Recenzja czytelnika granice.pl

Kup Teraz

Wystarczy, że jesteś

Małgorzata Gutowska-Adamczyk

Ocena ( 7 osób )
4.4
Wydawnictwo: Nasza Księgarnia
Data wydania: 2010-05-13
Kategoria: Literatura piękna
ISBN: 9788310118981
Liczba stron: 296
Dodał/a książkę:
Dodał/a recenzję: mrowka

Małgorzata Gutowska-Adamczyk książką „13. Poprzeczna” zachwyciła (czego dowodem nagroda „Książka Roku 2008” przyznana przez Polską Sekcję IBBY). Powieścią „Wystarczy, że jesteś” chce chyba przede wszystkim dotrzeć do nieco starszych czytelniczek – a przy okazji i zaskoczyć, bo kompletnie zmienia styl pisania, tematykę i sposoby wywoływania wzruszeń. W pierwszej chwili miałam wrażenie, że korzystając z możliwości poznania przemyśleń nastolatek, dzięki lekturze ich blogów, próbuje przypodobać się temu akurat środowisku – ale to wrażenie mylne. Co nie zmienia faktu, że najnowsza powieść autorki nastawiona jest głównie na świat uczuć i emocji dorastających dziewczyn.

 

Banalną fabułę da się zamknąć w jednym zdaniu: Weronika, niedowartościowana klasowa szara myszka, poznaje Filipa, wkrótce – gwiazdę seriali – i zakochuje się w nim. Jednak nie o akcję w „Wystarczy, że jesteś” chodzi, a o analizy stanów emocjonalnych bohaterki, a zarazem czytelniczek, bo w końcu historia to powtarzalna i znana od dawna. Trafniej byłoby powiedzieć, że mamy do czynienia z powieścią o ogromnej tęsknocie. Najpierw: za prawdziwym uczuciem i księciem z bajki. Potem, kiedy książę się pojawi – za jego uwagą, zbyt rzadko wysyłanymi, lakonicznymi mailami. Potem – za ograniczeniem żądań ukochanego, który, jak się okazuje, chciałby tylko seksu i nie przejmuje się potrzebami dziewczyny. I tak przez cały czas. Można by stwierdzić, że to książka o nieszczęśliwej miłości: bo kocha w niej tylko Weronika, Filip wybiera zabawę bez zobowiązań. Dziewczyna nie dostrzega za to kogoś, dla kogo ona jest najważniejsza. Uczucie nastolatki zostało tu rozebrane na czynniki pierwsze i wydaje mi się, że tylko jeden temat potraktowała autorka trochę – w porównaniu z innymi – zbyt powierzchownie: pierwszy raz bohaterki. Za dwa planu trzeba tę książkę pochwalić. Pierwszy plan to odwzorowywanie stanu ducha bohaterki. Jej przemyślenia i przeżycia znajdują również odzwierciedlenie w narracji, tempie i długości fraz, w akapitach i dłuższych partiach tekstu. Drugi plan stanowią kwestie bardziej fabularyzowane – zestawianie ze sobą dwóch chłopaków: Filipa – czarującego, ale i beztroskiego, nieodpowiedzialnego donżuana – oraz Marka – oddanego przyjaciela, psychologa, który jest w powieści kreowany także na idealnego partnera. W obu tych warstwach książki jest Gutowska-Adamczyk przekonująca.

 

Autorka przejmuje tym razem rolę powierniczki, doradczyni i psychologa zarazem. Pokazuje swoim odbiorczyniom, że rozumie problemy wieku dojrzewania i nie zamierza pouczać, raczej pocieszyć i wytłumaczyć. Jeśli stara się coś doradzić, to dyskretnie, czemu sprzyja zbudowanie intymnej relacji między nią a czytelniczkami. Nie ma tu moralizowania, pytania, czy warto iść z kimś do łóżka z ciekawości, żeby mieć „to” za sobą czy – by uszczęśliwić chłopaka – raczej nie pedagogiczne cele przyświecały autorce, a próba dotarcia do młodzieży. Próba dotarcia – ale też nie za wszelką cenę.

