Recenzja redakcji granice.pl

Kup Teraz

Silver

Asia Greenhorn

Ocena ( 11 osób )
4.5
Wydawnictwo: Dreams
Data wydania: 2013-05-08
Kategoria: Fantasy/SF
ISBN: 978-83-63579-14-2
Liczba stron: 440
Dodał/a książkę:
Dodał/a recenzję: Damian Kopeć

Ty jesteś tą, która daje nieśmiertelność i tą, która niszczy nieśmiertelnych


Winter jest owocem związku człowieka z wampirem, córką Morgana Blackwooda z Zakonu i Elaine Mitchell z Familii. Jest owocem zakazanej miłości. Takie związki są zakazane, bowiem z połączenia Ras powstaje osoba, której krew ma niezwykłą moc - daje wampirom nieśmiertelność. Ci, którzy zakosztują takiej krwi, czują coraz większe Pragnienie, które ugasić może tylko owa wyjątkowa krew. Moc, którą ona daje, niszczy. Żaden wampir nie jest w stanie jej kontrolować przez dłuższy czas. Moc wypala w nim duszę i zabija rozum.


Zakochana Winter podarowała nieśmiertelność Rhysowi. Chciała zapewnić mu życie bez lęku. Stworzyła nieśmiertelnego wampira, łamiąc zakazy i prawa natury. Jej obowiązkiem jest teraz unicestwić tego, którego stworzyła. Pomiędzy nimi jest więź tak silna, że śmierć jednego z nich powoduje śmierć drugiego. Wieszczka Bethan poucza Win: Ty jesteś tą, która daje nieśmiertelność i tą, która niszczy nieśmiertelnych. To twój ponury dar. Nikt inny nie może tego zrobić za ciebie. Istnienie nieśmiertelnego jest równoznaczne z jego śmiercią.


Winter dopiero zaczyna uświadamiać sobie, co się stało. Zaczyna również dostrzegać zmiany w niej samej, które ją mocno przerażają. Widzi polowania wampirów na ludzi, czuje coraz silniejszą potrzebę wypicia krwi. Nie chce uwierzyć w to, że jest w równym stopniu wampirem i człowiekiem. Tajemnica, którą skrywa, nie jest nią tak naprawdę. Zbyt wiele osób wie o zdolnościach Winter. Zbyt wiele snuje w związku z tym rozmaite plany, w których siedemnastoletnia dziewczyna pełni kluczową rolę. Nawet Rhys nie zdradza ukochanej wszystkiego, co sam wie. Czy miłość między nią a Rhysem zwycięży? Czy Win będzie musiała zabić kochanka? Czy naprawdę nie ma innego wyjścia z całej sytuacji? Jakie jeszcze tajemnice wyjdą na jaw?

Silver to drugi, po debiutanckiej powieści Winter, tom cyklu Asii Greenhorn o wampirach. To wizja świata, w którym wampiry istnieją, ale wiedzą o nich tylko nieliczni ludzie związani z Familią. Pomiędzy nimi i wampirami obowiązuje układ. Obie strony muszą przestrzegać ustalonych przez siebie zasad, a nad całością czuwa Rada i działający w jej imieniu Egzekutorzy. Niestety, po obu stronach pojawiają się tacy, którym marzy się niepodzielna władza. Spiski i intrygi wstrząsają Zakonem i Familią. Jednostki i ich los są tu tylko marnymi pionkami na wielkiej szachownicy.

Silver to pozycja dla młodzieży, dla dziewcząt, które lubią romantyczne historie o nieszczęśliwej, trudnej, zakazanej miłości. Fabuła nie jest rozbudowana, tak jak grono bohaterów powieści. Silny nacisk położony został na trudne losy miłości Win, Rhysa i Garetha. Emocje są ważniejsze niż sama akcja oraz logika wydarzeń. Drugim ważnym wątkiem jest odkrywanie przez Winter Mocy, akceptacja siebie i nauka panowania nad siłami, jakie potrafi wyzwolić. W tle obserwujemy działania niepokornych wampirów, intrygi snute przez ludzi i nieumarłych. Nie ma niczego specjalnie nowatorskiego w tej prozie - ani pod względem formy, ani treści. Ciągle te same problemy: nieszczęśliwa miłość, walka o władzę, nauka samoakceptacji, pragnienie wiecznego życia czy nieograniczonej władzy.

Silver to trochę mroczna bajka, pełna malowniczych, z lekka barokowych i nierzadko teatralnych scen. Przerysowanie jest tu częste, jak i nieco irytująca egzaltacja młodych bohaterów. No, ale w końcu nie każdy ma do czynienia na co dzień z nadnaturalnymi umiejętnościami i niematerialnymi siłami. Dość dużo tu, jak na prozę dla młodzieży, przemocy, walk i negatywnych emocji. Język jest mało wyrafinowany, ale książkę czyta się płynnie, pomimo mało dokładnej korekty. To literatura popularno-rozrywkowa bez wielkich ambicji literackich. Dużym atutem powieści jest jej zakończenie, którego jednakże nie zdradzę. Do pozytywnych stron książki należą również zwroty akcji, choć zakładają one bardzo duże zagęszczenie niezwykłych zbiegów okoliczności.

szara_linia
Opinie
Ocena 1 2 3 4 5 6
Komentarz
roxiXDCool plusminus Linia koment
Przeczytane:2016-02-19, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,Czytam regularnie w 2016 roku,
Po przeczytaniu dwóch książek Asi Greenhorn dochodzę do wniosku, że fantastyka jednak mnie nie interesuje. Zawsze lubiłam książki fantasy, ale ta, choć nie jest przesadzona, nie jest dobra. nie żałuję jej przeczytania, ale są lepsze książki.
Amarisa plusminus Linia koment
Przeczytane:2015-02-14, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2015,Mam,
"(...) Moc wzmaga Pragnienie, a Pragnienie ugasi tylko krew. Moc niszczy, kochana. Żaden wampir nie jest w stanie jej kontrolować przez dłuższy czas. Moc wypala w nim duszę i zabija rozum."

Chcąc uratować Rhysa przed niechybną śmiercią, która groziła mu za złamanie zasad Paktu, Winter ofiarowała mu największy z darów - uczyniła go Nieśmiertelnym. Nie wiedziała jednak, jak poważne będzie to miało konsekwencje. Nie mogła przewidzieć, że pod wpływem ofiarowanej mu Mocy jej ukochany się zmieni i że zacznie zagrażać i tak już niestabilnemu rozejmowi zawartemu przed laty przez ludzi i wampiry. Musi go powstrzymać, nim będzie za późno. Żeby to jednak uczynić, musi wpierw nauczyć się kontrolować Moc, która w niej drzemie. Nie będzie to jednak możliwe, jeśli nie zaakceptuje tego, kim jest; tego, że w jej żyłach płynie krew Dwóch Ras - zarówno ludzka jak i wampirza. Jeśli jej się nie uda, będzie tylko jedno wyjście...

"Dopóki on żyje, każdy, kogo kochasz lub chociaż przelotnie znasz, będzie w niebezpieczeństwie. Teraz powiedz, czy go zabijesz?"

Przy okazji omawiania poprzedniej części przygód Winter wspominałam o tym, że od samego początku zachwyciła mnie oprawa graficzna książki. Piękna kolorystyka oraz tłoczenia z miejsca zwróciły moją uwagę. Byłam pod ogromnym wrażeniem wyglądu okładki. Trzeba przyznać wydawnictwu Dreams, że pod tym względem nie zawodzi czytelnika. Za każdym razem, kiedy mam w rękach ich książki, mam wrażenie, że to małe dzieła sztuki. Tak też było i tym razem, bo czyż okładka "Silver" nie jest cudowna? Bije z niej jakaś tajemnica i melancholia, a także pewien magnetyzm, który sprawia, że ręce same rwą się do tego, by sięgnąć po tę książkę i rozpocząć lekturę.

"Święty Dawid był tym samym miejscem od zawsze, wampiry i ludzie zjednoczeni szkolnym herbem, a jednak podzieleni niewidzialnym murem. W tym wszystkim ona, która nosiła w sobie cechy jednych i drugich. Ona, która stąpała po krawędzi tego muru jak po wystrzępionej linie nad przepaścią."

