Okładka książki - Świat nocy. Tom 1

Świat nocy. Tom 1

Wydawnictwo: Amber
Data wydania: 2009-09-10
Kategoria: Dla dzieci
ISBN: 9788324134724
Liczba stron: 504
Dodał/a recenzje: Sławomir Krempa

Ocena: 4.91 (23 głosów)

Na pytanie, czy tom pierwszy serii „Świat nocy”, w którego skład wchodzą „Dotyk wampira”, „Córki nocy” oraz „Zaklinaczka” to dobra książka, należałoby odpowiedzieć: to godny i napisany zgodnie z wszystkimi regułami sztuki reprezentant stosunkowo młodego nurtu powieści o wampirach skierowanych do młodzieży. Miłośników gatunku książka ta z pewnością zadowoli, lecz nieprzejednanych przeciwników chyba nie przekona.

Zwyczajna nastolatka o imieniu Poppy od lat kocha się w swym przyjacielu – Jamesie. Z cierpliwością znosi ona kolejne romanse kolegi, licząc na to, że w końcu i ją potraktuje jako osobę godną pokochania. Nie wie jednak, że James kryje mroczną tajemnicę, a pokochać dziewczyny nie może, bowiem nie pozwalają na to reguły Świata Nocy, do którego chłopak przynależy. Wszystko jednak zmieni się, gdy wyjdzie na jaw, że Poppy jest chora na raka…

Trzy młode kobiety przybywają do małego, prowincjonalnego miasteczka, budząc tym samym niepokój jego mieszkańców. Wraz z nimi nadchodzą groźne, mrożące krew w żyłach wydarzenia, a nad miasteczkiem zaczyna wisieć widmo ciemności.

Thea i Blaise to kuzynki, które cechuje ogromny talent do pakowania się w kłopoty. Po wyrzuceniu z kolejnej szkoły otrzymują ultimatum – albo tym razem uda im się znaleźć swoje miejsce i poskromić temperament oraz skłonność do nadużywania magicznych zdolności (dziewczyny są bowiem początkującymi czarownicami), albo zostaną oddane pod opiekę nielubianej ciotki. Ale czy nastolatki mogą z dnia na dzień całkowicie się zmienić? Zwłaszcza, gdy tak bardzo, jak Blaise, uwielbiają igrać z ogniem?

Tak w skrócie przedstawia się fabuła trzech opowieści składających się na nową książkę L.J. Smith, autorki bestsellerowej serii „Pamiętniki wampirów”, na podstawie której stworzono święcący triumfy serial telewizyjny. Pisarka po raz kolejny bierze na warsztat temat niezbyt dobrze postrzeganych przez większość ludzi krwiopijców, próbując obalić parę mitów o nich i ukazać ten gatunek w nieco lepszym świetle niż to, do którego jesteśmy przyzwyczajeni. Opowiada więc w kilku odsłonach i w atrakcyjny dla młodzieży sposób historię miłości niemożliwej, historię zetknięcia się dwóch sąsiadujących ze sobą światów. Jej bohaterami są – obok zwykłych śmiertelników – czarownice, czarodzieje i wampiry, stąd trudno mówić o wiarygodności świata przedstawionego.

Dosyć wiarygodni są natomiast bohaterowie, ich motywy czy sposób postępowania. Autorka czyni swych bohaterów ludźmi młodymi, stąd wszechobecność na kartach powieści buzujących hormonów, wielkich emocji, pierwszych miłości, które łatwo potrafią wzbudzić zazdrość i nienawiść. Oczywiście, wszystko jest tu nieco uproszczone, jednak nie psychologicznej głębi oczekujemy przede wszystkim po powieści o charakterze rozrywkowym.

Oczekujemy natomiast wciągającej akcji, dobrze podtrzymywanego napięcia i tego, by książkę taką po prostu dobrze się czytało. A L.J. Smith jako solidna pisarka i doskonały rzemieślnik potrafi nam to zagwarantować. Jeśli zaakceptujemy reguły gry, jeśli lubimy tę konwencję – pierwszy tom opowieści ze „Świata Nocy” spodoba nam się ogromnie i stanie się wstępem do wielkiej i bardzo obiecującej przygody z niezłą serią powieściową. Jeśli jednak fantastyki nie akceptujemy, jeśli wampiry i wilkołaki to istoty budzące w nas niesmak, ewentualnie: ironiczny uśmieszek – nie sięgajmy po tę książkę. Zdecydowanie nie takich czytelników została ona bowiem napisana.

Kup książkę

przesuń

Musisz być zalogowany, aby komentować. Zaloguj się lub załóż konto, jeżeli jeszcze go nie posiadasz.

Polecana recenzja

Avatar użytkownika - ankhxxl
ankhxxl
Przeczytane:,
Książki kalifornijskiej pisarki J. L. Smith cieszą się na polskim rynku wydawniczym dużą popularnością. Powód sukcesu jest, w moim mniemaniu, dwojaki. Proza ta tematycznie oscyluje wokół postaci nadprzyrodzonych, posiadających nadludzkie moce, takich, jak wampiry, wilkołaki, zmiennokształtni czy osobowości spowite magią – czarownice i czarodzieje. Ten krąg charakterologiczny zawsze wzbudzał zainteresowanie wśród łaknących dreszczyku grozy śmiertelników. Druga sprawa odnosi się jednak do sposobu, w jaki ów temat został przetransponowany na rzeczywistość dwudziestego pierwszego wieku.   To już nie kostyczny Dracula w wyświechtanym retro garniturze, lecz nieskazitelnie piękne pokolenie wampirzątek, z odzieniem wprost z salonu Armaniego, drogimi samochodami i skrywaną w kuluarach tonących w przepychu mieszkaniach tajemnicą swego pochodzenia. No i miłość, tragiczne uczucie, które wymyka się spod kontroli, łamiąc zakazy współżycia między ludźmi a nieśmiertelnymi. Zatem trajektorię popularności i frekwencje sprzedaży wyznacza zarówno grono czytelników – miłośników fantasy i horroru, jak i ulubieńców romansideł, melodramatycznych spięć między skazanymi na uczuciową banicję kochankami. Na szeroką skalę wątek „nosferatyczny” zaszczepiła w najnowszej literaturze popularnej Anne Rice, cyklem, który otwierał słynny, zekranizowany ...
(czytaj dalej)

Opinie

Avatar użytkownika - Mamut
Mamut
Przeczytane:2017-05-17, Ocena: 5, Przeczytałem, Mam, Wyzwanie 2017 - 52 książki,
Doskonały kawal lektury dla fanów wampirów, czarownic i zmiennokształtnych! W Swiecie Nocy istnieje pojecie Bratniej Duszy - tak jakoś się składa, że przewaznie łączy ich ze zwykłymi ludźmi, co jest zakazane przez starszyznę. Każda z historii łączy się z kolejną. Pierwsza opowiada o chorej dziewczynie, której życie ratuje zakochany w niej wampir. Druga o kuzynie i trzech kuzynkach tego wampira (oczywiście wątek zakazanej miłości człowieka i wampira też jest:)), a trzecia o kuzynkach czarownicach i zakazanych czarach.
Link do opinii
Avatar użytkownika - mirabell3012
mirabell3012
Przeczytane:2016-03-01, Ocena: 4, Przeczytałem, Przeczytane w 2016 roku,
Druga historia mogłaby rozwinąć się w coś ciekawego, natomiast trzecia to już całkiem nie mój poziom wiekowy.
Link do opinii
Avatar użytkownika - EmnildaAmelberga
EmnildaAmelberga
Przeczytane:2009-12-09, Ocena: 5, Przeczytałem, Mam,
Miła , romantyczna ... dobra na chwilę relaksu . A do tego nie pozbawiona pomysłu i akcji .
Link do opinii
Avatar użytkownika - Aramina
Aramina
Przeczytane:2015-01-11, Ocena: 3, Przeczytałem, 52 książki 2015,
Miałam ochotę na lekką, odprężającą fantastykę. Książka spełnia te wymagania, mimo to mnie zawiodła. Pisana typowo dla młodzieży, nie trafia w moje gusta. Język lekki (aż zbyt lekki), opowieść pierwsza wciąga, natomiast największym rozczarowaniem był brak ciągłości fabuły. Kolejna część (w tomie są 3 części cyklu) zamiast być kontynuacją poprzedniej, staje się całkiem odmienną historią, ledwo nawiązującą do bohaterów ostatniej w może 1-2 zdaniach.
Link do opinii
1.Poppy, młoda dziewczyna umiera... najlepszy przyjaciel James ratuje ją przemieniając w wampira... Nie dość, że dla jednego świata jest martwa, do w drugim nie może żyć, bo dokonano nielegalnej przemiany. 2. Rowan, Kestrel i Jade uciekają ze Świata Nocy bo mają dość dyktowania im jak mają żyć... Za nimi podąża brat Ash, który w ich sąsiadce Mary- Lynnette odnajduje bratnią duszę. 3. Thei i Erik połączeni pasją do zwierząt. Uroczy bal hallowennowy w szkole ma być zakłócony przez ducha który wymknął się spod kontroli i który pragnie zemsty.
Link do opinii
Avatar użytkownika - Cassidy95
Cassidy95
Przeczytane:2011-05-19, Ocena: 6, Przeczytałem,
James i Poppy - super. Mary-Lynetthe i Ash - moje ulubione opowiadanie. Thea i Eric - całkiem ciekawe
Link do opinii
Avatar użytkownika - EmnildaAmelberga
EmnildaAmelberga
Przeczytane:2009-12-09, Ocena: 5, Przeczytałem, Mam,
Miła , romantyczna ... dobra na chwilę relaksu . A do tego nie pozbawiona pomysłu i akcji .
Link do opinii
Avatar użytkownika - agaj100
agaj100
Ocena: 6, Czytam,
Mi osobiscie książka się bardzo podoba, polecam!!
Link do opinii
Avatar użytkownika - Cookiss
Cookiss
Przeczytane:2010-07-03, Ocena: 6, Czytam,
Świetna Książka, gorąco polecam !
Link do opinii
Chętnie zapoznam sie z tą serią, chociażby ze względu na tajemniczy tytuł.
Link do opinii
Avatar użytkownika - Moira
Moira
Przeczytane:,
Mam już w posiadaniu serię Pamiętników Wampirów tej autorki, lecz z pewnością sięgnę również po tą serię:)
Link do opinii
Avatar użytkownika - Teresa5411
Teresa5411
Ocena: 6, Czytam,
Ciekawa, z przekazem, pełna emocji, strachu, miłości i tajemnic, które skrywa Świat Nocy.
Link do opinii
Avatar użytkownika -

Przeczytane:,
Wiele dobrego słyszałam o tej serii, więc w najbliższym czasie na pewno sięgnę po pierwszy tom.
Link do opinii
Doskonała opowieść młodzieżowa dla osób lubiących fantastykę. Wampiry, wilkołaki, czarownice, zmiennokształtni i pośród tego miłostki nastolatków. Książka dla kogoś, kto lubi wciągające i pełne napięcia opowieści o istotach, które są obdarzone nadziemskimi zdolnościami. Miłość nieszczęśliwa pomiędzy osobami różnych gatunków: ludzi i potworów. Czy jest takowa możliwa?
Link do opinii
Avatar użytkownika - vein92
vein92
Przeczytane:2010-03-22, Ocena: 4, Przeczytałem, Mam,
Bardzo fajny zbiór opowiadań. Każde z nich łączy pewna osoba płci męskiej oraz motyw zakazanej miłości. Kolejna książka z udziałem wampirów... i nie tylko :)
Link do opinii
Avatar użytkownika - kkiinnaa
kkiinnaa
Przeczytane:2010-02-22, Ocena: 4, Przeczytałem, Mam,
Fajna seria Pani Smith, jednak na peirwszym miejscu stawiam Pamiętniki :)
Link do opinii
Avatar użytkownika - Reev
Reev
Przeczytane:2017-02-02, Ocena: 4, Przeczytałam, Dla młodzieży, Fantasy, Mam,
Avatar użytkownika - wiolamp
wiolamp
Przeczytane:2016-01-11, Ocena: 4, Przeczytałam,
Avatar użytkownika - Sadu
Sadu
Przeczytane:2014-02-06, Przeczytałam,
Avatar użytkownika - glaadys
glaadys
Przeczytane:2013-08-28, Ocena: 6, Przeczytałam, 52 książki 2013,
Świat Nocy #1: Dotyk wampira. Córki nocy. Zaklinaczka Autor: Lisa Jane Smith tłumaczenie: Ewa Spirydowicz, Ewa Ratajczyk tytuł oryginału: Secret Vampire. Daughters of Darkness. Spellbinder or Enchantress. seria/cykl wydawniczy: Świat nocy tom 1 wydawnictwo: AMBER data wydania: 9 września 2009 ISBN: 9788324134724 liczba stron: 504 Świat Nocy to seria o magii i miłości nastolatków, należących dwóch różnych ras, która mnie osobiście wciągnęła. Doskonała opowieść młodzieżowa dla osób lubiących fantastykę. Wampiry, wilkołaki, czarownice, zmiennokształtni i pośród tego miłostki nastolatków. Książka dla kogoś, kto lubi wciągające i pełne napięcia opowieści o istotach, które są obdarzone nadziemskimi zdolnościami. Miłość nieszczęśliwa pomiędzy osobami różnych gatunków: ludzi i potworów. Czy ma szansę przetrwać? Miłość nigdy nie była tak niebezpieczna... Wampiry, wilkołaki, czarownicy, zmiennokształtni - są wśród nas, choć o tym nie wiemy.Należą do świata nocy, którym rządzą surowe zasady. A miłość oznacza złamanie wszystkich praw... Są piękni i śmiertelnie niebezpieczni, a ich urokowi nie potrafi się oprzetrzeć żaden człowiek.Posiadają niezwykłe umiejętności,władają magią,są nieśmiertelni.Ale muszą też przestrzegać odpowiednich praw:za wszelką cenę ukrywać swoje istnienie przed ludżmi i nigdy nie wiązać się ze zwykłymi śmiertelnikami.Jednak gdy w grę wchodzi miłość,zapominają o wszystkich zasadach.Nawet o tych,za których złamanie mogą zapłacić najważniejszą cenę... Książka dzieli się na trzy opowieści: ,,Dotyk wampira" Zwyczajna nastolatka o imieniu Poppy od lat kocha się w swym przyjacielu - Jamesie. Z cierpliwością znosi ona kolejne romanse kolegi, licząc na to, że w końcu i ją potraktuje jako osobę godną pokochania. Nie wie jednak, że James kryje mroczną tajemnicę, a pokochać dziewczyny nie może, bowiem nie pozwalają na to reguły Świata Nocy, do którego chłopak przynależy. Wszystko jednak zmieni się, gdy wyjdzie na jaw, że Poppy jest chora na raka... ,,Córki nocy" Trzy młode kobiety przybywają do małego, prowincjonalnego miasteczka, budząc tym samym niepokój jego mieszkańców. Wraz z nimi nadchodzą groźne, mrożące krew w żyłach wydarzenia, a nad miasteczkiem zaczyna wisieć widmo ciemności. ,,Zaklinaczka" Thea i Blaise to kuzynki, które cechuje ogromny talent do pakowania się w kłopoty. Po wyrzuceniu z kolejnej szkoły otrzymują ultimatum - albo tym razem uda im się znaleźć swoje miejsce i poskromić temperament oraz skłonność do nadużywania magicznych zdolności (dziewczyny są bowiem początkującymi czarownicami), albo zostaną oddane pod opiekę nielubianej ciotki. Ale czy nastolatki mogą z dnia na dzień całkowicie się zmienić? Zwłaszcza, gdy tak bardzo, jak Blaise, uwielbiają igrać z ogniem?
Avatar użytkownika - czarniutka21
czarniutka21
Przeczytane:2011-09-27, Ocena: 4, Przeczytałam,
Avatar użytkownika - Nataluch
Nataluch
Przeczytane:2011-08-21, Ocena: 6, Przeczytałam,
Avatar użytkownika - dzz14
dzz14
Przeczytane:2010-12-20, Ocena: 6, Przeczytałam,
Avatar użytkownika - domi13
domi13
Przeczytane:2010-07-01, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam,
Avatar użytkownika - konwaliowa
konwaliowa
Przeczytane:2010-03-22, Przeczytałam, Mam,
Avatar użytkownika - Woda_truskawkowa
Woda_truskawkowa
Przeczytane:2009-10-01, Ocena: 2, Przeczytałam, Mam,
Bardzo lubię tego typu książki, zwłaszcza po przeczytaniu Sagi Zmierzch. Mam nadzieje, że autorka w równie dobry sposób ukaże historię niemożliwej z pozoru miłości, postaci pochodzących z dwóch odmiennych światów. Myślę, że to jedna z tych książek od których niełatwosię oderwać.
Chętnie przeczytam
Avatar użytkownika - Agis
Agis
Ocena: 6, Przeczytałam,
Inne książki autora
Pamiętniki Wampirów 3. Szał
Smith L.J0
Okładka ksiązki - Pamiętniki Wampirów 3. Szał

Obaj są wampirami. Obaj kochają tę samą dziewczynę. I chociaż się nienawidzą, muszą połączyć siły, by ją ocalić. Elena: uległa mrocznej przemianie, która...

Pamiętniki Wampirów 1. Przebudzenie
Smith L.J0
Okładka ksiązki - Pamiętniki Wampirów 1. Przebudzenie

Przerażający miłosny trójkąt w przyprawiającej o dreszcz opowieści o dwóch wampirach i pięknej dziewczynie, której obaj pragną Elena:...

Reklamy