Okładka książki - Proroctwo sióstr

Proroctwo sióstr

Wydawnictwo: Telbit
Data wydania: 2009
Kategoria: Kryminał, sensacja, thriller
ISBN: 978-83-60848-87-6
Liczba stron: 368
Dodał/a recenzje: Magdalena Galiczek-Krempa

Ocena: 4.36 (11 głosów)

„Proroctwo sióstr” to powieść rozgrywająca się w gęstym i mrocznym klimacie rozległych, osnutych mgłą tajemnicy posiadłości końca XIX wieku. Autorka, Michelle Zink zestawia ze sobą dwa zupełnie odległe światy – nową rzeczywistość, w której muszą odnaleźć się Lia, Alice i Henry po śmierci ojca, a także przestrzeń nadprzyrodzoną, rządzącą się zupełnie innymi niż ziemskie prawami. Dzięki zastosowanemu kontrastowi, balansowaniu na granicy jawy i snu, a także wprowadzeniu postaci nierzeczywistych „Proroctwo sióstr” bez zbędnych wątpliwości można zaliczyć do jednej z lepszych książek utrzymanych w klimacie gothic.

Głównych bohaterów czytelnik poznaje podczas pogrzebu głowy rodziny – Thomasa Milthrope’a. Mimo, że powody śmierci mężczyzny nie zostały do końca wyjaśnione, jego śmierć nie odbiłaby się szerszym echem, gdyby nie towarzyszące jej tajemnicze zdarzenia. Jedna z sióstr bliźniaczek, Lia, odkrywa bowiem na swoim nadgarstku tajemnicze znamię. Nie potrafi wyjaśnić przyczyny jego pojawienia się, jednak podświadomie wie, że nie powinna o nim bez ważnego powodu z nikim rozmawiać. Sytuacja znacznie komplikuje się, gdy do rąk Lii trafia stara księga z mrocznym proroctwem. Młoda dziewczyna musi nie tylko odkryć, jaką rolę ma w przepowiedni odegrać, ale także ochronić się przy pomocy dwóch młodych przyjaciółek przed czyhającym na nią niebezpieczeństwem, które pojawia się za sprawą istot z zaświatów wspieranych przez bezwzględną siostrą Alice.

Książka Michelle Zink posiada tę zaletę, że właściwie nie sposób się od niej oderwać. Kolejne zdarzenia prowokują coraz bardziej niesamowite sytuacje. Lia zdaje się kroczyć z cienka nicią w dłoni w poszukiwaniu kłębka, stanowiącego odpowiedź na wszystkie jej wątpliwości. Czasami błyskawicznie rozwiązuje zagadki, znacznie zbliżając się do upragnionego celu, z drugiej jednak strony zdarza się, że uzyskanie odpowiedzi na zadane pytanie każe jej cofnąć się o kilka kroków. Jednak należy podkreślić, że wydarzenia w „Proroctwie sióstr” zmieniają się jak w kalejdoskopie. Często z chwili na chwilę sytuacja w powieści ulega drastycznej zmianie, tak że czytelnik nie może być już niczego pewien, a postawione wcześniej założenia lub spodziewane rozwiązania akcji z góry okazują się całkowicie błędne.

Michelle Zink tworzy w swojej powieści portrety młodych dziewcząt, które choć podobnie wychowywane, w całkowicie różny sposób odbierają świat i zupełnie czego innego oczekują od życia. Szesnastoletnia Lia do momentu odkrycia proroctwa marzyła jedynie o szczęśliwym zamążpójściu. Jej siostra skupiała się na wykształceniu, jednak gdy dowiedziała się, że i ona ma swoją rolę do odegrania w przepowiedni, postanowiła w sposób egoistyczny zagarnąć wszystkie płynące z proroctwa profity. Także zupełnie różne charaktery cechują pozostałe dziewczęta – przyjaciółki Lii. Sonia to stateczna i spokojna spirytystka, a Luisa to pełna energii młoda Włoszka.

Zarówno fabuła, jak i język książki są bardzo proste, zaś sposób, w jaki narratorka – jest nią Lia – ukazuje  większość wydarzeń jest bardzo naiwny i przywodzi na myśl pisany przez nastolatkę pamiętnik. Oczywiście zabieg to celowy, bywa on jednak nieco irytujący – zwłaszcza w sytuacjach, kiedy czytelnik domyśla się właściwej, będącej w zasięgu ręki odpowiedzi, a bohaterowie tracą czas na bezsensowne, dalekie poszukiwania. Być może ma to na celu spotęgowanie napięcia, które w powieści jest i tak wszechobecne, lecz czasem odwlekanie rozwiązania zagadki bywa zupełnie niepotrzebne.

„Proroctwo sióstr” to pierwsza część trylogii, powieść naprawdę dobra, chociaż przeznaczona raczej dla nastoletnich, uwielbiających mroczne klimaty czytelników. Atmosfera powieści jest tu wspaniała, a dramatyczne wydarzenia często schodzą na drugi plan, ustępując pola znakomitym opisom przestrzeni. Michelle Zink z dużą sprawnością ukazuje ciemne wnętrza wielkich posiadłości, śmiertelnie spokojne, ukryte za gęstym lasem jezioro czy osobliwe, kryjące wiele tajemnic domowe biblioteki. „Proroctwo sióstr” to zatem doskonała propozycja dla wielbicieli powieści o odwiecznej walce dobra ze złem, w której uczestniczy wiele nie zawsze przyjaznych istot z zaświatów.

Kup książkę

przesuń

Musisz być zalogowany, aby komentować. Zaloguj się lub załóż konto, jeżeli jeszcze go nie posiadasz.

Polecana recenzja

Avatar użytkownika - Estijana
Estijana
Przeczytane:,
Historyczne proroctwo rozdziela dwie siostry - uosobienie dobra i wcielenie zła... Która z nich zwycięży? Trzymająca w napięciu powieść, osadzona w epoce wiktoriańskiej. Brzmi naprawdę ciekawie. A jak jest w rzeczywistości?   Szesnastoletnie bliźniaczki, Alice i Amalia, wraz z młodszym bratem Henrym po śmierci ojca zostają sierotami. Mieszkają na obrzeżach miasta razem z ciotką Virginią. Lia niespodziewanie zaczyna dowiadywać się dziwnych rzeczy na temat swojej rodziny. Odkrywa tajemnicę starego proroctwa, dodatkowo na nadgarstku dziewczyny pojawia się dziwne, wypukłe znamię. Lia i Alice stają się śmiertelnymi wrogami. Każda z nich odkrywa rolę, jaką spełnia w proroctwie, tym samym stając się częścią przerażającej tajemnicy...   Książkę czyta się bardzo szybko. Dużą jej zaletą jest fakt, że już od pierwszej strony możemy poczuć mroczną atmosferę dziewiętnastowiecznego Nowego Jorku. Narracja powieści jest pierwszoosobowa, prowadzona z punktu widzenia Lii, dzięki czemu czytelnicy mają możliwość wraz z główną bohaterką stopniowo odkrywać tajemnicę proroctwa. Niestety, nieco brakuje tu perspektywy mrocznej siostry - Alice. Czytając powieść, nie ma się wrażenia wiarygodności świata i realności postaci. Sama fabuła nie jest zbyt skomplikowana, ale mimo tego w powieści nie brakuje zwrotów akcji. Autorka bez wątpienia świetnie skonstruowała samo proroctwo i sprawnie opisała proces stopniowego ...
(czytaj dalej)

