Recenzja redakcji granice.pl

Okładka - Proroctwo sióstr
Kup Teraz

Proroctwo sióstr

Michelle Zink

Ocena ( 10 osób )
4.3
Wydawnictwo: Telbit
Data wydania: 2009
Kategoria: Kryminał, sensacja, thriller
ISBN: 978-83-60848-87-6
Liczba stron: 368
Dodał/a książkę:
Dodał/a recenzję: Magdalena Galiczek-Krempa

„Proroctwo sióstr” to powieść rozgrywająca się w gęstym i mrocznym klimacie rozległych, osnutych mgłą tajemnicy posiadłości końca XIX wieku. Autorka, Michelle Zink zestawia ze sobą dwa zupełnie odległe światy – nową rzeczywistość, w której muszą odnaleźć się Lia, Alice i Henry po śmierci ojca, a także przestrzeń nadprzyrodzoną, rządzącą się zupełnie innymi niż ziemskie prawami. Dzięki zastosowanemu kontrastowi, balansowaniu na granicy jawy i snu, a także wprowadzeniu postaci nierzeczywistych „Proroctwo sióstr” bez zbędnych wątpliwości można zaliczyć do jednej z lepszych książek utrzymanych w klimacie gothic.

Głównych bohaterów czytelnik poznaje podczas pogrzebu głowy rodziny – Thomasa Milthrope’a. Mimo, że powody śmierci mężczyzny nie zostały do końca wyjaśnione, jego śmierć nie odbiłaby się szerszym echem, gdyby nie towarzyszące jej tajemnicze zdarzenia. Jedna z sióstr bliźniaczek, Lia, odkrywa bowiem na swoim nadgarstku tajemnicze znamię. Nie potrafi wyjaśnić przyczyny jego pojawienia się, jednak podświadomie wie, że nie powinna o nim bez ważnego powodu z nikim rozmawiać. Sytuacja znacznie komplikuje się, gdy do rąk Lii trafia stara księga z mrocznym proroctwem. Młoda dziewczyna musi nie tylko odkryć, jaką rolę ma w przepowiedni odegrać, ale także ochronić się przy pomocy dwóch młodych przyjaciółek przed czyhającym na nią niebezpieczeństwem, które pojawia się za sprawą istot z zaświatów wspieranych przez bezwzględną siostrą Alice.

Książka Michelle Zink posiada tę zaletę, że właściwie nie sposób się od niej oderwać. Kolejne zdarzenia prowokują coraz bardziej niesamowite sytuacje. Lia zdaje się kroczyć z cienka nicią w dłoni w poszukiwaniu kłębka, stanowiącego odpowiedź na wszystkie jej wątpliwości. Czasami błyskawicznie rozwiązuje zagadki, znacznie zbliżając się do upragnionego celu, z drugiej jednak strony zdarza się, że uzyskanie odpowiedzi na zadane pytanie każe jej cofnąć się o kilka kroków. Jednak należy podkreślić, że wydarzenia w „Proroctwie sióstr” zmieniają się jak w kalejdoskopie. Często z chwili na chwilę sytuacja w powieści ulega drastycznej zmianie, tak że czytelnik nie może być już niczego pewien, a postawione wcześniej założenia lub spodziewane rozwiązania akcji z góry okazują się całkowicie błędne.

Michelle Zink tworzy w swojej powieści portrety młodych dziewcząt, które choć podobnie wychowywane, w całkowicie różny sposób odbierają świat i zupełnie czego innego oczekują od życia. Szesnastoletnia Lia do momentu odkrycia proroctwa marzyła jedynie o szczęśliwym zamążpójściu. Jej siostra skupiała się na wykształceniu, jednak gdy dowiedziała się, że i ona ma swoją rolę do odegrania w przepowiedni, postanowiła w sposób egoistyczny zagarnąć wszystkie płynące z proroctwa profity. Także zupełnie różne charaktery cechują pozostałe dziewczęta – przyjaciółki Lii. Sonia to stateczna i spokojna spirytystka, a Luisa to pełna energii młoda Włoszka.

Zarówno fabuła, jak i język książki są bardzo proste, zaś sposób, w jaki narratorka – jest nią Lia – ukazuje  większość wydarzeń jest bardzo naiwny i przywodzi na myśl pisany przez nastolatkę pamiętnik. Oczywiście zabieg to celowy, bywa on jednak nieco irytujący – zwłaszcza w sytuacjach, kiedy czytelnik domyśla się właściwej, będącej w zasięgu ręki odpowiedzi, a bohaterowie tracą czas na bezsensowne, dalekie poszukiwania. Być może ma to na celu spotęgowanie napięcia, które w powieści jest i tak wszechobecne, lecz czasem odwlekanie rozwiązania zagadki bywa zupełnie niepotrzebne.

„Proroctwo sióstr” to pierwsza część trylogii, powieść naprawdę dobra, chociaż przeznaczona raczej dla nastoletnich, uwielbiających mroczne klimaty czytelników. Atmosfera powieści jest tu wspaniała, a dramatyczne wydarzenia często schodzą na drugi plan, ustępując pola znakomitym opisom przestrzeni. Michelle Zink z dużą sprawnością ukazuje ciemne wnętrza wielkich posiadłości, śmiertelnie spokojne, ukryte za gęstym lasem jezioro czy osobliwe, kryjące wiele tajemnic domowe biblioteki. „Proroctwo sióstr” to zatem doskonała propozycja dla wielbicieli powieści o odwiecznej walce dobra ze złem, w której uczestniczy wiele nie zawsze przyjaznych istot z zaświatów.

szara_linia
Opinie
Ocena 1 2 3 4 5 6
Komentarz
natalia6202 plusminus Linia koment
Przeczytane:2016-04-14, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem, 52 książki 2016,
Akcja dzieje się mniej więcej sto lat temu. Bohaterkami są szesnastoletnie bliźniaczki: Amalia (Lia) i Alicja. Po śmierci ojca Amalia wraz ze swym chłopakiem odkrywa w bibliotece książkę, zawierającą tajemnicze proroctwo. Okazuje się, że bliźniaczki są tylko ogniwem w długim łańcuchu par sióstr, które od wieków pełnią odmienne role: jedna jest Bramą, przez którą straszliwe "Zagubione Dusze" pod wodzą Szatana mogą dostać się na Ziemię, druga dla odmiany jest Strażniczką, która pilnuje Bramy, żeby tych Dusz nie wpuściła. Sytuację dodatkowo komplikuje fakt, że siostry urodziły się przez cesarskie cięcie, w kolejności odwrotnej niż przewidziano w proroctwie.
SteveS plusminus Linia koment
Przeczytane:2016-01-05, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2016,Mam,Ulubione,
Czasami śmierć jednego członka rodziny oznacza rozpad w całym domu, zwłaszcza gdy okazuje się, że kochające się dotychczas siostry muszą zostać śmiertelnymi wrogami z powodu starej, przekazywanej z pokolenia na pokolenie przepowiedni...

Alice i Lia przeżywają jeszcze śmierć swojego ukochanego ojca i fakt, że zostały sierotami, kiedy w ich otoczeniu zaczynają dziać się podejrzane rzeczy. Powoli, trochę w krainie snów, a trochę na jawie, dziewczęta dowiadują się o swoich rolach w przepowiedni. I okazuje się, że los znów z nich zakpił, dając im do odegrania takie scenariusze, które nie tylko nie pasują do ich charakterów, ale i również wydają się być niezgodne z ich przeznaczeniem. Okazuje się też, że śmierć ojca i matki w istocie miała drugie dno - a wszystkie te rewelacje sprawiają, że siostry oddalają się od siebie, uświadomiwszy sobie w głębi serca, że odtąd mogą być tylko i wyłącznie rywalkami...

