Recenzja czytelnika granice.pl

Kup Teraz

Diupa

Ewa Nowak

Ocena ( 17 osób )
4.9
Wydawnictwo: Egmont
Data wydania: 2009-04-20
Kategoria: Dla dzieci
ISBN: 83-237-8873-1
Liczba stron: 228
Dodał/a książkę:
Dodał/a recenzję: sylka1993

Książkę pt. "Diupa" napisała Ewa Nowak, pedagog-terapeuta, autorka wielu opowiadań zamieszczanych w młodzieżowych pismach.

Dotychczas w tej serii ukazało się jeszcze pięć powieści:
"Wszystko, tylko nie mięta"
"Krzywe 10"
"Legenda w chodakach"
"Drugi"
"Michał Jakiśtam"

Wiktor jest załamany, gdyż wyrzucono go z drużyny akrobatów sportowych. Sięga po piwo... jednak nie daje złego przykładu młodym czytelnikom, ponieważ dalej czytamy: "Piwo było obrzydliwe. Sam nie wiedział, czy bardziej przypomina mu sfermentowaną nalewkę domowej roboty, jaką kiedyś uraczył go kolega, czy podłego gatunku oranżadę". Autorka powieści ostrzega też przed negatywnymi skutkami spożywania alkoholu: "Matka jego dobrej koleżanki, a jednocześnie znajoma rodziców, która niedawno na poważnie zainteresowała się psychologią, opowiadała często, jak tragiczne bywają skutki obcowania z alkoholem w młodym wieku. Mówiła o omamach wzrokowych, słuchowych, a nawet węchowych". Jak widać, to raczej nie zachęci nastolatków do spożywania alkoholu.

Chłopak znalazł papugę. Udaje się z nią do weterynarza. Przez przypadek poznaje tajemniczą Damrokę... Nieśmiały Wiktor zaczyna się z nią spotykać, zakochują się w sobie...
Tymczasem jego siostra, Wiki, ma wyrzuty sumienia, gdyż na imprezie kolegi przeczytała cudze listy. Niebawem dowiaduje się, że Wojtek poparzył się gazem - ma blizny na połowie twarzy. Wiki zadręcza się myśląc, że to przez nią, gdyż źle życzyła koledze. Wkrótce jednak dziewczyna zaczyna chodzić z Danielem... Nie obędzie się bez rozstań i powrotów. ;)
Niewidomy pan Henryk poznaje babcię Wiki i Wiktora... Oboje są jeszcze samotni. Nic dziwnego, że zaczyna coś między nimi iskrzyć.

Książkę wzbogacono o ciekawe wątki, m.in. przygody papugi Diupy. Dzięki temu ptakowi nawet dorosły nie nudziłby się, czytając tę powieść. Koniec książki bardzo mi się spodobał. Mama Wiki i Wiktora skończyła pisać swoją własną powieść. Dowiadujemy się, że nosi ona tytuł "Diupa" i opowiada o ich rodzinie. ;)

Życie nastolatków w powieści nie różni się od naszego życia. Dużo książek o podobnej tematyce można znaleźć na półkach w księgarni. "Diupa" niczym się nie wyróżnia. (Chyba, że tytułem, który kojarzy się z.... nieważne ;)) Mimo wszystko powieść ta wciąga. Może dlatego, że autorka pisze językiem młodzieżowym, zrozumiałym dla nastolatków, co zachęca ich do czytania. "Diupę" przeczytałam w kilka godzin, nie mogąc się oderwać. Miłosne perypetie są na tyle ciekawe, że z czystym sumieniem mogę polecić tę książkę każdemu nastolatkowi i nie tylko. :)

szara_linia
Opinie
Ocena 1 2 3 4 5 6
Komentarz
AMAF12 plusminus Linia koment
Przeczytane:2016-06-28, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,52 ksiażki 2016,Mam,wyzwanie książki dla młodzieży 2016,
Wiktor poznaje nieśmiałą ale spontaniczną Damroke.Jego siostra Wiktoria sądzi ,że imię Damroka jest bardzo dziwne.Do tego wszystkiego przylatuje papuga która cały czas mówi diupa przez co została tak nazwana przez rodzinę Wiktora która z wahaniem postanowiła zaopiekować się tą papugą.Mama Wiktora oraz jego siostry ma siostrę bliźniaczkę,która jest w ciąży i ma siedmioletniego synka Krzysia ,który jest bardzo śmieszny.Książka bardzo mi się podobała.
Ryuzaki plusminus Linia koment
Przeczytane:2015-04-22, Ocena: 3, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2015,Mam,
Niezwykle sympatyczna i pozytywna książka.
EvilAngel16 plusminus Linia koment
Przeczytane:2015-03-29, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2015,
"Diupa" to jest coś!
Poprzednia część nie przypadła mi do gustu, za to ta naprawdę mi się spodobała. Akcja toczyła się odpowiednio szybko. Niekiedy zdarzały się sytuacje, których zupełnie się nie spodziewałam. Im dłużej czytałam, tym bardziej byłam zaskakiwana, co mi niezwykle odpowiadało. Bohaterowie mieli poczucie humoru, nie zachowywali się sztucznie.
Tym razem z łatwością można było domyślić się, co autorka chciała czytelnikom przekazać. Książka miała więc sens. Była napisana łatwym językiem, idealnym dla młodzieży. "Diupę" czytało się łatwo, szybko i przyjemnie. Posunę się nawet do napisania, że wciągała ona czytelnika.
Podsumowując, ta książka Ewy Nowak bardzo mi się podobała. Zachęcam do lektury!
takahe plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-09-26, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,52 książki w 2014 roku,
Ciekawa książka dla nieco młodszej młodzieży. Jedna papuga a tyle losów ludzkich może zmienić.
karla1214 plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-12-18, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2013,
"Diupa" to moje pierwsze spotkanie z Ewą Nowak, które napewno zaowocuje dalszą znajomością. Po książkę sięgnęłam dzięki orginalnemu dosyć tytułowi (nietrudno się domyślić, jak go za pierwszym razem przeczytałam). Zazwyczaj nie czytam jednak tego typu książek, co przyznaję otwarcie, ponieważ dotychczas zawsze mnie nudziły. Diupa stanowi jednak wyjątek.
Historia papugi i "idealnej rodziny" nie jest może najambitniejszą historią, jaką ostatnio przeczytałam, jednak niewątpliwie ma w sobie pewien urok. Książka jest po prostu miła, zdecydowanie dobra dla odprężenia swojej zmęczonej duszy.
Jedna tylko rzecz rzucała mi się tu bardzo w oczy. Wszystkie rozmowy miedzy "idealną rodzinką" były dziwnie nienaturalne. Autorka na siłę chciała stworzyć luźną atmosferę w książce, wyszło jednak całkiem odwrotnie, bo szczerze mówiąc, nigdy nie słyszałam, żeby ludzie mówili do siebie w taki dziwny sposób.
Jednak polskich pisarzy trzeba wspierać, więc napewno przy okazji sięgnę jeszcze po jakąś książkę pani Ewy.
Anytsuj plusminus Linia koment
Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
Uwielbiam tę książkę. Jest bardzo ciepła, a bohaterowie sympatyczni. Świetna!
gendun Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
gendun Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Regalia Linia koment
Przeczytane:2016-08-11, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,Biblioteka,
kozung Linia koment
Przeczytane:2016-02-07, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2016,
zakrecona8 Linia koment
Przeczytane:2016-01-26, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Mam,Przeczytane,
Sumire Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Sadu Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
mariuszdr Linia koment
Przeczytane:, Na półkach:
Fretka Linia koment
Przeczytane:, Ocena: 5, Na półkach:
Bas1992 Linia koment
Przeczytane:2015-02-26, Na półkach: Przeczytałem,
edytka222 Linia koment
Przeczytane:2005-03-23, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
kotokoto Linia koment
Przeczytane:2015-01-12, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
gosia_gosia16 Linia koment
Przeczytane:2015-01-10, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2015,
Inka Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Sumire Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
ajrin Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
ManicPixieDreamG Linia koment
Przeczytane:2014-01-26, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
czarniutka21 Linia koment
Przeczytane:2008-01-16, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,
ot Linia koment
Przeczytane:, Na półkach:
patt23r Linia koment
Przeczytane:2013-12-08, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
Kurczaktojuzbylo Linia koment
Przeczytane:, Ocena: 6, Na półkach:
Macy Linia koment
Przeczytane:2013-09-01, Na półkach: Przeczytałem,
Linia koment
Przeczytane:, Na półkach:
aggi Linia koment
Przeczytane:2013-08-13, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
eloodi Linia koment
Przeczytane:, Ocena: 5, Na półkach:
Olena Linia koment
Przeczytane:, Ocena: 6, Na półkach:
kuba0901 Linia koment
Przeczytane:2013-01-14, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
white_swan Linia koment
Na półkach: Przeczytałem,
break
POLUB NAS!
WYDAWCY POLECAJĄ
Zwyczajna łaska
Książka Racheli
Sekret Wesaliusza
 
STRONA GŁÓWNA

MOJE GRANICE
Dodaj/Opublikuj
Wirtualna biblioteczka
Ustawienia
Więcej opcji
KSIĄŻKI
recenzje
premiery, nowości
zapowiedzi wydawnicze
audiobooki
patronaty
rankingi
autorzy
rekomendacje
wyzwania czytelnicze
WIERSZE

OPOWIADANIA

KONKURSY

SPOŁECZNOŚĆ
forum
blogi
zdjęcia
filmy
kalendarz
książki za aktywność
PUBLICYSTYKA
wywiady
eseje
sylwetki twórców
recenzje filmów