Recenzja czytelnika granice.pl

Okładka - Drugie spojrzenie
Kup Teraz

Drugie spojrzenie

Jodi Picoult

Ocena ( 11 osób )
4.1
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2010-06-01
Kategoria: Literatura piękna
ISBN: 978-83-7648-477-8
Liczba stron: 504
Dodał/a książkę:
Dodał/a recenzję: Kasiek

Na pewno Drugie spojrzenie to jedna z najsłabszych książek Picoult. Autorka miewa, niestety, słabsze czy trudniejsze książki. Tutaj lektura potrafi wywołać niemal fizyczny ból.  

Drugie spojrzenie to - jak zwykle u Picoult - wielowątkowa opowieść, skupiona tematu przewodniego, jakim w tym przypadku jest sprzeciw wobec budowy galerii handlowej na terenach cmentarza rdzennych Amerykanów. Wiadomo nie od dziś, że tereny, które zamieszkują dziś Amerykanie przybyli na kontynent z różnych zakątków świata, kiedyś pozostawały pod panowaniem Indian, lecz zostały im - często bardzo brutalnie - odebrane. Tym razem, gdy biały człowiek znowu zaczyna czynić zakusy na nie swoją własność (chociaż odkupioną legalnie od prawowitego właściciela), duchy wracają, by bronić swojego dziedzictwa, a w mieście zaczynają dziać się przedziwne rzeczy. W mieście zjawia się wówczas Ross - poszukiwacz duchów, który, utraciwszy ukochaną kobietę, stara się znaleźć miejsce, w którym zasłona między światami jest słabsza. Czyni to, aby odnaleźć tę, którą kocha. Tymczasem okazuje się, że nie wszystko jest tak oczywiste. Każdy dzień odkrywa nową tajemnicę i ukazuje smutną przeszłość tego miejsca. Okazuje się, że w latach trzydziestych mieszkało tu małżeństwo. On – profesor eugeniki, snujący plany, jak ulepszyć rasę ludzi. Ona – młoda kobieta, która w ciąży przeżywa silną depresję związaną z tym, że jej matka zmarła przy porodzie i jest przekonana, że ją również czeka taki sam los. Kilka razy zresztą próbuje popełnić samobójstwo. Jednak piękny dom, jakim jest miejsce niegdysiejszych dramatów, pełen miłości, oczekiwania i nadziei wydaje się sielankowy, dlatego współcześni bohaterowie nie mogą pojąć tragedii, jaka rozegrała się w nim przed laty. A prawda ma okazać się jeszcze bardziej okrutna niż przypuszczali.

Książka napisana jest stylem zupełnie innymi niż pozostałe powieści Picoult. Jest ciężka, trudna, i z pozostałymi powieściami autorki łączy ją przede wszystkim maksymalne zgłębianie tematu i przekazanie czytelnikowi wiedzy o problemie oraz o jego genezie. Tu tematem tym jest eugenika i nawiązanie do inżynierii genetycznej, którą próbowano praktykować jeszcze w hitlerowskich Niemczech. Ale jest i temat miłości, która przetrwać może śmierć, poszukiwania życia pozagrobowego i swego rodzaju obcowania ze zmarłymi. Mamy problem miłości, która staje się obsesją. Mimo jednak tak ważnych kwestii, mimo niewątpliwych umiejętności pisarskich Picoult, Drugie spojrzenie nie jest tak wciągające, jak wiele innych jej powieści. Nie, by było mniej głębokie. Po prostu to książka mniej udana, która czytelnika o wiele bardziej pozostawia obojętnym wobec bohaterów i ich problemów. Mimo wielu ważnych sądów i opinii, mimo głębokiej problematyki, nie jest to raczej powieść udana. Po prostu. 