Winter wyraźnie różni się od bohaterek, które...

cd: http://magicznyswiatksiazki.pl/recenzja-silver-asia-greenhorn/
EvilAngel16 plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-06-19, Ocena: 3, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2014,
Sięgając po "Winter" nie wiedziałam, że będzie to kolejna książka o wampirach. Po przeczytaniu byłam pozytywnie zaskoczona, więc zdecydowałam się zabrać za Silver. Przyznam, że 1. część bardziej mi się podoba. Było w niej mniej ckliwej miłości i poświęcenia, a poza tym wiedziałam skąd wziął się tytuł. W "Silver" denerwowała mnie początkowa miłość Rhysa i Winter. Nie lubię takich cukierkowych związków w książkach. Poza tym nie wiedziałam skąd tytuł, nie było tam żadnej Silver! Bardziej wciągająca była część, kiedy zaczęły się krwawe walki, a związek tych dwojga zaczął się "sypać". Zakończenie podobało mi się. Podsumowując: daję tej książce swoją rekomendację, ale tylnej części ciała mi nie urwało;-)
takahe plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-07-03, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2013,Patronowały Granice.pl -przeczytane,Wygrane,
Druga część przygód Winter Starr. Pewnym utrudnieniem dla mnie był fakt że nie miałam przyjemności zapoznać się z pierwszą częścią. Autorka jednak opisała kolejne losy przygód Winter w taki sposób aby czytelnik w miarę możliwości orientował się o co chodziło w poprzednich częściach.
Książka z początku wydawała się nudna lecz w miarę "zaczytywania się" akcja się rozkręcała. Bohaterka przejrzała na oczy i zrozumiała iż popełniła błąd dając nieśmiertelność ukochanemu.
Książkę wręcz pochłaniałam. Przyczynił się do tego fakt iż książka podzielona jest na krótkie rozdziały i stawiałam sobie za cel doczytanie do końca rozdziału a że kolejny był również krótki to czytałam następny i następny.
kami00000 plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-08-24, Ocena: 3, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2013,
I znów porywająca okładka .... a fabuła.... Sama nie wiem trochę lepsza niż części pierwszej? Trochę gorsza? Ciężko powiedzieć. Jedno jest pewne warta przeczytania, bo dlaczego nie, ale na pewno ta pozycja nie powali nikogo na kolana.
Anna_Valerious plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-06-13, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,2013,52 książki - 2013 - czytasz jedną książkę tygodniowo,
O wiele lepsza niż pierwsza część, więcej niebezpieczeństwa i akcji. Na początku wiało nudą i nie jestem do końca przekonana do całej historii, ale mnie więcej w połowie książki na prawdę się wciągnęłam.
blebelebe plusminus Linia koment
Ocena: 6, Na półkach: Chcę przeczytać,
Po opisie wydaje mi się, iż do książka idealna dla mnie. Być może w najbliższym czasie sprawdzę ;).
mirabell3012 plusminus Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Pierwsze skojarzenie z Underworldem.Mimo to jestem ciekawa.
siloe plusminus Linia koment
Hmmm.... Książka brzmi dość ciekawie. Trzeba będzie obadać jej treść. ;)
anita0201 Linia koment
Przeczytane:2016-09-14, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
angeliczka_1201 Linia koment
Przeczytane:2016-03-16, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
gendun Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Inka Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
speedi Linia koment
Przeczytane:2014-02-21, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,
ajrin Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
justa21 Linia koment
Przeczytane:2013-09-18, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,
Dizzy Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Linia koment
Przeczytane:, Na półkach: Wampiry,
bbo Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
mirk Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
kuboq Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Melpomena Linia koment
Ocena: 6, Na półkach: Chcę przeczytać,
Sheti Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Linia koment
Przeczytane:, Na półkach:
ja_rus Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Ruczek Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,Mam,
break
POLUB NAS!
WYDAWCY POLECAJĄ
Zwyczajna łaska
Książka Racheli
Sekret Wesaliusza
 
STRONA GŁÓWNA

MOJE GRANICE
Dodaj/Opublikuj
Wirtualna biblioteczka
Ustawienia
Więcej opcji
KSIĄŻKI
recenzje
premiery, nowości
zapowiedzi wydawnicze
audiobooki
patronaty
rankingi
autorzy
rekomendacje
wyzwania czytelnicze
WIERSZE

OPOWIADANIA

KONKURSY

SPOŁECZNOŚĆ
forum
blogi
zdjęcia
filmy
kalendarz
książki za aktywność
PUBLICYSTYKA
wywiady
eseje
sylwetki twórców
recenzje filmów