Holownia

Dodał:mrowka
Nasza cena:
26,10 zł

Kup teraz!

Rozmowa kwalifikacyjna to kolejny stopień, jaki przychodzi pokonać w walce o pracę. Do serii „52 wspaniałe pomysły” trafił zatem poradnik zatytułowany po prostu „Rozmowa kwalifikacyjna”. Oznacza to tym razem nie 52 pomysły podpowiadające, jak zachować się na tym spotkaniu, ale… analizę kolejnych pytań zadawanych standardowo podczas takiej rozmowy.

Autorzy – Ken Langdon i Nikki Cartwright – podeszli do tematu profesjonalnie, chociaż zupełnie inaczej, niż przyzwyczaili nas rozmaici twórcy podobnych poradników. Nie skupiają się na zagadnieniu autoprezentacji – zupełnie nie obchodzi ich kwestia ubioru czy wyglądu, prawie pomijają sposób zachowania. Już tekst na czwartej stronie okładki zapowiada rezygnację z takiego podejścia: „książki poświęcone rozmowom kwalifikacyjnym są najczęściej pisane schematycznie i naszpikowane radami typu >>nie przychodzi się na rozmowę kwalifikacyjną w dresie i po wypiciu ośmiu kufli piwa<<” – głosi zaproszenie do lektury. I faktycznie poradnik przeznaczony jest dla tych, którzy poznali już wymogi zachowania i chcieliby się dowiedzieć czegoś więcej.

Autorzy dają swoim czytelnikom potężny atut, kartę przetargową, która może zadecydować o powodzeniu na rozmowie kwalifikacyjnej. Dobrze wiedzą, kto przeprowadza tego typu rozmowy i czego oczekuje od kandydata. Tym samym mogą doradzić, jakich zachowań w tej sytuacji uniknąć. Rozszyfrowują pracodawców i tłumaczą, co kryje się za wszelkimi standardowymi pytaniami, nawet tymi pozornie niewinnymi, na przykład o zainteresowania. Kolejne rozdziały są zatem przeglądem pytań najważniejszych i najczęściej padających. Autorzy wyjaśniają, jaki cel mają „łowcy głów” i jak wyglądają najlepsze z możliwych odpowiedzi. Często prezentują dobre i złe rozmowy, próbują wskazać, w jakim kierunku może się potoczyć dyskusja, w zależności od wybranej odpowiedzi. Schematy dialogów pozwalają zorientować się, czego oczekują specjaliści od HR i jakimi sposobami docierają do uzyskania wiedzy o kandydacie. Langdon i Cartwright robią coś więcej: podpowiadają, czego w rozmowie kwalifikacyjnej może się dowiedzieć o firmie pracownik – i jak uzyskane w ten sposób informacje wykorzystać. To wyróżnia poradnik Rebisu z szeregu podobnych.

Książkę tworzą przede wszystkim pytania, które prawdopodobnie padną na rozmowie kwalifikacyjnej. Ale obok nich autorzy podsuwają czytelnikom pomysły na ćwiczenia, mające usprawnić technikę autopromocji, podpowiadają również, gdzie (do kogo) zwrócić się z prośbą o ewentualne wskazówki i skąd czerpać materiały, które przydadzą się na spotkaniu z pracodawcą. Analiza pytań padających na rozmowie kwalifikacyjnej i najlepszych z możliwych odpowiedzi jest jednak najmocniejszym punktem książki. Pozwala przygotować się do rozmowy i jednocześnie zmniejsza stres towarzyszący staraniu się o pracę.

Inne recenzje mrowka (Ostatnie 10):
Cudowna podróż Edwarda Tulana (Kate DiCamillo )
Zosia i książę Elfów (Aneta Noworyta)
Etyka i poetyka (Stanisław Barańczak)
Następna rzecz na liście (Jill Smolinski)
Krówka. Książeczka z dźwiękiem (praca zbiorowa)
Kontrakt panny Brandt (Mija Kabat)
Loczek, czyli sposób na Zuzię (Ewa Ostrowska)
Ósma wyspa, czyli tajemnice Qanarii (Richard A. Antonius)
Podróż Enrique (Sonia Nazario )
Portret smoka (Barbara Derlicka )

Inne książki Ken Langdon, Nikki Cartwright:

Brzytwa Ockhama
Podwójne trafienie
Zwyczajni bohaterowie
Pogromca wampirów
Więc myślisz, że jesteś człowiekiem? Krótka historia ludzkości
Sukces w szkole. Jak uczyć się 2-3 razy szybciej i umiejętnie sprzedawać swoją wiedzę
Księżycowy park
Mama odeszła
Przymierze z umysłem
Wszechświat w atomie. Gdy nauka spotyka się z duchowością.
Wywiad z wampirem
Przemawianie
Zwycięskie CV
Chrystus Pan
Opowieść o złodzieju ciał
Mity, podania i wierzenia dawnych Słowian
Niedobre miejsce
Wampir Armand
Balsam dla duszy miłośnika kotów
Szkoła uczuć
Czysta anarchia
Żydowska narzeczona
Wstrząs
Biegnij
Życie na drzwiach lodówki. Powieść w notatkach
Obrona szaleństwa
Bezowocne czuwanie
Ścieżki chwały
Karski. Raporty tajnego emisariusza
Asan
Wielcy kompozytorzy i ich czasy
Hotel Transylvania
Obecna ocena:
4.5
Recenzent

Avantar - mrowka Autor:mrowka
O sobie samym: Satyryk. Humorolog. Recenzje publikuje na tu-czytam.blogspot.com, anegdoty na u-mrowki.blogspot.com.
Ostatnio widziany:2010-02-01

STATYSTYKA
W naszej bazie znajdziesz: 2551 recenzji, 78596 opisów nowości wydawniczych.
TOP 10 RECENZJE
1. Sześcioro podejrzanych
2. Most do Terabithii
3. Karolina XL zakochana
4. Sekret Genezis
5. Rzymianie. Konstantyn Wielki. Imperium Chrystusa
6. Przygody Tintina (tom pomarańczowy)
7. Detektyw Blomkvist i Rasmus, rycerz Białej Róży
8. Wojna Gruzińsko - Rosyjska 2008
9. Upadek Hyperiona
10. Dziewczynka z Szóstego Księżyca
POLECAMY
zaglosuj
Linki reklamowe:
Forum Bukmacherskie   Hip-Hop Łódź   Kartki imieninowe   Banki   Lokaty bankowe   Bytom   nauka jazdy warszawa   prawo jazdy warszawa   okna pcv warszawa
Fotografia ślubna | wyposażenie łazienek | Wczasy Turcja, Egipt | Fortuna | notebooki | kursy szkolenia biznesowe | Wycena samochodu | Logopeda Bydgoszcz | bronze statue | strony www Legnica | EUCO odszkodowania | kredyt konsolidacyjny | sopot noclegi | Torby papierowe |
platnosci.pl
Przyjaciel X