Recenzja czytelnika granice.pl

Kup Teraz

Ciemniejsza strona Greya

Erika Leonard

Ocena ( 112 osób )
4.3
Wydawnictwo: Sonia Draga
Data wydania: 2012-11-07
Kategoria: Inne
ISBN: 978-83-7508-595-2
Liczba stron: 0
Dodał/a książkę:
Dodał/a recenzję: cyrysia

Trylogia E. L. James, mimo wielu negatywnych opinii, zjednuje sobie kolejne rzesze czytelników. I chociaż wiele osób odnosi się do z niej z jawną niechęcią, to i tak, prędzej czy później, sięga po dalsze jej części. Czy warto? 

Anastasia Steele odchodzi od Christiana Greya, bo nie zamierza już dłużej ulegać jego wszelkim mrocznym upodobaniom seksualnym. Od teraz próbuje skupić się tylko i wyłącznie na nowej pracy w wydawnictwie w Seattle. Niestety, całym sercem, duszą i myślami tkwi przy swoim "księciu z bajki". Również Christian bardzo boleśnie przeżywa rozstanie. Uświadamia sobie, że Ana jest dla niego czymś więcej, niż tylko "seksualną zabawką", dlatego postanawia zgodzić się na wszelkie warunki ukochanej, by tylko do niego wróciła. Uczucie zwycięża nad rozsądkiem, dzięki czemu tych dwoje znów jest razem. Powoli wszystko zaczyna się układać po myśli zakochanych, lecz - niestety - duchy z przeszłości nie pozwalają o sobie zapomnieć. Steele spotka na swej drodze byłe kobiety Greya, które - wiedzione zazdrością - nie spoczną, dopóki nie zniszczą jej związku z bogatym, przystojnym przedsiębiorcą. Czy młodziutkiej, naiwnej dziewczynie uda się wyjść cało z tej konfrontacji? I jak rozwiną się jej dalsze relacje z Christianem?

Patrząc przez pryzmat pierwszego tomu, okazuje się, że jego kontynuacja jest zdecydowanie bardziej dopracowana. Nie jest to na pewno arcydzieło, ale widać, że E. L. James stopniowo rozwija swój literacki warsztat. Styl narracji uległ znacznej poprawie i autorka wreszcie pozbyła się irytujących powtórzeń typu (rany Julek i Święty Barnabo z pierwszego tomu). Niestety, dalej króluje moja wewnętrzna bogini, nagminnie pojawia się także foliowa paczuszka. Natomiast w Ciemniejszej stronie Greya mamy więcej pobocznych wątków, które dodają swoistego smaczku całej historii i powodują, że z nieustannym zainteresowaniem brniemy do finału tej historii. Sceny erotyczne mnożą się tu jak grzyby po deszczu. Są jednak spokojniejsze i bardziej zmysłowe, pozbawione nadmiernej przemocy. Autorka zaczęła pracować również nad rozbudowaniem psychologii postaci. Wreszcie mamy okazję poznać prawdziwą twarz Christiana. Analizując jego chore dzieciństwo, buntowniczą młodość oraz kobiece towarzystwo, łatwiej zrozumieć, dlaczego posiada tak niskie mniemanie o sobie. Widać jednak, jak dzięki miłości Any mężczyzna powoli przechodzi metamorfozę, wyzbywając się stopniowo wszelkich lęków i fobii. Panna Steele również nabiera wyrazistości i charakteru. Wcześniej była naiwną, zahukaną dziewczyną, lecz teraz odważnie potrafi przeciwstawić się swojemu partnerowi i nie boi się mówić o tym, czego tak naprawdę chce i wymaga.

Po skończonej lekturze drugiego tomu warto zastanowić się, w czym tkwi fenomen tej książki. Wydaje się, że jej siłą są emocje, ktore odgrywają w powieści nadrzędną rolę, dzięki czemu zapominamy o wszelkich rażących mankamentach cyklu. E.L. James stworzyła piękną historię, która rozpala zmysły i pobudza wyobraźnię, docierając do głęboko ukrytych pragnień części czytelników. Nie trzeba tu czytać między wierszami ani doszukiwać się głębszego przesłania, przeciwnie. Można (a nawet - trzeba) wyłączyć swój umysł, wysyłając go na krótki urlop, aby w ciszy i spokoju poddać się uczuciom wypływającym z każdej strony tej powieści.

Polecić warto Ciemniejszą stronę Greya wszystkim pełnoletnim czytelnikom, szukającym niezobowiązującej literatury erotycznej. W moim odczuciu drugi tom trylogii E. L. James jest znacznie lepszy od powieści otwierającej cykl i zapowiada intrygujący finał. 

szara_linia
Opinie
Ocena 1 2 3 4 5 6
Komentarz
Iqko + 1 plusminus Linia koment
Przeczytane:2015-03-01, Ocena: 2, Na półkach: Przeczytałem,52 książki w 2015,
nuda...
amalka + 1 plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-10-08, Ocena: 2, Na półkach: Przeczytałem,52 książki - 2013,
Jeszcze gorsze od pierwszej części. Miałam ochotę sięgnąć po czerwony długopis i poprawiać wszystkie zgrzyty. Sama historia - coraz bardziej banalna (o ile to możliwe). Nie polecam.
ot + 1 plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-11-10, Ocena: 2, Na półkach: Przeczytałem,Ebooki,
Nie sądziłam, że autorce uda się mnie rozczarować, skoro po pierwszej części moje wymagania były minimalne.
Mam wrażenie, że druga część trylogii to właściwie to samo co pierwsza, ale w jeszcze gorszym wydaniu.
Niestety po raz kolejny zostałam zasypana tymi samymi słowami połączonymi byle jak. Kiedy widzę znów wyrażenia typu: "moja wewnętrzna bogini", albo "moja podświadomość", mdli mnie. Ile razy można pisać to samo? Ciągle powtarzane są "o rany", "o mamusiu" i inne teksty, które skutecznie niszczą zawiązki erotycznego nastroju. O ile pierwszą część przeczytałam dość szybko i (pomimo licznych błędów) atmosfera trochę mi się udzieliła, to tutaj raczej wymęczyłam tę książkę. Naprawdę chciałam przeczytać coś lekkiego, może nieco głupawego i romantycznego, ale to jest durne aż do przesady. Wiele razy miałam wrażenie, że to co mówią bohaterowie nie jest adekwatne do sytuacji, że czymś się przejmują nieproporcjonalnie za bardzo lub za mało.
Rozumiem - seks się sprzedaje. Ale dlaczego to musi być w wersji obrażającej inteligencję czytelnika?
Miałam ochotę wypisać wszystkie błędy i liczne powtórzenia autorki (ktoś to chyba nawet dobrze opisał na "Lubimy czytać"), ale w sumie szkoda na to czasu.

Po raz kolejny cieszę się, że nie wydałam ani grosza na ten bełkot.
Kiedy widzę, że internauci dają tej książce wysokie oceny, chce mi się prawie płakać.
Shi4 + 1 plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-05-26, Ocena: 2, Na półkach: Przeczytałem,52 (190) książek w 2013,Romanse,
Relacje miedzy bohaterami zmieniaja sie z ukladu pan - ulegla bardziej w strone zwiazku partnerskiego. Christian prosi nawet Ane by wyszla za niego za maz. Jesli w ktoryms miejscu tom pierwszy wydal mi sie nudny, to ta czesc jest nudna podwojnie. Akcja toczy sie w slimaczym tepie. W wiekszosci sa same "zapchaj dziury". W momencie, gdy Christian zaginal juz mialam nadzieje na jakas akcje, lecz watek ten zostal rozwiazany wedlug mnie za szybko i bez sensu. Po przeczytaniu tego tomu mam wielkie obiekcje czy siegne po ostatni.
patiroza + 1 plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-04-28, Ocena: 2, Na półkach: Przeczytałem,
Przeczytałam wszystkie 3 części tylko dlatego, że nie lubię okładać książek jak już je zaczęłam. Cała seria jest do bólu nudna, i tak podobna do "Zmierzchu", że w głowie się nie mieści. Podobno autorka się na tej książce wzorowała, ale podobieństw jest zbyt dużo. Szara bohaterka, niczym się nie wyróżniająca, ale jakimś cudem podbija serce swojego księcia, bogatego, kochającego, czułego, władczego, pięknego i tak dalej... Postacie są banalne, ich dialogi nudne. Najbardziej irytowały mnie ciągłe powtórzenia. Ile razy można pisać to samo zdanie? Daję słabe 2, bo mimo wszystko nieliczne momenty potrafiły zaskoczyć.
Arvena plusminus Linia koment
Przeczytane:2016-12-21, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,52 książki - 2014,Czytam regularnie w 2016 roku,Mam,
Książkę pochłonęłam wręcz w kilka godzin... co prawda czytanie zajęło mi kilka dni, ale gdybym usiadła i zabrała się w jeden dzień to bym ją wręcz połknęła...
Czy warta przeczytania? Jak najbardziej. Kontynuacja Pięćdziesięciu Twarzy Greya, bardziej ostra a zarazem łagodniejsza... Jedno jest pewne jak czytać to wszystkie trzy części, aby mieć ogląd na całą serię, a nie poszczególną część.
aisha123 plusminus Linia koment
Przeczytane:2016-04-30, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,
Książka wciągała...jednakże wydawała mi się zbyt naciągana...i jak dla mnie osobiście najlepszy był tom 1, niż kolejne części.
CicheBaBum plusminus Linia koment
Przeczytane:2016-05-13, Ocena: 1, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2016,
Ana cierpi po rozstaniu z Szarym. Kocha go i nie je przez pięć dni... Dżizas... Dostałam książkę w formacie elektronicznym- w prezencie. Pierwsza część była ok do momentu perwersji męczącej nie tylko Anę. Te mejle- miałam nadzieję, że już się to też skończy. Ok, perwersję s-m zastąpił "waniliowy seks", dowiemy się więcej o Greyu, o jego dramatycznym dzieciństwie ( patologia w skrócie- nie napiszę wszystkiego, aby nie zniechęcić zainteresowanych, bo w końcu i tacy się pojawią), o tym co go ukształtowało. Ana nadal przygryza wargę, Grey za to ją każe- nagradza? Toksyczny związek. Choć w łóżku jest między nimi względnie normalnie, dla czytelnika nudno to ci oboje nadal ciągle się kłócą... Męczące i tym razem to ja rozpadam się na tysiące kawałków- literki mi wypadają z rąk... Styl... lepiej kończę opinię :-)) Rozwój dotyczy jedynie powiększenia się liczby wulgarnych wyrażeń i lekkiego ich urozmaicenia- wszystko. Polecam pierwszą część. Jeśli byłaś/ eś zachwycony nią to dróga też może Ci się spodobać. To nie moja bajka, ale dałam radę.
misiasztum plusminus Linia koment
Przeczytane:2016-01-31, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2016,
Moim zdaniem niektórzy mają to za nudna książkę erotyczną. Ale moim zdaniem chodzi tu głównie o sens psychologiczny Christiana.
Simi_48 plusminus Linia koment
Przeczytane:2016-01-17, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2016,Mam,
,,-(...)Przez ciebie czuję się...bezradny.
-Nie!(...)Dlaczego?
-Ponieważ jesteś jedyną mi znaną osobą, która jest w stanie mnie naprawdę zranić."
,,Ciemniejsza strona Greya" jest jeszcze lepsza niż poprzednia część. Nagłe zwroty akcji, starzy bohaterowie i gorący romans. W tej części Christin z pomocą Anny próbuje pokonać swoje lęki. Wzruszyłam się wiele razy czytając tę pozycję. Ten władczy, twardy mężczyzna jest zranionym, niepewnym siebie chłopcem, którego życie nie oszczędzało. Dzięki Annie zmienia się. Wiem, że wiele osób uważa, że Grey jest przeciętny. Styl pisania autorki nie zachwyca, ale nie chodzi tylko o treść. Christian jest jedna z tych postaci, która podnosi morale książki i tak jest w moim przypadku. Polecam z całego serca!
nikolsosna plusminus Linia koment
Przeczytane:2015-11-27, Ocena: 2, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2015,
sięgnęłam po te książkę z czystej ciekawości, ciekawa byłam jak się potoczy historia tej pary i czy autorka choć trochę rozwija się w rzemiośle. Niestety nic mi się nie spodobało, ani żaden wątek, ani fabuła, ani bohaterowie. nadal jest mdło i nijako. główna bohaterka irytująca, a Christian hmm nie nie jakieś takie tanie chwyty zastosowane by jednak czytelnik nie rzucił książki w połowie. ale co najsmieszniejsze sięgnęłam po trzeci tom.
natalia07 plusminus Linia koment
Przeczytane:2015-10-10, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem, 26 książek 2015,Mam,
Nietypowy związek, a właściwie to układ pomiędzy dwojgiem młodych ludzi, przyniósł ze sobą coś nieznanego dla obu stron, coś czego żadne z nich się nie spodziewało.
Ana i Christian odkrywają, że łączy ich głębsza relacja niż tylko Pan - Uległa. Oboje starają się walczyć z przeciwnościami, wzajemnie się docierają i próbują stworzyć normalny, zdrowy związek. Jednak pokonanie trudności, wynikających głownie z mrocznej przeszłości Christiana, przysporzy im wiele problemów.

W rodziałach odkrywamy wydarzenia, które ukształtowały Greya, poznajemy w końcu jego mroczny sekret. Ana zyskuje, dając się poznać z innej strony. Wydaje się być dojrzalsza, po części wyzbywa się swojej naiwności, w końcu potrafi przeciwstawić się Greyowi i przeforsować własne zdanie.
kingaz86 plusminus Linia koment
Przeczytane:2015-10-09, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,52 w 2015 :),Mam,
Młodziutką studentkę Anę Steele i charyzmatycznego miliardera Christiana Greya połączył niecodzienny układ, który z czasem przerodził się w coś znacznie głębszego. Jednak demony Greya zwyciężyły, Ana zerwała uzależniający związek i zajęła się karierą.
Rozstanie okazuje się bolesne. Ogarnięci obsesyjną tęsknotą kochankowie nie potrafią bez siebie żyć. Kiedy więc Christian proponuje Anie zupełnie nowy układ, dziewczyna nie potrafi mu odmówić. Wkrótce zaczynają uczyć się siebie nawzajem. Christian walczy z wieczną potrzebą kontroli i stopniowo oswaja drzemiące w nim demony. Ana uczy się życia w luksusie i bronienia własnej niezależności. Kiedy wydaje się, że świat miłości, pasji i nieskończonych możliwości stoi przed nimi otworem, ciemne chmury gromadzą się nad luksusowym wieżowcem, w którym mieszkają...
Drugi tom wyczekiwanego bestsellera wszech czasów.
Sylwia-T plusminus Linia koment
Przeczytane:2015-07-06, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,
Dalej wciąga, chce się wiedzieć więcej. Trochę mniej moich sprzecznych uczuć. Więcej ciekawych wątków.
Jednak troszkę taka bajka :)
W zasadzie dla mnie już dobrze się skończyła ta część, więc mogłoby nie być trzeciej. Ale skoro wiem, że jest - to ciekawość zwycięży :))
paularossi plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-03-11, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
II część po 50 twarzach Greya.
Christiana i Anę połączył układ, który przerodził się w głębsze uczucie.
Ana postanawia zerwać uzależniający związek i zająć się karierą.
Jednak tęsknota staje się nie do wytrzymania. Christian wychodzi z propozycją nowego układu, Ana nie potrafi mu jednak odmówić.
Uczą się siebie wzajemnie, Grey stara się panować nad sprawowaniem kontroli.
Anastasia musi przyzwyczaić się do życia u jego boku.
Edyta_S plusminus Linia koment
Przeczytane:2015-06-15, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
pikantna książka, którą czyta się szybko napisana lekkim językiem ale jak dla mnie trochę mało realna
martyna071095 plusminus Linia koment
Przeczytane:2015-05-25, Ocena: 3, Na półkach: Przeczytałem,
Ksiązka trochę inna od pierwszej częsci, zmiana polega przede wszystkim w zachowaniu głównego bohatera jak i również jego ukochanej. Występuje wiele wydarzeń, które z reguły czasem przypominają sceny z kiepskiego kryminału w spotkaniu Any z byłą kochanką Greya jak i później ściganie jej oraz w czasie konfrontacji Any, byłej kochanki Leily oraz Greya
joakrz1983 plusminus Linia koment
Przeczytane:2015-05-11, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,52 książki - 2015,Mam,
W tym tomie poznajemy przeszłość Christiana, która pozwala zrozumieć jego zachowania oraz powody, dlaczego dotychczas prowadził taki a nie inny styl życia.
Pierwszy tom skończył się jak nasza główna bohaterka odeszła od niego, teraz mija 5 dni jak znów się spotykają i wybaczają, nie mogą bez siebie żyć.
Dla każdego był to straszny okres, okryty bólem, cierpieniem i tęsknotą.
W tej części poznajemy bliżej przeszłość Christiana, dzieciństwo, jego poprzednie Niewolnice.
Z jedną nawet mamy problem, czyha na życie Any.
Grey jak wielki bohater próbuje ją ochraniać. Mamy tu znów mnóstwo seksu, chorej kontroli, zaborczości, i życia jak marzenie w bogactwie, pływanie jachtami, wycieczki, no.
W tej części mocno mnie irytował Christian!
Dla mnie jest on troszkę nienormalny (to łagodne określenie).
Zaborczy, maniak kontroli, zazdrosny o zamienienie kilku zdań z pracownikiem, a firmę gdzie Ana zaczęła pracę to musiał wykupić, by ,,ją ochraniać".
Dziewczyna nadal boi się go irytować i denerwować.
Najchętniej zamknął by ją w klatce i nie wypuszczał!
Mimo,że jest bogiem seksu, przystojny, czasem nawet romantyczny to zaczyna mnie to już denerwować!
Panna Steel naiwna i ślepa jak w poprzedniej części.
Zaczyna walczyć z cała kontrolą Greya, troszkę z małym skutkiem.
Już nie jest tak niechętna na różne ,,zabawy" Christiana.
Zaczyna jej się to podobać a nawet czerpie z tego przyjemność.
Oboje czegoś się od siebie zaczynają uczyć.
Powiem Wam szczerze, że pomimo całej irytacji czyta się dalej, to wciąga! Autorka ma wybujałą wyobraźnie do scen erotycznych, co wierzcie, spodoba się każdemu!
Najlepsza częścią w całej książce są maile obu bohaterów.
Z pewnością zabiorę się za tom III, lecz tylko by zaspokoić ciekawość jak potoczą się dalsze losy bohaterów.
cichaczytelniczka plusminus Linia koment
Przeczytane:2015-04-28, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
Zgodnie z tytułem, druga część jest bardziej "mroczna" od poprzedniej. Dowiadujemy się więcej o przeszłości Greya, a Anastasia, wśród natłoku wydarzeń, przekonuje się o sile swojego uczucia.
Podobnie jak 50 twarzy Greya, ta książka również szybko mnie wciągnęła i polecam ją osobom, które potrafią z pewnym dystansem podchodzić do czytanej treści.
aleksa6 plusminus Linia koment
Przeczytane:2015-04-02, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,26 książek_2015,
Po pierwszej części, która zawojowała świat, przyczyniła się do rozpadu niektórych związków, spowodowała burzę w ludzkich umysłach, chcemy spodziewać się czego? Wulkanu nieprzewidywalności, rewolucji w świecie? Otrzymałam gładkie przejście w kontynuację losów Any i Christiana. Historii ciąg dalszy. Wciągająca fabuła. Przekładając kartki, ma się ochotę pochłonąć ją jednym tchem. I czekać. Co będzie dalej?
Margarita1980 plusminus Linia koment
Przeczytane:2015-03-17, Ocena: 3, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2015,Mam,
Druga część trylogii autorstwa E.L. James.
Anastazja wraca do Christiana po "więcej". Christian chce "więcej" od Anastazji.
Czy Christian się przełamie i pozwoli się dotknąć? Co stoi za jego niechęcią do dotyku? Czy Pani Robinson pomoże czy zepsuje związek milionera i początkującej asystentki w wydawnictwie?

