Recenzja czytelnika granice.pl

Kup Teraz

Cisza

Becca Fitzpatrick

Ocena ( 40 osób )
5.2
Wydawnictwo: Otwarte
Data wydania: 2011-10-24
Kategoria: Fantasy/SF
ISBN: 978-83-7515-191-6
Liczba stron: 400
Dodał/a książkę:
Dodał/a recenzję: Larysa

 

Pewnie wiele osób choć raz zastanawiało się, jak by to było, gdyby straciły pamięć, i musiały zacząć od nowa. Czy przyszło by to nam z łatwością, czy raczej męczylibyśmy się, chcąc na nowo odkryć swoją przeszłość? Taką porcję wrażeń dostarcza czytelnikom Becca Fitzpatrick, znana autorka, której książki zostały przetłumaczone na kilkadziesiąt języków, a czyni to za sprawą trzeciej już swej powieści - Ciszy, która jest kontynuacją poprzednich dwóch tomów: Szeptem i Crescendo, części historii o zwykłej nastolatce i upadłym aniele.
 
Nora zostaje porwana, a po kilku miesiącach budzi się na cmentarzu z pustką w głowie. Nie pamięta nic, jak się okazuje, z ostatnich pięciu miesięcy swojego życia. Po powrocie do domu nie potrafi wrócić do codzienności. Powracając na cmentarz, odnajduje czarne pióro, które wywołuje w niej uczucia nie do opisania, a - co dziwniejsze - w wyobraźni widzi parę czarnych, magnetycznych oczu. Spotkanie ze Scotem – dawnym przyjacielem z dzieciństwa oraz ostatnią osobą, z którą miała kontakt przed zniknięciem, uświadamia jej, że jest okłamywana przez matkę, która umawia się z ojcem jej największego wroga, jak również przez przyjaciółkę, której stosunek do mężczyzn diametralnie się zmienił. Razem ze Scotem, Nora postanawia rozwikłać sprawę i pokonać Czarną Rękę. Jednak nic nie jest takie, jak jej się wydaje. Dziewczyna na swojej drodze spotyka tajemniczego Jeva, który wzbudza jej zainteresowanie i przywołuje urywki wspomnień, a także wywołuje lawinę niebezpiecznych zdarzeń. Czy Nora odzyska pamięć, a - co najważniejsze - czy odnajdzie Patcha? Co z Czarną Ręką i jej piekielnymi intrygami? Tego wszystkiego dowiecie się, sięgając po książkę.
 
Książka wydaje się (jak na razie) najlepszą z serii. Dłuższa przerwa pomiędzy ukazaniem się drugiego i trzeciego tomu może nieco zniechęcać, jednak warto przełamać opory, a po przeczytaniu pierwszych stron większość czytelników wprost nie będzie mogła oderwać się od lektury.
 
Sporą zaletą tej książki – jak i całej serii – jest jej przystępny język, trafiający do każdego czytelnika. Nie jest to też - w końcu - kolejna młodzieżowa powieść o wampirach, którymi zalano rynek wydawniczy. Ta część cyklu mocno różni się też od poprzednich - o ile w pierwszych tomach wiele miejsca zajmowały opisy czułości między Patchem a Norą, na czym nieco cierpiała akcja, o tyle w tomie trzecim sytuacja zupełnie się zmienia. Nora staje w obliczu zagrożenia i musi poradzić sobie z nim sama, co pokazuje, jak bardzo bohaterka zmieniła się od pierwszej książki cyklu. Akcja nie toczy się wyłącznie wokół jednego wątku. Zaskakujące zwroty akcji, zupełnie inna wymowa powieści i znakomite zakończenie z pewnością skłonią wielu czytelników do sięgnięcia po kontynuację. 
 
Warto kolejną powieść Fitzpatrick polecić miłośnikom upadłych aniołów, romansu paranormalnego, jak i każdemu, kto poszukuje dobrej i lekkiej książki na chłodne wieczory. Choć powieść ta nie jest arcydziełem, wywołuje ona masę emocji i z pewnością skłania do dalszej lektury.

 

szara_linia
Opinie
Ocena 1 2 3 4 5 6
Komentarz
karla1214 + 1 plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-03-22, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2013,52 książki 2014,Posiadam,
Cisza to już trzecia część serii pod tytułem "Szeptem". Pierwsze dwie części bardzo mi się podobały, trzecia - już odrobinkę mniej. Przez całą książkę przypominamy sobie co się stało w poprzednich, ponieważ główna bohaterka straciła pamięć, i próbuje odtworzyć bieg wydarzeń. Wygląda to jakby autorka nie miała już pomysłu na kolejną część. Pomimo tego książka momentami była ciekawa, ponieważ bohaterowie nie zawsze zdradzali prawdę o poprzednich wydarzeniach. Powieść tak jak jej poprzedniczki czyta się bardzo szybko, a bez wątpienia największym plusem książki był Patch !
agnik66 + 1 plusminus Linia koment
Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2013,
W trzeciej części Nora budzi się na cmentarzu, obok mogiły ojca. Nie wie co tam robi, nie pamięta ostatnich miesięcy swojego życia. Nie wie gdzie w tym czasie była, co robiła, nie pamięta też swojego byłego chłopaka Pacha, Nefilów, Aniołów i wszystkiego co z tym związane.W głowie czerń, czerń, która ja pochłania. Widzi czerń oczu kogoś, z kim była związana, jednak nie umie sobie tej osoby przypomnieć.

Dziewczyna jest okłamywała przez matkę i najlepszą przyjaciółkę. Nie mówią jej całej prawdy, bo uważają, że tak jest lepiej.

Nora spotyka swojego kolegę Scota. To on miał z nią kontakt przed jej zniknięciem. Od niego dowiaduje się prawdy. Razem próbują pokonać Czarną Rękę. Na ich drodze staje jednak Jev. Kim jest ten tajemniczy chłopak i czego chce od Nory?

Po przeczytaniu tomu drugiego nie śpieszyło mi się do "Ciszy". Jakoś tak nie byłam zainteresowana co się tutaj wydarzy. Miałam jednak tę część na półce, więc wypadało przeczytać. Nie żałuję!

Jak dla mnie jest to najlepsza cześć (na razie, bo przed nami jeszcze kolejna).

Bardzo podoba mi się styl pisania autorki. Jest młodzieżowy, ale nie zawiera przekleństw i slangu podwórkowego. Jest to prosty, łatwy, przyjemny język. Szybko się to czyta.

Autorka przypomina nam co wydarzyło się w poprzednich książkach. Według mnie poszła na łatwiznę, bo akcja zamiast posuwać się do przodu właściwie stoi w miejscu. Mimo to książka bardzo mi się podobała.

W tej części mało mamy Patcha, a więcej Scotta, ale podobała mi się taka zmiana. Pach zresztą ciągle gdzieś tam w tle jest, więc jego fanki nie powinny być zawiedzione.

Nora natomiast początkowo jest zagubioną dziewczynką, ale potem się rozkręca. Vee zaczęła mnie irytować, wolałam ją w poprzednich wcieleniach. Najbardziej jednak wkurzał mnie Hank.

Okładka znowu mnie zachwyciła, jest piękna i bardzo zachęca to czytania. Te skrzydła, woda są niesamowite.

Dla mnie książka dobra. nie jest to jakieś dzieło, ale miło się czytało. Książka idealna na długie wieczory, herbatkę i koc.

Akcji jest mniej niż w części drugiej, ale na nudę nie narzekałam. Książka trzyma w napięciu, są zagadki i tajemnice.

roxiXDCool plusminus Linia koment
Przeczytane:2016-02-23, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Czytam regularnie w 2016 roku,
Trzecia część książek o aniołach jeszcze bardziej dezorientuje czytelnika, ale w pozytywny sposób. Muszę przeczytać ostatnią.
julita_185 plusminus Linia koment
Przeczytane:2016-03-21, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,2016,52 książki w 2016 roku,
Bardzo fajna i interesująca, kolejna część serii "Szeptem". Nie mogę się doczekać ostatniej. Jednocześnie żałuję, że losy Nory i Patcha skończą się. Ale sama autorka mnie zainteresowała. Postaram się "spróbować" jej książek :)
Simi_48 plusminus Linia koment
Przeczytane:2015-09-12, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,52 książki - 2015,Wyzwanie - literatura młodzieżowa,
,,-Fajna noc. - Zdjęłam kask i podałam go Patchowi. - Jestem zakochana w twojej pościeli.
-Tylko w niej się kochasz?
-Nie, w materacu też."

Książki Fitzpatrick obdarzyłam ogromną sympatią. Historie o upadłych aniołach, nefilach i głębokim uczuciu dziewczyny do nadprzyrodzonego chłopaka. Polecam każdemu. Uwaga! Książka wciąga i uzależnia.
LilyBlack plusminus Linia koment
Przeczytane:2015-09-04, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Genialna,
Książka super. Mam na dzieję, że i wam się będzie podobać. Mi ta seria bardzo przypadła do gustu.
karolina_c plusminus Linia koment
Przeczytane:2015-03-14, Ocena: 3, Na półkach: Przeczytałem,
Nie mając nic do czytania dałam szansę cyklowi Becci. Niestety i druga część jest mdła i nijaka. Przystojny Patch- upadły anioł który pragnie zostać człowiekiem, wybrał życie Nory zamiast swojego człowieczeństwa. W ramach tej decyzji oddano mu skrzydła- jest teraz jej aniołem stróżem. Niestety ich miłość nie może pozostać jawna, bo jest to niezgodne z zasadami anielskimi, za co mogą mieć problemy u archaniołów...
antoniak24 plusminus Linia koment
Przeczytane:2015-02-06, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2015,
Nooo tu już zdecydowanie lepiej ;)
kpotter plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-04-30, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,26 książek 2014,
Moje pierwsze słowa po przeczytaniu kilku stron: Co Nora straciła pamięć i została porwana?
mol-sylwka plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-09-09, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Ulubione,
W końcu trzeci tom, ale niestety na początku trochę mnie rozczarował. Dopiero od połowy zaczęła się jakaś nowa akcja. Bardzo denerwowała mnie naiwność Nory, że wszystko chce wiedzieć i we wszystkim uczestniczyć, jakby była świadoma, że Path ją zawsze uratuje.

