Okładka - Przyjaźń jako wartość w relacjach społecznych dzieci i młodzieży
Kup Teraz

Przyjaźń jako wartość w relacjach społecznych dzieci i młodzieży

Mariola Szczepańska, Elżbieta Gaweł-Luty

Cena : 21,60 zł
Dodał/a książkę: redaktor
Dodał/a recenzję: Piotr Piekarski
wrzuć na facebook
Recenzja redakcji granice.plCzy przyjaźń między podopiecznymi może okazać się przydatna w pracy pedagoga? Czym tak naprawdę jest przyjaźń i jakie bywają jej oblicza? Jak mówić dzieciom o przyjaźni? Na te pytania rzetelnie odpowiadają Mariola Szczepańska i Elżbieta Gaweł-Luty w swej książce „Przyjaźń jako wartość w relacjach społecznych dzieci i młodzieży”. Opublikowana nakładem Oficyny Wydawniczej Impuls praca to klasyczny przykład niezłej pracy naukowej na temat naprawdę ważny. Autorki podeszły do sprawy jak należy – dobrze określiły temat dzieła, metodologię badań i całość ujęły w książce stosunkowo zwięźle (prawie 160 stron), a jednak wyczerpująco. Pokrótce scharakteryzowały pojęcie wartości i ukazały rolę wartości w procesie wychowawczym, a następnie zaprezentowały specyfikę przyjaźni jako więzi międzyludzkiej. Interesująco wypada część „Abecadło Przyjaźni, czyli o przyjaźni od A do Z”, choć wiele z haseł ujętych zostało raczej w sposób aforystyczny, niż naukowy – mimo iż zamieszczone tu cytaty pochodzą z dzieł dotyczących pedagogiki. Dopiero dalej Mariola Szczepańska i Elżbieta Gaweł-Luty przechodzą do badań własnych. I – ponownie – jest dokładnie tak, jak powinno być w pracy naukowej. Poprawnie określony problem badawczy i populacja, jasno ujęta metodologia, dobrze przeprowadzone analizy oraz nieźle przygotowane testy statystyczne. Wyniki przedstawione jasno, w podrozdziałach, które tytuły jasno ujmują ich tematykę. Autorki pokazują, jakie cechy dzieci wśród przyjaciół cenią najwyżej oraz jaka jest ich wiedza odnośnie do cech osobowych, preferencji i cech zewnętrznych przyjaciół. Po przeprowadzeniu badań, autorki przygotowują rozwojowy model przyjaźni oraz wskazują, jak zdobytą wiedzę wykorzystać w praktyce na przykładzie autorskich programów nauczania. Oczywiście książka zawiera też scenariusze przykładowych zajęć dotyczących przyjaźni, które mogą okazać się bardzo przydatne dla wielu nauczycieli. Całość jest – jako się rzekło – niezła i przeprowadzona zgodnie z wszystkimi regułami sztuki. Autorki sprawnie posługują się terminologia z zakresu pedagogiki, jednak starają się jej nie nadużywać, by całość była w pełni zrozumiała dla czytelników. Ich praca jest przystępna, a wyniki przeprowadzonych badań – naprawdę ciekawe. Niezłe, choć nieco konwencjonalne, są także zamieszczone w publikacji scenariusze zajęć, na pewno też wielu pedagogów z zainteresowaniem sięgnie po rozwojowy model przyjaźni zamieszczony w tej książce. A jednak publikacja ta doskonała nie jest. Nie jest – bowiem brak w niej nieco dalej idących wniosków, brak w niej pełniejszego podsumowania pracy badawczej. Najbardziej interesująca – jak już napisałem – jest część poświęcona badaniom prowadzonym przez autorki, której , choć opatrzona jest komentarzem, brak jednak zwieńczenia. Dlatego publikację „Przyjaźń jako wartość w relacjach społecznych dzieci i młodzieży” traktować należy przede wszystkim jako interesujący wstęp, wprowadzenie do problematyki, jako ciekawy materiał do dalszej analizy i własnych badań, ewentualnie – jako źródło inspiracji i przykład interesujących scenariuszy pracy z dziećmi. To praca rzetelna – jednak nie wyczerpuje ona tematu. I to właściwie jedyny zarzut, jaki należałoby postawić jej autorkom.
U wydawcy
Czytay.pl
Ocena 1 2 3 4 5 6
Dodaj do biblioteczki
Treści
RedCherry Linia koment Zaskakująca, trzymająca w napięciu opowieść o pokonywaniu lęku. Opowieść o kobiecie która posiada wszystko o czym marzyła a jednak w jej życiu nic nie jest takie jak sie wydaje.Ta opowieść pokazuje jak wiele złego może dziać się za zamkniętymi drzwiami mieszkania. Jak bardzo mogą mylić pozory.
2010-01-28 18:22:44
kkiinnaa Linia koment Uwielbiam ksiązki SParksa ;). Tylko ta Miley na okładce i w ogóle w filmie to chya nie najlepszy plan ;/
2010-05-16 09:34:14
rebellion Linia koment Książeczkę już mam. Na razie brakuje czasu na przeczytanie, ale już nie mogę się doczekac jak będę mogła ją przeczytac.
2010-05-31 15:59:02
yerba Linia koment To jest dziwna ksiażka, nie potrafię jej dokładnie kategoryzować, ale po jej przeczytaniu poczułem ulgę ze skończyłem, chyba właśnie o to chodziło autorowi tej książki.
2010-07-02 22:21:15

Inne książki :
Edukacja międzykulturowa – konteksty Od tożsamości po język międzynarodowy
Wprowadzenie do logopedii
W pogoni za życiem
Granice na Facebooku
Linki reklamowe:
prawnik kraków   apteka internetowa   biuro nieruchomości Kraków   restauracja Kraków   dotacje unijne   Pozycjonowanie stron Kraków | osób online: