klasyka z angielskim

ISBN: 83-7120-348-9
Ilość stron: 106
Cena : 19 zł
Dodał:Krzysztof Grudnik

Pewnym paradoksem jest to, że na rynek Europejski, w tym Polski, znaczna część kulturowo-religijnej tradycji Dalekiego Wschodu trafia przez... Amerykę. Amerykańskie społeczeństwo ma tendencję do wypaczania i upraszczania wielu rzeczy, i w takiej właśnie formie przekazuje "towar" na rynek europejski.

Podobnie w tym wypadku - głębokie prawdy taoizmu sprowadzone zostały do schematu popularnych w Ameryce publikacji "how to...?" i pozbawione sporej części wartości pierwotnego przekazu.

Książka Hoffmana jest próbą przeniesienia taoistycznych zasad na grunt współczesnego świata Zachodu. Próbą - trzeba przyznać - zupełnie nieudaną. W rezultacie otrzymujemy quasi psychologiczny, pseudo naukowy traktat o... no właśnie, o czym? W zamiarze autora miał on z pewnością traktować o miłości. Miłości - podkreślmy ten fakt, bo dla taoistycznych publikacji jest on znamienity - jako manifestacji emocji, pominąwszy jej cielesny aspekt. W rezultacie jest trochę o wszystkim, a w zasadzie o niczym.

Ponadto, do rąk naszych trafia publikacja nie mająca w swej istocie zbyt wiele wspólnego z taoizmem. Niech nie zmyli was tytuł. Większość przemyśleń i koncepcji pochodzi od samego autora lub innych jemu podobnych "badaczy" wyrosłych na gruncie amerykańskich stowarzyszeń i fundacji, robiących niezły interes na wykorzystywaniu orientalnych motywów w swych publikacjach czy programach. Sam taoizm zatraca się w tych wynurzeniach. Same komplikowanie wszystkiego, tak, jak robi to autor, jest sprzeczne z działaniami w zgodzie z tao. Książka sama w sobie staje się więc bardziej formą negacji, niż propagowania taoizmu.

Seria wydawnicza "Wschód Zachodowi" pełna jest książek wartościowych, które wiele mogą zmienić w życiu człowieka. Zdarzają się w niej jednak gnioty, kierowane raczej do mas, które nie mając wcześniej styczności z psychologią, otrzymują jej spopulizowaną wersję opakowaną w orientalną otoczkę - i do tej grupy należałoby zaliczyć "Tao Miłości".

Krzysztof Grudnik

Inne recenzje Krzysztof Grudnik (Ostatnie 10):
Bóg, śmierć i czas (Emmanuel Levinas)
Filozofia jako polityka kulturalna (Richard Rorty)
Homo players. Strategie odbioru gier komputerowych (Dominika Urbańska-Galanciak)
Archaiczny świat Bolesława Leśmiana (Edward Boniecki)
Ostatni poganie (Pierre Chuvin)
Grendel (John Gardner)
Wielka księga strachu (praca zbiorowa)
Opowieść o Tybecie. Rozmowy z Dalajlamą (Thomas Laird)
Tu żyja smoki. Kroniki Imaginarium Geographica (James A. Owen)
Lord Jim Conrada. Interpretacje (Agnieszka Adamowicz-Pośpiech)

Inne książki Ivan Hoffman:

Brzytwa Ockhama
Podwójne trafienie
Zwyczajni bohaterowie
Pogromca wampirów
Więc myślisz, że jesteś człowiekiem? Krótka historia ludzkości
Sukces w szkole. Jak uczyć się 2-3 razy szybciej i umiejętnie sprzedawać swoją wiedzę
Księżycowy park
Mama odeszła
Przymierze z umysłem
Wszechświat w atomie. Gdy nauka spotyka się z duchowością.
Wywiad z wampirem
Zwycięskie CV
Rozmowa kwalifikacyjna
Chrystus Pan
Opowieść o złodzieju ciał
Mity, podania i wierzenia dawnych Słowian
Niedobre miejsce
Wampir Armand
Balsam dla duszy miłośnika kotów
Szkoła uczuć
Czysta anarchia
Żydowska narzeczona
Wstrząs
Biegnij
Życie na drzwiach lodówki. Powieść w notatkach
Obrona szaleństwa
Bezowocne czuwanie
Ścieżki chwały
Karski. Raporty tajnego emisariusza
Asan
Wielcy kompozytorzy i ich czasy
Hotel Transylvania
Pływająca Wyspa
Obecna ocena:
5.0
Linki reklamowe:
Forum Bukmacherskie   Hip-Hop Łódź   Kartki imieninowe   Banki   Lokaty bankowe   Bytom   nauka jazdy warszawa   prawo jazdy warszawa   okna pcv warszawa
Fotografia ślubna | wyposażenie łazienek | Wczasy Turcja, Egipt | Fortuna | notebooki | kursy szkolenia biznesowe | Wycena samochodu | Logopeda Bydgoszcz | bronze statue | strony www Legnica | EUCO odszkodowania | kredyt konsolidacyjny | sopot noclegi | Torby papierowe |
platnosci.pl
Przyjaciel X