Recenzja czytelnika granice.pl

Kup Teraz

Dar Wilka

Anne Rice

Ocena ( 15 osób )
5.1
Wydawnictwo: Rebis
Data wydania: 2012-11-11
Kategoria: Fantasy/SF
ISBN: 9788375109054
Liczba stron: 520
Dodał/a książkę:
Dodał/a recenzję: Tala_1986

Anna Rice znana jest polskim czytelnikom głównie za sprawą serii Kroniki wampirów, na podstawie której powstały także dwa filmy. Uważana jest za królową gatunku, autorkę, która rozbudowała ich pierwowzór zapoczątkowany przez Brama Stokera. Jednak jej najnowsza powieść nie dotyczy losów kolejnych krwiopijców. Tym razem Rice ukazuje czytelnikom swoje spojrzenie na wilkołaki. To właśnie one stanowią główny trzon fabuły Daru wilka.

 

Reuben Golding jest młodym reporterem, który zostaje wysłany na wybrzeże, aby napisać artykuł o niesamowitej posiadłości, której historia pełna jest tajemnic. Chłopak od pierwszego momentu jest zauroczony tym miejscem, podobnie jak zauroczony jest jego piękną właścicielką. Oboje spędzają bardzo upojny wieczór, który zostaje brutalnie przerwany. Kobieta ginie, a Reuben wychodzi z całego zajścia mocno pogryziony przez… bestię. Co dziwne, po tym ataku zaczynają zachodzić w nim znaczące zmiany. Ulega mrocznej i zarazem fascynującej przemianie, która przeraża nawet jego samego. Zdaje sobie sprawę z tego, że wszystko, co go spotkało, ma silny związek z posiadłością Nideck Point i jej dawno zaginionym właścicielem. Ma nadzieję, iż tam odnajdzie wszelkie wyjaśnienia na temat swojego stanu. Jak rozwiną się jego dalsze losy? 

 

Anna Rice ukazuje swoim czytelnikom pierwotną naturę wilkołaków. Natura ta zupełnie różni się od tego, co możemy znaleźć w powieściach wciąż zalewających nasz rynek wydawniczy. U pisarki wilkołaki nie są ludźmi,  całkowicie przeistaczającymi się w wilki, z wyrywkowymi jedynie wspomnieniami ludzkimi. Wilkołaki u Rice łączą w sobie pierwotną moc i siłę dzikiego zwierzęcia z w pełni świadomą ludzką inteligencją. Takiego obrazu nie znajdziemy również w żadnym z popularnych filmów o tych istotach.

 

Fabuła Daru wilka to po prostu mistrzostwo. Co prawda, w powieści dominują liczne opisy, jednak trzeba przyznać, że autorka zadbała w nich o każdy, najmniejszy nawet szczegół. Na dodatek prowadzi narrację w tak interesujący i wyrazisty sposób, że czytelnik nawet przez moment nie ma czasu na nudę. Rice co chwilę zmienia obrazy, wyświetlane na ekranie wyobraźni czytelnika.

 

Już od pierwszych stron czuć naprawdę mroczną, gotycką atmosferę powieści. To właśnie atmosfera i mgła tajemnicy sprawia, że trudno jest umiejscowić fabułę w czasie. Na szczęście, autorka rozwiewa wątpliwości dylemat i za pomocą delikatnych sugestii naprowadza czytelnika na właściwe ramy czasowe. Liczne są tu również rozważania nad sensem życia czy nad pojęciem zła. Właśnie z powodu dominacji opisów czy refleksji nad toczącymi się lawinowo wydarzeniami styl autorki określa się jako niełatwy w odbiorze, czy wręcz ciężki. Nie można jednak Daru wilka określić mianem powieści topornej. Autorka przechodzi, bowiem w bardzo płynny sposób od jednej sytuacji do drugiej. Dzięki temu powieść czyta się z dużą przyjemnością.

 

Akcja płynie niespiesznie. Rice regularnie podsuwa za to czytelnikowi nowe informacje i tajemnice. Skrupulatnie rozbudowuje i zwiększa poziom napięcia, niejednokrotnie zaskakując czytelnika zwrotami akcji.

 

Podsumowując: Dar wilka to wspaniała powieść, jednak nie jest to wyłącznie lekkie "czytadło", przez które przebiegnie się wzrokiem w ciągu jednego wieczoru. To powieść, która - co zaskakujące w przypadku gatunku, jakim para się Rice - zmusza do refleksji, skłania do tego, by odłożyć książkę i przemyśleć wszystko, o czym do tej pory autorka pozwoliła nam się dowiedzieć. Czasem lekturę trzeba przerwać, by otrząsnąć się z grozy. Dar wilka to lektura obowiązkowa dla fanów Anne Rice, ale też świetna propozycja dla miłośników gatunku. 

szara_linia
Opinie
Ocena 1 2 3 4 5 6
Komentarz
Domi__T plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-02-25, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 książki w 2014,
Reuben Golding wybiera się do pewnej starej posiadłości, by napisać o niej artykuł. Miejsce i jego właścicielka robią na nim tak wielkie wrażenie, że chłopak postanawia zostać z nią dłużej. Jednak w nocy dochodzi do włamania i morderstw. Reuben ledwo uchodzi z życiem, jest w kiepskim stanie. Kiedy dochodzi do siebie okazuje się, że jego organizm zachowuje się trochę inaczej niż przed wypadkiem, ma też inne potrzeby i zdolności. Wszytko się zmienia m.in. traci narzeczoną a zyskuje brata.
"Dar wilka" czytało mi się zaskakująco dobrze. Wcześniej z książek Rice czytałam "Sługę kości" i tak mnie ta książka zmęczyła, że ciężko było mi się przemóc by sięgnąć po kolejną. Jednak kiedy zaczęłam czytać "Dar wilka" nie mogłam się od niej oderwać. Mimo mrocznej tematyki jest bardzo pozytywna.
blackithilien plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-05-14, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,26 książek 2014,Mam,
Jedna z najlepszych książek Anne Rice! A przy okazji najprzystępniej napisanych. Ciekawe, inne i świeże spojrzenie na motyw wilkołactwa. Gotyckie motywy przeplatające się z tajemnicami starożytności i współczesności. Części rozwiązań domyślamy się sami, część wyjaśnia nam tok historii, a części nie poznajemy niestety nigdy. Książka fascynująca, jednak pozostawiająca po sobie pewien niedosyt. Obcowanie z tajemnicą jest tak wciągające, że trudno kończyć lekturę mając w głowie tyle samo (albo i więcej) pytań bez odpowiedzi, niż główny bohater. Uwagę warto zwrócić także na niezwykłą plastyczność opisów. Czytając 'Dar wilka' bez problemu widzimy przed oczami jego ekranizację - mam więc nadzieję, że Hollywood dojdzie kiedyś do tego samego wniosku ;)
LilAlia plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-02-28, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,czytam regularnie w 2014 roku,Mam,
Uwielbiam Anne Rice i jej styl. Tym razem również się nie zawiodłam.
Świetnie napisana książka, czyta się ją jednym tchem. Uwielbiam wszelkiego rodzaju tajemnice, szczególnie mające początek gdzieś w starożytności - dodatkowy plus ode mnie. Dalej - fantastyka, łączenie rzeczy, o których nawet się nie myśli, iż mogą istnieć z codziennością w dzisiejszych czasach...
Świetna historia...zresztą, co tu dużo pisać - klasyczne arcydzieło wspaniałej pisarki :)
asymaka plusminus Linia koment
Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Mam,

Już po tytule można odnieść wrażenie, że książka będzie o czymś raczej nieprawdopodobnym, nierealnym, do tego nie uważanym za przekleństwo, tylko za podarunek, za prezent. 


Autorką jest kobieta, która stworzyła przed wieloma laty "Wywiad z wampirem", którego przyznaję się bez bicia, nie czytałam, a po który to tytuł na pewno teraz już sięgnę. Co prawda znam głównego bohatera, czyli wampira, z filmu, pamiętam, że w jego rolę wcielił się Tom Cruise, ale na tym moja wiedza w tym temacie się kończy.


"Dar wilka" zaczyna się bardzo ciekawie, jest stary, ogromny dom, pełen tajemnic. Miejsce to niesamowicie przyciąga do siebie młodego dziennikarza, który ma o owym domu napisać. Budynek ma zostać sprzedany, a główny bohater ma coraz większą ochotę na zakup tego domostwa. Dalej dzieje się tak wiele i w tak szybkim tempie, rzeczy interesujących, nieprawdopodobnych, niespotykanych, że aż trudno oderwać się od lektury i wrócić do szarej rzeczywistości. Postaci są mocno zarysowane, dobrze nakreślone, możemy spokojnie wcielić się w nie, co czasami bywa wręcz niesmaczne, z uwagi na to, kim lub też czym stajemy się za sprawą bohaterów tej opowieści, w co wbijamy zęby czy kły, czego próbujemy, smakujemy. Żywe, pełne akcji opisy, barwne niebywale, tak prawdziwe, że aż tę krew przelewaną w nadmiarze czuć było w powietrzu, a nie tylko na stronach książki przyprawiały mnie o dreszcze. I jeszcze ten język, romantyczne chwile wśród niebezpiecznej scenerii. Po prostu bardzo dobrze napisana proza, którą polecam nie tylko kobietom, lecz także o dziwo, bo tego u mnie się raczej nie spotyka, także mężczyznom. Swojemu mężowi na pewno też podsunę i jestem pewna, że przypadnie mu do gustu ta historia tak samo, jak mi. Cytat z książki:


"Wszyscy jesteśmy głodni życia - odpowiedział cicho Reuben. - Bo samo życie tego od nas wymaga. Kto nie jest głodny życia, nie zasługuje na to, by żyć. "


recenzja pochodzi z mojego bloga asymaka.blog.interia.pl

Erziest plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-08-30, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
naprawdę super książka super akcja miejsce i wilkołaki
Sheti plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-07-24, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
,,Kroniki wampirów" czy też ,,Dzieje czarownic z rodu Mayfair" to serie, które przyniosły Anne Rice sporą popularność. Była to gratka dla osób, które kochają mroczne i gotyckie klimaty. Wiele osób zaczytywało się w tych powieściach i pewnie niezmiernie cierpiała, gdy już zabrakło kolejnych tomów. Jednak nie tak dawno temu wydana została nowa książka pani Rice - ,,Dar wilka". No tak, tym razem nie mamy do czynienia z wampirami czy czarownicami... przyszedł czas na wilkołaki.

Reuben jest 23-letnim reporterem, który ma znakomite życie. Ma dom, pieniądze, kochającą rodzinę, dziewczynę, wiernego przyjaciela. Pewnego dnia wybiera się do przepięknej rezydencji położonej w okolicy klifów nad Pacyfikiem. Jej właścicielka pragnie ją sprzedać, a Reuben ma napisać artykuł zachęcający ludzi do kupna. Ta typowo zawodowa wizyta przeradza się jednak w upojną noc połączoną z brutalną napaścią. Młody dziennikarz zostaje pogryziony przez dziwną bestią i od tego momentu zaczynają się z nim dziać dziwne rzeczy. Lekarze w szpitalu nie są w stanie stwierdzić, co mu dolega. Natomiast sam pacjent jest zafascynowany swoimi nowymi możliwościami...

Nie ukrywam, że trochę się obawiałam sięgnięcia po powieść Anne Rice, która powstała dobrych parę lat po tych jej książkach, które pokochałam całym sercem. Wampiry i czarownice potrafiła świetnie wykreować, więc dlaczego obawiałam się, że stworzenie wilkołaków może się jej nie udać? Zapewne dlatego, że parę razy obiło mi się o uszy, że te nowe książki, które napisała (,,Pokuta" chociażby) to już nie to samo, co kiedyś. Jakże się ucieszyłam, gdy już po paru stronach ,,Daru wilka" przekonałam się, że może to nie będzie fenomen na skalę ,,Kronik wampirów", ale będzie to równie porywająca i fascynująca opowieść.

Bardzo przypadła mi do gustu kreacja Reubena jako wilkołaka, ponieważ jest to nieco inny wilkołak, niż wszystkie, z którymi spotkałam się do tej pory. Nie chodzi nawet o sam wygląd i przemianę, bardziej chodzi o charakter i podejście do życia, a także o to, w jaki sposób Reuben-wilkołak pojmuje świat. Widzi w wilkołactwie dar, dzięki któremu może coś zmienić na lepsze. Cała historia ,,klanu" wilkołaków jest bardzo ciekawa, ale poznajemy ją dopiero pod sam koniec książki, co w pewnym stopniu pobudza naszą ciekawość. Ja zawsze z chęcią poznaję wszystko od korzeni i lubię znać źródło.

Anne Rice ma dosyć specyficzny styl, który do niektórych osób nie trafia. W ,,Darze wilka" nadal posługuje się tym samym językiem, który znamy z poprzednich jej książek. Właśnie dzięki temu powstało tak wiele pięknych opisów w tej pozycji, które pozwalają nam na zobaczenie każdego szczegółu oczyma wyobraźni. Świat powieści jest naprawdę znakomicie oddany, a bohaterowie są wyraziści i oryginalni. Każdy z nich posiada inny charakter, co jest bardzo dobrze widoczne. Po prostu mogę śmiało powiedzieć, że podczas czytania czułam się, jakbym oglądała znakomity film, bo wszystko działo się w mojej głowie w tak dokładny sposób. Wyobraźnia działała niesamowicie.

Zdążyłam się już przekonać, że książki pisane przez tę autorkę nie należą do tych, w których można znaleźć mnóstwo momentów pełnych napięcia. Akcja też nie pędzi szybkim tempem, wszystko dzieje się w odpowiednim miejscu i czasie. Cała opowieść rozwija się stopniowo, co daje nam możliwość dokładnego poznania bohaterów i przeanalizowania sytuacji. Osobiście uważam, że styl autorki idealnie łączy się z jej pomysłami i wykonaniem. Gdy się to wszystko pozbiera razem, powstaje niepowtarzalna opowieść, oryginalna, barwna, tajemnicza i mroczna. Dlatego nie bójcie się ,,wolnego" tempa, bo to nie jest w tym przypadku najważniejsze. Powiem więcej - szybkie tempo zniszczyłoby chyba całą magię tej powieści.

Moje obawy, co do tej książki zostały całkowicie rozwiane. Spędziłam z nią bardzo dobrze czas, Anne Rice ponownie stworzyła coś, co nie dawało mi spać po nocach i spokojnie myśleć. Ponownie dałam się porwać i wciągnąć do tego mrocznego i nieco gotyckiego świata. Tym razem przeżywałam wszystko wraz z Człowiekiem Wilkiem, który poznawał swój dar, a ja odczuwałam bardzo wyraźnie każdą jego myśl, frustrację i wiele innych emocji. Cieszę się, że mogłam na nowo wrócić do tego cudownego stylu pani Rice i doświadczyć tej niesamowitej przygody.

www.sheti-shetani.blogspot.com
malwina309 plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-07-05, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,26 książek 2013,
Jak dla mnie niesamowita, mroczna, wciągająca i owiana tajemnicą. Opisy ataku wilkołaka po prostu genialne, a klimat całej książki trzymał w napięciu i wprowadzał mnie całkowicie w akcję powieści. Polecam wszystkim, którym brakuje starych, dobrych, bezwzględnych i okrutnych bestii.
Shi4 plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-05-01, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 (190) książek w 2013,Anne Rice,Mam,
Historia 23 - letniego młodego dziennikarza Reubena, który dziwnym zbiegiem okoliczności trafia do starego domu, gdzie zostaje pogryziony przez tajemniczego stwora. Okazuje się, że dzięki temu może zmieniać się w człowieka wilka. Wkrótce potem dostaje w spadku owo domiszcze.
Książka ta jest reklamowana jako powrót Anne Rice w stronę wampirzych opowieści. Ja bym powiedziała, że nie do końca. Pomimo, że gdzieś tam da się "wyczuć" starą Rice, to jednak w całej książce przebija jej powrót do religii. Więc jeśli ktoś spodziewa się tego samego co po czarownicach, czy wampirach, może się trochę zawieść, ale ogólnie książkę czyta się całkiem przyjemnie. Zakończenie jest otwarte i tylko czekać aż autorka zakończy kolejny tom nowej serii.
monidecor plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-04-30, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2013,Mam,
Anne Rice jest autorką słynnego ,,Wywiadu z wampirem" oraz autorką wielu powieści gotyckich oraz erotycznych. ,,Dar wilka" to pierwsza książka tej autorki którą przeczytałam i gdyby nie to, że wygrałam tą książkę, pewnie nigdy nie sięgnęłabym po twórczość tej autorki. Po prostu nie lubię gatunku fantasy . Jednak po przeczytaniu tej książki zmieniłam nieco zdanie.

Młody, przystojny dziennikarz Reuben wybiera się do pięknej i okazałej rezydencji położonej u wybrzeży Pacyfiku aby napisać o niej artykuł. Posiadłość należy do Felixa Nidecka który zaginął w niewyjaśnionych okolicznościach. Na miejscu dziennikarz zastaje atrakcyjną Marchent Nideck która obecnie zarządza domem i zamierza go sprzedać. Właścicielka oprowadza młodego dziennikarza po tej wspaniałej posiadłości, opowiadając jej historię. To miejsce niewątpliwie skrywa w sobie wiele tajemnic. Reuben pragnie pozostać kilka dni i nacieszyć się tym domem a nawet myśli o jego zakupie. Również atrakcyjna Marchent staje się dla niego bardzo bliska. Pewnego dnia dochodzi do niezwykłej tragedii. Reuben zostaje pogryziony przez wilkołaka i od tej pory zmienia się całe jego życie. Mężczyzna otrzymuje niezwykły dar który od tej pory staje się dla niego jednocześnie prezentem i przekleństwem. Jego ciało nabywa zdolności niezwykłej transformacji i w każdej chwili jego ludzkie ciało może zamienić się w ciało człowieka-wilka. Jak Reuben wykorzysta ten dar i jakie niezwykłe przygody na niego czekają, o tym musicie przeczytać sami.


Przyznam szczerze że ta książka zrobiła na mnie duże wrażenie i była niezwykłym zaskoczeniem. Może dlatego że jak dotąd nie czytałam takiej powieści, a może to za sprawą ogromnego talentu i umiejętności pisarskich autorki dzięki którym czytając tą powieść, miałam wrażenie że wszystko dzieje się naprawdę. Autorka ma dar przekonywania czytelnika. Ponadto w książce tyle się dzieje że trudno się od niej oderwać. Jest w niej zagadka do rozwiązania, rodzinne tajemnice, miłość, śmierć, dobro i zło, niezwykły klimat, krótko mówiąc, wszystko co powinna zawierać w sobie ekscytująca lektura.
Jeśli ktoś jest fanem tej autorki to z pewnością się nie zawiedzie sięgając po ,,Dar wilka". A ja z pewnością sięgnę po starsze powieści tej autorki. Już nie mogę się doczekać.
kalafior plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-02-02, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,52 książki - 2013,
"Dar wilka" to nie jest konwencjonalna książka o wilkołakach. Autorka próbuje odpowiedzieć na pytanie: skąd wzięły się wilkołaki i w jakim celu zostały powołane do życia?. Czy Dar jest rzeczywiście darem czy może przekleństwem? Jeżeli ktoś szuka dynamicznej akcji to może się zawieść. Ale jeżeli nie będziemy stawiać takich oczekiwań, pochylimy głowę i zastanowimy się nad sensem istnienia to lektura tej książki da nam wiele radości. Może zweryfikujemy swój obraz wilkołaka i dojdziemy d wniosku, że niekoniecznie to on jest bestią.
plusminus Linia koment
Przeczytane:, Ocena: 4, Na półkach:
Zapraszam do zapoznania się z recenzją tej książki na stronie http://obliczakultury.pl/literatura/beletrystyka/fantasy-horror-i-sci-fi/2888-qdar-wilkaq-anne-rice-recenzja
monweg Linia koment
Przeczytane:2016-03-12, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 książki - 2016,Mam,
gendun Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
dunia20002 Linia koment
Ocena: 5, Na półkach: Chcę przeczytać,
Inka Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
andr Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
violet_89 Linia koment
Przeczytane:2015-01-08, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
ajrin Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
purplewonder Linia koment
Przeczytane:2013-09-25, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
Dizzy Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Ruczek Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
break
Okładka - Dar Wilka Kromka chleba
Dagmara Dworak
Okładka - Dar Wilka Dietetyczne przepisy
Marek Bardadyn
Okładka - Dar Wilka A wszystko dzięki
praca zbiorowa
Okładka - Dar Wilka Narodzić się, by wygrać
Dorothy Jongeward
Okładka - Dar Wilka Łowcy ognia
Mons Kallentoft
POLUB NAS!
WYDAWCY POLECAJĄ
Zwyczajna łaska
Książka Racheli
Sekret Wesaliusza
 
STRONA GŁÓWNA

MOJE GRANICE
Dodaj/Opublikuj
Wirtualna biblioteczka
Ustawienia
Więcej opcji
KSIĄŻKI
recenzje
premiery, nowości
zapowiedzi wydawnicze
audiobooki
patronaty
rankingi
autorzy
rekomendacje
wyzwania czytelnicze
WIERSZE

OPOWIADANIA

KONKURSY

SPOŁECZNOŚĆ
forum
blogi
zdjęcia
filmy
kalendarz
książki za aktywność
PUBLICYSTYKA
wywiady
eseje
sylwetki twórców
recenzje filmów