Niedobre miejsce
Wydawnictwo: Rebis
Data wydania: 2001
Ilość stron: 317
Cena : 24,30 zł Dodał:justa21
O tym jak bardzo różni się postrzeganie świata przez kobiety i mężczyzn możemy przekonać się, czytając książkę Williama Whartona „Niedobre miejsce”. Dwa małżeństwa: Alice i Ben oraz Clyde i Nina, a tak naprawdę cztery różne historie, odmienne wersje wydarzeń. Do tego klimat Paryża z urokliwymi uliczkami, kawiarenkami na rogach i światem arystokratycznej bohemy.
Francja jawi się w książce jako kraj zdolny zainspirować artystów wszelakiej maści, autor nie traci jednak obiektywizmu - bohaterowie mają problem z językiem, trudność sprawia poruszanie się w gąszczu biurokracji, a rynek mieszkaniowy przypomina sytuację w Polsce (drogie i małe).
Clyde pragnie odnaleźć w Paryżu źródło swojej inspiracji, stać się prawdziwym malarzem i nie ograniczać się jak dotychczas tylko do wykładania sztuki. Dzięki spadkowi po ojcu ma możliwość porzucić wszystko i z nonszalancją właściwą pełnemu luzu Amerykaninowi, spakować się, zmienić swoje życie, zabrać żonę i dwójkę dzieci i przenieść się nad Sekwanę. Mimo nienawiści do ojca nie ma skrupułów korzystać z jego pieniędzy, a malarskie zapędy szybko schodzą na dalszy plan. Niczym w przysłowiu o złej baletnicy..., dla Clyde'a to światło jest nie takie, to dzieci hałasują, to znów czeka godzinami na wenę twórczą. Nie wiem, czy Marianne - dziewczynę, którą poznał na kursie francuskiego - można zaliczyć do inspiracji, nie przeszkadza mu to jednak cieszyć się urokami jej ciała. Zwyczajne życie z Niną, dziećmi, obiadami o wyznaczonej godzinie widocznie mu bardzo zawadza, bo płomienny romans przeradza się w ckliwą i troszkę szczeniacką miłość.
Nie dziwi mnie fakt, że Nina ulega fascynacji innym mężczyzną, natomiast szkoda, że jest nim mąż przyjaciółki. Ben również jest artystą, pracuje w pracowni litograficznej i z zaangażowaniem oddaje się wszystkiemu co robi. Niezależnie od tego, czy jest to tworzenie czy uwodzenie. Zagubiona w Paryżu Nina, obarczona dwójką małych dzieci, wypełniająca dni sprzątaniem i gotowaniem lgnie do ciepła i zainteresowania. Wystarczy kilka głębokich spojrzeń, niespodziewana wizyta w domu Alice i Nina oddaje się rozkoszom cielesnym z Benem.
Nie wiadomo, czy dziewczyna wykorzystuje chorobę matki jako pretekst do opuszczenia Francji, ale w decyzji Clyda widzę rozpaczliwą ucieczkę od odpowiedzialności i konsekwencji pokazania na co naprawdę go stać. Nie zatrzymuje Marianne mimo deklarowanego uczucia do niej, nie stara się przełamać i przy pierwszej lepszej okazji rezygnuje z malarstwa. Bo tak jest bezpiecznej i nie narazi się na porażkę. Znajduje więc przyczółek u boku żony i wraca do nauczania niczym tchórzliwa myszka.
Z bohaterów pełnych wad, targanych namiętnościami i ludzkimi odruchami najmniej barwnie wypada Alice. Nie jestem jednak w stanie jej współczuć - akceptacja notorycznych zdrad Bena, tkwienie u jego boku i ekstatyczna radość z każdego przejawu uczucia budzi we mnie jedynie litość zabarwioną pogardą. Na fali modnych określeń ich związek można nazwać jednostronnie toksycznym. Co gorsza Alice jest naprawdę szczęśliwa u boku Bena i nawet jeśli wyznanie Niny o zdradzie ją zabolało, to nie daje tego po sobie poznać.
Książka „Niedobre miejsce” prowokuje do zastanowienia się nad naszymi oczekiwaniami i charakterem związków w jakich tkwimy. Czy jesteśmy w danym miejscu z naszego wyboru czy ze strachu? Zanim jednak popędzimy do sądu z pozwami rozwodowymi powinniśmy zdać sobie sprawę, że wina za sytuacje jakiej się znajdujemy niekoniecznie leży po drugiej stronie. Może warto jeszcze ratować resztki tlącego się uczucia...
Justyna Gul
Inne recenzje justa21 (Ostatnie 10): Niekompletność ( Grzegorz Gortat) Umarli czasu nie liczą ( Harrison Kim) Zazie na bezludnej wyspie (Barbara Faron ) Sekret Genezis ( Knox Tom) Prowincja pełna gwiazd (Katarzyna Enerlich) Najwspanialsze widowisko świata (Dawkins Richard) Templariusz. Ścieżki przeznaczenia (Michael P. Spradlin) Czarodziej. Biografia Paula Coelho (Morais Fernando) Smak języka.Historia pewnej zemsty (Jo Kyung-ran) Ostatnia z Dzikich (Trudi Canavan ) Inne książki William Wharton:Werniks Niedobre miejsce Inne książki Rebis:Trans Śmierci Księga Daniela Zabójcza kuracja Tao Miłości Marker Brzytwa Ockhama Podwójne trafienie Zwyczajni bohaterowie Pogromca wampirów Więc myślisz, że jesteś człowiekiem? Krótka historia ludzkości Sukces w szkole. Jak uczyć się 2-3 razy szybciej i umiejętnie sprzedawać swoją wiedzę Księżycowy park Mama odeszła Przymierze z umysłem Wszechświat w atomie. Gdy nauka spotyka się z duchowością. Wywiad z wampirem Werniks Religia Hymn na cześć koktajlu Być jak Martha Kryzys Miłość jest straszna Wampir Lestat Posiadłość Blackwood Ekwinokcjum Wizerunek zła Wampir Lestat Marzenia w zasięgu ręki Skuteczne zdawanie egzaminów Przemawianie Zwycięskie CV Rozmowa kwalifikacyjna Chrystus Pan Opowieść o złodzieju ciał Mity, podania i wierzenia dawnych Słowian Niedobre miejsce Wampir Armand Balsam dla duszy miłośnika kotów Szkoła uczuć Błystkotliwa kariera Córka grabarza Woda dla słoni Arcydzieło Jedz, módl się, kochaj Historia brzydoty Zapisane na ciele Czysta anarchia Żydowska narzeczona Wstrząs Biegnij Życie na drzwiach lodówki. Powieść w notatkach Obrona szaleństwa Czarodziejka z Florencji Głosy z ulicy Belcanto Trzynasta noc Świt Opowieść o Tybecie. Rozmowy z Dalajlamą Błazen wkracza na scenę Ciało obce Śmierć w dzielnicy weneckiej Ostatnie dni Inków Rycerze czarnego krzyża Nacja O sztuce Humpty Dumpty w Oakland Ludzie z wysp Tryptyk Gibraltar i Katyń Bizancjum. Niezwykłe dziedzictwo średniowiecznego imperium Bizancjum Imperium Czerni i Złota Miasto białych kart Wyklęte życiorysy Bezowocne czuwanie Ścieżki chwały Karski. Raporty tajnego emisariusza Asan Wielcy kompozytorzy i ich czasy Hotel Transylvania Gra Wdowy z Eastwick Moja siostra, moja miłość Tajemne miejsca Panowie z Pitchfork Szaleństwo katalogowania Sekret Genezis Pływająca Wyspa
Obecna ocena: 5.0
Autor książki
William Wharton William Wharton nazywał się właściwie Albert Du Aime, ale wybrał ten pseudonim ku pamięci ojca chrzestnego. Przyszedł na świat w rodzinie robotniczej 7 listopada 1925 r. w Filadelfii, stan Pensylwania. W wieku 16 lat skończył szkołę publiczną. Stypendium umożliwiło mu rozpoczęcie nauki w college'u na kierunku technicznym. Jednak przebywał tam tylko rok, ponieważ został powołany do wojska. Od 1943 do 1946 r. służył w piechocie. W jednej z bitew w Europie został ranny, a w konsekwencji przeszedł w stan spoczynku z rentą inwalidzką. Zaczął naukę na uniwersytecie stanowym w Kalifornii. Naukę skończył w 1949 r. na kierunku malarstwo (jako kierunek poboczny psychologię). Po otrzymaniu dyplomu rozpoczął pracę nauczyciela w szkole w Los Angeles. W tym samym roku w grudniu (pierwszy dzień Świąt Bożego Narodzenia) ożenił się z Rosemary Henry. Wspólnie mieszkają w Kaliforni do roku 1960. W tym czasie Wharton uczył w różnych szkołach, a także napisał pracę magisterską i otrzymał doktorat na uniwersytecie stanowym w Kaliforni. W międzyczasie rodzi im się trójka dzieci: Kata, Mathew i Camille. W 1960 r. przyszły pisarz z żoną i dziećmi opuścił Stany Zjednoczone i udał się do Europy. Sprzedał mieszkanie, by kupić młyn i barkę na Sekwanie. Mieszkał kolejno we Francji, Niemczech i Hiszpanii, by w końcu powrócić do Francji i osiąść w Paryżu. Tam w 1966 r. przyszedł na świat jego syn William. Zajął się malarstwem oraz pisaniem. Tym ostatnim zajmował się jeszcze przed założeniem rodziny- w 1951. Pierwsza książka była na tyle nieciekawa (nawet w jego opinii), że nie próbował jej wydać. Gdy w jego mieszkaniu w 1958 r. wybuchł pożar, spaliła się. Nie próbował też wydawać kilku następnych. Zaryzykował z "Ptaśkiem", który odniósł znaczący sukces. Tak rozpoczęła się jego kariera pisarska. Niezależnie od tego wciąż maluje, choć tutaj nie odnosi sukcesów- w środowisku jest praktycznie nieznany. Jak kiedyś powiedział, "Chcę malować i pisać, aż stwierdzę, że nie jestem już zadowolony z tego, co tworzę." Wygląda na to, że jak na razie zadowolony jest zarówno on, jak i czytelnicy. Kalina Beluch