Historia opisana przez Michelle Zink to takie bajkowe połączenie klimatu starej rezydencji XIX-wiecznej i rodziny od wieków słynącej ze swojego nazwiska, a także rywalizujących ze sobą od pokoleń dobra i zła. Można by stwierdzić, że to zbyt dużo na dwie dziewczynki, tymczasem to właśnie te wydarzenia pokazują ich prawdziwą twarz. Przeznaczenie, z którym przyjdzie się im zmierzyć, wybrało zupełnie na oślep dobry charakter do wykonania złej misji - i odwrotnie. Jako, że jest to dopiero pierwszy tom przygód dwóch sióstr, nie dowiemy się, czy zło czynione w dobrej wierze faktycznie może zamienić się w coś pozytywnego, albo złe intencje mogą zniszczyć każdy dobry uczynek.

Ciekawym zabiegiem w "Proroctwie sióstr" jest wprowadzenie dodatkowych postaci, które prowadzą główną bohaterkę - bo choć siostry są dwie, to jedna z nich opowiada nam swoją historię - przez nieznany jej dotąd świat. Jawa miesza się ze snem, a zło czyha na obie siostry w obu tych miejscach, nie dając im nawet chwili wytchnienia. Wątek poszukiwawczy, przygodowy wręcz, który zmusza siostrę do wyjazdu, daje sporo nadziei na to, że i kolejna część cyklu okaże się wciągająca - jak ta pierwsza.

"Proroctwo sióstr" mogę polecić wszystkim zakochanym w klimatach dobra i zła walczących ze sobą odwiecznie o względy ludzi. To po części bajkowa historia, w której poznajemy losy osób związanych niezwykłą tajemnicą, choć zupełnie dla siebie obcych. To świat, w którym zło nie jest oczywiste i czyha w małych drobiazgach, czekając, aż stracimy czujność. Zdecydowanie jest to książka warta uwagi - i nie mogę doczekać się kolejnego tomu z serii.

Źródło recenzji: http://czytambyniezwariowac.blogspot.com/2016/01/michelle-zink-proroctwo-siostr.html
KittyAilla plusminus Linia koment
Przeczytane:2015-03-25, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 książki w ciągu roku,
Skończyłam ją jednego dnia. Sposób pisania autorki jest lekki, przyjemny i wciągający. Wszystko, co powinno jest idealnie wyjaśnione w odpowiednim czasie!

Opisów nie ma za mało ani za dużo, dla mnie było ich w sam raz. Książka przez prawie cały czas jest utrzymana w klimacie tajemniczym i mrocznym. Tylko jednej rzeczy domyśliłam się przed bohaterkami: czym są Klucze.

Oczywiście w książce nie brakuje wątku miłosnego, a że wszystko toczy się w czasach dobrze wychowanych dam, chodzących z przyzwoitkami - jest tym bardziej ciekawy. W końcu zakazana miłość smakuje najlepiej ?

Osobiście w książce poruszyły mnie postaci Edmunda i Henry'ego. Pierwszy to woźnica rodziny, a drugi to niepełnosprawny brat Alice i Lii (o czym dowiadujemy się już w pierwszym rozdziale, dlatego nie uważam tego za spoiler ^^). Więź, która łączy chłopca z Edmundem jest piękna. W pewnym momencie książki miałam ochotę płakać, choć rzadko płaczę - czytając. Nie będę jednak spoilerować, w którym, ale dotyczy on właśnie Henry'ego i Edmunda.

Co do dwóch głównych postaci - Alice i Lii, już od samego początku wiemy, która jest tą dobrą, a która tą złą siostrą, kiedy nagle autorka miesza nam w głowie, a potem znów wszystko się wyjaśnia. Nie polubiłam Alice zwłaszcza za to, co robiłam Ariemu (tak, tak Ari to kot) oraz przez incydent z końca książki!
sylwiagrochala plusminus Linia koment
Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
Tajemnica z którą muszą zmierzyć się dwie siostry... dwie bliźniaczki...jedna wcielenie dobra, druga wcielenie zła. Po śmierci ojca wiele się zmiania... a Lia zostaje z tym sama, brak jej wsparcia siostry, która...niestety stoi po drugiej stronie. Książka mówiąca o niebezpieczeństwie, klątwie, miłości, która będzie wymagać poświeceń, bólu... czy się opłaci? czy ta miłość przetrwa próbę czasu i tajemnicę?Polecam!!!
mirabell3012 plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-08-02, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,12 książek 2013,
Już samym plusem jest,to że historia rozgrywa się w czasach XIX wieku.Niewspółcześnie,więc moje klimaty :)

