także stanowią podpowiedź dotyczącą podania i prezentacji potrawy na stole i talerzu. W przeciwieństwie do większości wydawanych w ostatnim czasie książek kucharskich, wydawca zrezygnował z kredowego, błyszczącego papieru, na rzecz utrzymanych w pełnym kolorze prostych (i przez to przyjaznych!), matowych, nieco rustykalnych stron. 

,,Zielenina na talerzu" to mocny głos wśród publikacji kulinarnych - nie tylko wegetariańskich, jakie ukazują się ostatnimi czasy na rynku księgarskim. Warto poprawić bądź urozmaicić swój jadłospis, jeść zdrowo oraz korzystać z produktów regionalnych i sezonowych, a książka Magdaleny Cielengi-Wiaterek tylko nam w tym pomoże.

Informacje dodatkowe o Zielenina na talerzu. Wegetariańsko, sezonowo, lokalnie:

Wydawnictwo: Erica
Data wydania: 2015-05-25
Kategoria: Kuchnia
ISBN: 978-83-64190-08-7
Liczba stron: 225
Dodał/a opinię: Magdalena Galiczek-Krempa

więcej

POLECANA RECENZJA

Zobacz opinie o książce Zielenina na talerzu. Wegetariańsko, sezonowo, lokalnie

Kup książkę Zielenina na talerzu. Wegetariańsko, sezonowo, lokalnie

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Inne książki autora
Zielenina party. Wegetariańsko, sezonowo, lokalnie
Magdalena Cielenga-Wiaterek0
Okładka ksiązki - Zielenina party. Wegetariańsko, sezonowo, lokalnie

W trzeciej swojej książce autorka Zieleniny na talerzu i Zieleniny bez glutenu udowadnia, że rezygnując z mięsa można ucztować nie tylko smacznie, ale...

Zobacz wszystkie książki tego autora
Recenzje miesiąca
Paderborn
Remigiusz Mróz
Paderborn
Fałszywa królowa
Mateusz Fogt
Fałszywa królowa
Kolekcjoner
Daniel Silva
Kolekcjoner
Między nami jest Śmierć
Patryk Żelazny
Między nami jest Śmierć
Miłość szyta na miarę
Paulina Wiśniewska
Miłość szyta na miarę
Zagraj ze mną miłość
Robert D. Fijałkowski ;
Zagraj ze mną miłość
Ktoś tak blisko
Wojciech Wolnicki (W. & W. Gregory)
Ktoś tak blisko
Róża Napoleona
Jacobine van den Hoek
Róża Napoleona
Serce nie siwieje
Hanna Bilińska-Stecyszyn ;
Serce nie siwieje
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy