Okładka - Detektyw Blomkvist i Rasmus, rycerz Białej Róży

Ocena ( 0 osoby )
Brak oceny
Wydawnictwo:
Data wydania: 2009
Kategoria: dla dzieci i młodzieży
Ilość stron: 216
Cena : 24,49 zł
Dodał/a książkę: speedi
Dodał/a recenzję: Damian Kopeć
wrzuć na facebook
Recenzja redakcji granice.pl

Tajemna broń Białej Róży

To już trzecie spotkanie z dzielnym detektywem Blomkvistem i jego paczką fajnych przyjaciół. Widać ewolucję pisarską autorki i jej niezwykłą umiejętność nieustannego wykraczania poza schematy. Każda powieść z cyklu jest trochę inna, każda w jakiś sposób zaskakuje. Wszystkie zaś czyta się wybornie.

Detektyw Blomkvist i Rasmus, rycerz Białej Róży został wydany w 1953 roku, w dwa lata po wcześniejszym tomie Detektyw Blomkvist żyje niebezpiecznie. Ta książka jest najbardziej dynamiczna z całego cyklu i w sumie chyba najpoważniejsza w wymowie.

Od razu zostajemy wciągnięci w bieg dramatycznych wydarzeń. Rozpoczyna się kolejne lato, które jak zwykle zapowiada się dla grupki przyjaciół z małej miejscowości na pełne niesamowitych przygód. Trwa odwieczna wojna Dwóch Róż. Wymyślne potyczki i podchody, poszukiwanie i wykradanie sobie małego, dziwnego kamienia rozpalającego emocje i wyobraźnię dzieci. Przypadkowe spotkanie z pięcioletnim Rasmusem nie wygląda na początek znaczących, dramatycznych wydarzeń. Jego tatą jest sławny profesor opisywany w gazetach w związku z wielkim odkryciem naukowym. Wynajął on willę Eklunda na okres wakacji, żeby odpocząć tu od trudów pracy i rozmaitych problemów osobistych. Cóż, kiedy złoczyńcy nie śpią, a zło tylko czeka na stosowny moment, by wkroczyć do akcji. Białe Róże, uczestniczące w nocnej potyczce z Czerwonymi, stają się przypadkowymi świadkami uprowadzenia profesora i jego syna przez nieznanych sprawców. Nieznanych przynajmniej w pierwszej chwili. Evie-Lotcie udaje się zakraść do samochodu porywaczy, a Kalle i Anders śledzą ich samochód. Okazuje się, że Rasmus z ojcem zostają wywiezieni na pewną wysepkę u wybrzeży Szwecji. Kto porwał naukowca i jego syna? Dlaczego? Czy grupce przyjaciół uda się przeszkodzić w planach porywaczy? Jaką rolę odegra w tym wszystkim mały Rasmus?

Tym razem jest znacznie poważniej i bardziej dramatycznie niż dotychczas. W grę wchodzi bowiem szpiegostwo i bezwzględna walka o nowoczesne technologie. Dzieci znowu stykają się z groźnymi pomrukami świata dorosłych, z przemocą i wyrachowaniem. Ale i z ludzkimi odruchami, umiejętnością sięgnięcia w głąb własnego serca. Postać pięcioletniego Rasmusa znacząco ożywia fabułę powieści. Dziecko jest zarazem nieznośne i urocze, wyprowadzające z równowagi i zachwycające. Autorka z dużą gracją opisuje zachowania malucha oraz reakcje na nie starszych dzieci i dorosłych. Jak zwykle u tej pisarki, dużo tu niezwykle trafnych spostrzeżeń i ciekawych obserwacji świata dzieci. Sporo ciepła i delikatnego humoru. Astrid Lindgren unika prostych schematów i banałów, naiwnych sytuacji i irytujących dialogów. Potrafi wznieść literaturę dziecięcą na wyżyny. Nie rezygnując z wysokiej jakości swojej prozy, pisze pięknie, zrozumiale i ciekawie.

Cykl o detektywie Blomkviście to pochwała młodości, pochwała dziecięcej wyobraźni, bystrości i radości życia. To ukazanie uroków, ale i niebezpieczeństw tego okresu w rozwoju człowieka. Autorka opisuje świat, który jeszcze nie jest zdominowany przez nowoczesne media i wszechobecną technikę. Świat, w którym liczy się własna wyobraźnia, a nie gadżety takie jak gry komputerowe, filmy wideo czy odtwarzacze MP3. Świat na swój sposób dużo mniej skomplikowany i znacznie bardziej pełen uroku niż ten dzisiejszy. Bohaterom książki wciąż chce się coś robić. To nie zblazowane, znudzone, poirytowane i w głębi serca nieszczęśliwe dzieci. Posiadają siebie nawzajem, posiadają radość życia, lubią miejsce, w którym żyją. Złe doświadczenia, traumy nie niszczą w nich tego, co dobre.

Te książki tchną optymizmem, i to nie tym tanim, przecenionym i przegadanym. Emanują radością, a nie płytkim, głupkowatym chichotem. Mówią o życiu, o psychice dziecka, o jego problemach, radościach i smutkach. A w dodatku są bardzo dobrze napisane.

U wydawcy
Czytay.pl
Ocena 1 2 3 4 5 6
Dodaj do biblioteczki
Treści
RedCherry Linia koment Zaskakująca, trzymająca w napięciu opowieść o pokonywaniu lęku. Opowieść o kobiecie która posiada wszystko o czym marzyła a jednak w jej życiu nic nie jest takie jak sie wydaje.Ta opowieść pokazuje jak wiele złego może dziać się za zamkniętymi drzwiami mieszkania. Jak bardzo mogą mylić pozory.
2010-01-28 18:22:44
kkiinnaa Linia koment Uwielbiam ksiązki SParksa ;). Tylko ta Miley na okładce i w ogóle w filmie to chya nie najlepszy plan ;/
2010-05-16 09:34:14
rebellion Linia koment Książeczkę już mam. Na razie brakuje czasu na przeczytanie, ale już nie mogę się doczekac jak będę mogła ją przeczytac.
2010-05-31 15:59:02
yerba Linia koment To jest dziwna ksiażka, nie potrafię jej dokładnie kategoryzować, ale po jej przeczytaniu poczułem ulgę ze skończyłem, chyba właśnie o to chodziło autorowi tej książki.
2010-07-02 22:21:15

Inne książki :
Edukacja międzykulturowa – konteksty Od tożsamości po język międzynarodowy
Wprowadzenie do logopedii
W pogoni za życiem
Granice na Facebooku
Linki reklamowe:
prawnik kraków   apteka internetowa   biuro nieruchomości Kraków   restauracja Kraków   dotacje unijne   Pozycjonowanie stron Kraków | osób online: