Okładka książki - Odette i inne historie miłosne

Odette i inne historie miłosne

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2009-12-06
Kategoria: Obyczajowe
ISBN: 9788324011452
Liczba stron: 168
Dodał/a recenzje: Magdalena Galiczek-Krempa

Ocena: 4.78 (23 głosów)

Analizując ostatnie dzieła Erica-Emmanuela Schmitta, można dojść do wniosku, że autor postawił sobie za cel nakłonienie czytelników do głębokich refleksji. Czyniąc bohaterami swoich książek zwykłych ludzi, sprawia, że jego powieści stają się uniwersalne, a poruszane problemy – bliskie współczesnym ludziom. „Odette i inne historie miłosne” to zbiór ośmiu nowel, traktujących ludzkie życie jako przestrzeń, w której rozgrywają się zarówno radosne, jak i bolesne wydarzenia. Schmitt, patrząc przez pryzmat ludzkich uczuć, wśród których na pierwszym planie ukazuje miłość, próbuje dać czytelnikom kilka życiowych rad, które serwuje w postaci dość banalnych morałów. „Odette” to jednak, choć jako zbiorek zawiera kilka wzruszających historii, niestety kolejna nieszczególnie udana książka Schmitta.

Bohaterkami nowel Schmitta są kobiety w każdym wieku, zajmujące niemalże wszystkie szczeble drabiny społecznej – od ekspedientki w sklepie po milionerkę. Tym, co łączy je wszystkie, jest żyjące bądź drzemiące w ich sercach uczucie – miłość. Bohaterki są przeważnie doświadczone przez życie – cierpią z powodu śmierci bliskiej im osoby, próbują pogodzić się z trudnościami, jakie zsyła na nie los, lub borykają się z ciężkimi chorobami. Jednak bez względu na to, w jakiej sytuacji się znajdują, próbują odnaleźć radość w otaczającym je świecie, dziękują za każdą chwilę, która przynosi im szczęście, cieszą się, gdy ich życie zaczyna biec lepszym torem.

Tym, co niewątpliwie od razu można zauważyć, jest fakt, że wiele nowel zamieszczonych w zbiorze „Odette i inne historie miłosne” chwyci szczególnie wrażliwych czytelników za serce, często wzruszy ich nawet do łez. Efekt ten udało się osiągnąć Schmittowi dzięki temu, że sięgnął w swoich historiach do tematów szczególnie bliskich zwykłym ludziom – do przemijania, życia w niedostatku, czy czekającej każdego z nas śmierci. Tematy te, choć oczywiście niezwykle istotne zarówno w literaturze, jak i w codziennym życiu, ujęte zostały przez autora w typowy dla niego sposób – strona estetyczna i emocjonalna znacznie przewyższają oryginalność i pomysłowość.

Każda z historii odmalowana została z ogromną precyzją. Otoczenie wypełnione jest mnóstwem szczegółów, co przywodzi często na myśl emanujący kiczem obraz. Miejsce akcji wielu nowel jest zazwyczaj dokładnie określone, jednak sposób jego przedstawienia wydaje się znacznie przesadzony. Także bohaterowie, którzy w zamyśle autora mieli być szczególnie bliscy czytelnikom, tak naprawdę nie wydają się autentyczni. Opis ich charakterów i osobowości jest subiektywny – Schmitt prezentuje bowiem tylko kilka cech każdej z postaci, na które zwraca szczególną uwagę. Przez to bohaterowie wydają się płytcy i nieprawdziwi – niewielu jest ludzi, którzy bez względu na wszystko zawsze są szczęśliwi albo bez przerwy narzekają.

Największą jednak wadą zbioru są narzucane czytelnikowi morały kończące każdą historię. W „Odette” znaleźć można kilka opowieści mających zaskakujące zakończenie, które jednak zostaje zniszczone przez banalne wnioski wyciągane przez autora. Czytelnik nie ma możliwości zastanowienia się nad postępowaniem bohaterów, nad słusznością decyzji, jakie podjęli, gdyż wszystko to robi za niego Schmitt. Tytułowa historia „Odette” wydaje się swego rodzaju aluzją do twórczości Schmitta, która może nie jest specjalnie wyszukanym rodzajem sztuki, ale jednak potrafi poruszyć serca przeciętnych ludzi i tchnąć w ich życie nieco optymizmu.

„Odette i inne historie miłosne” to niestety pisany niemalże na społeczne zamówienie zbiór uproszczonych, raczej niezbyt prawdopodobnych opowieści. Być może jest w nim trochę magii, trochę naiwnego optymizmu, który z pewnością rozjaśni szarość codziennego życia. Daleko jednak tym krótkim nowelom do znakomitego „Oskara i Pani Róży”, gdzie pomysłowość i wrażliwość autora podbiła serca czytelników.

Kup książkę

przesuń

Musisz być zalogowany, aby komentować. Zaloguj się lub załóż konto, jeżeli jeszcze go nie posiadasz.

Opinie

Avatar użytkownika - ania87
ania87
Przeczytane:2016-06-05, Ocena: 5, Przeczytałem, 26 książek w 2016,
Tylko pisarz tak dobry jak Erick Emanuell Schimtt potrafi napisać osiem opowiadać wydawałoby się krótkich i zupełnie niepowiązanych, a jednak każde z nich jest wyjątkowe, niepowtarzalne i pokazujące inny odcień miłości. Na mnie największe wrażenie wywarło ostatnie opowiadanie " Najpiękniejsza książka świata" o zesłanych na Syberię kobietach,które postanowiły na kartkach papieru zrobionych z bibułki od papierosów napisać list do swoich córek,bo jak się okazało każda z nich miała córkę. Co napisały mając tylko po 3 malutkie karteczki? Nie zdradzę, ale polecam sięgnąć książkę i się dowiedzieć, bo pomysł na prawdę dobry. Na początku mnie zdziwił i nawet uważałam go za dziwny, ale po rozmowie z mamą zrozumiałam,że był genialny! Tytułowe opowiadanie " Odette Jakkażda" to piękna historia miłosna i będę jej bronić, bo z Harlequinem nie ma nic wspólnego. Jest może trochę nietypowa, ale list, który napisała Odette, do swojego ukochanego pisarza był prześliczny i wzruszający. Opowiadanie chwyta za serce. Schmitt jest moim ulubionym pisarzem, więc pewnie nie będę zbyt obiektywna, ale polecam tą książkę i jestem pewna,że z pośród ośmiu opowiadań każdy znajdzie coś dla siebie.
Link do opinii
Avatar użytkownika - monweg
monweg
Przeczytane:2015-10-30, Ocena: 5, Przeczytałem, 52 książki - 2015, Egzemplarz recenzencki, Mam,
"Drogi Panie, nigdy nie piszę, bo choć znam zasady, brak we mnie poezji. A wiele trzeba by poezji, bym potrafiła wyrazić, jak ważny jest Pan dla mnie. Prawdę mówiąc, zawdzięczam Panu życie (...)" "Odette i inne historie miłosne" to zbór ośmiu opowiadań zrodzonych z miłości właśnie. Bohaterkami siedmiu z nich są kobiety: Wanda, Hél?ne, Odile, Aimée, Isabelle i tytułowa Odette. Są i mężczyźni, ale grają raczej drugie skrzypce, z jednym wyjątkiem. Jest to szóste z kolei opowiadanie "Bosa księżniczka", którego głównym bohaterem jest Fabio. Moim ulubionym stało się "Najpiękniejsza książka świata", gdzie nikt nie ma wiodącej roli. Tutaj wszystkie kobiety są ważne, więźniarki zesłane na Syberię. Eric-Emmanuel Schmitt po raz kolejny czaruje i udowadnia, że warto sięgać po jego książki. Ten zbiór jest krótki, a słowa się dosłownie połyka, lektura więc zajmie bardzo mało czasu. Nawet przez myśl mi nie przeszło, żeby choć na chwilkę odłożyć książkę. Po prostu wzięłam, przeczytałam, by po chwili jeszcze przeglądać ulubione fragmenty. To moje trzecie spotkanie z prozą Schmitta i jak dotąd trzecie udane. Najprawdopodobniej niejeden raz wrócę do jego książek. Osiem opowiadań, osiem różnych historii, ale ja polecam trzy z nich: "Obcą", "Falsyfikat" i "Najpiękniejszą książkę świata". Dwa pierwsze zaskakują zakończeniem, a przy trzecim może się zakręcić łezka w oku. Jeżeli dysponujecie dosłownie wolną chwilką, to nie zastanawiajcie się zbyt długo. "Odette i inne historie miłosne" czekają, ab ...
(Pokaż całą opinie)
Link do opinii
Avatar użytkownika - just_monca
just_monca
Przeczytane:2013-11-13, Ocena: 6, Przeczytałem,
Czy zdajemy sobie sprawę, że miłość ma różne odcienie? To nie tylko uczucie między kobietą i mężczyzną. Przecież z tym słowem wiąże się także miłość matki do dziecka, miłość platoniczna czy nawet urojona. I sama książka to zbiór opowiadań o takich właśnie miłościach, które w życiu przybierają najróżniejsze oblicza i są powodem albo wielkiego szczęścia albo głębokiej rozpaczy. Różnorodność wątków i ich nieprzewidywalność sprawia, że bardzo łatwo można się w nią wciągnąć nie mówiąc i tym, że niezwykle szybko się ją czyta.
Link do opinii
Avatar użytkownika - Mamalea
Mamalea
Przeczytane:2014-10-11, Ocena: 3, Przeczytałem, 2014,
Zbiór opowiadan. niewątpliwym plusem są drobne tajemnice i zaskakujące rozwiązania poszczególnych opowieści. Tytułowe opowiadanie najsłabsze - nudna płytka historyjka miłosna, jednak reszta całkiem nieźle się broni. To, co w tych opowiadaniach najlepsze, to ich zakonczenia - nietypowe, wzruszające, szokujące. Kiepski malarz, cofająca się w czasie staruszka, nieświadoma i mimowolna altruistka, chora na białaczkę zwykła kelnerka - to jedne z tych postaci, które na długo pozostaną w mojej pamięci. Ocena 3 z powodu "herlequinowskiej" Odette (być może Schmitt za bardzo utożsamił się z niskiej klasy pisarzem występującym w tym opowiadaniu) oraz trochę kiczowatego stylu ostatniego opowiadania.
Link do opinii
Avatar użytkownika - Faustyna
Faustyna
Przeczytane:2014-02-04, Ocena: 4, Przeczytałem, 52 książki 2014, dramaty, opowiadania,
Tym razem choć jestem regularną czytelniczką Schmitta odkładam książkę z pewnym niedosytem po pierwsze część z 8 zawartych tu opowiadań znałam z tomu Historie miłosne. Po drugie choć opowiadania mają czasem naprawdę zaskakujące zakończenie (na tym tle wyróżnia się Obca - moja perełka tego tomu) to jest w tych zakończeniach coś banalnego. Tak jakby autor pisał bajki dla dzieci, które muszą se kończyć moralizatorsko. Zabrakło ufności w czytelnika, pewnej swobody interpretacji. Wszystko zostało dopowiedziane do końca. Nie wiem czy to jakiś nowy pomysł autora?
Link do opinii
Avatar użytkownika - PaniKaP
PaniKaP
Przeczytane:2010-05-31, Ocena: 6, Przeczytałem, 2010,
Książka bardzo kobieca. 8 pięknych opowiadań przesiąkniętych bezgraniczną miłością. Każde z nich ma swój nietypowy charakter, każde jest inne. Dzięki temu każdy znajdzie coś dla siebie. Książki Schmitta mają to do siebie że czyta się je wyjątkowo szybko i lekko. Otwierają w naszych sercach nowe wrota. Poruszają duszę. Sprawiają że nie sposób się od nich oderwać. A po przeczytaniu, żałuję się że to już koniec
Link do opinii
Nie jest to najlepszy ze zbiorów opowiadań Schmitta, ale jednak wciąż dobry. Historie smakowite, jednak zapadają w umysł bardziej, inne mniej. Dziwi mnie jednak wybór opowiadania o Odette na tytuł książki, bo z pewnością nie jest to opowiadanie najlepsze z ośmiu. Książkę czyta się szybko, przyjemnie. Polecam, na jeden z letnich wieczorów, w każdej miłość i jej różnorakie postaci.
Link do opinii
Avatar użytkownika - monikad
monikad
Przeczytane:2014-01-07, Ocena: 5, Przeczytałem, 26 książki 2014, Mam,
Książka jest zbiorem ośmiu opowiadań. Opowiadań o miłości. Są one próbą przedstawienia uczuć jakie mogę zaistnieć w danych sytuacjach i łączacych takie a nie inne osoby. Każde z tych opowiadań bardzo wciąga, i pojawia się chęć dotarcia do końca i poznania co tym razem Eric-Emmanuel Schmitt wymyślił. Są w nich kobiety wyrachowana, niezadowolona, kochająca-wątpiąca, zakochana-zdradzana, zakochana-pokochana, cierpiąca , tęskniąca jak również pojawia się mężczyzna stale myślący o napotkanej kobiecie. Podobalo mi się opowiadanie "Obca"...zaskoczyło mnie chyba najbardziej. Miło wspominam chwile spędzone z tą książką.
Link do opinii
Avatar użytkownika - onesimpleidea
onesimpleidea
Przeczytane:2014-01-26, Ocena: 4, Przeczytałem, 26 książek 2014,
Uwielbiam Schmitta, stąd sięgnęłam po jego kolejną książkę. Oczywiście nie rozczarowałam, ale "Odette.." nie zachwyciła mnie tak jak "Oskar i Pani Róża" czy "Trucicielka". Książkę bardzo fajnie się czytało, lekko przede wszystkim. Piękne, aczkolwiek smutne opowiadania o miłości... Najsmutniejsze było to, że bohaterowie uświadamiali sobie, że kogoś kochają, dopiero wtedy gdy stracili ukochaną osobę... Dla mnie jedno ważne przesłanie: "Śpieszmy się kochać ludzi, tak szybko odchodzą..."
Link do opinii
Avatar użytkownika - justynab1903
justynab1903
Przeczytane:2013-08-20, Ocena: 6, Przeczytałem, 52 książki 2013, Mam,
Miłość w 8 opowiadaniach jest przedstawiona na różne sposoby. Nie jest tylko miłością pospolitą czyli tą pomiędzy kobietą, a mężczyzną. Są w niej zawarte głębsze uczucia. Uczucia do córek, matek, a także nieznajomych. Eric-Emmanuel Schmitt rysuje nam obraz miłości, jako coś nowego, miłość - jedno słowo, a tysiące barw, odcieni i kompozycji.
Link do opinii
Szczerze mówiąc nie wiem, jak ocenić tę książkę, gdyż praktycznie z połową z zamieszczonych tu opowiadań zapoznałam się wcześniej w zbiorku "Historie miłosne" - a muszę przyznać, że liczyłam na trochę "świeżej krwi". Niestety nie wszystkie opowiadania trzymają równy poziom, a największym rozczarowaniem było chyba to o tytułowej Odette. Jeżeli miałabym wybierać, to z opowieści, które czytałam pierwszy raz, najbardziej przypadła mi do gustu "Obca" - historia naprawdę przewrotna - o kobiecie, która coraz częściej spotyka w swoim domu intruzkę, o niezwykłym, nieprzewidywalnym dla mnie zakończeniu. Z opowiadań opublikowanych w "Historiach miłosnych" najbardziej polecam "Piękny deszczowy dzień" - studium kobiety, która sama nie wie, czego chce. Cały zbiorek jest idealny na lekką, przyjemną lekturę, szczególnie dla fanów Schmitta.
Link do opinii
Avatar użytkownika - Patrycjaaa
Patrycjaaa
Przeczytane:2017-02-24, Przeczytałam,
Avatar użytkownika - emanuella
emanuella
Przeczytane:2015-08-25, Ocena: 4, Przeczytałam,
Avatar użytkownika - StillChangeable
StillChangeable
Przeczytane:2015-05-15, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam,
Avatar użytkownika - kornimon
kornimon
Przeczytane:2015-05-13, Ocena: 5, Przeczytałam,
Avatar użytkownika - Charlotte5
Charlotte5
Przeczytane:2014-12-01, Ocena: 5, Przeczytałam,
Avatar użytkownika - akarasek
akarasek
Przeczytane:2014-10-27, Przeczytałam,
Avatar użytkownika - migaweczka
migaweczka
Przeczytane:2014-10-08, Ocena: 6, Przeczytałam,
Avatar użytkownika - patita1990
patita1990
Przeczytane:2014-03-22, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam,
Avatar użytkownika - jolantasatko
jolantasatko
Przeczytane:2014-02-02, Ocena: 6, Przeczytałam, 2009,
Avatar użytkownika - moniapili
moniapili
Przeczytane:2013-09-25, Ocena: 5, Przeczytałam,
Avatar użytkownika - jenny777
jenny777
Przeczytane:2013-02-15, Ocena: 5, Przeczytałam, opowiadania i nowele,
Avatar użytkownika - BuntGeheimnis
BuntGeheimnis
Przeczytane:2011-01-18, Ocena: 5, Przeczytałam,
Avatar użytkownika - Muminka789
Muminka789
Przeczytane:2010-01-08, Przeczytałem,
Avatar użytkownika - agni79
agni79
Przeczytane:2009-06-28, Ocena: 3, Przeczytałam,
Avatar użytkownika - ktrya
ktrya
Ocena: 5, Czytam,
Inne książki autora
Tajemnica Pani Ming
Eric-Emmanuel Schmitt0
Okładka ksiązki - Tajemnica Pani Ming

Najnowsza powieść uwielbianego w Polsce Erica-Emanuella Schmitta Tajemnica Pani Ming stanowi - po "Milarepie", "Panu Ibrahimie i kwiatach koranu",...

Marzycielka z Ostendy
Eric-Emmanuel Schmitt0
Okładka ksiązki - Marzycielka z Ostendy

Kim jest marzycielka z Ostendy? Starą, samotną kobietą czy osobą, która odrzuciła lęk i zagrała z losem o najwyższą stawkę? Położywszy na szali...

Reklamy