Recenzja czytelnika granice.pl

Kup Teraz

Audrey w domu. Wspomnienia o mojej mamie

Luca Dotti

Ocena ( 4 osoby )
5.2
Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
Data wydania: 2016-03-03
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
ISBN: 9788308060858
Liczba stron: 204
Dodał/a książkę:
Dodał/a recenzję: Book Loaf

Audrey Hepburn kojarzy się przede wszystkim z jej rolą pięknej Księżniczki Anny z Rzymskich wakacji, w których zagrała u boku Gregory'ego Pecka. Nie bez znaczenia jest też jej późniejsza działalność charytatywna. Ale pomiędzy Audrey-aktorką a Audrey-wolontariuszką jest także kochająca i oddana matka. O nieznanym obliczu tej niesamowitej gwiazdy opowiada jej młodszy syn.

 

Podstawę książki stanowią domowe przepisy Audrey Hepburn, inspirowane przede wszystkim kuchnią włoską, bo to własnie o tym śródziemnomorskim okresie życia aktorki opowiada autor. Pisze również o dzieciństwie matki w opanowanej wojną Holandii, o doskwierającym głodzie i spowodowanych nim chorobach, o pierwszym posiłku podarowanym przez aliantów. To wydarzenie stanowi punkt wyjścia do opowieści jako czynnik mający decydujący wpływ na charakter Audrey; to kluczowe wydarzenie uczyniło ją niezwykle czułą, pełną empatii i skromności kobietą.

 

Luca Dotti wspomina matkę głownie przez pryzmat czasu spędzonego przez nią w domu z drugim mężem, Andreą Dottim, ojcem autora, oraz czasy późniejsze, po rozwodzie jego rodziców, gdy Audrey związała się z Robertem Woldersem, holenderskim aktorem. Rozdziały podporządkowane różnym okresom życia aktorki zawierają opisy jej ulubionych potraw związanych się z konkretnymi przeżyciami. Od przystawek, przez zupy i dania główne, po desery i przetwory - w tym zbiorze kulinarnych historii rodzinnych czytelnik znajdzie ciekawe opowieści, połączone z przepisami i cennym wskazówkami dotyczącymi przyrządzania potraw i wyboru składników. A do tego mnóstwo fotografii.

 

Wielka miłość do zwierząt i szacunek do natury, wrażliwość na los drugiego człowieka oraz ogromna determinacja, by poświęcić się w całości swym pasjom i przy tym nie zaniedbywać ukochanych synów odróżniają Audrey od wielu gwiazd, którym z trudem przychodzi zachowanie takiej równowagi. Ci, którzy twierdzą, że jest dla nich wzorem kobiety idealnej, nie są wcale dalecy od prawdy. Bo choć ideałów na świecie nie znajdziemy, Audrey Hepburn była zdecydowanie bliska tytułu najlepszej w wielu sferach życia zarówno zawodowego, jak i prywatnego. Dotti z czułością pisze o niej jako o matce, która potrafiła w całości poświęcać się swej rodzinie, racząc bliskich pysznymi posiłkami, które cechowała skromność i prostota.

 

Dla fanów aktorki, którzy wiedzą o niej absolutnie wszystko, ta książka będzie świetnym uzupełnieniem ich wiedzy o sfery dotąd niedostępne dla ludzi spoza ścisłego kręgu przyjaciół i rodziny. Chociaż Luca Dotti daleki jest od zdradzania sekretów matki i zbytniego eksponowania jej życia prywatnego, udaje mu się ciekawie opowiedzieć o światowej sławy aktorce "po godzinach". Audrey w domowym zaciszu, z dala od medialnego zgiełku, była osobą równie uroczą jak na ekranie. Audrey w domu to książka inspirująca zarówno do przygód w kuchni, jak i do przypomnienia sobie ulubionych filmów z Hepburn. Polecić ją warto łasuchom, czułym na pięknie wydane książki kucharskie. Ta jest wyjątkowa.

 

Autorka bloguje na: www.book-loaf.blogspot.com

szara_linia
Opinie
Ocena 1 2 3 4 5 6
Komentarz
mysha plusminus Linia koment
Przeczytane:2016-06-18, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Czytam regularnie w 2016 roku,Mam,
Piękny album ze zdjęciami oraz wspomnieniami o Audrey, których do tej pory nigdy nie widzieliśmy. Do tego ulubione przepisy :) Każdy z nas chciałby być prze kogoś tak zapamiętanym, jak Hepburn została zapamiętana przez swojego syna. Warto przeczytać.
Magnolia044 plusminus Linia koment
Przeczytane:2016-03-31, Na półkach: Przeczytałem, 52 książki 2016,Mam,

Mama zawsze była dla mnie po prostu mamą, oczywiście ukochaną, ale nie widziałem w niej nic wyjątkowego.”. str. 10


 


Jak już zapewne zauważyliście, od czasu do czasu lubię sięgnąć po biografie znanych ludzi. Tym razem miałam przyjemność zagłębić się we wspomnienia osobistych przeżyć Luci Dotti, syna Audrey Hepburn, który w niezwykły sposób i z wielkim sentymentem opowiada o swojej matce.


 


(…) traktowała życie jako dar, którego nie wolno zmarnować. Ciężko pracowała, by odzyskać to, co straciła: dom, rodzinę i bezpieczeństwo zamknięte w ciepłej kuchni.”. str. 15


 


Audrey Hepburn urodziła się w 1929 roku w Brukseli. Parę tygodni po narodzinach jej serce zatrzymało się na kilka minut na skutek silnego kokluszowego kaszlu (krztusiec). Europejka, która dorastała w ogarniętej wojną Holandii. Głodzona przez niemieckich okupantów, posilała się zupą z trawy oraz pokrzywami, czy cebulkami tulipanów. Była odważną młodą kobietą, która pomagała ruchowi oporu. Cierpiała na astmę, żółtaczkę, anemię i inne choroby spowodowane niedożywieniem. Od dnia, kiedy aliancki żołnierz podarował jej siedem czekoladowych batoników, pokochała czekoladę, która od tej pory zajmowała w jej kuchni szczególne miejsce i zawsze miała ją pod ręką.


 


Najszczęśliwsza była w domu, bez makijażu, z psami i kwiatami, kiedy mogła się pośmiać lub iść do kina, a nie jako wielka gwiazda filmowa, nie jako idol milionów ludzi na całym świecie. (Doris Brynner)”. Str. 184


 


Kim była Audrey Hepburn w zaciszu swojego domu? Ta słynna gwiazda, modelka, działaczka humanitarna oraz aktorka znana z roli w takich filmach jak „Rzymskie wakacje”, „Śniadanie u Tiffany'ego” czy „Jak ukraść milion dolarów”. Pełniła funkcję ambasadorki dobrej woli UNICEF-u. Była skromną osobą, nigdy nie uważała się za wielką aktorkę. Kobieta o dobrym sercu i wielkim współczuciu dla innych. Na pierwszym miejscu ZAWSZE stawiała rodzinę i najbliższych. Uwielbiała spędzać chwile w szwajcarskim domu La Paisible, gdzie mogła spacerować wśród kwiatów i zieleni.


 


Kwiaty były dla niej czymś więcej niż pasją estetyczną – one głęboko ją poruszały. Były obietnicą życia i rozwoju.”. str. 137


 


W niniejszej pozycji oprócz biografii Audrey otrzymamy również wiele ambitnych przepisów na różne smakowite potrawy, porady kulinarne oraz zdjęcia z albumu przedstawiające gwiazdę w różnych momentach jej życia. W tej pozycji znajdą się przepisy między innymi na: ciasto czekoladowe z bitą śmietaną, hutspot, Magdalenki, spaghetti alla puttanesca i wiele, wiele innych, którym towarzyszy krótki opis.


 


Mama wiedziała, co znaczy wojna. Dla niej to była mroźna zima, którą udało jej się przetrwać tylko dzięki szczęśliwemu zrządzeniu losu.”. str. 135


 


Książka jest pięknie wydana, zaczynając od ładnej i twardej oprawy graficznej, przez treść ubarwioną cytatami oraz przepisami, a kończąc na zdjęciach i bardzo dobrej jakości kartkach. Język jest adekwatny do tematyki, lekturę czyta się z wielkim zaciekawieniem. Książek z biografią Audrey Hepburn powstało wiele, niemniej jednak Audrey w domu. Wspomnienia o mojej matce jest pierwszą, którą miałam możliwość przeczytać.


 


W małym świecie dziecięcym (…) istnieje największa wrażliwość na niesprawiedliwość. (Charles Dickens)”. Str. 230


 


Luca w swej książce przedstawił matkę jako typową domatorkę, kochającą matkę, miłośniczkę psów oraz kwiatów. Jednakże nie zrobił z niej świętej, ponieważ opisał także jej słabości. Opisane zostało jej życie w zaciszu domu, wśród rodziny i przyjaciół, dlatego nie znajdziecie większych szczegółów dotyczących jej kariery. Książka może stanowić idealny prezent dla fanów twórczości Audrey Hepburn, ponieważ jest bogata w przepisy ulubionych potraw przyrządzanych przez aktorkę. Dlatego można samemu spróbować przyrządzić opisane smakołyki. Zachęcam do przeczytania tej książki, która stanowi swego rodzaju wspomnienia syna dotyczące jego matki. Książka jest przyjemna w odbiorze, wciągająca, bardzo ciepła, czasami wzruszająca. Polecam.


 

monweg plusminus Linia koment
Przeczytane:2016-03-02, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 książki - 2016,Egzemplarz recenzencki,Mam,
Audrey Hepburn - gwiazda świecąca na firmamencie Hollywood do dziś. Audrey dama, aktorka, niezwykła kobieta, do której wzdychali mężczyźni. Audrey wydawałoby się odległa od nas o co najmniej rok świetlny. Audrey, której podobizny do dzisiaj ozdabiają ściany niejednego domu. To wszystko nieważne, zapomnijcie o tym. Teraz, dzięki biografii napisanej przez jej syna, poznajemy Audrey naprawdę. Czytając tę książkę-album przekonujemy się, że w życiu osobistym nigdy nie gwiazdorzyła. Luca Dotti zabiera nas do świata własnych wspomnień, o tej fascynującej kobiecie, w której dopiero teraz możemy zauważyć matkę, żonę, córkę.

Wspomnienia zawarte w tej książce są unikalne i bardzo wyjątkowe. W taki sposób może nas zapamiętać tylko osoba, która bardzo nas kochała. Osoba, która nie patrzyła na nas przez pryzmat sławy i popularności, która nie zdawała sobie sprawy z wielkości swojej zwykłej przecież matki. Luca Dotti musiał być z Audrey bardzo blisko i dlatego książka ta jest tak nieszablonowa i zachwycająca. Album zawiera ponad 250 wcześniej niepublikowanych fotografii z domowego archiwum.
Audrey w domu pokazuje prawdziwe życie legendy kina od dzieciństwa po kres jej dni.

Trzonem tej książki są przepisy kulinarne. Każdy rozdział zaczyna się ich tytułem i kończy przepisem. Ale wydaje się, że to tylko pretekst, by opowiedzieć nam, czytelnikom, z czym kojarzy się każda z potraw. Wszystkie rozdziały stanowią historię Audrey, jej rodziny, przyjaciół i zwierząt, którym poświęcono osobne miejsce. Od Holandii po Hollywood, Rzym i ukochaną Szwajcarię do organizacji humanitarnej, której była ambasadorem. Zwykłe-niezwykłe życie wyjątkowej kobiety. Poznajcie bliżej ikonę, damę, wybitną aktorkę, zdjętą z piedestału.

http://monweg.blog.onet.pl/2016/02/26/audrey-w-domu-wspomnienia-o-mojej-matce-luca-dotti/
jeke5 plusminus Linia koment
Przeczytane:2016-03-02, Na półkach: Przeczytałem,

Luca Dotti, syn Audrey Hepburn z małżeństwa z psychiatrą Andreą Dotti opowiada historię swojej mamy aktorki. 
Audrey urodziła się w 1929 roku w Brukseli, jej mama była Holenderką, a ojciec Brytyjczykiem. Dorastała między tymi krajami. Na przełomie 1944 i 1945 roku przeżyła okres głodu, gdy niemieccy okupanci głodzili miliony ludzi w odwecie za pomoc aliantom. Audrey przez całe życie nosiła wojnę w sobie. Wspominała, jak jadła pokrzywę, cykorię, cebulki tulipanów. Przeżyła wielki cios, gdy jej wuj Otto van Limburg Stirum został przez Niemców rozstrzelany w lesie wraz z pięcioma innymi osobami w ramach odwetu za opór stawiany najeźdźcom przez Holendrów.Balet był jej wielką pasją przez całe życie. W Londynie Audrey zdobyła stypendium na naukę u Marie Rambert, legendy brytyjskiego baletu. W 1956 roku spełniła jedno ze swoich marzeń i tańczyła u boku Freda Astaire`a w musicalu Zabawna buzia.
Luca Dotti opisuje życie rodziny w Rzymie oraz szwajcarskiej posiadłości La Paisible, a także pobyt w Kalifornii w 1976 roku, gdy Audrey wręczała Oscara za najlepszy film. Wspomina ostatnie lata i podróże mamy po świecie jako ambasadorki UNICEF.Dzieli się rodzinnymi anegdotami i wspomnieniami dotyczącymi mamy. Audrey uwielbiała czekoladę i zawsze ją trzymała w kredensie, nigdy nie rezygnowała wieczorem z malutkiego kawałka tego przysmaku. Jej popisowym ciastem było cisto czekoladowe z bitą śmietaną, które piekła na specjalne okazje-uroczystości, urodziny, przyjazdy syna do domu. Oczywiście przepis na to cisto znajduje się w książce.
Dla Luciego Dotti Audrey nie była gwiazdą Hollywood, ale ukochaną mamą. W domu nie opowiadała za dużo o tym co się działo na planie filmowym. Z synem rozmawiała o sprawach rodzinnych, egzaminach, pierwszych miłościach i codziennych wydarzeniach. Gdy dorastał wiedział, że mama jest sławna, ale nie zdawał sobie sprawy jak bardzo.
,,Audrey w domu" to wyjątkowa publikacja o prywatnym życiu znakomitej aktorki przedstawiona z perspektywy jej syna. Widać w niej, że rodzina, dom i ogród były dla Audrey przystanią i tym co kochała najbardziej. Życiorys Audrey Hepburn, przepisy na jej ulubione potrawy, cytaty z prywatnych listów, rysunki, a do tego mnóstwo zdjęć z domowego archiwum. Dla samych zdjęć warto mieć tę wspaniale wydaną książkę:)http://magiawkazdymdniu.blogspot.com

Uwit Linia koment
Przeczytane:2016-05-25, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
Linia koment
Przeczytane:, Na półkach:
AdelaMi Linia koment
Przeczytane:2016-04-24, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
ja_rus Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
gosia45 Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Inka Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
mskm13 Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
gendun Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
ajrin Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
iwona-w Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
break
Okładka - Audrey w domu. Wspomnienia o mojej mamie Kuchnia na plebanii
Łukasz Modelski
Okładka - Audrey w domu. Wspomnienia o mojej mamie Historia świątecznej choinki
ks. Józef Naumowicz
Okładka - Audrey w domu. Wspomnienia o mojej mamie Okupacyjny Kraków
Andrzej Chwalba
Okładka - Audrey w domu. Wspomnienia o mojej mamie Muza
Jessie Burton
Okładka - Audrey w domu. Wspomnienia o mojej mamie Ludzie, ludzie...
Ewa Woydyłło
POLUB NAS!
WYDAWCY POLECAJĄ
Zwyczajna łaska
Książka Racheli
Sekret Wesaliusza
 
STRONA GŁÓWNA

MOJE GRANICE
Dodaj/Opublikuj
Wirtualna biblioteczka
Ustawienia
Więcej opcji
KSIĄŻKI
recenzje
premiery, nowości
zapowiedzi wydawnicze
audiobooki
patronaty
rankingi
autorzy
rekomendacje
wyzwania czytelnicze
WIERSZE

OPOWIADANIA

KONKURSY

SPOŁECZNOŚĆ
forum
blogi
zdjęcia
filmy
kalendarz
książki za aktywność
PUBLICYSTYKA
wywiady
eseje
sylwetki twórców
recenzje filmów