Recenzja redakcji granice.pl

Kup Teraz

Tunele

Roderick Gordon, Brian Williams

Ocena ( 21 osób )
5.0
Wydawnictwo: Wilga
Data wydania: 2008-06-05
Kategoria: Dla dzieci
ISBN: 978-83-7375-859-9
Liczba stron: 496
Dodał/a książkę:
Dodał/a recenzję: Magdalena Galiczek-Krempa

Poszukiwanie skarbów. Odkrywanie tajemnicy. Wreszcie – odnalezienie hobby, które potrafi pochłonąć bez reszty. Tak niewinnie zapowiada się książka Rodricka Gordona i Briana Williamsa „Tunele". To jednak tylko krótkie wrażenie, które zostaje rozmyte już po kilkunastu stronach powieści. Skarby przekształcają się w ukryte pod powierzchnią ziemi miasta, a zwykła ciekawość nastolatka przeradza się w strach i niesie z sobą konieczność walki o przeżycie.


Czternastoletni Will różni się od swoich rówieśników nie tylko wyglądem – jest albinosem – ale przede wszystkim zainteresowaniami. Wraz z ojcem, doktorem Burrowsem, kustoszem miejskiego muzeum, uwielbia kopać tunele. Posługując się planami miasta, poszukiwacze odkrywają starą stację metra oraz wiele innych, znacznie mniej fascynujących i zaspokajających ciekawość poszukiwaczy, miejsc. Chłopiec pragnie zaimponowac ojcu, dlatego każdego dnia, drążąc tunel, ma nadzieję natknąć się na coś olśniewającego. Właściwie tylko doktor Burrows interesuje się wykopaliskami syna. Pozostała część rodziny żyje własnym życiem – matka całe dnie spędza przed telewizorem, uzbrojona w piloty starannie ułożone na oparciach fotela; dwunastoletnia siostra Rebeka natomiast utrzymuje porządek w domu, płaci rachunki, przygotowuje posiłki. Domownicy nie interesują się sobą nawzajem. Nawet, gdy w tajemniczych okolicznościach znika ojciec rodziny, reakcja i poważne kroki zostają podjęte dopiero po kilku dniach. Po bezskutecznej interwencji policji Will postanawia wziąć sprawy w swoje ręce i wraz z przyjacielem, Chesterem, wyrusza na poszukiwania ojca. Jak łatwo się domyślić, chłopcy odkrywają w piwnicy wydrążony tunel, który prowadzi ich w miejsce, jakiego w najmroczniejszych snach nie byliby w stanie sobie wyobrazić. Przygoda, która mieniła się pięknymi barwami, zmieniła się w koszmar, który może kosztowac chłopców życie.


Książka Gordona i Williamsa ma w sobie coś z Harry'ego Pottera. Główny bohater, uważany za dziwaka wśród swoich rówieśników, odkrywa miejsce, gdzie wszyscy mieszkańcy są do niego podobni, są – jak on sam – albinosami. Will, choć ma rodzinę, nie jest przez nią rozumiany i dopiero w podziemiu dowiaduje się o niej całej prawdy. Chłopiec ma pasję, którą żyje, która jest ogromną częścią jego życia. Jest odważny, nie poddaje się przeciwnościom losu, nie zniechęca się, bez namysłu staje do walki.


„Tunele" to historia o poszukiwaniu swojego miejsca na ziemi. To opowieść o rodzinnych sekretach, o tajemnicy i smutnej prawdzie, która została odkryta i której ciężar zawisł nad głową głównego bohatera. To książka o przyjaźni i o zobowiązaniach, jakie ta z sobą niesie. To wreszcie historia wielkiej ucieczki, zagubienia i wątpliwości.


Książkę czyta się jednym tchem, akcja toczy się żywo. Czytelnik ma wrażenie, jakby sam brał udział w wielkiej wyprawie wgłąb ziemi. Nie jest to jednak powieść dla bardzo młodego czytelnika. Po książkę powinny sięgać nieco starsze dzieci. Choć bowiem język powieści jest prosty, niektóre sceny są zdecydowanie zbyt brutalne dla młodych czytelników. „Tunele" to pierwsza część przygód Willa i jego przyjaciół. Nie dowiadujemy się z niej, jak ostatecznie potoczą się losy chłopca. Odpowiedzi na nurtujące czytelników pytania przyniesie być może dopiero druga część książki Rodricka Gordona i Briana Williamsa – „Tunele. Głębiej".