Love story z elementami BDSM.
Książka do przeczytania w weekend.
aqunia94 plusminus Linia koment
Przeczytane:2015-03-06, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,12 książek 2015,
Mimo, że dość niechętnie podeszłam do pierwszej części, może dlatego, że opinie znajomych nie były najlepsze, to druga część - totalnie wsiąkłam. Poruszyła mnie sama historia i to, że dwoje ludzi może się ponownie zejśc mimo niepowodzeń. Miałam sporo przemyśleń odnoście swojego życia i wyborów, no ale;) i dodatkowe te sceny.. no chyba większość poruszą ;) największośc radość miałam z potyczek Any i Christiana - te teksty po prostu zrywają z łóżka ;p Przeszkadzało mi jedynie , że w scenach erotycznych zawsze wypowiadają te same słowa, to trochę nudzące. a Poza tym? 4 ;)
misia98 plusminus Linia koment
Przeczytane:2015-02-24, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,26 książek 2015,
Płakałam jak dziecko, piękna historia i choć może za bardzo pałająca erotyzmem, ale jednak jest to książka o miłości więc erotyzm też musi w niej wystąpić :)
oldzix plusminus Linia koment
Przeczytane:2015-02-20, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
Daję 6, dlaczego? Bo rzadko kiedy w kilka dni wchłonę całą książkę. Wszyscy myślą, że to tylko sceny seksu, a to nieprawda. To książka o miłości, o prawdziwej miłości dwojga ludzi, którzy potrafią się dla siebie poświęcać - mowa tu o Steel i Grey'u. Każdy czytając lub oglądając pierwszą część wie, że Christian skrzywdził Anę, odeszła od niego, co nie powinno nikogo zdziwić. Lecz Christian naprawdę jej potrzebuje. To dzięki niej czuje się lepiej. Totalnie widać jego przemianę! Dotyk blizn, pocałunki, uległy Christian, odkrycie wszystkich tajemnic - to jest coś, czego nikt się nie mógł spodziewać.
Nie czytałam tego dla seksu, czytałam to ze względu na miłość. A kolejną część zamierzam przeczytać w tym tygodniu.
antoniak24 plusminus Linia koment
Przeczytane:2015-02-06, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2015,
Tak jak cały Grey. Czyta się szybko, lekko i przyjemnie :)
izabela81 plusminus Linia koment
Przeczytane:2015-01-11, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem, 52 książki - 2015,
To, co podobało mi się w tej książce, to to, że główny bohater zmienia się. Zmienia swoje chore zwyczaje i chce normalnego związku. Może banalne, ale ja lubię takie przemiany. Taki Grey bardzo mi się podoba. To, co mnie trochę denerwowało, to często pojawiająca się wewnętrzna bogini Any. Zupełnie nie potrzebna. Czy Christian Grey mnie uwiódł? Ta wersja... i owszem.
monika200571 plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-12-11, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
wybitna trylogia
wiola120892 plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-11-21, Ocena: 3, Na półkach: Przeczytałem,czytam regularnie w 2014 roku,
2 tom trylogii o Greyu jest gorszy niż pierwszy. Z kilku powodów:
- Anastasia nadal jest postacią przewidywalną, nudną, męcząca i irytującą
- opisy scen erotycznych są identyczne. Różni się tylko sceneria (a i nie zawsze), ewentualnie pozycje. Poza tym ciągle te same westchnienia, słowa opisujące i wszystko niemal bez zmian.
- akcja jest wręcz nudna. Gdyby chcieć ją streścić wyszło by tego może 50 stron i to nudnej historii w której nic się nie dzieje. Ponadto po takiej książce nie spodziewałam się typowej historii miłosnej.
Generalnie: jest gorzej niż w 50 twarzach i to o wiele.
Madlen1986 plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-12-30, Na półkach: Przeczytałem,
Świetna, wciągająca, nieprzewidywalna
Faustyna plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-09-15, Ocena: 3, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2014,powieści,
Druga część trylogii i losów relacji Anastazji i Christiana. Choć pod względem literackim książka nadal nie imponuje to ta część ma przynajmniej jakąś akcję. Przez splot różnych sytuacji dowiadujemy się i odkrywamy szczegóły przeszłości głównego bohatera i ich możliwy wpływ na jego dzisiejsze gusta. Atmosfera w niej też znacznie się ociepla. Choć wciąż każdy rozdział zawiera choć jeden opis ich współżycia i przekraczania granic to przynajmniej jest to osadzone w jakiejś konwencji. Ta część zdaje się jakoś bardziej przekonywać.
dayna15 plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-09-14, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,z_52 książki 2014 (100),
Powoli, ale książka się rozkręca. Podoba mi się wprowadzenie mrocznego wątku z prześladowcą. Więc po 3 część sięgnę z przyjemnością. I Ana wreszcie pozbywa się niektórych głupawych kwestii, aczkolwiek niektóre jej teksty i tak mnie dobijają. Jak na niby-inteligentną kobietę zachowuje się wyjątkowo głupio i nieodpowiedzialnie.
Silviana plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-07-24, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,
Druga część trylogii Pięćdziesiąt odcieni już za mną. W trakcie lektury miałam okazję bliżej przyjrzeć się sylwetkom Any i jej ukochanego Christiana. Jednak największą bolączką tej części było (zresztą również przy udziale pierwszej) sformułowanie, które pojawiają się przy prawie każdej scenie miłosnej tej pary. Określenie przeżywanej przez bohaterkę przyjemności ,,rozpadam się na milion kawałów" z czasem zaczęło brzmieć bardzo prymitywnie. Ponadto z początku doszłam do wniosku, iż w bardzo dużej mierze ich związek oparty był tylko i wyłącznie na seksie... Nic więc dziwnego, iż po lekturze pierwszej części i w trakcie zapoznawania się z drugą na usta cisnęło mi się stwierdzenie - ,,Ana - kobieta miliona orgazmów"...
Jednakże druga część nie była tak beznadziejna, jak mnie się to z początku wydawało. Pojawiło się szereg pomniejszych, ale za to bardzo interesujących wątków, które sprawiły, iż książka ta nabrała ,,koloru".
Jednym z nich było wyłaniające się z tajemniczości traumatyczne dzieciństwo Christiana. Matka prostytutka, przemoc ze strony jej alfonsa, śmierć matki, a raczej samotne czuwanie przy jej ,,ciele".
Te wydarzenia odcisnęły na nim piętno.

Dopiero spotkanie z Aną zmienia jego życie. Christian zaczyna rozumieć, czym jest miłość do kogoś i jakie to uczucie być kochanym. Ich szczęcie jednak nie trwa zbyt długo. Ana coraz więcej dowiaduje się o P. Robinson, byłej kochance Greya, która tak łatwo nie zamierza zostawić Christiana. Zaczyna szantażować Anę. Również z przeszłości wraca była uległa Christiana - Leila, która zaczyna grozić i nachodzić nową miłość swojego ukochanego... Wszystkie te wydarzenia sprawiają, iż związek tych dwojga zaczyna podupadać.

Ana w międzyczasie chce się również wyswobodzić spod kontroli Greya. Doskonałą ku temu okazją jest praca w wydawnictwie. Jednakże Christian chcąc mieć pełen nadzór nad swoją ukochaną bezceremonialnie je wykupuje. Sytuacja w pracy Any również robi się z dnia na dzień bardzo trudna. Szef coraz częściej patrzy na jej walory kobiece niż na jej umiejętności. Sytuacja ta doprowadza do zwolnienia jej szefa i nieprzyjemnych konsekwencji. Były szef Any poprzysięga zatem zemstę...
Mimo wszystkich doświadczonych niepowodzeń, trudności tych dwoje zaznaje szczęście. Ana zostaje żoną Christiana przyciągając mu miłość aż do śmierci.

W ogólnym podsumowaniu warto podkreślić, iż druga część jest znacznie lepsza niż pierwsza, bowiem nie ogranicza się ona tylko i wyłącznie do miłosnych uniesień. Przedstawiała za to grę ludzkich uczuć, uwydatnia ich emocje, szczęście oraz cierpienie.

S.P.
aniiulkaa plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-07-25, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
Jeśli jeszcze jej nie przeczytaliście to nie czekajcie tylko ją kupcie! Druga część urzekła mnie tak samo jak pierwsza. I mogę ręczyć, że też tak będzie w waszym przypadku.
basiekgo plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-06-05, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
Trwajacy romans pokazuje jak dużo dla Greya znaczy Ana. Przemiany zachodzą w głównych bohaterach, ukazane było wiele sprzecznych emocji - z jednej strony Christian nie chciał nadmiernie zmieniać swojego życia i przestać mieć kontrole nad wszystkim i wszystkim, ale z drugiej strony nie wyobraża sobie życia bez Anastazji.
Dużo wyuzdanego sexu, ja omijałam te opisy nie dla mnie.
samantajurczak plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-02-11, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem, 52 książki 2014,
Druga część "Pięćdziesięciu twarzy Greya" ukazuje ciąg dalszy Anie i Christiana, którzy przeżywają swoje rozstanie. Jeżeli ktoś czytał pierwszą część to na pewno nie będzie długo zwlekał z przeczytaniem tej części.
gimm1 plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-03-08, Ocena: 2, Na półkach: Przeczytałem,czytam regularnie w 2014 roku,
Dobre jak na Harlekina. Łatwo można przyswoić sobie niektóre zwroty, bo powtarzają się często. Będzie z tego znakomity, nieco wyuzdany, serial wenezuelski.
romantic-soul plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-02-24, Ocena: 3, Na półkach: Przeczytałem,
Tytuł wskazywałby na to, że drugi tom powieści będzie bardziej mroczny, drastyczny. Tymczasem dla mnie był o wiele nudniejszy. Autorka chyba za wszelką cenę chciała wzbudzić w czytelnikach litość nad Greyem poprzez wątki dotyczące jego dzieciństwa i Aną, która ciągle się nad nim rozczula. Bogactwo Christiana też mocno przesadzone - każde miejsce do którego zabiera Anastasię jest jego: salon kosmetyczny, wydawnictwo, apartamenty, klub, szybowiec, śmigłowiec, jacht... Pojawiają się ciekawe wątki, np. wypadek, ale są nierozwinięte, kiepsko zakończone już po kilku stronach. Dodatkowo ciągłe wtręty dotyczące wewnętrznej bogini głównej bohaterki są strasznie infantylne i nużące. Na końcu pojawia się próba zainteresowania czytelnika i zachęta do sięgnięcia po trzeci tom, mnie jednak to nie zainteresowało, póki co nie mam zamiaru czytać kolejnej części, ponieważ łatwo się domyślić czego będzie dotyczyło "Nowe oblicze Greya".
Modii plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-03-16, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
najlepsza część z całej trylogii.
Oprócz seksu jest także ciekawa fabuła :)
AmandaBudyn plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-12-06, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
Ubóstwiam !
Dorota_Dega plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-11-06, Ocena: 3, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
Jeśli chodzi o drugą część tej słynnej trylogii, stwierdzam, że jest lepsza niż część pierwsza, ale absolutnie nie zasługuje moim zdaniem na miano bestsellera wszech czasów. Skąd wzięła się ta opinia? Ten zachwyt nad tą trylogią? Nie potrafię tego zrozumieć. Jest tyle cudownych książek, które przechodzą bez echa, a tu podniecanie się takim badziewiem!

,,Ciemniejsza strona Greya" to kontynuacja zwykłego Harlequina, czyli ,,Pięćdziesiąt twarzy Greya". Ani nie szokuje, ani nie zachwyca. Druga część jest napisana lepiej, bardziej rozbudowana, dzieje się coś więcej niż tylko bzykanko głównych bohaterów.

Muszę przyznać, że ,,męczyłam" tę książkę, tak jak poprzednią część i zapewne tak będzie z ostatnią z nich. W międzyczasie przeczytałam bardzo wiele innych książek, co zdarza mi się bardzo rzadko. Zawsze jestem ,,wierna" jednej pozycji, ale ta tak bardzo mnie irytowała, najbardziej ,,Moją wewnętrzną boginią", o czym wspomniałam w recenzji poprzedniej części.

Przede mną do przemęczenia jeszcze ostatnia część- nie spodziewam się fajerwerków i nagłej zmiany opinii na temat ,, Największego nieporozumienia jeśli chodzi o stwierdzenie, że trylogia E. L. James to najlepszy bestseller wszech czasów "
szynka85 plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-07-10, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
Recenzja podobna do pierwszej części, minusy te same.
Mi się ze wszystkich trzech części ta podobała najbardziej, szczególnie wątek kryminalny i kilka ciekawych zwrotów akcji.
Polecam
kalola plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-05-04, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
Kontynuacja losów Anastazji i Christiana, kolejne bardzo plastyczne opisy, wciągający zwrot akcji i pozytywna dawka emocji.
Madlene plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-07-23, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
;)
darinda plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-06-23, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2013,
Jestem zakochana w historii tej dwójki ludzi. Polecam naprawdę warta przeczytania. Taka miłość rzadko się zdarza i wyrzeczenia i kompromisy. Pasują do siebie jak ulał.
mrowcia plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-05-05, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,26,
Interesująca kontynuacja "50 twarzy Greya". Po pierwszej części nie mogłam się doczekać przeczytania drugiej części trylogii. W tej części poznajemy lepiej Christiana, lepiej go rozumiemy. Jestem pod wielkim wrażeniem uczucia łączącego bohaterów i ich walki o szczęście. Książka obfituje w opisy uczuć takich jak miłość, ból po rozstaniu, zazdrość, strach przed dotykiem. W tej historii są momenty silnie wzruszające (ale to zależy od człowieka). Na szczęście wszystko idzie w dobrym kierunku. Zaraz zaczynam kolejną i zarazem ostatnią część... :(
Magrum plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-05-12, Ocena: 2, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2013,Ebooki,Mam,Odradzam,Przeczytałam,
Przedziwne, jak w sumie "harlequinowata" trylogia zafascynowała miliony kobiet. Pewnie dlatego, że każdy Kopciuszek marzy o swoim Księciu...pięknym, mrocznym, tajemniczym, namiętnym, bogatym, wpływowym, uwodzicielskim, władczym, seksownym, inteligentnym, namiętnym, czułym, kochającym...i taki jest właśnie Christian Grey. Niczego odkrywczego w tej książce nie ma, a jednak wciąga i czyta się ją jednym tchem. Napewno nie dla walorów literackich, nie dla wartości intelektualnych...po prostu dla czystej, zwyczajnej rozrywki i relaksu...
jolene plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-01-09, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2013,
Po skończeniu pierwszej części bez chwili wahania sięgnęłam po drugą. Ta podobała mi się znacznie bardziej. Można było dostrzec wszystkie przemiany jakie zaszły w głównych bohaterach, ukazane było wiele sprzecznych emocji - z jednej strony Christian nie chciał nadmiernie zmieniać swojego życia i przestać mieć kontrole nad wszystkim i wszystkim, ale z drugiej strony nie wyobrażał sobie tego życia bez Any u swego boku. Akcja w tej książce dzieje się jakby szybciej, być może dlatego, że pojawia się więcej osób, Christian wyjawią swą tajemnice i wracają 'upiory' z przeszłości, ale to w całości sprawia, że czyta się ją znacznie szybciej.
Sardegna plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-02-19, Ocena: 3, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2013,
http://ksiazki-sardegny.blogspot.com/2013/01/ciemniejsza-strona-greya-el-james.html
pajeja88 plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-02-06, Ocena: 3, Na półkach: Przeczytałem,czytam regularnie w 2013 roku,
3 z dosyć dużym plusem. To nie rodzaj książek które lubię czytać. Nie sięgam po romanse, nie rozumiem do końca po co ktoś po nie sięga. Przecież każda z nas swojego księcia wyobraża sobie od dzieciństwa i potrafimy we własnej wyobraźni wykreować takiego Greya bez problemu. Pierwszy tom przeczytałam z wypiekami na twarzy, zachłysnęłam się bajecznymi scenami seksu, miałam nadzieję na rozwinięcie dość ciekawych charakterów postaci. Pełna nadziei sięgnęłam po tom drugi i... Rozczarowanie. Sceny seksu które były tak fascynujące w tomie drugim były nużące. Tyle ciekawych wątków pojawiało się w książce, tyle z nich zostało zmarnowane. Psychiczna eks uległa, wypadek, nowa praca, zboczony szef. Gdyby te i inne wątki rozwinąć powstałaby naprawdę ciekawa powieść. Plus niezmiernie irytujące idealizowanie wyglądów; każda postać jest tak niesamowicie przystojna i pociągająca. Jednak to już chyba cecha gatunku
Irmina66 Linia koment
Przeczytane:2016-12-22, Na półkach: Przeczytałem,
madsid Linia koment
Przeczytane:2015-05-21, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
wiolamp Linia koment
Przeczytane:2016-08-05, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
agata269 Linia koment
Przeczytane:2016-03-23, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,
liver_ Linia koment
Przeczytane:2015-01-15, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
Dominika_21 Linia koment
Przeczytane:2016-03-22, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Różniste,
Magnolia044 Linia koment
Przeczytane:2016-03-15, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
julita_185 Linia koment
Przeczytane:2014-03-25, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,2014,
wrobel Linia koment
Przeczytane:2015-06-14, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
agoosiaczek Linia koment
Przeczytane:2014-01-01, Ocena: 3, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
figuratywna_tm Linia koment
Przeczytane:2015-12-26, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2015,
kselope Linia koment
Przeczytane:2016-01-22, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,
surfinia Linia koment
Przeczytane:2015-11-05, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,
jestemdiana Linia koment
Przeczytane:2015-09-28, Ocena: 2, Na półkach: Przeczytałem,
gendun Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Anja__ Linia koment
Przeczytane:2015-08-10, Na półkach: Przeczytałem,
Soulisoutofsight Linia koment
Przeczytane:2015-08-09, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
alisonek Linia koment
Przeczytane:2015-07-20, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,Moje <3,
