Okładka - Tao Miłości

Cena : 19 zł
Dodał/a książkę: Krzysztof Grudnik
Dodał/a recenzję: Krzysztof Grudnik
wrzuć na facebook
Recenzja redakcji granice.plPewnym paradoksem jest to, że na rynek Europejski, w tym Polski, znaczna część kulturowo-religijnej tradycji Dalekiego Wschodu trafia przez... Amerykę. Amerykańskie społeczeństwo ma tendencję do wypaczania i upraszczania wielu rzeczy, i w takiej właśnie formie przekazuje "towar" na rynek europejski. Podobnie w tym wypadku - głębokie prawdy taoizmu sprowadzone zostały do schematu popularnych w Ameryce publikacji "how to...?" i pozbawione sporej części wartości pierwotnego przekazu. Książka Hoffmana jest próbą przeniesienia taoistycznych zasad na grunt współczesnego świata Zachodu. Próbą - trzeba przyznać - zupełnie nieudaną. W rezultacie otrzymujemy quasi psychologiczny, pseudo naukowy traktat o... no właśnie, o czym? W zamiarze autora miał on z pewnością traktować o miłości. Miłości - podkreślmy ten fakt, bo dla taoistycznych publikacji jest on znamienity - jako manifestacji emocji, pominąwszy jej cielesny aspekt. W rezultacie jest trochę o wszystkim, a w zasadzie o niczym. Ponadto, do rąk naszych trafia publikacja nie mająca w swej istocie zbyt wiele wspólnego z taoizmem. Niech nie zmyli was tytuł. Większość przemyśleń i koncepcji pochodzi od samego autora lub innych jemu podobnych "badaczy" wyrosłych na gruncie amerykańskich stowarzyszeń i fundacji, robiących niezły interes na wykorzystywaniu orientalnych motywów w swych publikacjach czy programach. Sam taoizm zatraca się w tych wynurzeniach. Same komplikowanie wszystkiego, tak, jak robi to autor, jest sprzeczne z działaniami w zgodzie z tao. Książka sama w sobie staje się więc bardziej formą negacji, niż propagowania taoizmu. Seria wydawnicza "Wschód Zachodowi" pełna jest książek wartościowych, które wiele mogą zmienić w życiu człowieka. Zdarzają się w niej jednak gnioty, kierowane raczej do mas, które nie mając wcześniej styczności z psychologią, otrzymują jej spopulizowaną wersję opakowaną w orientalną otoczkę - i do tej grupy należałoby zaliczyć "Tao Miłości". Krzysztof Grudnik
U wydawcy
Amazonka
Ocena 1 2 3 4 5 6
Dodaj do biblioteczki
Treści
RedCherry Linia koment Zaskakująca, trzymająca w napięciu opowieść o pokonywaniu lęku. Opowieść o kobiecie która posiada wszystko o czym marzyła a jednak w jej życiu nic nie jest takie jak sie wydaje.Ta opowieść pokazuje jak wiele złego może dziać się za zamkniętymi drzwiami mieszkania. Jak bardzo mogą mylić pozory.
2010-01-28 18:22:44
kkiinnaa Linia koment Uwielbiam ksiązki SParksa ;). Tylko ta Miley na okładce i w ogóle w filmie to chya nie najlepszy plan ;/
2010-05-16 09:34:14
rebellion Linia koment Książeczkę już mam. Na razie brakuje czasu na przeczytanie, ale już nie mogę się doczekac jak będę mogła ją przeczytac.
2010-05-31 15:59:02
yerba Linia koment To jest dziwna ksiażka, nie potrafię jej dokładnie kategoryzować, ale po jej przeczytaniu poczułem ulgę ze skończyłem, chyba właśnie o to chodziło autorowi tej książki.
2010-07-02 22:21:15

Inne książki :
Tomek kontra Thomas
Nigdy i na zawsze
Dotyk mroku
Granice na Facebooku
Linki reklamowe:
prawnik kraków   apteka internetowa   biuro nieruchomości Kraków   restauracja Kraków   dotacje unijne   Pozycjonowanie stron Kraków | osób online: