Recenzja redakcji granice.pl

Kup Teraz

Anioły i demony

Dan Brown

Ocena ( 82 osób )
5.3
Wydawnictwo: Sonia Draga
Data wydania: 2011-10-01
Kategoria: Kryminał, sensacja, thriller
ISBN: 9788375084078
Liczba stron: 460
Dodał/a książkę:
Dodał/a recenzję: Magdalena Galiczek-Krempa

Dan Brown, którego okrzyknięto „mistrzem thrillerów” szokuje nie tylko w bestsellerze „Kod Leonarda da Vinci”. Równie kontrowersyjną, trzymającą w napięciu jest poprzedniczka „Kodu”, powieść bardzo odważna, wzbudzająca w czytelniku mieszane uczucia, książka „Anioły i demony”.

Znany czytelnikom z „Kodu Leonarda da Vinci” profesor ikonologii religijnej na Uniwersytecie Harvarda Robert Langdon zostaje poproszony przez dyrektora CERN-u o pomoc w zidentyfikowaniu tajemniczego symbolu wypalonego na piersi zamordowanego fizyka. Okazuje się, że za zbrodnię odpowiada tajemnicze bractwo iluminatów, zrzeszające ludzi nauki, które pragnie zemsty na dostojnikach kościoła katolickiego za wyrządzenie kilka wieków wcześniej krzywdy członkom ich stowarzyszenia. Niestety, okazuje się również, że z CERN-u został skradziony pojemnik zawierający antymaterię – substancję, która w zetknięciu z materią doprowadzi do namiastki Wielkiego Wybuchu. Rozpoczyna się więc wyścig z czasem w celu odnalezienia antymaterii ukrytej w labiryntach Watykanu. Morderca nie pozostaje jednak bierny. Porywa czterech kardynałów będących faworytami w odbywającym się w Stolicy Apostolskiej konklawe.

Dan Brown już od pierwszych stron swojej powieści buduje ogromne napięcie. Tajemnicze morderstwo, kradzież antymaterii oraz szereg zagadek, jakie musi rozwiązać Langdon wraz z towarzyszącą mu przybrana córką zamordowanego fizyka – Vittorią Vetrą, sprawiają, że powieść czyta się z zapartym tchem. Szybko upływający w powieści czas mierzony zegarem na pojemniku z antymaterią sprawia, że bohaterowie nie mają chwili do stracenia, a jakikolwiek błąd może kosztować życie porwanych kardynałów.

Autor stara się również ukazać zwyczaje panujące w zamkniętych kręgach watykańskich dostojników kościelnych. Opisuje hierarchię, jaka panuje wśród duchowieństwa, obrzędy związane z konklawe oraz ogromną wagę, jaką Kościół przywiązuje do tradycji. W pewnym momencie można nawet odnieść wrażenie, że autor szanuje świętość Stolicy Apostolskiej. Jest to jednak mylne spostrzeżenie, o czym czytelnik z pewnością się przekona.

Ogromną zaletą książki jest niewątpliwie umiejętność tworzenia przez autora wiarygodnych teorii spiskowych. Z precyzją łączy on istnienie bractwa iluminatów i szeregi zasilających je znakomitych naukowców z przestrzeniami, w jakich działali i strukturami, do których udało się im przeniknąć. Na pochwałę zasługuje również perfekcja w opisywaniu zabytków Rzymu i Watykanu. Wymyślone przez autora teorie dotyczące przeszłości i przeznaczenia niektórych kościołów czy świątyń, drobiazgowa analiza dzieł sztuki, zwłaszcza Berniniego sprawiają, że „Anioły i Demony” wydają się być bardziej wiarygodne, niż na to zasługują.

Jak każdy medal ma dwie strony, tak książki Dana Browna mają swoje słabe punkty. Fabuła, jaką tworzy w swoich powieściach, zachwyca jedynie za pierwszym razem. Każda kolejna jego książka oparta jest bowiem na identycznych schematach, włączając w to osobowość głównego podejrzanego, jak i charakter oraz sposób działania bezwzględnego mordercy. Ostateczne zakończenie Brown przedstawia dopiero na ostatnich stronach powieści, jest ono jednak dość przewidywalne. Przewidywalny, aczkolwiek nie do końca, jest sposób, w jaki autor ukazuje w „Aniołach i demonach” Kościół. I choć Brown nie bulwersuje w powieści tak bardzo, jak w „Kodzie Leonarda da Vinci”, to jednak daje się wyczuć tanią sensację, zwłaszcza gdy autor przedstawia prawdziwą tożsamość głównego podejrzanego.

Całość jest jednak bardzo spójnym, doskonałym thrillerem, który czyta się z zapartym tchem. Książka Dana Browna jest świetnym przykładem idealnie skomponowanej, zawierającej dopracowane do perfekcji szczegóły fikcji literackiej.

szara_linia
Opinie
Ocena 1 2 3 4 5 6
Komentarz
PrzyKawieZKsiazk plusminus Linia koment
Przeczytane:2016-09-11, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
Robert Langdon - badacz symboli, wykładowca na Uniwersytecie Harvarda - zostaje wezwany do centrum badań jądrowych CERN w Genewie, aby zająć się sprawą wypalonego symbolu na ciele jednego z fizyków. Okazuje się, że jest to symbol bractwa Illuminatów, którzy rzekomo przestali istnieć czterysta lat temu. Ich wypalony na ciele denata znak świadczy o tym, że zakon przetrwał i chce teraz wysadzić Watykan "jasnym światłem", aby raz na zawsze zniszczyć chrześcijaństwo. Wraz z córką zamordowanego fizyka Vittorią Vetrą, Langdon musi powstrzymać zamiary bractwa i ocalić uprowadzonych preferiti (kardynałów, którzy są potencjalnymi kandydatami na papieża), zebranych przed konklawe po śmierci papieża. Kardynałowie mają być zabijani po kolei począwszy od godziny 20:00 do 24:00 co godzinę jeden i to na oczach całego świata.

W książce mamy niewielu bohaterów, ale każdy z nich skrywa w sobie tajemnice. To tajemnice odnośnie wiedzy, która jest w stanie wszystko zniszczyć. Na uwagę zasługuje fakt, którym Dan Brown się wyróżnia spośród innych pisarzy - akcja książki dzieje się w bardzo krótkim czasie. Nie wiem jak Dan Brown to robi, że ponad 500 stron książki to akcja równa 24 godzinom, ale jestem pełen podziwu. Podobnie jak w innych jego książkach zagadka goni zagadkę, a na jaw wychodzą informacje, które naprowadzają na kolejne tropy. Dobry warsztat pisarski autora w połączeniu z delikatną kwestią kościoła robi swoje.

Nie ma tu czasu na zastanawianie się, nie ma niepotrzebnych dłużyzn czy wstawek tylko po to, aby zapełnić strony. Dan Brown cieszy się niesłabnącą popularnością, a każda z jego książek trafia na listy bestsellerów. W "Aniołach i demonach" Brown zawarł wiele kontrowersyjnych teorii. Jedną z nich może być fakt, że na czele zakonu Illuminatów stał Galieleo Galilei, a zakon prowadził rekrutacje w swoje szeregi na podstawie jego dzieła "Diagramma Della Verita", gdzie zakodowana została informacja o ich tajnej siedzibie. W powieści spotkamy także ambigramy, symetryczne rysunki tworzone w taki sposób, aby po ich odwróceniu można było przeczytać ten sam tekst.

Książka zdecydowanie warta jest przeczytania, wciąga i odkrywa przed czytelnikiem świat pełen tajemnic, który może okazać się zupełnie innym, niż ten, który znamy. Jest to jedna z najlepszych książek, jakie kiedykolwiek czytałem.
paulina0944 plusminus Linia koment
Przeczytane:2016-07-06, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 książki w 2016r.,Mam,
Robert Langdon to szanowany nauczyciel historii na Harvardzie, pływak i pisarz. Pewnego dnia zostaje pilnie wezwany do położonego koło Genewy centrum badań jądrowych CERN. Jak się okazuje, jeden z naukowców zostaje zamordowany w specyficzny sposób, a mordercy zostawiają po sobie ślad- wypalony wzór na piersi. Langdon od razu wie, kto i kiedy używał tego wzoru, problem polega na tym, że była to grupa, kult, który istniał w czasach oświecenia i według źródeł oni od dawna nie istnieją. Robert musi jak najszybciej udać się do Watykanu i rozszyfrować wskazówki pozostawione przez Iluminatów, bo czterech kardynałów zostaje porwanych, a ich życie zależy właśnie od rozwiązaniu tych zagadek. Kto należy do Iluminatów? Czy Langdon zdąży odnaleźć i zinterpretować wskazówki na czas?

Boże, co to za książka! Jak wiecie lub nie, ja nie za bardzo przepadam za thrillerami, jednak dzięki właśnie powieściom "Gen Atlantydzki" i właśnie "Anioły i demony" moje zdanie na temat tego gatunku uległ zmianie. Tak dobrej książki dawno nie czytałam. Moje nerwy czasami nie wytrzymywały! Bałam się o głównych bohaterów, o kardynałów no i ogólnie o wszystkich mieszkańców Watykanu i Rzymu. Jeżeli wszystkie książki Dana Browna są tak świetne jak ta, to ja koniecznie muszę je wszystkie mieć i przeczytać! ?

Ale dobra tak zachwycam się tą książką, a nie wyjaśniłam dlaczego. Przede wszystkim ogromnym plusem dla autora jest pomieszanie faktów z fikcją literacką. Czytając książkę może się wydawać, że wszystko co jest w niej napisane, jest prawdą. Tylko prawdziwy znawca byłby w stanie odróżnić prawdę od fikcji. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam takie zabiegi, bo wtedy wiem, że autor bardzo przyłożył się do tej powieści, musiał dowiecie się wielu rzeczy by cała historia miała ręce i nogi.
Podobało mi się poruszenie w tej historii wątków religijnych. Wybory nowego papieża, wszystkie obrzędy z tym związane i jak to wszystko wygląda.

Bohaterowie tej książki też są bardzo dobrze wykreowani. Robert to bardzo mądra i pomysłowa osoba. Nie myśli tylko o sobie, tylko o wszystkich. Dba o zabytki ludzkiej kultury i naprawdę wie o nich wiele. Gdy ma możliwość dostania się do archiwum Watykańskiego to o ten dorobek troszczy się jak o największy skarb. Naprawdę podziwiam jego wiedzę, kondycję, pomysłowość i błyskotliwość. Vittoria za to, to bardzo impulsywna i pełna energii kobieta. Nie boi się wyrazić swojej opinii czy użyć broni. Jest naukowcem i to ona przyczyniła się do powstania tego całego zamieszania, o czym doskonale wie i chce naprawić swoje błędy.

Co mogę jeszcze powiedzieć? To doskonała książka! Pełna zagadek, opisów zabytków, akcji i niepewności. Z każdą stroną mamy coraz większy mętlik w głowie i nie wiemy kto w końcu jest tym złym, a kto dobrym. Samo rozwiązanie tej sprawy to istne szaleństwo i ja chyba nigdy bym się go nie domyśliła. Przez całą powieść co chwila zmieniałam zdanie co do winnego, a i tak go nie zgadłam :D Do tego ta ci Iluminatów. Cała ta wiedza kiedy i gdzie funkcjonowali, jakie mieli wpływy, symbole jakimi się posługiwali, kto do nich należał i co się z nimi stało, to istna perfekcja! Cały ten motyw bardzo mną poruszył i zadziwił.

Dlatego jeżeli macie ochotę na dobry thriller to "Anioły i demony" są dla was idealne. Książka pełna akcji, zagadek, śmierci i niepewności. Historia porusza wiele wątków religijnych i sposobów walki Kościoła z nauką. Dan Brown stworzył tak dobrą książkę, że koniecznie muszę przeczytać inne jego działa.
ksiazkowa-fantaz plusminus Linia koment

Dan Brown urodzony w 1964 roku w stanie Hampshire. Zanim rozpoczął karierę pisarską, zajmował się muzyką. Po zaprzestaniu kariery muzycznej, uczył języka angielskiego w Phillips Exter. Autor jest znany przede wszystkim z :Kodu Leonarda da Vinci", który przyniósł mu ogromną popularność.

W powieści "Anioły i demony" poznajemy historyka Roberta Langdona, który jest wykładowcą z Harvardu, a także zajmuje się symboliką religijną. Nasz bohater wiedzie spokojne życie do czasu, gdy wczesnym rankiem dostaje telefon od Maximilliana Kohlera, który jest dyrektorem Centrum Badań Jądrowych CERN-u w Genewie. Nasz bohater decyduje się na podróż do CERN-u i na miejscu zostają mu okazane zwłoki na których został wypalony symbol. Langdon potwierdza, że tenże symbol jest symbolem Illuminatów, starego bractwa, które rzekomo nie istnieje od lat. Zamordowany to ksiądz Vetra, który także był znakomitym naukowcem i fizykiem.

Illuminaci mają jeden cel: zniszczyć Kościół. Według bractwa Kościół szkodzi rozowjowi nauki.

Do CERN-u przylatuje także Vittoria Vetra, która była adoptowana przez denata.

Następnie dochodzi do szokującego odkrycia, bowiem okazuje się, że z CERN-u została skradziona antymateria, którą wymyślił Vectra. Jeżeli w ciągu 24 godzin antymateria nie wróci na swoje miejsce to wysadzi cały Watykan w powietrze. Mało tego w Watykanie akurat rozpoczyna się konklawe.

Wobec zaistniałych faktów Robert Langdon wraz z Vittorią Vectra udają się do Watykanu w celu wyjaśnienia sprawy.

Gwardia szwajcarska prowadzi intensywne poszukiwania w celu namierzenia antymaterii. Natomiast Langdon, jako historyk i znawca symboliki próbuje rozwiązać zagadkę właśnie tropem historycznym. W archiwum watykańskim odnajduje jedyny egzemplarz Galileusza. Nasz bohater znajduje tam odpowiedzi, ale czy wygra z determinowaną grupą Illuminatów? Czy uda się mu wygrać z czasem? Jeżeli chcecie poznać dalsze losy tej historii to zachęcam po sięgnięcie tej pozycji, bo naprawdę warto.

Książka "Anioły i demony" w mojej ocenie jest wyśmienitym połączeniem sensacji z thrillerem. Akcja toczy się szybko, ponadto występują nieprzewidziane zwroty akcji. Chciałabym również podkreślić, iż autor w powieści zawarł dużo informacji naukowych. Ciekawostką jest to, że Brown wykorzystał miejsca, które istnieją naprawdę. Zatem książka sama w sobie może być poniekąd przewodnikiem.

Jedynym minusem, który może przeszkadzać czytelnikowi są nagłe zmiany narracji np. z Roberta na Vittorię w czym można się pogubić. Książka jest dość pokaźna objętościowo i w moim wydaniu drobny druk utrudniał czytanie i strasznie męczył się wzrok. Jednak było warto dotrwać do końca, gdyż już dawno nie czytałam tak zawiłej, pełnej akcji, napięcia trzymającego do końca książki. 

nichols plusminus Linia koment
Przeczytane:2016-03-10, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 książki wyzwanie 2016,Mam,
Muszę z pokorą przyznać, że "Anioły i demony" wypadły świetnie, ale nie przebijają "Inferno". To już druga powieść Dana Browna, po którą sięgnęłam i się nie zawiodłam.
Robert Langdon zdobył moje serce swoją mądrością, dociekliwością i ogólnie całą swoją postawą. Natomiast panna Vittoria zyskała u mnie przydomek Mary Sue- pokrzywdzonej, ale jakże idealnej we wszystkim współczesnej kobiety, która sądzie, że nie potrzebuje w swoim życiu mężczyzny. Ugh, Strasznie schematyczna postać, jednakże na swój dziwny sposób zdobyła choć trochę moją sympatię. Fascynowały mnie opisy rzeźb, miejsc i zabytków, aż prosząc się o to, bym kiedyś w przyszłości zobaczyły je na własne oczy.
Ach, i ten zwrot akcji! Coś całkowicie niespodziewanego, Nie chcę zdradzać wiele, ale uważajcie, ten zastosowany zabieg może was przyprawić o atak serca.
Jedynie długość książki sprawiała mi problem. Przeczytanie zabrało mi ponad tydzień, a w ostatnich dniach po prostu pragnęłam, by książka się skończyło. Jednak nie zniechęcajcie się. Warta przeczytania lektura, dająca, przynajmniej mi, sporo do myślenia.
EmnildaAmelberga plusminus Linia koment
Przeczytane:2009-06-03, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
Przepłynęłam przez całą książkę dość szybko , powód - ciekawa historia przykuwająca uwagę czytelnika .
SlasheE plusminus Linia koment
Przeczytane:2015-12-20, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,12 Książek 2015,
Bohaterem jest historyk, który nazywa się Robert Langdon; wykłada on na Harvardzie oraz zajmuje się symboliką religijną. Nie prowadzi nad wyraz ekscytującego życia, jest raczej spokojny aż do dnia, kiedy dostaje pewną wiadomość od Maksymiliana Kohlera dyrektora ośrodka badawczego CERN w Genewie. Bohater dowiaduje się, że w ośrodku zginął mężczyzna, a na jego piersi został wypalony znak Illuminatów, którzy rzekomo nie istnieją już od wielu lat. Po głębszej analizie, Langdon oświadcza, że to jednak jest ich znak.
Denat był ojcem Vittorii Vetry, która przyjeżdża natychmiast, jak tylko dowiaduje się o śmierci ojca.
Niedługo po przylocie kobiety okazuje się, że została skradziona antymateria, o której podobno wiedziała tylko ona i jej ojciec. Okazuje się, że jeśli antymateria nie zostanie odnaleziona w ciągu 24 godzin, to wysadzi cały Watykan w powietrze.
Jest do jeden z faktów potwierdzających teorię, że to sprawka Illuminatów, którzy wyraźnie wypowiedzieli wojnę religii; wychodzą z założenia, że religia zaszkodzi nauce.
Vittoria i Robert udają się do Watykanu, by rozwikłać zagadkę. Tam spotykają się z kolejnymi zaskakującymi sytuacjami. Czterech kardynałów, kandydatów na papieża zostaje zamordowanych i okaleczonych ambigramami Illuminatów. Vittoria i Robert rozpoczynają prawdziwą walkę z czasem, by uchronić Watykan przed zniszczeniem.
Książka zachwyciła mnie niemal od samego początku. Im więcej stron przeczytałam, tym jeszcze więcej chciałam przeczytać. Pożerałam ją po prostu. Napięcie zbudowane bardzo dobrze; swoją drogą mogłam poznać nieco historii i dzięki temu mam pretekst by sięgnąć po kolejne książki. Dobra narracja, dużo napięcia. Bardzo szybko się czyta i przede wszystkim dobrze się czyta. Uważam, że jest to doskonałe połączenie thrillera, sensacji i naukowych faktów, a także historii. Bardzo brakowało mi książek z tego rodzaju akcją. Według mnie pozycja obowiązkowa dla każdego, kto lubi thrillery!
Vanillivi plusminus Linia koment
Przeczytane:2010-12-15, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
Calkiem ciekawa ksiazka
maleenstwoo plusminus Linia koment
Przeczytane:2015-05-16, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,Mam,Wyzwanie - książki zekranizowane,
Ciekawa historia, dopracowana w każdym szczególe. Czyta się z zapartym tchem i mimo późnych godzin nocnych ciężko się oderwać :) wersja filmowa baaaaardzo okrojona. Książka - zdecydowanie polecam, film - niekoniecznie...
pabelkopablo plusminus Linia koment
Przeczytane:2015-04-01, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
To moje pierwsze zetknięcie z twórczością Pana Dawna Browna i muszę przyznać, że jakie owocne! Owocne daltego, że autor napisał książkę w bardzo ciekawym stylu, który się dosłownie pochłania. Przedstawia nam wiele ciekawostek, intryg, tajemnic. Dobrani bohaterowie brną do odkrywania zdarzeń, które ciągle przenoszą ich w inną akcję. Bardzo spodobało mi się pomieszanie ,,mrocznej" historii z fantastyczną nowoczesnością. W książce akcja goni akcję. Wszystko dzieje się po coś i czemuś sprzyja. Kto wydawał się szalony w oczach większości staje się normalny, a cichy i spokojny rośnie w oczach jako ten zły. Przede wszystkim intryga i akcja są niesamowite. Bardzo polecam.
joakrz1983 plusminus Linia koment
Przeczytane:2011-10-30, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
Świetna polecam
zlosnica plusminus Linia koment
Przeczytane:2011-12-15, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
Cała historia - ciekawa. Ale bardziej pochłonęły mnie opisy wszystkich dzieł włoskiej sztuki. Lubie czytać o miejscach w których miałam okazję być.
monweg plusminus Linia koment
Przeczytane:2015-02-09, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,52 książki - 2015,Mam,
Anioły i demony to pierwsza z czterech książek, w której pojawił się jako główny bohater Robert Langdon, profesor historii sztuki na Uniwersytecie Harvarda i specjalista w dziedzinie ikonologii religijnej. Interesuje się też symbolami i przez to wplątuje się w najróżniejsze, często bardzo zagadkowe sytuacje. Tym razem zostaje on wezwany do położonego koło Genewy ośrodka badań jądrowych CERN, by rozszyfrować tajemniczy rysunek wypalony na ciele zamordowanego fizyka. Rozpoznaje w nim symbol bractwa Iluminatów, nieistniejącej od ponad czterystu lat organizacji walczącej z Kościołem katolickim. Okazuje się, że ci, którzy przetrwali prześladowania, nakazali przyszłym pokoleniom prowadzenie dalszej walki. Celem ma być Watykan, w którego podziemiach znajduje się niemożliwa do rozbrojenia bomba, skradziony z CERN-u pojemnik z antymaterią. Langdon i Vittoria Vetra, córka zamordowanego fizyka, próbują zapobiec tragedii. Szukają wskazówek w zapomnianym dziele Galileusza, próbując odnaleźć drogę do siedziby terrorystów. Wstępują więc na sekretną ścieżkę Iluminatów, wiodącą przez najwspanialsze, a jednocześnie najbardziej tajemnicze części Rzymu. A czasu jest niewiele i zaczynają ginąć w potwornych męczarniach wybrani kardynałowie. Czy uda im się rozwiązać tajemnice i zapobiec kolejnej zbrodni?

Jak to u Browna bywa, zagadka goni zagadkę, mnożą się tajemnice i tempo też jest zaskakująco szybkie. Nie ma tu czasu na zastanawianie się, nie ma także niepotrzebnych dłużyzn i przynudzania. Może dlatego Brown cieszy się niesłabnącym powodzeniem, a każda jego nowa książka szybko trafia na listy bestsellerów. Rozumiem fenomen tego pisarza. Trzeba przyznać, że potrafi wykreować bardzo ciekawe, pełne spisków i tajemnic historie z prawdziwymi, ludźmi z krwi i kości. Spotkałam się nawet z tym, że niektórzy zastanawiali się, ile prawdy jest w jego dziełach.
Więcej na - http://monweg.blog.onet.pl/2015/02/09/anioly-i-demony-robert-langdon-kontra-iluminaci/
angel92 plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-10-27, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
Kolejny bestseller Brown'a. Genialny i wciągający!
Mamut plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-07-07, Na półkach: Przeczytałem,WYZWANIE 2014-52 książki,
Phi, to najlepszy komentarz. Ale jednak troszkę go rozwinę. Mamy tu mnóstwo zagadek i tajemnic do rozwiązania, a właściwie na tych ponad 400 stronach dzieje się dużo a jednocześnie akcja skacze jak narwana. Chyba autor pisze swoje powieści dla osób z ADHD :P
kinguszka plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-07-10, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
Od początku do końca książka trzyma w napięciu. Naprawdę warta przeczytania. Autor na pewno musiał dużo trudu włożyć w to, aby wymyślić różne łamigłówki zachowując przy tym prawdziwy obraz Rzymu i dzieł znajdujących się w nim. Nie dość, że opisana jest ciekawa przygoda, akcja dzieje się na wszystkich stronach dynamicznie, to ma jeszcze dużo wątków historycznych i religijnych.
samantajurczak plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-04-28, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem, 52 książki 2014,
Jak zacznie się ją czytać to nie idzie się od niej oderwać. Powstał również film ale książka jest zdecydowanie lepsza.
magi18 plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-03-29, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,26 książek 2014,Mam,
Wciągająca, trzymająca w napięciu. Kibicowałam Robertowi, razem z nim chciałam poznać prawdę, odkryć tajemnicę, uratować... poznać mordercę.
Tonik1733 plusminus Linia koment
Przeczytane:2011-11-08, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
Odważnie i bezkompromisowo o tajemnicach Watykanu
varginnes plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-08-03, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,czytam regularnie w 2013 roku,Mam,
Książka cudo. Mam wydanie ze zdjęciami wszystkich obrazów, budynków itd. o których jest mowa, więc czyta się jeszcze przyjemniej. Lektura wręcz mnie pochoneła, nie mogłam się od niej oderwać.
plusminus Linia koment
Przeczytane:, Ocena: 6, Na półkach: Mam,
Znakomita książka. Nic dodać nic ująć.
Po przeczytaniu książki postanowiłem zobaczyć film... Po 30 minutach go wyłączyłem.
Książka - arcydzieło.
Gorąco polecam
agoosiaczek plusminus Linia koment
Przeczytane:2012-10-26, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
Uważam "Anioły i demony" za zdecydowanie lepsze od "Kodu Leonarda da Vinci". Bardziej mnie wciągnęły.
ewka200490 plusminus Linia koment
Ocena: 6, Na półkach: Czytam,
Wbrew pozorom napisana w dość przystępny sposób i choć zapewne większość to fikcja to czytelnik tak bardzo wczuwa się w akcje że przenosi sie w ten zmyslony swiat!polecam tym którzy lubia rozwijajace sie maksymalnie napięcie!
Vanillivi plusminus Linia koment
Przeczytane:2010-12-15, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
Calkiem ciekawa ksiazka
helga460 plusminus Linia koment
Przeczytane:2010-06-14, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
Z banknotem $ będzie o wiele łatwiej czytać.
rebellion plusminus Linia koment
Przeczytane:2010-05-07, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
Druga częsc kodu Da Vinci bardziej mnie urzekła. Również jeżeli chodzi o ekranizację. Ciekawa, przemyślana książka, mająca również charakter naukowy. Polecam!
plusminus Linia koment
Przeczytane:, Ocena: 5, Na półkach: Mam,
Fanie się czyta, można się dowiedzieć o różnych rzeczach, o których się nie miało pojęcia, często skomplikowanych w bardzo przystępny sposób:)
claracorelli plusminus Linia koment
Przeczytane:2010-03-31, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
Genialna książka. Warta uwagi.
Wiolka plusminus Linia koment
Ocena: 6, Na półkach: Czytam,
Zaskakująca, pełna niesamowitych zwrotów akcji powieść. Przenosząca momentalnie czytelnika w świat aniołów z Watykanu. Wiele razy krytykowana i zachwalana. Bez takich książek jak ta nasz świat na pewno by się skurczył.
Anula303 Linia koment
Przeczytane:2017-01-15, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
Irmina66 Linia koment
Przeczytane:2016-12-22, Na półkach: Przeczytałem,
emulina Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
monikers_k Linia koment
Przeczytane:2016-11-08, Na półkach: Przeczytałem,
AlexSuraj Linia koment
Przeczytane:2016-10-06, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,Mam,mój relaks,
Eli1605 Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
hrysia Linia koment
Przeczytane:2016-08-03, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2016,
monisiam Linia koment
Przeczytane:2016-07-27, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
mirabell3012 Linia koment
Przeczytane:2016-10-06, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Przeczytane w 2016 roku,
Martinezzz Linia koment
Przeczytane:2016-03-31, Ocena: 3, Na półkach: Przeczytałem,26 książek - 2016,
Karen72 Linia koment
Przeczytane:2016-03-08, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
gendun Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
eti Linia koment
Przeczytane:2005-12-20, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
ninlinka Linia koment
Przeczytane:2015-10-16, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
EdziaEA Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,12,
Evlinka Linia koment
Przeczytane:2015-07-02, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
Filipeciek Linia koment
Przeczytane:2015-06-24, Na półkach: Przeczytałem,
blackolszi Linia koment
Przeczytane:2009-06-12, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
kapitalny Linia koment
Przeczytane:2015-06-03, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
Styrana Linia koment
Przeczytane:2015-05-22, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Ulubione,
Twiggy Linia koment
Przeczytane:2015-05-10, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
cichaczytelniczka Linia koment
Przeczytane:2014-10-29, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
paulinka5234 Linia koment
Przeczytane:2015-03-30, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
IzaaK Linia koment
Przeczytane:2015-03-24, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,2014 i wcześniej,Mam,
CarlaBlueberry Linia koment
Przeczytane:2015-03-07, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
ewiczka Linia koment
Przeczytane:2014-08-19, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
Woda_truskawkowa Linia koment
Przeczytane:2006-07-02, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
ewaglinka1990 Linia koment
Przeczytane:2014-11-06, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2014,
madziojanka Linia koment
Przeczytane:2014-10-24, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,dan brown,
annak Linia koment
Przeczytane:2014-10-13, Ocena: 3, Na półkach: Przeczytałem,
lustitia Linia koment
Przeczytane:2014-10-13, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,
zielony_motyl Linia koment
Przeczytane:2014-09-02, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
artemis Linia koment
Przeczytane:2014-08-29, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
Linia koment
Przeczytane:, Na półkach: Mam,
martynka77 Linia koment
Przeczytane:2013-08-24, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,
Inka Linia koment
Przeczytane:2014-07-21, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
Kirika Linia koment
Przeczytane:2014-07-10, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,2014,
BloodyMary Linia koment
Przeczytane:2014-04-23, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
lobotomiaMM Linia koment
Przeczytane:2014-04-12, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
Linia koment
Przeczytane:, Na półkach:
hegemo Linia koment
Przeczytane:2013-02-12, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,2013 i wcześniej,Kryminał, sensacja, thriller ,
koral Linia koment
Przeczytane:2004-01-01, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,
jolantasatko Linia koment
Przeczytane:2014-02-05, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,2006,
Missmi Linia koment
Przeczytane:2014-02-04, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Dawno temu/ nie pamiętam daty,
ajrin Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
justim Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Eliszeba Linia koment
Przeczytane:2014-01-28, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Przeczytane,
annna84 Linia koment
Przeczytane:2014-01-24, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Chcę zdobyć,Ulubione,
Willa871 Linia koment
Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
gosia_gosia16 Linia koment
Przeczytane:2014-01-10, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
majka1654 Linia koment
Przeczytane:2011-07-14, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Przeczytałam :D,
karolina_c Linia koment
Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
slk Linia koment
Przeczytane:2004-01-14, Ocena: 3, Na półkach: Przeczytałem,
chabrowacczyteln Linia koment
Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
pinczerakapinczp Linia koment
Przeczytane:2013-12-05, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Chciałbym mieć,
Moscatel2009 Linia koment
Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
StArOmOdNa Linia koment
Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
wiki9850 Linia koment
Przeczytane:2013-11-11, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
menrva Linia koment
Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
kroplina Linia koment
Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
blackithilien Linia koment
Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
Macy Linia koment
Przeczytane:2013-06-04, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
kselope Linia koment
Przeczytane:2013-09-24, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
TakeItIzzy Linia koment
Przeczytane:2013-09-03, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
rama83 Linia koment
Przeczytane:2013-08-27, Na półkach: Przeczytałem,
aishiteru Linia koment
Przeczytane:2011-04-29, Ocena: 3, Na półkach: Przeczytałem,
Atka0606 Linia koment
Przeczytane:2013-08-03, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
karoola_m Linia koment
Przeczytane:2013-08-02, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
response Linia koment
Przeczytane:2013-06-25, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
ot Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Gosia2725 Linia koment
Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
white_swan Linia koment
Na półkach: Przeczytałem,
ja_rus Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Shi4 Linia koment
Przeczytane:2008-04-18, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Sensacja,
break
Okładka - Anioły i demony Niech tak będzie
Dawn French
Okładka - Anioły i demony Kwietniowa burza
Iny Lorentz
Okładka - Anioły i demony Zaufaj mi
Sophie McKenzie
Okładka - Anioły i demony Sowa
Samuel Bjrk
Okładka - Anioły i demony Stąpając po cienkim lodzie
Camilla Grebe
POLUB NAS!
WYDAWCY POLECAJĄ
Zwyczajna łaska
Książka Racheli
Sekret Wesaliusza
 
STRONA GŁÓWNA

MOJE GRANICE
Dodaj/Opublikuj
Wirtualna biblioteczka
Ustawienia
Więcej opcji
KSIĄŻKI
recenzje
premiery, nowości
zapowiedzi wydawnicze
audiobooki
patronaty
rankingi
autorzy
rekomendacje
wyzwania czytelnicze
WIERSZE

OPOWIADANIA

KONKURSY

SPOŁECZNOŚĆ
forum
blogi
zdjęcia
filmy
kalendarz
książki za aktywność
PUBLICYSTYKA
wywiady
eseje
sylwetki twórców
recenzje filmów