szara_linia
Opinie
Ocena 1 2 3 4 5 6
Komentarz
AlopexLagopus + 1 plusminus Linia koment
Właściwie to trudno mi się zdecydować co sądzę o tej książce. Niewątpliwe plusy są takie, że dobrze i płynnie się ją czyta, naprawdę mnie wciągnęła. Na początku jest trochę niejasna. Poznajemy głównego bohatera Willa i jego rodzinę. Chłopiec jest zafascynowany wykopaliskami w okolicach, a pasję tą dzieli ze swoim ojcem. Gdy więc ojciec znika w wykopanym przez siebie tunelu, chłopiec natychmiast wyrusza jego śladem. Od tego momentu jego życie diametralnie się zmienia. Okazuje się że prawie całe jego dotychczasowe życie opierało się na złudzeniach i kłamstwach. Od tego momentu już dokładnie wiadomo kto jest prawie najczarniejszym charakterem (całkiem najczarniejszy charakter zostaje poznany na końcu:-)). W ogóle postacie nie są zbyt skomplikowane pod względem psychologicznym, ani ci dobrzy ani źli.
Natomiast znacznym minusem była nieprawdopodobna wręcz głupota dorosłych bohaterów. Ja wiem, że w książkach kierowanych do młodzieży to młodociany bohater zazwyczaj jest najmądrzejszy, najsprytniejszy, a dorośli nie są tak ważni, ale naprawdę poziom ludzi z którymi się musiał stykać ten dzieciak jest po prostu żenujący.
CicheBaBum plusminus Linia koment
Wartościowa opinia.
teano + 1 plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-06-25, Ocena: 2, Na półkach: Przeczytałem,Wyzwanie - 52 książki 2013,
Brutalna, mroczna i na pewno nie dla dzieci. Wszyscy bohaterowie w mniejszym lub większym stopniu dysfunkcyjni, czasem wręcz psychopatyczni, zdecydowanie wymagają profesjonalnej pomocy ;)
W gruncie rzeczy uważam lekturę tej książki za stratę czasu. Nie wniosła niczego pozytywnego. Urywa się w takim miejscu, że człowiek jest ciekawy, co będzie dalej, ale to jak z chipsami, wcina się póki nie pojawi się dno torebki, ale ani to zdrowe ani dobre. Po kolejne części już nie sięgnę.
Literacko niezłe, ale porównanie do HP jest IMHO krzywdzące dla tej drugiej. To zupełnie inny rodzaj literatury. HP to jak posiłek w restauracji, Tunele, to zjadanie odpadków w kanałach.
dunia20002 plusminus Linia koment
Przeczytane:2015-05-23, Na półkach: Przeczytałem,
Nie zgadzam sie z panią. To prawda w porównaniu z HP Tunele są gorsze jednak nie aż takie złe jak pani powiedziała.Pozatym uważam, że kolejne części są o wiele lepsze od tej pierwszej.
dunia20002 plusminus Linia koment
Przeczytane:2015-05-23, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
Świetna książka.
esperanza plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-05-07, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,26 książek 2014,Mam,
Opinia znajduje się na moim blogu:
http://esperazna.blogspot.com/2014/06/tunele-rodrick-gordon-brian-williams.html
Agnesja plusminus Linia koment
Ocena: 4, Na półkach: Czytam,
Tunele to pierwsza część popularnego cyklu dla młodzieży autorstwa Rodericka Gordona i Briana Williamsa. Chętnie przystąpiłam do lektury, ponieważ na ogół opinie czytelników są pozytywne. Co ja myślę o tej książce?

Will Burrows wraz z ojcem od dawna kopią tunele odkrywając ciekawe obiekty i pamiątki z dawnych czasów. Drążenie w ziemi to ich pasja. Pewnego dnia do rąk pana Burrowsa wpada tajemnicza kula, która rozbłyskuje zielonym światłem w ciemności, co zaprzecza wszelkim prawom fizyki. Na dodatek co chwila spotyka tajemniczych mężczyzn w czarnych płaszczach, kapeluszach i okularach przeciwsłonecznych. Trafia na trop niesamowitego odkrycia, które może przynieść mu sławę. Jednak Burrows, po ostrej kłótni z żoną, znika w tajemniczym tunelu znajdującym się w jego własnym gabinecie. Will wraz z przyjacielem Chesterem wyruszają w niezapomnianą podróż do podziemi w poszukiwaniu ojca Willa. Przekonają się, że tunele skrywają wiele sekretów, a świat tam ukryty może być niebezpieczny i kierujący się twardymi zasadami, a kto je złamie, gorzko pożałuje...

Fantastyka. To słowo przywodzi mi na myśl dziwaczne stwory, które w rzeczywistości nie istnieją. W Tunelach brakowało mi tego popuszczenia wodzy wyobraźni, trochę odważniejszych wątków, braku wstydu przed iście magicznymi zdarzeniami. To, że istnieje podziemny świat było wprawdzie fantastyczne, ale autorzy powinni wpleść w powieść więcej nadzwyczajnych rzeczy, bo przecież dzięki temu wyobraźnia czytelnika poszerza horyzonty. Nie sądzę też, że powieść nie zmusza do wytworzenia w głowie obrazów, ponieważ podróż Willa i Chestera pełna jest przygód. Czytelnik wraz z nimi przenosi się w świat tuneli, odkrywa jego sekrety, poznaje tajne zakamarki.

Will, główny bohater książki, ma śnieżnobiałe włosy i błękitne oczy. Nigdy nie zastanawiał się, dlaczego tak bardzo różni się od reszty swojej rodziny. Will jest odważnym i honorowym chłopakiem, który nie boi się ryzyka. W powieści można zauważyć zmianę w jego postępowaniu, ponieważ z kierowaniu się zawodnym zwykle instynktem, zaczyna słuchać rozsądku i starannie analizować ważne decyzje. Mimo tych wszystkich pozytywnych cech, Will ma tylko jednego jedynego przyjaciela – Chestera. Dlaczego? Dlatego, iż z powodu bladej cery, jest odtrącany przez rówieśników i przezywany od Śnieżynka. Chester również jest nielubiany, ale ze względu na chorobę skórną. Nie do wiary, że ludzie mogą odtrącić człowieka tylko dlatego, jak wygląda, nie próbując go bliżej poznać. Jeden mały szczegół, który z chęcią bym zmieniła w opisie Willa to jedna mała liczba; jego wiek. Spotkałam się już z przypadkiem, gdy bohater zachowuje się zbyt dorośle. Tak samo tutaj – Will reprezentuje sobą nienaturalnie odpowiedzialną osobę jak na swój wiek. Poza tym, sądzę, że mimo wszystko kopanie tuneli dla 14-latka to zbyt niebezpieczna praca.
Chester jest zupełnym przeciwieństwem Willa. Z niepewnością i strachem w oczach zwiedzał odkryte przez przyjaciela tunele. Potrafił przejąć się najdrobniejszą sprawą, jest ostrożny, wrażliwy, a czasami wręcz tchórzliwy. Przyjaciele idealnie się dopełniają i pomimo zupełnie innych charakterów, potrafią zrozumieć się nawzajem.

Osobiście nie przepadam za powieściami tworzonymi w kilka osób, ponieważ każdy pisarz ma własny rytm i styl pisania, chce stworzyć odpowiadające mu postacie i zdarzenia. Tym razem muszę przyznać, że gdybym nie spojrzała na okładkę, nigdy w życiu nie pomyślałabym, że Tunele zostały stworzone przed dwie osoby. Przebieg wydarzeń był rytmiczny, język cały czas tak samo ciekawy, a postacie posiadały określony charakter. Autorzy zaskakują czytelnika niemalże na każdym kroku wplatając w opowieść zwroty akcji, emocje i wybuchowe niespodzianki.

Tunele czyta się lekka i szybko, a po zakończeniu mam ochotę na jeszcze więcej przygód Willa w tajemniczym podziemnym świecie, który nadal jest dla mnie tajemnicą. Książkę polecam zarówno strasznej jak i młodszej młodzieży, bo pomimo kilku niedociągnięć, warto ją przeczytać. Chętnie sięgnę po następną część.
Mamut -1 plusminus Linia koment
Ocena: 4, Na półkach:
Uważam, że najlepsza część cyklu! Will to taki współczesny młodzieżowy Upiór (odsyłam do Upiora Opery, który też został przecież odtrącony przez ludzi ze względu na wygląd).
gendun Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Mindfreak Linia koment
Przeczytane:2015-07-10, Na półkach: Przeczytałem,
Aramina Linia koment
Przeczytane:2015-04-22, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Przeczytane w 2014 i wcześniej,
radex Linia koment
Przeczytane:2014-11-14, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
Inka Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
1lolka18 Linia koment
Przeczytane:2014-06-07, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
chabrowacczyteln Linia koment
Przeczytane:2014-06-07, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
Nudhar Linia koment
Przeczytane:2014-05-13, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
MoreThanBooks Linia koment
Przeczytane:2014-04-29, Na półkach: Przeczytałem,
glaadys Linia koment
Przeczytane:2014-02-08, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2014,
justim Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Martinezzz Linia koment
Przeczytane:2011-05-26, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
ewaboruch Linia koment
Przeczytane:2013-01-06, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,dla dzieci,fantastyka,przygoda,
agusia97 Linia koment
Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
Olesska19 Linia koment
Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
slk Linia koment
Przeczytane:2008-01-05, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
Kyou Linia koment
Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,Moje, własne, prywatne,
Gracenta Linia koment
Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
aggi Linia koment
Przeczytane:2011-08-23, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
Cytrus Linia koment
Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
Serena1975 Linia koment
Przeczytane:2013-06-17, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem, 52 książki 2013,Mam,
iwan Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,Mam,
break
POLUB NAS!
WYDAWCY POLECAJĄ
Zwyczajna łaska
Książka Racheli
Sekret Wesaliusza
 
STRONA GŁÓWNA

MOJE GRANICE
Dodaj/Opublikuj
Wirtualna biblioteczka
Ustawienia
Więcej opcji
KSIĄŻKI
recenzje
premiery, nowości
zapowiedzi wydawnicze
audiobooki
patronaty
rankingi
autorzy
rekomendacje
wyzwania czytelnicze
WIERSZE

OPOWIADANIA

KONKURSY

SPOŁECZNOŚĆ
forum
blogi
zdjęcia
filmy
kalendarz
książki za aktywność
PUBLICYSTYKA
wywiady
eseje
sylwetki twórców
recenzje filmów