Opinie

Avatar użytkownika - Lady_Mary
Lady_Mary
Przeczytane:2016-11-11, Ocena: 5, Przeczytałem, 52 książki w 2016 roku :),
Dwie siostry, jedno proroctwo... Pierwszy tom serii napisanej w klimacie powieści gotyckich. Ciekawa opowieść o walce dobra ze złem oraz o tym, że nie zawsze ten, który wydaje się przyjacielem, tak naprawdę nim jest.
Link do opinii
Avatar użytkownika - natalia6202
natalia6202
Przeczytane:2016-04-14, Ocena: 5, Przeczytałem,
Akcja dzieje się mniej więcej sto lat temu. Bohaterkami są szesnastoletnie bliźniaczki: Amalia (Lia) i Alicja. Po śmierci ojca Amalia wraz ze swym chłopakiem odkrywa w bibliotece książkę, zawierającą tajemnicze proroctwo. Okazuje się, że bliźniaczki są tylko ogniwem w długim łańcuchu par sióstr, które od wieków pełnią odmienne role: jedna jest Bramą, przez którą straszliwe "Zagubione Dusze" pod wodzą Szatana mogą dostać się na Ziemię, druga dla odmiany jest Strażniczką, która pilnuje Bramy, żeby tych Dusz nie wpuściła. Sytuację dodatkowo komplikuje fakt, że siostry urodziły się przez cesarskie cięcie, w kolejności odwrotnej niż przewidziano w proroctwie.
Link do opinii
Avatar użytkownika - SteveS
SteveS
Przeczytane:2016-01-05, Ocena: 6, Przeczytałem, 52 książki 2016, Mam, Ulubione,
Czasami śmierć jednego członka rodziny oznacza rozpad w całym domu, zwłaszcza gdy okazuje się, że kochające się dotychczas siostry muszą zostać śmiertelnymi wrogami z powodu starej, przekazywanej z pokolenia na pokolenie przepowiedni... Alice i Lia przeżywają jeszcze śmierć swojego ukochanego ojca i fakt, że zostały sierotami, kiedy w ich otoczeniu zaczynają dziać się podejrzane rzeczy. Powoli, trochę w krainie snów, a trochę na jawie, dziewczęta dowiadują się o swoich rolach w przepowiedni. I okazuje się, że los znów z nich zakpił, dając im do odegrania takie scenariusze, które nie tylko nie pasują do ich charakterów, ale i również wydają się być niezgodne z ich przeznaczeniem. Okazuje się też, że śmierć ojca i matki w istocie miała drugie dno - a wszystkie te rewelacje sprawiają, że siostry oddalają się od siebie, uświadomiwszy sobie w głębi serca, że odtąd mogą być tylko i wyłącznie rywalkami... Historia opisana przez Michelle Zink to takie bajkowe połączenie klimatu starej rezydencji XIX-wiecznej i rodziny od wieków słynącej ze swojego nazwiska, a także rywalizujących ze sobą od pokoleń dobra i zła. Można by stwierdzić, że to zbyt dużo na dwie dziewczynki, tymczasem to właśnie te wydarzenia pokazują ich prawdziwą twarz. Przeznaczenie, z którym przyjdzie się im zmierzyć, wybrało zupełnie na oślep dobry charakter do wykonania złej misji - i odwrotnie. Jako, że jest to dopiero pierwszy tom przygód dwóch sióstr, nie dowiemy się, czy zło czynione w dobrej wierze faktycznie m ...
(Pokaż całą opinie)
Link do opinii
Avatar użytkownika - KittyAilla
KittyAilla
Przeczytane:2015-03-25, Ocena: 5, Przeczytałem, 52 książki w ciągu roku,
Skończyłam ją jednego dnia. Sposób pisania autorki jest lekki, przyjemny i wciągający. Wszystko, co powinno jest idealnie wyjaśnione w odpowiednim czasie! Opisów nie ma za mało ani za dużo, dla mnie było ich w sam raz. Książka przez prawie cały czas jest utrzymana w klimacie tajemniczym i mrocznym. Tylko jednej rzeczy domyśliłam się przed bohaterkami: czym są Klucze. Oczywiście w książce nie brakuje wątku miłosnego, a że wszystko toczy się w czasach dobrze wychowanych dam, chodzących z przyzwoitkami - jest tym bardziej ciekawy. W końcu zakazana miłość smakuje najlepiej ? Osobiście w książce poruszyły mnie postaci Edmunda i Henry'ego. Pierwszy to woźnica rodziny, a drugi to niepełnosprawny brat Alice i Lii (o czym