Recenzja czytelnika granice.pl

Kup Teraz

Statek śmierci

Yrsa Sigurdardottir

Ocena ( 13 osób )
4.8
Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2013-06-05
Kategoria: Kryminał, sensacja, thriller
ISBN: 9788377583395
Liczba stron: 336
Dodał/a książkę:
Dodał/a recenzję: cyrysia

Islandia. Do portu w Reykjaviku z zawrotną prędkością wpływa luksusowy statek Lady K, rozbijając się o nabrzeże. Nieoczekiwanie okazuje się, że na pokładzie jachtu nikogo nie ma. Trzech członków załogi oraz czteroosobowa rodzina (Egir z z żoną Lárą i bliźniaczkami Arną oraz Bylgją) rozpłynęli się niczym poranna mgła. W zaistniałej sytuacji rodzice Egira proszą prawniczkę Thorę Gudmundsdottir o pomoc w wypełnieniu wszelkich formalności odnośnie do ubezpieczenia. Pani adwokat musi jednak ustalić, czy faktycznie pasażerowie pokładu nie żyją, czy może wszystko jest tylko wielkim oszustem w celu wyłudzenia ogromnych pieniędzy z polisy na życie. Wspólnie z islandzką policją próbuje rozwiązać tajemniczą zagadkę zniknięcia wszystkich uczestników feralnego rejsu. Sprawa wydaje tym bardziej zagmatwana, że brak najważniejszych danych na temat opustoszałego statku. W dzienniku pokładowym brakuje kilku stron, łączność została zerwana i nigdzie nie odnaleziono żadnego telefonu ani aparatu. Po pewnym czasie z morza zostają wyłowione zwłoki okaleczonego mężczyzny należące do członka załogi Lady K. Co tak naprawdę wydarzyło się podczas rejsu z Lizbony do Reykjaviku? Czy doszło do masowego morderstwa? Jedno jest pewne: nic nie będzie tak oczywiste, jakim się początkowo wydaje.

Statek śmierci to już szósty tom popularnego cyklu, ale na szczęście powieść stanowi praktycznie samodzielną całość, dzięki czemu można ją czytać w oderwaniu od serii. Fabuła toczy się dwutorowo. Z jednej strony śledzimy perypetie Thory, która ze wszystkich sił stara się dociec, co wydarzyło się na luksusowym jachcie, zaś z drugiej - obserwujemy retrospekcje z morskiej podróży z punktu widzenia pasażerów. Misternie skonstruowana intryga do samego końca trzyma czytelnika w napięciu. Autorka niezwykle umiejętnie wielokrotnie wprowadza czytelnika w błąd, wciąż myląc tropy, dzięki czemu naprawdę trudno odgadnąć finał tej historii. Gęsta, niepokojąca atmosfera nieco odwraca uwagę od drobnych wad powieści - przede wszystkim na niezbyt dynamiczną akcję oraz na fakt, że trudno zaangażować się w losy bohaterów, brak bowiem w powieści postaci, z którą czytelnik mógłby się mocniej identyfikować. Na uznanie zasługuje natomiast niebanalne zakończenie. 

Statek śmierci to ciekawe połączenie kryminału, thrillera i horroru. Swoją mroczną, klimatyczną fabułą przyciąga już od pierwszych scen i trzyma w niepewności aż do autentycznie zaskakującego finału. Mimo drobnych wad powieści, warto wybrać się w rejs z Yrsą Sigurdardottir.