Po przeczytaniu połowy książka mnie pochłonęła, zaczęła się dziać w końcu akcja bo na początku wszyscy starali się zdradzić Norze co przeszła wcześniej. Ogólnie cała książka dobra. No i Path szaleńczo zakochany:) " Zrobiłbym dla ciebie wszystko, nawet gdybym miał sprzeciwić się własnej naturze. Dla ciebie wyrzekłbym się wszystkiego, co posiadam, nawet duszy. Jeżeli to nie jest miłość, nie umiem zaofiarować ci niczego więcej."
SITT18 plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-05-28, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2014,Mam,
Tą część sagi "Szeptem" pochłonęłam w rekordowym tempie, zdecydowanie najszybciej z wszystkich. Dzieje się bardzo dużo, wiele się zmienia, jednak jedna rzecz pozostaje niezmieniona, saga wciąż mnie zachwyca. Polecam!
ffiona902 plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-05-10, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
Niesamowita!!! Nie mogę doczekać się kolejnej części!
Tamarka plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-01-13, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
;*
monika11281 plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-09-26, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
SUPER
al-ks plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-04-27, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
Cuuuuudo! Świetna akcja...i Jev! Polecam!
Fleur plusminus Linia koment
Przeczytane:2015-06-01, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
kooocham <3
Abaddon plusminus Linia koment
Przeczytane:2011-12-21, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
podobała mi się tak samo bardzo, jak poprzednie części <3 nie mogę się doczekać kolejnej .!
HouseOfBooks Linia koment
Przeczytane:2016-08-12, Na półkach: Przeczytałem,
oklaskim Linia koment
Przeczytane:2016-05-28, Ocena: 3, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2016,
Magnolia044 Linia koment
Przeczytane:2014-12-17, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
anaemia Linia koment
Przeczytane:2016-02-13, Ocena: 2, Na półkach: Przeczytałem,
gendun Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
kinguszka Linia koment
Przeczytane:2016-03-09, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,26 książek 2016,Mam,
zaczytanaKlaudia Linia koment
Przeczytane:2014-08-30, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
gosia_gosia16 Linia koment
Przeczytane:2015-06-13, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2015,
KArolina_dzt Linia koment
Przeczytane:2015-07-16, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
madi Linia koment
Przeczytane:2015-03-14, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
VampireLady Linia koment
Przeczytane:2015-04-18, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
damonowa Linia koment
Przeczytane:2015-03-30, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
rose1992 Linia koment
Przeczytane:2014-06-25, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,
PinkMiracle Linia koment
Przeczytane:2014-12-09, Ocena: 3, Na półkach: Przeczytałem,26 książek 2014,
sitt20 Linia koment
Przeczytane:2011-12-12, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
Linia koment
Przeczytane:, Ocena: 5, Na półkach: 52 książki 2014,Mam,
wera665 Linia koment
Przeczytane:2014-09-01, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
Inka Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
aurora16 Linia koment
Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
zetka21 Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Roseanne Linia koment
Przeczytane:2014-04-27, Na półkach: Przeczytałem,
Madziuchna Linia koment
Przeczytane:2014-02-20, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
justim Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
kobra18 Linia koment
Przeczytane:2013-08-31, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,"Ale to już było" ;),
Sadu Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Martina Linia koment
Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Przeczytane!,
godelaine Linia koment
Przeczytane:2013-09-25, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
Gracenta Linia koment
Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
Linia koment
Przeczytane:, Ocena: 4, Na półkach: Posiadam!,Upadli aniołowie!,
Linia koment
Przeczytane:, Na półkach: Anioły i duchy,
anonimowa000 Linia koment
Przeczytane:2013-04-18, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
break
POLUB NAS!
WYDAWCY POLECAJĄ
Zwyczajna łaska
Książka Racheli
Sekret Wesaliusza
 
STRONA GŁÓWNA

MOJE GRANICE
Dodaj/Opublikuj
Wirtualna biblioteczka
Ustawienia
Więcej opcji
KSIĄŻKI
recenzje
premiery, nowości
zapowiedzi wydawnicze
audiobooki
patronaty
rankingi
autorzy
rekomendacje
wyzwania czytelnicze
WIERSZE

OPOWIADANIA

KONKURSY

SPOŁECZNOŚĆ
forum
blogi
zdjęcia
filmy
kalendarz
książki za aktywność
PUBLICYSTYKA
wywiady
eseje
sylwetki twórców
recenzje filmów