dowiadujemy się już w pierwszym rozdziale, dlatego nie uważam tego za spoiler ^^). Więź, która łączy chłopca z Edmundem jest piękna. W pewnym momencie książki miałam ochotę płakać, choć rzadko płaczę - czytając. Nie będę jednak spoilerować, w którym, ale dotyczy on właśnie Henry'ego i Edmunda. Co do dwóch głównych postaci - Alice i Lii, już od samego początku wiemy, która jest tą dobrą, a która tą złą siostrą, kiedy nagle autorka miesza nam w głowie, a potem znów wszystko się wyjaśnia. Nie polubiłam Alice zwłaszcza za to, co robiłam Ariemu (tak, tak Ari to kot) oraz przez incydent z końca książki!
Link do opinii
Tajemnica z którą muszą zmierzyć się dwie siostry... dwie bliźniaczki...jedna wcielenie dobra, druga wcielenie zła. Po śmierci ojca wiele się zmiania... a Lia zostaje z tym sama, brak jej wsparcia siostry, która...niestety stoi po drugiej stronie. Książka mówiąca o niebezpieczeństwie, klątwie, miłości, która będzie wymagać poświeceń, bólu... czy się opłaci? czy ta miłość przetrwa próbę czasu i tajemnicę?Polecam!!!
Link do opinii
Avatar użytkownika - mirabell3012
mirabell3012
Przeczytane:2013-08-02, Ocena: 5, Przeczytałem, 12 książek 2013,
Już samym plusem jest,to że historia rozgrywa się w czasach XIX wieku.Niewspółcześnie,więc moje klimaty :) Szesnastoletnie bliźniaczki Lia i Alice które zostały sierotami zaczynają odkrywać przeznaczony im los. Los który przydzielił im zadania odmienne do charakteru.Przeznaczenie uznawane za pomyłkę. Niegdyś najlepsze przyjaciółki,teraz wrogowie stojący po przeciwnych stronach - dobra i zła. Akcja bardzo szybko gna do przodu.Książkę czyta się bardzo lekko. Narracja prowadzona jest z perspektywy głównej bohaterki.Taki styl i forma bardzo mi się spodobała. Powieść przeznaczona raczej dla nastoletnich czytelników ale można się z niej dowiedzieć czegoś nowego,o czym nie wiedziałam,a co czym mówili już Moen czy Monroe. Zachaczającąc o Nasze własne doświadczeni,wyprawy do miejsc niefizycznych,OBE....Więc nie wszystko jest wymysłem autorki.Zainteresowani życiem po życiu mogą wzbogacić swoją wiedzę.
Link do opinii
Avatar użytkownika - Mamut
Mamut
Przeczytane:2011-08-17,
Bardzo zachwalano te książkę w EMPIKach, I-necie, tymczasem przeczytałam i pozostał mi dziwny niesmak. Najpierw wydaje się, że jedna siostra jest uosobieniem dobra od urodzenia, a druga istnym przekleństwem, a niedługo potem role się odwracają i ta rzekomo zła, której boi się nawet kot, raptem ma przeznaczone ratowac świat... Strasznie namieszano w tej książce... Mama powiedziała że nawet nie ma ochoty czytać kolejnego tomu.
Link do opinii
Avatar użytkownika - Azzmon
Azzmon
Przeczytane:2015-05-26, Ocena: 1, Przeczytałem, Przeczytane,
Avatar użytkownika - babet
babet
Przeczytane:2015-03-17, Ocena: 6, Przeczytałam,
Avatar użytkownika - gemmabe
gemmabe
Przeczytane:2015-01-03, Przeczytałam,
Avatar użytkownika - akacja2304
akacja2304
Przeczytane:2014-02-14, Ocena: 5, Przeczytałam, 26 książki - 2014,
Avatar użytkownika - monalizka
monalizka
Przeczytane:2013-01-29, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam,
Avatar użytkownika - hajduczek
hajduczek
Przeczytane:2011-07-31, Ocena: 1, Przeczytałam,
Inne książki autora
Strażniczka bramy
Michelle Zink0
Okładka ksiązki - Strażniczka bramy

Uwikłane w historyczne proroctwo bliźniaczki Milthorpe rozstają się. Liaopuszcza rodzinny dom, by z dala od swojej siostry doprowadzić do końcaprzepowiednię...

Krąg ognia
Michelle Zink 0
Okładka ksiązki - Krąg ognia

Do księgarń trafił ostatni, długo wyczekiwany tom głośnej trylogii w stylu gothic „Proroctwo sióstr” Michelle Zink w przekładzie Marty Kapery...

Reklamy