 

Tym, czego chyba może się autorka spodziewać, będzie wdzięczność wrażliwych czytelniczek i przekonanie, że książka nie zawiedzie zaufania dziewczyn. W „Wystarczy, że jesteś” autorka wzięła na warsztat temat z pozoru skazany na zapomnienie – jako zbyt wyeksploatowany i nie niosący zbyt wielu możliwości twórczych, postawiła nie na fabułę, a na kwestie psychologiczne – i myślę, że to przyniesie jej sukces. Powieść Gutowskiej-Adamczyk czyta się szybko i przypuszczam, że młode dziewczyny nie unikną też podczas odbioru niezwykle silnego zaangażowania emocjonalnego. To pozycja potrzebna i oryginalna mimo eksploatowanego w literaturze przez wieki tematu. Daje sporo do myślenia – poza warstwą uczuciową.

 

Izabela Mikrut

szara_linia
Opinie
Ocena 1 2 3 4 5 6
Komentarz
Lady_Mary plusminus Linia koment
Przeczytane:2016-05-19, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 książki w 2016 roku :),
Ciekawie napisana powieść. Mimo że o życiu nastolatki, to jednak starsze czytelniczki także znajdą w niej coś dla siebie.
kroplina plusminus Linia koment
Przeczytane:2015-10-06, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,52 książki - 2015,Wyzwanie - Literatura młodzieżowa,
"Wymyśliła go od stóp do głów.
Wymyśliła mu życie i charakter.
Pan W. był po prostu cudowny."
Główną bohaterką książki Małgorzaty Gutowskiej-Adamczyk jest licealistka Weronika. Dziewczynie brak pewności siebie a w szkole przypięto jej etykietkę szarej myszki. Będąc bardzo dobrą uczennicą zauważana jest jedynie wtedy, gdy trzeba odpisać zadania. Odkąd sięgnęła po sagę "Zmierzch" zaczytuje się w niej bez końca. Marzy o poznaniu chłopaka, który niczym bohater z ulubionej powieści, chroniłby ją przed całym złem tego świata. Na razie jednak musi wystarczyć jej blog, w którym opisuje większość swoich miłosnych fantazji. Główną rolę gra tam niejaki Pan W...."Wyśniony"... "Wymarzony"... I całkowicie wirtualny. Nie trudno się domyślić, że na bieli ekranu jej związek z Panem W. jest po prostu idealny. Pewnego dnia w pociągu poznaje Filipa, studenta aktorstwa, w którego towarzystwie miło spędza podróż. Dziewczyna pomaga mu w przygotowaniu do kolejnego castingu, a on odwdzięcza się zaproszeniem na przedstawienie, w którym bierze udział. Nagle w życiu Weroniki następują wielkie zmiany. Staje się ono niczym kalejdoskop, pełne różnych kolorów i zmieniających się obrazów. Z jednej strony kocha i marzy o ukochanym, z drugiej, cierpi i czeka aż znajdzie dla niej czas w swoim mocno napiętym grafiku. Choć podświadomie wie, że znajomość z Filipem nie do końca odpowiada jej wyobrażeniom kurczowo się jej trzyma. Na szczęście w życiu dziewczyny znów pojawia się Marek, który kiedyś bezinteresownie jej pomógł. Może dzięki niemu zrozumie, że miłość to nie modna torebka, którą chciałoby się mieć by imponować innym lecz uczucie, do którego najpierw trzeba dojrzeć.