szara_linia
Opinie
Ocena 1 2 3 4 5 6
Komentarz
annna84 plusminus Linia koment
Przeczytane:2016-02-10, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2016,Mam,
Kolejna bardzo ciekawa i wciągająca książka autorki. Narracja toczy się dwutorowo. W porcie rozbija się statek, jednak na pokładzie nie ma nikogo. Zaginęło małżeństwo z dwójką dzieci i załoga. Thora zostaje adwokatem starszych państwa, których syn i wnuczki mieli przypłynąć tym statkiem. Stara się rozwikłać zagadkę i udowodnić ubezpieczycielowi, że zaginieni nie żyją.
Równocześnie śledzimy losy płynących statkiem i krok po kroku dowiadujemy się, co się się z nimi stało. A zakończenie po prostu rozwala.
AlopexLagopus plusminus Linia koment
Przeczytane:2016-02-13, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Wyzwanie 52 książki na 2016,
Nie zawiodłam się. Kryminał trzymał mnie w napięciu, a zwroty akcji zaskakiwały. Co prawda miałam nadzieję że przynajmniej dwie osoby się odnajdą, ale co tam. Co prawda obawiałam się, że dwutorowa narracja popsuje czytelnikowi efekty śledztwa bo będzie wiadomo co się działo podczas gdy Thora tego nie wie ale okazało sie to zrobione po mistrzowsku. Zdecydowanie polecam.
surfinia plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-09-11, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,Przeczytane,Thriller, kryminał i sensacja,
Ciekawy wątek i mocne zakończenie ze zwrotem akcji.
Pharea plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-01-22, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,12 książek 2014,
Wiedziałam, że na Yrsę zawsze mogę liczyć jeśli chodzi o książkę pełną napięcia, akcji i zagadki wyjaśnionej dopiero na samym końcu. Już widzę jak świetny film powstałby na kanwie tej powieści (te pojawiające się stópki pod łóżkiem)
Uwaga spoiler! Miałam ogromną nadzieję, ze jednak dziewczynki okażą się sprytne i znajdą się w jakimś schowku. Jakoś nie chce mi się uwierzyć, że ośmiolatki wpadłyby na pomysł z wodą, no ale to wizja autorki więc niech tak pozostanie.
Dodatkowo dziwi mnie fakt, ze w całej historii nikt nie wpadł na pomysł, zeby przesłuchać właściciela jachtu, nawet się go specjalnie nie poszukuje.
Thora jak zwykle mądra w pracy i nie bardzo uporządkowana w życiu osobistym, ale za to ją lubię i już nie mogę się doczekać kolejnej książki tej autorki
bibliotekarkaB plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-11-14, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2013,
Dobry thriller, ale jakby mi czegoś brakowało. Niby trzyma w napięciu, ale ponieważ z góry wiadomo, że wszyscy zginęli brakło dreszczyku emocji i troski o bohaterów. Zostało tylko wyjaśnienie zagadki: kto?
Sardegna plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-10-14, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,52 książki kolejne w 2013,
http://ksiazki-sardegny.blogspot.com/2013/10/statek-smierci-yrsa-sigurardottir.html
Jak dla mnie, książka zasługuje na szóstkę. Za to, że jest to thriller, który zdecydowanie wyrwał mnie z czytelniczego spokoju i zapewnił porządny dreszczyk emocji. Takie powieści lubię!
Sheti plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-07-07, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,
Szum fal, promienie słońca, leżak, muzyka w tle i drink z palemką - wersja rejsu idealnego. Któż by się nie wybrał w taką podróż? Przecież same plusy, a zapewne oczami wyobraźni właśnie zobaczyliście już ten piękny obraz. Jeszcze do tego wszystkiego lekki wietrzyk delikatnie owiewający nasze ciało... no tak, brzmi pięknie. Szkoda tylko, że rejs może mieć też swoją ciemną stronę. Bajeczny rejs może przemienić się w koszmar.

Noc. Do portu w Reykjaviku dobija luksusowy jacht. Właściwie... nic dziwnego, prawda? Jachty zazwyczaj wracają do portu. No tak, jednak ten jacht wzbudza przerażenie wśród kilku osób znajdujących się na miejscu zdarzenia. Nie dość, że uderza z hukiem w nabrzeże to na pokładzie panuje pustka. Nie ma nikogo, a powinno tam się znajdować siedem osób - załoga i małżeństwo z dwiema małymi córeczkami. Niespodziewanie woda wyrzuca na brzeg zwłoki jednego z pasażerów tego ,,statku widmo". Wszystko jednak wskazuje na to, że on wcale nie zginął w morzu, lecz wcześniej... Tutaj do akcji wkracza policja, ale także Thora - pełnomocnik krewnych zaginiętej podczas rejsu rodziny, która chce dociec prawdy. A prawda może być przerażająca...

Kryminały od jakiegoś czasu stają się moim coraz bardziej ulubionym typem książek, po które sięgam. Problem polega na tym, że naprawdę sporo od nich wymagam. Chcę żeby stale trzymały mnie w napięciu, wzbudzały ciekawość, a rozwiązanie tajemnicy i zakończenie historii powinno wbić mnie w fotel. Z twórczością pani Yrsy Sigurdardottir spotkałam się pierwszy raz. Sam tytuł powieści ,,Statek śmierci" mnie na swój sposób zaintrygował, ponieważ statki zawsze wzbudzały we mnie takie dziwne odczucia. Zawsze widziałam w nich coś mrocznego i tajemniczego. Dlatego stwierdziłam, że to będzie lektura idealna dla mnie. Czy spełniła moje wymogi? Na szczęście w dużej mierze tak.

