Recenzja redakcji granice.pl

Kup Teraz

Śnieżka musi umrzeć

Nele Neuhaus

Ocena ( 24 osób )
5.4
Wydawnictwo: Media Rodzina
Data wydania: 2013-05-06
Kategoria: Kryminał, sensacja, thriller
ISBN: 9788372788030
Liczba stron: 518
Dodał/a książkę:
Dodał/a recenzję: Justyna Gul

Anatomia zbrodni

 

Zmiana losu choćby jednego człowieka może zniszczyć świat – pisał Terry Prachett, nie spodziewając się nawet, jak dobrze stwierdzenie to odzwierciedla spiralę przestępstw i agresji. Niekiedy bowiem wystarczy jedna zła myśl, jeden nieostrożny ruch, by zniszczyć życie nie tylko jedneego człowieka, ale wszystkich osób ze swojego otoczenia. Jakakolwiek próba ukrycia swojej winy sprowadza nieszczęście, zaś wyrzuty sumienia (o ile występują), to najmniejszy problem, z jakim zmagać się musi sprawca.

 

Jak to jest: żyć ze świadomością, że prawda może wyjść na jaw w każdym momencie? Jak to jest: żyć ze świadomością, że za popełnione zbrodnie ktoś inny poniósł karę? Jak to jest: żyć ze świadomością, że wzbudziło się falę przemocy, że sąsiad powinien obawiać się sąsiada, że całe nasze życie, zbudowane na kłamstwie, może runąć niczym domek z kart? Na te pytania mogą odpowiedzieć mieszkańcy idyllicznej wioski Altenhain, gdzie rozgrywa się akcja doskonałej powieści kryminalnej Śnieżka musi umrzeć. Opublikowana nakładem wydawnictwa Media Rodzina książka to kolejna już pozycja w serii Gorzka Czekolada, kolejna również pozycja w dorobku autorki, Nele Neuhaus. Kryminały z parą policjantów Pią Kirchhoff i Olierem von Bodenstein zapewniły jej wierność miłośników gatunku poza granicami kraju, teraz zaś sprawne pióro Neuhaus ma szansę podbić serca polskich czytelników.

 

Znajdujemy się w Altenhain w chwili, kiedy po dziesięcioletnim pobycie w więzieniu wychodzi na wolność Tobias Sartorius, skazany za zabójstwo dwóch nastolatek. Laura Wagner i Stefanie Schneeberger zniknęły bez śladu w nocy z 6 na 7 września 1997 roku podczas trwającego w wiosce festynu. Chłopak, przed którym otwierały się wspaniałe perspektywy, zaś drzwi uczelni medycznych stały przed nim otworem, został oskarżony w procesie poszlakowym, bowiem ciał ofiar nigdy nie odnaleziono. Uporczywe milczenie Tobiasa na temat minionych wydarzeń i zeznania sąsiadów, potwierdzające obecność koleżanek w domu chłopaka wystarczyły, by wydać wyrok na nastolatka, zaś jego rodzinę skazać na społeczny ostracyzm.

 

Okazuje się, że lata spędzone w więzieniu nie zmniejszyły nienawiści mieszkańców Altenhain do Tobiasa. Fatalna kondycja jego ojca i rodzinnego domu sprawiły, że chłopak – mimo wcześniejszych planów natychmiastowego opuszczenia wioski – decyduje się pozostać. Nie spodziewa się jednak, że decyzja ta nie tylko stanie się iskrą, która wznieci ogromny pożar, ale też narazi na niebezpieczeństwo postronne osoby. Okazuje się bowiem, że śledztwo prowadzone wiele lat temu było przykładem niekompetencji policji, zaś zwłoki odnalezione w zbiorniku starego hangaru sprawiają, że odżywają nie tylko wspomnienia, ale i strach przed prawdą.

 

Zabójstwo nastolatek sprzed lat staje się ponownie tematem dyskusji i analizy, zaś tajemniczy wypadek matki Tobiasa zwraca uwagę komisarz Kirchhoff z policji kryminalnej. Czy to możliwe, że upadek kobiety z mostu ma coś wspólnego z wydarzeniami sprzed lat? Co tak naprawdę wydarzyło się w Altenhain i jaki sekret kryje wioska? Czy przełamanie zmowy milczenia rzuci na sprawę nowe światło? I - najważniejsze – jak mieszkańcy przyjmą Tobiasa, szczególnie, że po jego powrocie w tajemniczych okolicznościach ginie kolejna nastolatka?

 

Śnieżka musi umrzeć to nie tylko pasjonujący kryminał, ale też doskonała powieść psychologiczna, która ukazuje pełne spektrum ludzkich zachowań i charakterów. Zbiorowa odpowiedzialność, zbiorowa wina i postępowanie jednostek, które nie wytrzymują presji – jesteśmy świadkami wstrząsających wydarzeń, których korzenie sięgają daleko w przeszłość i których przyczyn należy doszukiwać się w chciwości i strachu przed odrzuceniem.

 

Nele Neuhaus przekonuje, że zmysł obserwacji i talent pisarski mogą iść z sobą w parze, zaś kompozycję powieści i umiejętność prowadzenia wielowątkowej akcji autorka wyniosła do rangi sztuki. Podczas lektury czujemy się bezpośrednimi świadkami wydarzeń, bowiem plastyczność opisów pozwala bez trudu przenieść się do uroczego miasteczka, kryjącego mroczne tajemnice, zaś rosnące napięcie i fałszywe tropy wzbudzają szeroką gamę emocji – od odrazy, przez niepewność, po strach. Autorka bezceremonialnie obchodzi się ze swoimi bohaterami, obnażając najbardziej wstydliwe sekrety i podłe uczynki, które złożyły się na tragedię Tobiasa. To sprawia, że z czystym sumieniem (ludzie z Altenhain z pewnością nie znają tego określenia) można uznać powieść za jeden najlepszych kryminałów, jakie w ostatnim czasie ukazały się na polskim rynku księgarskim. Za kryminał godny chociażby Stiega Larssona!

szara_linia
Opinie
Ocena 1 2 3 4 5 6
Komentarz
allison plusminus Linia koment
Przeczytane:2016-12-11, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
,,Śnieżka musi umrzeć" to kryminał potwierdzający pisarski talent Nele Neuhaus. Czyta się tę powieść jednym tchem i trudno się od niej oderwać, gdyż powikłana akcja wciąż przynosi jakieś niespodzianki, sprowadzając na inne tory i śledztwo, i domysły czytelnika.

Od pierwszych stron z dużymi emocjami śledzi się perypetie głównego bohatera, Tobiasa Sartoriusa, którzy wychodzi na wolność po dziesięcioletniej odsiadce. Skazany za zabójstwo dwóch nastolatek Tobias wraca do rodzinnej wsi, by spotkać się z rodzicami. Tam jednak czeka na niego niejedna przykra wiadomość. Oliwy do ognia dolewają wrogo nastawieni sąsiedzi, którzy nie mogą zapomnieć tragicznych wydarzeń sprzed lat.
Na palcach jednej ręki można policzyć tych, którzy sprzyjają byłemu więźniowi. Jest wśród nich siedemnastoletnia Amelie, która od niedawna mieszka w wiosce i powoli odkrywa przeszłość Tobiasa. W przeciwieństwie do większości jest przekonana o niewinności mężczyzny. Podobne wątpliwości ma komisarz Pia Kirchhoff, która z Oliverem von Bodensteinem prowadzi śledztwo w sprawie znalezionego nieopodal wsi szkieletu. Tobias, jako były skazaniec, trafia pod lupę policji, a jego akta wędrują szybko do młodej pani komisarz, która zaczyna drążyć przeszłość mężczyzny.

Tak w skrócie przedstawić można zarys początkowych rozdziałów powieści. Potem jest już tylko ciekawiej. Na jaw wychodzą skrywane we wsi tajemnice, powiązania, niechęci i kompleksy. Wciąż też pojawiają się nowe wątki, które z jednej strony wydają się drogą do odkrycia prawdy, z drugiej jednak coraz bardziej wikłają losy głównego bohatera i przyprawiają czytelnika o zawrót głowy. Pytanie: ,,kto to zrobił?" zdaje się mieć coraz więcej możliwych odpowiedzi, a to z kolei sprawia, że odwraca się strony z coraz większą niecierpliwością.
Zaskakujące zakończenie przynosi więcej prawdy o bohaterach niż można by się spodziewać. Dzięki temu ,,Śnieżka..." staje się nie tylko doskonale skonstruowanym kryminałem, ale i powieścią obyczajowo-psychologiczną oraz demaskatorską.
Interesujące są zarówno perypetie postaci uwikłanych w kryminalne intrygi, jak i tych, którzy próbują je rozwiązać. Z ciekawością śledzi się osobiste przeżycia policjantów, którzy także skrywają niejeden sekret i nie zawsze radzą sobie z rodzinnymi relacjami.
Całość czyta się z wypiekami na twarzy, a to chyba najlepsza rekomendacja kryminału.
BEATA IGIELSKA
kselope plusminus Linia koment
Przeczytane:2016-01-22, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
Pozycja bardzo wciągająca i do końca trzyma w napięciu. Każdy wydaje się coś ukrywać, lub kogoś kryć. Policja ma bardzo utrudnione działanie, ponieważ mała społeczność jest uwikłana w różne zależności i mało komu zależy, by prawda wyszła na jaw.
ROptymista plusminus Linia koment
Przeczytane:2015-03-05, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
Niemiecki kryminał, to dziedzina, w której nigdy wcześniej nie bywałem. Z pewną obawą, czy powieść aby na pewno jest tak dobra, jak o niej napisano, sięgnąłem po "Śnieżka musi umrzeć". Muszę powiedzieć, że naprawdę, nie spodziewałem się tak świetnie skonstruowanego kryminału z akcją pełną przeplatających się wątków. Nele Neuhaus w pełnym świetle odkrywa przed nami swoje literackie zdolności i każdy, kto poznał powieść, musiałby kłamać, jeżeli chciałby powiedzieć, że nie należy do udanych. Każdy, kto szuka naprawdę dobrego kryminału będzie zachwycony!

Dobry kryminał, to przede wszystkim dobra zagadka, która skutecznie pochłonie żądnego wiedzy czytelnika. W tej książce wątek kryminalny został zaplanowany z ogromną starannością i dbałością o detale, żeby nie było mowy o najmniejszym przeoczeniu. Ponadto ten wątek zawiera w sobie tyle ciekawych elementów, że od początku lektury nie możemy odłożyć książki. Jesteśmy tak szalenie ciekawi, jaki wkład w toczącą się akcję wniosą kolejne wskazówki, że jesteśmy w stanie poświęcić wszystko byle tylko dociec prawdy. Autorka, by podsycić naszą ciekawość podsuwa nowe wskazówki, które nie popychają akcji do przodu ani o krok, a sprawiają, że przestępstwo staje się coraz bardziej tajemnicze. Rzadko zdarza się obcować z tak wciągającą i trudną do rozwiązania zagadką!

Oprócz inteligentnej rozrywki, autorka serwuje nam wielowątkową historię. Poruszane są kwestie, które w życiu nam doskwierają, które najchętniej zamietlibyśmy pod dywan. W "Śnieżka musi umrzeć" tematy te są opisane w sposób przystępny, a to, że autorka dogłębnie przygląda się problemom i rozkłada je przed czytelnikiem na części pierwsze, dodatkowo potęguje naszą chęć czytania tej książki. Możemy "wejść" do umysłu bohaterów i bliżej przyjrzeć się ich dolegliwościom. Pozycja ta poszarga nieco nasza psychikę, sprawiając, że po lekturze, długo będziemy rozmyślać o tym kryminale.


Cała recenzja:
http://recenzjeoptymisty.blogspot.com/2015/03/nele-neuhaus-sniezka-musi-umrzec.html#more
Febra plusminus Linia koment
Przeczytane:2015-02-26, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52książki/2015,
"Śnieżka musi umrzeć" natchnęła mnie myślą, że najlepiej, gdy człowiek jest dla samego siebie przyjacielem i żadnych innych przyjaciół nie posiada. Tobias Sartorius, świeżo upieczony maturzysta, w poszlakowym procesie zostaje skazany za morderstwo dwóch koleżanek, których ciał nie odnaleziono. Po dziesięciu latach wychodzi z więzienia. Musi się zmierzyć ze zmianami jakie zaszły w rodzinie i kipiącymi emocjami mieszkańców wioski.Dzieje się dużo - napady, pobicia, kradzieże, podpalenia i zaginięcie kolejnej dziewczyny - nastolatki. Autorka wnikliwie pokazuje psychikę nastolatków, ich postępowanie dyktowane emocjami i patologiczne zachowania dorosłych, które zamiast rozwiązywać problemy nasilają je niosąc daleko idące i tragiczne konsekwencje
just_monca plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-06-01, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
Tobias znalazł się w złym czasie i miejscu. Oskarżony o dwa morderstwa, trafia na 10 lat do więzienia. Gdy wychodzi i wraca do rodzinnego domu czuje się dosłownie jak napiętnowany. Dziwnym trafem jego wyjście z więzienia zbiega się z odnalezieniem zwłok jednej z "jego" ofiar. Czy Tobias faktycznie zabił? A może to właśnie Ci z pozoru ułożeni i najbardziej potępiający okażą się zupełnie innymi ludźmi niż przedstawiali się na forum publicznym?
Świetny kryminał, do końca trzymający w napięciu.
Podobały mi się także osoby detektywów prowadzących śledztwo i to, że pokazane zostały jako normalni, żywi ludzie a nie nadprzyrodzone istoty, które wymachując bronią krzyczą: "mamy spluwy, jesteśmy nieśmiertelni"
Deutschland191 plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-08-10, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,wypożyczone z biblioteki,Wyzwanie-książki pełne emocji 2014,
To było moje pierwsze spotkanie z twórczością Nele Neuhaus i już wiem, że nie ostatnie.
Morderca dwóch nastoletnich dziewczyn Tobias Sartorius wychodzi po dziesięciu latach z więzienia na wolność. Niewiele pamięta co dokładnie się wydarzyło tamtego dnia, jednak jest pewny, że to nie on zamordował dziewczyny, ale wszystkie dowody wskazują na niego. Mężczyzna wraca do Altenhain , swojej rodzinnej wsi, gdzie czeka na niego schorowany ojciec i chce zacząć życie na nowo.Niestety mieszkańcy nie są usatysfakcjonowani jego powrotem, pragną zemsty za morderstwo, ktoś pisze na jego domu obraźliwe słowa, przez nagonkę doszło do rozpadu małżeństwa jego rodziców a karczma, którą prowadził ojciec Tobiasa musiała zostać zamknięta. Mężczyzna chce zapomnieć o tych straconych latach i stara się żyć tak jak przedtem zanim został aresztowany, jednak mieszkańcy Altenhain pragną jego powrotu do więzienia, a także są za wykonaniem samosądu. Na szczęście są ludzie, którzy wierzą w jego niewinność. Jest to Nadja, najlepsza przyjaciółka z dzieciństwa, zbuntowana nastolatka Amelie,która została wysłana do miasteczka przez matkę , w celu poprawy swojego zachowania. Dziewczyna wyglądem przypomina jedną z zamordowanych nastolatek.W niewinność Tobiasa wierzy nawet policjantka Pia Kirchhoff.
Na starym lotnisku w podziemnym zbiorniku robotnicy znajdują ludzkie szczątki. Po tym odkryciu dochodzi do tragicznego wypadku, w którym ktoś spycha kobietę z kładki dla pieszych prosto pod rozpędzone samochody. Policjanci Pia Kirhhoff i Olivier Bodenstein prowadzą śledztwo. Co tak naprawdę się wydarzyło tamtego dnia? Czy Tobias naprawdę jest mordercą a może odsiedział wyrok niewinnie a prawdziwi sprawcy wciąż cieszą się wolnością?
Powieść czyta się szybko, mimo, że ma aż 516 stron. Mnie wciągnęła tak, że zapomniałam niemal o całym świecie i z ogromnym zainteresowaniem śledziłam co dalej się wydarzy. W książce jest bardzo dobrze rozpisana intryga, jest zazdrość o niespełnione uczucie, kłamstwa , by chronić własną rodzinę i swoją pracę oraz dobrą opinię publiczną , zacieranie śladów, aby prawda nigdy nie ujrzała światła dziennego. Kryminał cały czas trzyma w napięciu i wielokrotnie potrafi zmylić czytelnika. Mimo, że już próbowałam odgadnąć prawdę, ale pomyliłam się całkowicie a rozwiązanie było zupełnie inne niż przypuszczałam , zakończenie zaskakuje. Na kolejnych kartkach powieści odkrywa się kolejne motywy i szczegóły sprawy. Książka jest napisana w taki sposób, że nawet nie ma mowy o tym, żeby się nudzić, wieloktrotnie zadawałam sobie pytanie co bym zrobiła na miejscu mieszkańców, a także miałam cichą nadzieję, że to nie Tobias jest sprawcą.
"Śnieżka musi umrzeć"to kryminał po który warto sięgnąć. Pokazuje, że nie każdy z pozoru serdeczny i pomocny człowiek jest taki bezinteresownie, a także to , że osoby, które uważa się za przyjaciół tak naprawdę nigdy nimi nie byli. Po przeczytaniu nasunęło mi się przysłowie "Prawdziwych przyjaciół poznaje się w biedzie". Z czystym sumieniem mogę zaliczyć Panią Nele Neuhaus do swoich ulubionych autorek.
sarenka29 plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-08-15, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
Dobry kryminał
http://ksiazeczkidopoduszki.blogspot.com/2013/05/sniezka-musi-umrzec-neuhaus-nele.html
dayna15 plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-08-10, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,z_52 książki 2014 (100),
Genialna! Książka jedyna w swoim rodzaju! Czytałam z zapartym tchem i wręcz nie mogłam wczoraj zasnąć, rozmyślając, co też się jeszcze wydarzy. Doskonale skonstruowana intryga, sięgająca głęboko w przeszłość. Małe miasteczko, pełne tajemnic i ukrywanych zbrodni. Toksyczna miłość. Zaangażowana pani detektyw i dramaty rozgrywające się w życiu policjantów. Po prostu rewelacja, polecam wszystkim miłośnikom kryminałów, a jutro biegnę do biblioteki zamówić pozostałe książki Nele Neuhaus.
gosiaczek19822 plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-02-01, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem, 12 książek ,
jedna z najlepszych książek jakie czytałam mysle że na równi z cala trylogia milenium która przeczytałam w zeszłym roku. wciagająca nieprzewidywalna pokazująca czasami obrzydliwą naturę człowieka .polecam każdemu.
kornel plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-05-27, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
Najlepszy z całej trójki kryminałów pani Neuhaus, wciągający, nieprzewidywalny, genialnie napisany! Proszę o jeszcze!
agnik66 plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-07-02, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2013,