"Wystarczy, że jesteś" jest pozycją, która w prosty sposób opisuje świat dzisiejszej młodzieży. Kultura masowa na każdym kroku wpaja młodym ludziom potrzebę bycia "kimś" w oczach innych. Choć z okładek magazynów spoglądają kobiety, których wizerunki niewiele mają wspólnego z rzeczywistością, uparcie dąży się do tych "ideałów", czasem wielkim kosztem. Posiadanie chłopaka czy dziewczyny bardzo często podyktowane jest presją otoczenia niż własnym pragnieniem. Jakikolwiek związek ma pomóc w dowartościowaniu i pokazaniu innym, że "ja też mogę być z kimś", też wzbudzam swoją osobą zainteresowanie, nie jestem gorszy od innych. Autorka w ciepły sposób pokazuje, że nie do końca tak jest. Ze zrozumieniem podchodzi do problemów nastolatków. Swoich bohaterów przedstawia w znanych im realiach by to, co chce przekazać było bardziej wiarygodne. Również zachowanie Weroniki, które często wzbudza irytację dowodzi, że autorce nie obcy jest świat młodego pokolenia. Dodatkowo "plusuje" brakiem długich opisów. Śledząc losy bohaterów czytelnik uświadamia sobie, że nie warto szukać szczęścia "na siłę", bo w odpowiednim momencie przyjdzie samo.
takahe plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-04-09, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 książki w 2014 roku,pożyczone ;),
Uwielbiam tą książkę. Z początku myślałam że jest to kolejna książka z cyklu zakompleksiona dziewczyna poznaje księcia z bajki, zakochują się w sobie i żyją długo i szczęśliwie. Książka okazała się jednak bardzo dobrą lekturą którą powinna przeczytać wg mnie każda nastolatka i jej mama. Książkę uważam za bardzo mądrą i jak ja to lubię określać bardzo życiową. Autorka w książce zawarła kilka ważnych "zjawisk". Mamy tu doczynienia z chorobą babci która jest wynikiem samotności, miłością do chłopaka którego bohaterka wyidealizowała sobie, przyjaźnią damsko męską która przeradza się w uczucie, ukrywaniem choroby (padaczki) zabawnie nazywanej Patrycja.
Książkę naprawdę dobrze się czyta chociaż z początku szło mnie to dość opornie.
atena plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-10-20, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,26 książek 2013,
Typowa książka dla młodzieży. Jednak jestem mamą nastolatki i czasami warto sprawdzić co się teraz czyta, a nawet podyskutować o bohaterach.
Weronika chce przeżyć wielką miłość, ale nieśmiałość czy niewiara w siebie pozwala jej tylko przeżywanie tego uczucia wraz z bohaterami "Zmierzchu". Czy odkryje wartościowych ludzi? Czy spełnią się jej marzenia? Wystarczy przeczytać tę pozycję
gendun Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
majeczka79 Linia koment
Przeczytane:2016-08-10, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,Przeczytane 2016 r.,
Mariita Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Inka Linia koment
Przeczytane:2014-07-21, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,
mandy Linia koment
Przeczytane:2014-04-01, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,czytam regularnie w 2014 roku,
Karmelek3 Linia koment
Przeczytane:2014-02-08, Na półkach: Przeczytałem,
Igara Linia koment
Na półkach: Czytam,
white_swan Linia koment
Na półkach: Przeczytałem,
break
POLUB NAS!
WYDAWCY POLECAJĄ
Zwyczajna łaska
Książka Racheli
Sekret Wesaliusza
 
STRONA GŁÓWNA

MOJE GRANICE
Dodaj/Opublikuj
Wirtualna biblioteczka
Ustawienia
Więcej opcji
KSIĄŻKI
recenzje
premiery, nowości
zapowiedzi wydawnicze
audiobooki
patronaty
rankingi
autorzy
rekomendacje
wyzwania czytelnicze
WIERSZE

OPOWIADANIA

KONKURSY

SPOŁECZNOŚĆ
forum
blogi
zdjęcia
filmy
kalendarz
książki za aktywność
PUBLICYSTYKA
wywiady
eseje
sylwetki twórców
recenzje filmów