Karmelek3 Linia koment
Przeczytane:2015-06-23, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
KarolinaWalczak Linia koment
Przeczytane:2015-02-27, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
Elspeth Linia koment
Przeczytane:2015-03-20, Ocena: 2, Na półkach: Przeczytałem,12 książek 2015,
Fleur Linia koment
Przeczytane:2015-06-01, Na półkach: Przeczytałem,
blackolszi Linia koment
Przeczytane:2012-12-26, Ocena: 2, Na półkach: Przeczytałem,2012,
Styrana Linia koment
Przeczytane:2015-02-07, Ocena: 2, Na półkach: Przeczytałem,Ebooks,
majeczka79 Linia koment
Przeczytane:2015-05-06, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Przeczytane 2015 r.,
IzaaK Linia koment
Przeczytane:2015-04-11, Na półkach: Przeczytałem,2014 i wcześniej,Mam,
Kirika Linia koment
Przeczytane:2015-04-03, Ocena: 2, Na półkach: Przeczytałem,2015,
Cremon Linia koment
Przeczytane:2015-03-31, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Paulina,
aeljot Linia koment
Przeczytane:2015-03-13, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,12 książek w 2015 roku,Audiobooki,
iskaa88 Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
magdalena_emilka Linia koment
Przeczytane:2014-08-27, Na półkach: Przeczytałem,Różne różności,
rysia420 Linia koment
Przeczytane:2013-07-01, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,
AgnieszkaG Linia koment
Przeczytane:2014-09-06, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
Ainka Linia koment
Przeczytane:2014-12-25, Ocena: 3, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2014,
PinkMiracle Linia koment
Przeczytane:2014-08-14, Ocena: 3, Na półkach: Przeczytałem,26 książek 2014,
zaczytanamimi Linia koment
Przeczytane:2014-06-10, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
Inka Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
angeliczka_1201 Linia koment
Przeczytane:2014-10-25, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
mol-sylwka Linia koment
Przeczytane:2014-01-08, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Mój księgozbiór,
karolina_c Linia koment
Przeczytane:2014-09-01, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,52_Książki_2014,
aniaraven Linia koment
Przeczytane:2014-08-26, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2014,
okkarolina Linia koment
Przeczytane:2014-08-03, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
lady_foe Linia koment
Przeczytane:2014-07-15, Ocena: 3, Na półkach: Przeczytałem,
Sumire Linia koment
Ocena: 1, Na półkach: Chcę przeczytać,
kinguszka Linia koment
Przeczytane:2014-06-04, Na półkach: Przeczytałem,
rabiosa7 Linia koment
Przeczytane:2014-05-16, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,
godmyt Linia koment
Przeczytane:2013-04-28, Ocena: 3, Na półkach: Przeczytałem,
kasjopea Linia koment
Przeczytane:2013-11-15, Ocena: 2, Na półkach: Przeczytałem,
andie696 Linia koment
Przeczytane:2014-02-14, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,Przeczytane 2014,
oklaskim Linia koment
Przeczytane:2014-01-06, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2014,Ulubione,
Maalinaa Linia koment
Przeczytane:2013-09-24, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
magdkos Linia koment
Przeczytane:2014-01-25, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Przeczytane odkąd pamiętam do końca 2013 ;),
natkaa55 Linia koment
Przeczytane:2014-01-25, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
Sadu Linia koment
Przeczytane:2014-01-23, Na półkach: Przeczytałem,
Justyna891 Linia koment
Przeczytane:2014-01-15, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
lindi Linia koment
Przeczytane:2014-01-09, Ocena: 3, Na półkach: Przeczytałem,Przeczytane 2013 rok,
majka1654 Linia koment
Przeczytane:2013-07-15, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Przeczytałam :D,
Sylzia Linia koment
Przeczytane:2013-02-16, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
beata150 Linia koment
Przeczytane:2013-12-08, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
kiki94kms Linia koment
Przeczytane:2013-12-05, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
ajrin Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
KlaudiaKonieczna Linia koment
Przeczytane:2013-11-15, Ocena: 1, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
Accole Linia koment
Przeczytane:2013-01-29, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
basia02033 Linia koment
Ocena: 3, Na półkach: Przeczytałem,
malamimbla Linia koment
Przeczytane:2013-10-27, Na półkach: Przeczytałem,
Maisuko Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
goster Linia koment
Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,I kwartał 2013,
mozarella Linia koment
Przeczytane:2013-02-12, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
monika11281 Linia koment
Przeczytane:2013-08-08, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
Katarzyna78 Linia koment
Przeczytane:2013-09-01, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,2013,Mam,
ivka86 Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,Mam,
violet_89 Linia koment
Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
Linia koment
Przeczytane:, Ocena: 1, Na półkach:
MariaR Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
elgrey Linia koment
Przeczytane:2013-06-06, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
Linia koment
Przeczytane:, Ocena: 5, Na półkach: Mam,
eve_831 Linia koment
Przeczytane:2013-05-27, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,2013,
Linia koment
Przeczytane:, Na półkach: Inne,
wusia Linia koment
Ocena: 6, Na półkach: Czytam,Mam,
Gosia2725 Linia koment
Przeczytane:2013-04-24, Ocena: 3, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
werka777 Linia koment
Ocena: 6, Na półkach: Chcę przeczytać,Mam,
ja_rus Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
znakzapytania Linia koment
Przeczytane:2013-03-23, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
break
POLUB NAS!
WYDAWCY POLECAJĄ
Zwyczajna łaska
Książka Racheli
Sekret Wesaliusza
 
STRONA GŁÓWNA

MOJE GRANICE
Dodaj/Opublikuj
Wirtualna biblioteczka
Ustawienia
Więcej opcji
KSIĄŻKI
recenzje
premiery, nowości
zapowiedzi wydawnicze
audiobooki
patronaty
rankingi
autorzy
rekomendacje
wyzwania czytelnicze
WIERSZE

OPOWIADANIA

KONKURSY

SPOŁECZNOŚĆ
forum
blogi
zdjęcia
filmy
kalendarz
książki za aktywność
PUBLICYSTYKA
wywiady
eseje
sylwetki twórców
recenzje filmów