Recenzja czytelnika granice.pl

Kup Teraz

Bogowie, honor, Ankh-Morpork

Terry Pratchett

Ocena ( 11 osób )
5.2
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania:
Kategoria: Fantasy/SF
ISBN: 83-7469-032-1
Liczba stron: 344
Dodał/a książkę:
Dodał/a recenzję: Vlip

Najnowsza książka T. Pratchett’a zachwyci wszystkich jego fanów i na pewno żywo zainteresuje tych, którzy tego geniusza fantasty jeszcze nie znają. W Świecie Dysku wybucha wojna, niemalże światowa i to daje Pratchettowi doskonałą okazje do gruntownych socjologiczno-filozoficzno-psychologicznych analiz. Doskonale wyczuwając historyczny moment Pratchett po mistrzowsku odsłania wszystkie absurdy wojny, nie tracąc przy tym nic ze swego porażającego humoru. Książka w Londynie została opublikowana w 1997 roku, ale wydaje się, że szczególnie w świetle aktualnej sytuacji na świecie, nabiera ona niezwykłego znaczenia. Bo czym tak naprawdę jest wojna? Można naiwnie wierzyć, że to walka o honor, bogów i ojczyznę, ale prędzej czy później okaże się, że ludzie giną tak naprawdę bez powodu, a ci którzy nie giną, robią świetne interesy. Wojna to nie zabijanie bliżej niezidentyfikowanych potworów ale ludzi, dokładnie takich jak my…. Wydaje się, że tan fakt często umyka politykom, dowódcom wojskowym i, niestety, zwykłych szeregowym. Jak w każdej książce, Pratchett każe czytelnikowi gruntownie przeorać zastygłe zwoje mózgowe, tak by dostrzegł, że to co wydaje się normalne i jest ogólnie aprobowane w rzeczywistości często jest chore i nieludzkie. Myślenie pod prąd to rzadka umiejętności, tym rzadsza, że nie ułatwia życia; ci, którzy się odważa przeciwstawić tłumom( a powszechnie wiadomo, że iq tłumu wynosi tyle, co iq najgłupszego z danej grupy podzielone przez liczbę jej uczestników) są niszczeni. Ale spokojnie! „ Bogowie, honor i Ankh-Morpork” to przede wszystkim mega porcja dobrego humoru, rozrywki takiej, o jakiej można tylko marzyć. Zachodzę w głowę, czemu jeszcze nikt nie wpadł na pomysł ekranizacji serii „ Świat Dysku”. Hmm, zagadka…..

szara_linia
Opinie
Ocena 1 2 3 4 5 6
Komentarz
djas plusminus Linia koment
Przeczytane:2016-06-03, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2016,Mam,
Dobra, prawie bardzo dobra książka cyklu. Pokazuje głupotę wojen w pełnej krasie. Na pewno jedna z ciekawszych pozycji, szczególnie, że opowiada o Straży, której członków polubiłem od pierwszych tomów...
danutka plusminus Linia koment
Przeczytane:2016-01-29, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 książki - 2016,
Nowe elementy w krajobrazie Dysku zawsze wzbudzają niepokój. Tym razem jest to wynurzająca się z morza wyspa, do której prawa roszczą sobie Ankh Morpork i Klatch. Rozmowy dyplomatyczne zostają zakłócone zamachem na księcia z Al-Khali, w związku z czym oba kraje szykują się do wojny. Do pustynnego kraju wyrusza nie tylko komendant Vimes wraz ze współpracownikami, ale i sam Patrycjusz, w nowatorskim okręcie zbudowanym przez Leonarda, by zapobiec rozlewowi krwi i pogodzić zwaśnione strony. Niecodzienne wydarzenia doprowadzą do nieoczekiwanego finału wyprawy.

Wielka polityka nie liczy się z pragnieniami zwykłych ludzi, chociaż na nie wpływa. Tym razem mieszkańcy Ankh idą na wojnę, z której nie wszyscy zdołają wrócić, nawet jeśli w oddziale będą mieli jakiegoś zombi z igłą i nitką na podorędziu. Zwykle też na decyzje rządzących wpływają chciwość i brak dobrego rozeznania polityków, ich fałsz i ignorancja, bo łatwiej podjąć jakąś decyzję niż zbadać podstawy do jej podjęcia. Trudno również wyzbyć się uprzedzeń wobec innej rasy, łatwo oskarżać jej przedstawicieli o wszelkie zło, jakie przyjdzie na myśl, w myśl źle pojętego patriotyzmu i w zgodzie z własnym, płytko rozumianym interesem. Powieść bardzo na czasie wobec obecnej wielkiej fali emigracji i wielokulturowych społeczeństw.
(Ocena: 5,5/6)
AlopexLagopus plusminus Linia koment
Z morza wyłania się wyspa i od razu dwa kraje zaczynają się o nią kłócić. Dyplomaci Ankh-Marpork i Klatchu spotykają się, aby przedyskutować problem, a tymczasem na ulicach obu stolic już tworzą się formacje wojskowe na nadchodzącą wojnę. Na dodatek pozornie zwyczajne przestępstwo okazuje się potężną intrygą polityczną. Komendant Vimes i jego ludzie starają się nie dopuścić do największej zbrodni, czyli wojny, Patrycjusz znika, władzę przejmuje lord Rust, który zapomina pomyśleć zanim zacznie mówić. I w ogóle wydaje się, że już gorzej być nie może. Czy to, czego nie mogą dokonać politycy zdołają zrobić policjanci? Kolejna opowieść o tym, jak to stając wobec obowiązku należy po prostu zakasać rękawy i zrobić to, co ma być zrobione.
greenlady plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-03-11, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
Jak większość książek Pratchetta- Bogowie, honor Ankh-Morpork dostają ode mnie najwyższą notę. Znów książka pełna zgrabnych zdań, które przechodzą do mojego słownika jako bardzo przydatne maksymy. Znów wartka akcja, pościgi, a tym razem również niezrównane wynalazki Leonarda z Quirmu, przebieranki Lorda Vetinari i niezmierzone przestrzenie pustyni. Wspaniała, i jakże pacyfistyczna część Świata Dysku.
staszekr Linia koment
Przeczytane:2016-09-24, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,
Muminka789 Linia koment
Przeczytane:2009-12-30, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,
Regalia Linia koment
Przeczytane:2016-08-06, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Kolekcja - Pratchett,Mam,
Barbarra Linia koment
Przeczytane:2016-05-02, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
Inka Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Sumire Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Elspeth Linia koment
Przeczytane:2015-01-05, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
ja_rus Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
ajrin Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Kemotomek Linia koment
Przeczytane:2013-12-14, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
brzoza_dg Linia koment
Na półkach: Przeczytałem,
blackithilien Linia koment
Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
Dizzy Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
break
Okładka - Bogowie, honor, Ankh-Morpork Te wszystkie następne lata
Catherine Dunne
Okładka - Bogowie, honor, Ankh-Morpork Dowiesz się ostatnia
Melissa Hill
Okładka - Bogowie, honor, Ankh-Morpork MaddAddam
Margaret Atwood
Okładka - Bogowie, honor, Ankh-Morpork Malinka, Bratek i Jaś
Michalina Wisłocka
Okładka - Bogowie, honor, Ankh-Morpork Ojciec wrót
Orson Scott Card
POLUB NAS!
WYDAWCY POLECAJĄ
Cień jabłoni
Książka Racheli
Sekret Wesaliusza
 
STRONA GŁÓWNA

MOJE GRANICE
Dodaj/Opublikuj
Wirtualna biblioteczka
Ustawienia
Więcej opcji
KSIĄŻKI
recenzje
premiery, nowości
zapowiedzi wydawnicze
audiobooki
patronaty
rankingi
autorzy
rekomendacje
wyzwania czytelnicze
WIERSZE

OPOWIADANIA

KONKURSY

SPOŁECZNOŚĆ
forum
blogi
zdjęcia
filmy
kalendarz
książki za aktywność
PUBLICYSTYKA
wywiady
eseje
sylwetki twórców
recenzje filmów