Tobias Sartorius został skazany za morderstwo na dwóch młodych dziewczynach, które dobrze znał. Wszystko wskazywało na niego. Teraz, po dziesięciu latach wyszedł z więzienia i wraca do rodzinnego domu i ojca. Na miejscu czeka go mnóstwo zmian. Od teraz jego życie nie będzie łatwe. Sąsiedzi aż za dobrze przypominają mu o przeszłości i wytykają go palcami. Oprócz wrogów ma kilka osób, które nie odwróciły się od niego i wspierają go. Wkrótce w jego życiu pojawia się Amelie.
To tak w skrócie o fabule, ale można by było pisać dużo więcej, bo w książce dzieje się ciągle coś nowego, na jaw wychodzą różne fakty i tajemnice, które nigdy nie powinny ujrzeć światła dziennego.

W książce jest mnóstwo bohaterów, ale szczególnie chciałam przybliżyć Wam postaci dwóch komisarzy: Olivera i Pię. Są warci uwagi ze względu na swoją naturalność. Oprócz pracy mają też życie prywatne i problemy z nim związane. Wydają się bardzo autentyczni, są wyraziści.
Oczywiście muszę napisać coś o Tobiasie. Strasznie mu współczułam, bo facet siedział w więzieniu, wyszedł i co? Życie zamiast się układać zaczęło się walić od nowa. Wyobraźcie sobie, że ciągle jesteście wytykani palcami, a najgorsze jest to, że cierpi cała Twoja rodzina. Straszne! Ponadto, gdy zdarzy się coś złego to jesteś pierwszym podejrzanym i nikt Cię nie broni, bo skoro popełniłeś przestępstwo, to przestępcą(w opinii niektórych ludzi) jesteś na zawsze.

Książka oprócz tego, że jest świetnym thrillerem to porusza mnóstwo ważnych tematów m.in. traktowanie więźniów po wyjściu z "pudła", problemy rodzinne, choroby, ból po stracie najbliższych. Nie chcę się tutaj zagłębiać, bo musiałabym zdradzać fabułę, a tego robić nie chcę.

Mimo, że książka jest gruba ja przeczytałam ją w jeden dzień. Po prostu nie mogłam się od niej oderwać. Tutaj nie ma ani chwili na nudę, nie ma przystanków. Akcja pędzi i nie można sobie pozwolić na odejście od książki. Napięcia również nie brakuje. Bohaterowie są świetnie wykreowani i nie brakuje niczego. Genialny thriller! Mam ochotę na więcej książek tej pani.

Opinia opublikowana została również na moim blogu: http://kingaczyta.blogspot.com/2013/07/nele-neuhaus-sniezka-musi-umrzec.html
StregaBianca plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-06-11, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
Jeden z lepszych kryminałów jakie czytałam, stylem przypomina bardzo książki Charlotte Link. Świetnie nakreślona atmosfera rosnącego braku zaufania i histerii w małym zamkniętym środowisku, ciekawa intryga, wiarygodni bohaterowie. Polecam.
ErikO Linia koment
Ocena: 4, Na półkach: Chcę przeczytać,
Patrycjaaa Linia koment
Przeczytane:2016-10-24, Na półkach: Przeczytałem,
wordila Linia koment
Przeczytane:2016-10-31, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,2016,
Eli1605 Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Puch_Marny Linia koment
Przeczytane:2016-05-29, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
gosinek Linia koment
Przeczytane:2015-08-23, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2015,
AlaniemaKota Linia koment
Przeczytane:2015-08-09, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,52 książki w 2015,
Madziq84 Linia koment
Przeczytane:2015-08-03, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem, 2015,Mam,
gendun Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
greta89 Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
nieszka Linia koment
Przeczytane:2015-03-20, Ocena: 3, Na półkach: Przeczytałem,Wpisz nazwę półki,
Eliszeba Linia koment
Przeczytane:2014-11-18, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Audiobooki 2014,
Inka Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
fdsm Linia koment
Przeczytane:2014-07-24, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
elfijka Linia koment
Przeczytane:2013-11-10, Ocena: 3, Na półkach: Przeczytałem,Przeczytane w 2013,
ajrin Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
ja_rus Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
jurata Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
kryna Linia koment
Przeczytane:2013-06-18, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2013,
kodle Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Linia koment
Przeczytane:, Na półkach:
Linia koment
Przeczytane:, Na półkach:
bbo Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
agga Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
ciania Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Sil Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
mskm13 Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
justa21 Linia koment
Przeczytane:2013-05-02, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
break
Okładka - Śnieżka musi umrzeć Baśnie osobliwe
Ransom Riggs
Okładka - Śnieżka musi umrzeć Dziewczyny z ryciny
Jarosław Mikołajewski
Okładka - Śnieżka musi umrzeć Kicia Kocia to moje!
Anita Głowińska
Okładka - Śnieżka musi umrzeć Kicia Kocia w mieście. Ruch uliczny
Anita Głowińska
Okładka - Śnieżka musi umrzeć Charlotte i druga szansa
Anita Głowińska
POLUB NAS!
WYDAWCY POLECAJĄ
Książka, dzięki której pokochasz książki. Nawet, jeśli nie lubisz czytać
Pax
Nieja i ja
 
STRONA GŁÓWNA

MOJE GRANICE
Dodaj/Opublikuj
Wirtualna biblioteczka
Ustawienia
Więcej opcji
KSIĄŻKI
recenzje
premiery, nowości
zapowiedzi wydawnicze
audiobooki
patronaty
rankingi
autorzy
rekomendacje
wyzwania czytelnicze
WIERSZE

OPOWIADANIA

KONKURSY

SPOŁECZNOŚĆ
forum
blogi
zdjęcia
filmy
kalendarz
książki za aktywność
PUBLICYSTYKA
wywiady
eseje
sylwetki twórców
recenzje filmów