szara_linia
Opinie
Ocena 1 2 3 4 5 6
Komentarz
Eli1605 plusminus Linia koment
Przeczytane:2016-08-22, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,
Dużo wątków. Trochę tajemnicy, miłości, paranormalności i kryminału.
Deutschland191 plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-07-06, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,wypożyczone z biblioteki,
Książka jest naprawdę świetna. Tu autorka zaskoczyła mnie dobitnie.Widać, że Jodie Picoult się rozwija i sięga po coraz nowsze tematy. Czy jest możliwe , że zmarli powracają? Były momenty, gdzie przecierałam oczy ze zdumienia. Pozycja trafiła w mój gust, ponieważ interesują mnie niewyjaśnione zjawiska i wierzę w interwencje z zaświatów. Jedyny minus to taki, że pod koniec zaczynała mi się trochę dłużyć. Trudno powiedzieć kogo powieść zachwyci. Zależy to od poglądów.
agnik66 plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-08-11, Ocena: 1, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2013,
Według mnie jest to najsłabsza książka pani Picoult. Może ma coś wartościowego, ale strasznie mnie zanudziła, a jej czytanie nie było dla mnie przyjemnością.
znakzapytania plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-05-22, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Mam,

Wciągająca, niesamowita, na swój sposób przerażająca – tak można pokrótce opisać „Drugie spojrzenie” Jodi Picoult.


Książka to opowieść o Rossie Wakemanie, który zostaje łowcą duchów w nadziei, że choć jeszcze raz będzie mu dane spotkać się z ukochaną, którą utracił w wypadku samochodowym. Badając dziwne zjawiska, jakie mają miejsce na terenie budowy galerii handlowej, które jest rzekomo miejscem pochówku Indian Abenaki, odkrywa rzeczy, które wykraczają poza granice rozumowania. To, co wydarzyło się na terenach Comtosook w latach 20’ XX wieku przyprawia o ciarki na plecach.


Temat dokonanego morderstwa i rozwiązywanie zagadek z nim związanych niezwykle wciąga i trzyma w napięciu do ostatnich stron książki, a temat duchów – możliwość ich istnienia i wywierania wpływu na otoczenie powoduje gęsią skórkę na ciele.


„Drugie spojrzenie” nie jest jednak tylko suchym potwierdzenie, że duchy istnieją. To także powieść o miłości mężczyzny i kobiety, która jest tak silna, że żadne granice (nawet śmierć) nie są w stanie jej zniszczyć, o miłości i poświeceniu matki do chorego dziecka, jak również o samym życiu – czy ludzie mają prawo bawić się w Boga i decydować czyje życie jest cenniejsze, a czyje niewarte istnienia.


 

darinda plusminus Linia koment
Przeczytane:2011-08-24, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
To bardziej taka książka o duszy :)
Ja bynajmniej tak ją odebrałam.

Podobała mi się :)

Jodi potrafi tak dobrać słowa, że człowiek zapomina gdzie się znajduje.
KKS Linia koment
Przeczytane:2016-11-04, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,2011,
gendun Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Baskag7 Linia koment
Przeczytane:2016-04-17, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2016,
violabu Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Inka Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
ManicPixieDreamG Linia koment
Przeczytane:2014-01-28, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,
annna84 Linia koment
Przeczytane:2014-01-24, Ocena: 3, Na półkach: Przeczytałem,
Habina Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
ja_rus Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
basia02033 Linia koment
Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
brightwitch Linia koment
Przeczytane:2013-08-11, Na półkach: Przeczytałem,
break
POLUB NAS!
WYDAWCY POLECAJĄ
Zwyczajna łaska
Książka Racheli
Sekret Wesaliusza
 
STRONA GŁÓWNA

MOJE GRANICE
Dodaj/Opublikuj
Wirtualna biblioteczka
Ustawienia
Więcej opcji
KSIĄŻKI
recenzje
premiery, nowości
zapowiedzi wydawnicze
audiobooki
patronaty
rankingi
autorzy
rekomendacje
wyzwania czytelnicze
WIERSZE

OPOWIADANIA

KONKURSY

SPOŁECZNOŚĆ
forum
blogi
zdjęcia
filmy
kalendarz
książki za aktywność
PUBLICYSTYKA
wywiady
eseje
sylwetki twórców
recenzje filmów