Bardzo spodobało mi się to, ze akcja biegnie dwutorowo - z jednej strony jest to dochodzenie prowadzone aktualnie przez Thorę, a z drugiej historia całej podróży jachtem. Jest to na pewno bardzo ożywcze i urozmaicające książkę rozwiązanie, tym bardziej, że autorka potrafi każdy rozdział zakończyć w taki sposób, że nasza ciekawość zostaje rozbudzona do granic wytrzymałości. Tyczy się to zarówno fabuły opisującej podróż statkiem, jak i rozdziałom poświęconym Thorze i jej śledztwu. Podobało mi się też to, że nie oszczędzała swoich bohaterów. Egir wraz rodziną, jak i pozostała trójka ze statku, musiała zmierzyć się ze swoimi lękami. Nie byli w stanie przewidzieć tego, co może ich spotkać. Podobnie Thora. A co za tym oczywiście idzie, czytelnik też ma nie lada zagwozdkę w rozwiązywaniu zagadki.

Autorka naprawdę w dosyć umiejętny sposób potrafi budować napięcie. Bardzo dobrze wykreowała również świat powieści, prowadzenie śledztwa i bohaterów. Ma u mnie ogromnego plusa za to, że nie byłam w stanie dojść całkowicie do rozwiązania całej historii. Kolejny plus za zakończenie - gdy je czytałam to ciarki przeszły mi po całym ciele. Jednak czuję pewien niedosyt, czegoś mi zabrakło. Może po prostu dało się tę historię opowiedzieć jeszcze mocniej? Brakowało mi chyba nieco szybszego tempa i takich sytuacji, w których serce podeszłoby mi do gardła. Napięcie napięciem, ale chciałam także poczuć nieco strachu, a wyszło to tak sobie. Chociaż nie ukrywam, było kilka scen, które zapewne wielu osobom zmrożą krew w żyłach, ja po prostu jestem w dużej mierze na to odporna i trzeba się nieźle natrudzić, żebym się przeraziła.

Poza tym nie mam naprawdę żadnych większych zarzutów do autorki, bo stworzyła całkiem przyjemny kryminał, który potrafi wciągnąć, wzbudzić zainteresowanie i rozbudzić ciekawość. Potrafi też przestraszyć, chociaż to już zależy od indywidualnej wrażliwości każdego czytelnika. Przyjemny język i ciekawa fabuła sprawiają, że lektura tej pozycji idzie migiem. Jak widać, książka zebrała u mnie sporo plusów, a minusy są na dobrą sprawę całkowicie subiektywne. Nie pozostaje mi jednak nic innego, jak polecenie Wam tej historii. Wybierzcie się w śmiertelny i mrożący krew w żyłach rejs, tylko pamiętajcie o jednym - nie dajcie się złapać.
Eli1605 Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
gosia45 Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Twiggy Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
gendun Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Inka Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
akarasek Linia koment
Przeczytane:2014-10-03, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
Linia koment
Przeczytane:, Na półkach:
LukaRhei Linia koment
Przeczytane:2014-02-19, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
Linia koment
Przeczytane:, Ocena: 5, Na półkach: 26 książek 2014,
edith Linia koment
Przeczytane:2013-07-12, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2013,Mam,
archer81 Linia koment
Przeczytane:2013-08-28, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,czytam regularnie w 2013 roku,Mam,
ja_rus Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Linia koment
Przeczytane:, Na półkach:
break
POLUB NAS!
WYDAWCY POLECAJĄ
Zwyczajna łaska
Książka Racheli
Sekret Wesaliusza
 
STRONA GŁÓWNA

MOJE GRANICE
Dodaj/Opublikuj
Wirtualna biblioteczka
Ustawienia
Więcej opcji
KSIĄŻKI
recenzje
premiery, nowości
zapowiedzi wydawnicze
audiobooki
patronaty
rankingi
autorzy
rekomendacje
wyzwania czytelnicze
WIERSZE

OPOWIADANIA

KONKURSY

SPOŁECZNOŚĆ
forum
blogi
zdjęcia
filmy
kalendarz
książki za aktywność
PUBLICYSTYKA
wywiady
eseje
sylwetki twórców
recenzje filmów