Szesnastoletnie bliźniaczki Lia i Alice które zostały sierotami zaczynają odkrywać przeznaczony im los.
Los który przydzielił im zadania odmienne do charakteru.Przeznaczenie uznawane za pomyłkę.
Niegdyś najlepsze przyjaciółki,teraz wrogowie stojący po przeciwnych stronach - dobra i zła.

Akcja bardzo szybko gna do przodu.Książkę czyta się bardzo lekko.
Narracja prowadzona jest z perspektywy głównej bohaterki.Taki styl i forma bardzo mi się spodobała.

Powieść przeznaczona raczej dla nastoletnich czytelników ale można się
z niej dowiedzieć czegoś nowego,o czym nie wiedziałam,a co czym mówili już Moen czy Monroe.
Zachaczającąc o Nasze własne doświadczeni,wyprawy do miejsc niefizycznych,OBE....Więc nie wszystko jest wymysłem autorki.Zainteresowani życiem po życiu mogą wzbogacić swoją wiedzę.
Mamut plusminus Linia koment
Przeczytane:2011-08-17, Ocena: 3, Na półkach:
Bardzo zachwalano te książkę w EMPIKach, I-necie, tymczasem przeczytałam i pozostał mi dziwny niesmak. Najpierw wydaje się, że jedna siostra jest uosobieniem dobra od urodzenia, a druga istnym przekleństwem, a niedługo potem role się odwracają i ta rzekomo zła, której boi się nawet kot, raptem ma przeznaczone ratowac świat... Strasznie namieszano w tej książce... Mama powiedziała że nawet nie ma ochoty czytać kolejnego tomu.
gendun Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
leonia Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Azzmon Linia koment
Przeczytane:2015-05-26, Ocena: 1, Na półkach: Przeczytałem,Przeczytane,
andr Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
babet Linia koment
Przeczytane:2015-03-17, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
gemmabe Linia koment
Przeczytane:2015-01-03, Na półkach: Przeczytałem,
akacja2304 Linia koment
Przeczytane:2014-02-14, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,26 książki - 2014,
hajduczek Linia koment
Przeczytane:2011-07-31, Ocena: 1, Na półkach: Przeczytałem,
ja_rus Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
break
Okładka - Proroctwo sióstr Śmierć i dziewczyna
Andrzej Klawitter
Okładka - Proroctwo sióstr Niosący latarnie
Rosemary Sutcliff
Okładka - Proroctwo sióstr Srebrna Gałąź
Rosemary Sutcliff
Okładka - Proroctwo sióstr Zemsta
Sharon Osbourne
Okładka - Proroctwo sióstr Ty
Zoran Drvenkar
POLUB NAS!
WYDAWCY POLECAJĄ
Zwyczajna łaska
Książka Racheli
Sekret Wesaliusza
 
STRONA GŁÓWNA

MOJE GRANICE
Dodaj/Opublikuj
Wirtualna biblioteczka
Ustawienia
Więcej opcji
KSIĄŻKI
recenzje
premiery, nowości
zapowiedzi wydawnicze
audiobooki
patronaty
rankingi
autorzy
rekomendacje
wyzwania czytelnicze
WIERSZE

OPOWIADANIA

KONKURSY

SPOŁECZNOŚĆ
forum
blogi
zdjęcia
filmy
kalendarz
książki za aktywność
PUBLICYSTYKA
wywiady
eseje
sylwetki twórców
recenzje filmów