Okładka - Poza prawdą i kłamstwem

Cena : 19,90 zł
Dodał/a książkę: mrowka
Dodał/a recenzję: mrowka
wrzuć na facebook
Recenzja redakcji granice.plNotatka na czwartej stronie okładki książki „Poza prawdą i kłamstwem” głosi, że „teksty zebrane w tym zbiorze mogą być udanym wstępem do głębszych rozważań (…) ich celem jest przede wszystkim sprawienie [czytelnikowi] przyjemności podczas lektury”. Zbiór opowiadań Marcina Pietraszka to właściwie zestaw refleksji nad trudami codziennej egzystencji, refleksji rozszczepionych na wiele krótkich historii. Tom został podzielony na trzy części – wstęp, zakończenie i suplement. Ten chwyt – rzekoma rezygnacja z klasycznej budowy tekstu – znajduje swoje wytłumaczenie między innymi w konstrukcji samych opowiadań: w nich to wstęp ograniczony jest do minimum bądź też przerzuca się wiadomości do właściwej części opowiadania. Zakończenia są przeważnie wyraziste, mocne, ale też i przewidywalne. Zmienia Pietraszek klasyczne proporcje, widać tu nieśmiałe, bardzo nieśmiałe próby eksperymentowania z formą: „apel poległych” przypomina wiersz, tytuły konsekwentnie pisane są z małej litery. Z wielkich liter autor rezygnuje też całkowicie w jednym z opowiadań; często zespala w litą narrację partie dialogowe, starając się, by to rytm historii narzucił właściwy sposób odczytania. Są oczywiście te wszystkie zabiegi dziś już sklasyczniałych, dawniej awangardowych rozwiązań, i w zasadzie poza ukazaniem drobnych zabaw z formą nie wnoszą niczego odkrywczego, nie są też w jakikolwiek sposób uargumentowane, co przywodzi na myśl podejrzenie, że stanowią jedynie antidotum na autorską nudę, a i próbują zapobiec znużeniu odbiorców. Tego jednak czytelnicy, którzy zechcą zapoznać się z utworami Pietraszka, nie muszą się raczej obawiać. Zaprogramowana przez autora przyjemność lektury wpływa na rozwój kolejnych małych fabułek i sposób ich przedstawiania. Poszukiwacze nowości i zainteresowani odkrywczymi sensami nie mają tu czego szukać – autor operuje bowiem ustalonymi przez kulturę symbolami – łatwymi do odczytania, prowadzi akcje opowiadań jednokierunkowo i, w gruncie rzeczy, bez nadmiernych komplikacji. Każdy tekst zamyka mocno podkreślanym rozwiązaniem, tak, żeby nikt nie zarzucił mu braku szacunku czy marnowania czasu odbiorców. Niemal wszystko w tej książce jest takie, jak się oczekuje: żadnych zaskoczeń (poza oczywiście pomysłami na same opowiadania), żadnych prób zaszokowania czy choćby zadziwienia odbiorców nieprzewidywalnym biegiem zdarzeń. Ot, opowiadania, które mają wprowadzić trochę spokoju w życie czytelników. Nawet teksty kryminalne nikogo nie zmęczą – a czy skłonią do jakiejkolwiek refleksji? Przyznam szczerze, że nie mam pojęcia. „Poza prawdą i kłamstwem” to zbiorek, o którym zapomina się po przeczytaniu. Fakt, przynosi wytchnienie, może się podobać właśnie ze względu na to wewnętrzne uporządkowanie – ale jednocześnie nie ma się jakoś ochoty na szybką powtórną lekturę: może kiedyś, kiedy zastanawiać się będziemy, co w nim właściwie było. Nie odradzam. Są te utworki ładne pod względem literackim, to takie połączenie gawędziarstwa i naturalnej powieściowej (właściwie mikropowieściowej) narracji. Jeśli ktoś lubi formę opowiadań w literaturze rozrywkowej – książka Pietraszka jest w sam raz dla niego.
U wydawcy
Czytay.pl
Ocena 1 2 3 4 5 6
Dodaj do biblioteczki
Treści
RedCherry Linia koment Zaskakująca, trzymająca w napięciu opowieść o pokonywaniu lęku. Opowieść o kobiecie która posiada wszystko o czym marzyła a jednak w jej życiu nic nie jest takie jak sie wydaje.Ta opowieść pokazuje jak wiele złego może dziać się za zamkniętymi drzwiami mieszkania. Jak bardzo mogą mylić pozory.
2010-01-28 18:22:44
kkiinnaa Linia koment Uwielbiam ksiązki SParksa ;). Tylko ta Miley na okładce i w ogóle w filmie to chya nie najlepszy plan ;/
2010-05-16 09:34:14
rebellion Linia koment Książeczkę już mam. Na razie brakuje czasu na przeczytanie, ale już nie mogę się doczekac jak będę mogła ją przeczytac.
2010-05-31 15:59:02
yerba Linia koment To jest dziwna ksiażka, nie potrafię jej dokładnie kategoryzować, ale po jej przeczytaniu poczułem ulgę ze skończyłem, chyba właśnie o to chodziło autorowi tej książki.
2010-07-02 22:21:15

Inne książki :
W pogoni za życiem
Pufcio
Zauroczenia
Granice na Facebooku
Linki reklamowe:
prawnik kraków   apteka internetowa   biuro nieruchomości Kraków   restauracja Kraków   dotacje unijne   Pozycjonowanie stron Kraków | osób online: