Recenzja czytelnika granice.pl

Kup Teraz

Straceni

Jack Ketchum

Ocena ( 5 osób )
5.0
Wydawnictwo: Papierowy Księżyc
Data wydania: 2010-07-01
Kategoria: Kryminał, sensacja, thriller
ISBN: 978-83-61386-04-9
Liczba stron: 372
Dodał/a książkę:
Dodał/a recenzję: ivka86

Nazwisko Jacka Ketchuma doskonale znane jest miłośnikom thrillerów. Jego specyficzny styl i poruszane w książkach niełatwe tematy oraz brutalność w opisie rzeczywistości są niemożliwe do pomylenia. Każdy, kto zetknie się z prozą Ketchuma, już nigdy nie zapomni o tym pisarzu. I albo będzie nią zachwycony, albo też okaże się ona dla niego zbyt mocna.

 

Już sam początek Straconych wbija czytelnika w fotel. Rok 1965. Dwie nastolatki, Elsie i Lisa, spędzają czas nad jeziorem. Chciały spędzić kilka chwil w spokoju i bez trosk. Dziewczyny nie zdają  sobie jednak sprawy z tego, że wpadły w oko miejscowemu zabijace, Ray`owi Pye, który także pojawił się nad jeziorem wraz z przyjaciółmi, Timem i Jennifer. Dla zabawy postanawia on dziewczyny... zabić. Namawia także do współudziału w zbrodni znajomych, którzy mimo oporów biorą udział w tej masakrze. Dziewczyny zostają zastrzelone z bliskiej odległości, a Ray Pye z uśmiechem i zimną krwią pociąga raz za razem za spust. Zbrodnia wstrząsnęła pobliskim miasteczkiem, którego mieszkańcami są Ray i przyjaciele. Detektyw Charlie Schilling od początku uważał, że sprawcą masakry jest Ray. Niestety, nie może tego udowodnić. Mimo wszystko się nie poddaje i kontynuuje poszukiwania. Tymczasem jednak chłopak chodzi wolno i dobrze się bawi, pomiatając swoimi przyjaciółmi i zmuszając ich do posłuszeństwa. W końcu są współwinni zbrodni. Jeszcze nie wiedzą, że ta tajemnica sprowadzi na nich jeszcze większą tragedię.

 

Jack Ketchum jest mistrzem budowania napięcia. Każda scena w książce ma znaczenie i wpływ na dalsze losy bohaterów. Czytelnik odczuwa gęstniejącą atmosferę i wie, że za chwilę będzie świadkiem kolejnych dramatycznych wydarzeń. A kiedy następuje kulminacja napięcie, zszokowany, nie może uwierzyć w ich przebieg. 

 

Bohaterowie przedstawieni w powieści Straceni mocno zapadają w pamięć. Są bardzo wiarygodni. Ich wzajemne relacje przykuwają uwagę. Na przykład Ray Pye. Wzbudza on w pozostałych bohaterach skrajne emocje. Jego relacja z Jennifer zaskakuje. Dziewczyna jest po prostu ślepo zakochana w psychopacie. Ray Pye uważa się natomiast za kolesia, który dostaje to, co chce i kiedy chce. Dopiero spotkanie z Sally i ignorowanie przez nią chłopaka uzmysławia mu, ze nie zawsze wszystko będzie szło po jego myśli. 

 

Straceni to brutalna opowieść, oparta częściowo na faktach. Jacka Ketchuma zainspirował życiorys seryjnego mordercy, Charlesa Schmida. Być może dlatego bohaterowie są tak wiarygodni. Fakt, że taka historia mogła się wydarzyć, poraża. Podobnie jak realizm opowieści i ukazanie człowieka jako potwora, który zdolny jest do wszystkiego. 

szara_linia
Opinie
Ocena 1 2 3 4 5 6
Komentarz
Geronimo26 plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-08-02, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,"Wyzwanie - Papierowy Księżyc",
Co tu dużo mówić.., nauczony wieloletnim doświadczeniem wiem, że sięgając po kolejną książkę autorstwa Jack Ketchuma na pewno się nie zawiodę, a najbliższe dni będą dla mnie solidną porcją doskonałej rozrywki i wielu niezapomnianych chwil. Tak było i tym razem, gdy do moich rąk trafiła książka "Straceni".

Powieść przedstawia historię dwóch nastoletnich dziewczyn - Elis i Lisy, które to w jeden z letnich dni 1956 roku rozbijają obóz na polu kempingowym. Sielankowy wakacyjny nastrój zostaje brutalnie przerwany za sprawa miejscowego socjopaty - Raya, który wraz z grupą przyjaciół postanawia się zabawiać kosztem dziewcząt, wciągając je w brutalna grę, która kończy się morderstwem.

Bezkarni, mimo popełnionej zbrodni i upływy kilku lat, nadal terroryzują najbliższa okolicę, mając sobie za nic prawo i władze..Jednak pojawia się ktoś - policyjny detektyw, dla którego celem życia staje się udowodnienie sprawcom tej okrutnej zbrodni i wymierzenie sprawiedliwości..

Książka Ketchuma to inteligentna i doskonale napisana opowieść o tym, jak bardzo okrutnym i bezlitosnym stworzeniem może stać się człowiek. Napięcie, które emanuje z każdej strony powieści, stopniowo rośnie zbliżając czytelników do zaskakującego finału. Przy lekturze tejże powieści nie sposób nie zastanawiać się, wraz z głównymi bohaterami, czym jest człowieczeństwo, kiedy zacierają się granice między tym co ludzkie i moralne, a tym co zwierzęce. Ta książka zmusza do refleksji i przemyśleń, co dodaje jej niewątpliwie kolorytu.

Zdecydowanie jest to powieść dla wszystkich fanów mocnej literatury, ale jednocześnie ambitnej i dojrzałej. Polecam!
Shi4 plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-08-28, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,52 (190) książek w 2013,E-booki,Mam,Sensacja,
Akcja dzieje się w latach 60 - tych. Na polu biwakowym zostają zamordowane dwie dziewczyny. Robi to zdegenerowany młody chłopak, ot tak, dla rozrywki. Mija kilka lat, a morderca wciąż jest na wolności. Detektyw Schilling wie doskonale kto to zrobił, tylko musi znaleźć sposób by przyszpilić winnego. Ray w tym czasie kręci z trzema dziewczynami na raz. Ale biada tej, która go zignoruje...

Każdy rozdział książki jest napisany z punktu widzenia innego bohatera. Raz jest to detektyw, raz któraś z upatrzonych dziewczyn Reya, czy nawet zwierzak - kotka. Nie ma tu porywającej akcji. Raczej rozwija się spokojnym rytmem. Rozpędu nabiera dopiero z końcem książki. Miałam dużą satysfakcję z zakończenia i tego, co na sam koniec spotkało Reya.

Ogólnie książka ciekawa, czyta się szybko, ale nie rewelacyjna. Nie ma w niej tajemniczego przestępcy, od samego początku wiemy kim jest ten zły. Raczej analizujemy jego psychikę i czekamy, by zobaczyć do czego może być jeszcze zdolny.
agnik66 plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-06-12, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2013,Wyzwanie - Papierowy Księżyc,
Pierwszy raz spotkałam się z tym autorem w książce "Dziewczyna z sąsiedztwa". Pamiętam, że byłam wtedy zachwycona i nie mogłam się doczekać aż przeczytam jeszcze coś tego pana. Wybór padł na "Straconych". Oczekiwałam mocnego horroru, a jak było w rzeczywistości?

W 1965 roku dochodzi do zabójstwa dwóch młodych kobiet. Odpowiedzialny za to jest Ray Pye, który dla rozrywki i z ciekawości zabija je. Oprócz niego udział w tym wszystkim bierze Tim Bess i Jennifer Fitch. Parę lat później sprawcy nadal są na wolności i cieszą się życiem.
Jednak detektyw Charlie Schilling wie, że Ray jest mordercą i chce za wszelką cenę, by poniósł on karę za swoje czyny.

Spodziewałam się dobrego, mocnego horroru, chciałam poczuć strach, mieć gęsią skórkę. Niestety nic z tego. Zawiodłam się bardzo, bo spodziewałam się czegoś w stylu " Dziewczyny z sąsiedztwa", gdzie bałam się tego, co spotka mnie na następnej stronie. "Straceni" to tak naprawdę żaden horror, a raczej thriller psychologiczny.

Akcja rozwija się bardzo powoli, jest dopracowana, coraz lepiej poznajemy bohaterów. Książka jest wciągająca, a postać zabójcy przeraża.

Autor bardziej skupił się nad ukazaniem czytelnikowi postaci psychopatycznego mordercy. Facet budzi strach, jest nieobliczalny, lubi kobiety, jest kłamcą, ma przerośnięte ego. Po wielu porażkach związanych z kobietami coś w nim pęka... Pozostali bohaterowie również są świetnie dopracowani, niebanalni.

Ciężko mi ocenić tę książkę bo jako thriller psychologiczny byłaby całkiem dobra, ale jako horror beznadziejna. Jestem ciekawa innych książek autora i mam nadzieję, że okażą się lepsze pod względem uczucia strachu.
gendun Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
blackolszi Linia koment
Przeczytane:2013-05-15, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,2013,
babet Linia koment
Przeczytane:2015-03-17, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
andr Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
ajrin Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
ivka86 Linia koment
Przeczytane:2013-07-06, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2013,
ja_rus Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
break
Okładka - Straceni Siedem minut po północy. Audiobook
Patrick Ness, Siobhan Dowd
Okładka - Straceni Miasto schodów
Robert Jackson Bennett
Okładka - Straceni Głowa pełna duchów
Paul Tremblay
Okładka - Straceni Rok Szczura. Świeca
Olga Gromyko
Okładka - Straceni Sztylet rodowy
Aleksandra Ruda
POLUB NAS!
WYDAWCY POLECAJĄ
Cień jabłoni
Książka Racheli
Sekret Wesaliusza
 
STRONA GŁÓWNA

MOJE GRANICE
Dodaj/Opublikuj
Wirtualna biblioteczka
Ustawienia
Więcej opcji
KSIĄŻKI
recenzje
premiery, nowości
zapowiedzi wydawnicze
audiobooki
patronaty
rankingi
autorzy
rekomendacje
wyzwania czytelnicze
WIERSZE

OPOWIADANIA

KONKURSY

SPOŁECZNOŚĆ
forum
blogi
zdjęcia
filmy
kalendarz
książki za aktywność
PUBLICYSTYKA
wywiady
eseje
sylwetki twórców
recenzje filmów