Recenzja czytelnika granice.pl

Kup Teraz

Dziesiąty krąg

Jodi Picoult

Ocena ( 17 osób )
4.6
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2007
Kategoria: Obyczajowe
ISBN: 978-83-74-69445-2
Liczba stron: 368
Dodał/a książkę:
Dodał/a recenzję: kalina

Tytuł nawiązuje do kręgów piekielnych ze słynnej "Boskiej komedii" Dantego. Jak jednak pamiętamy, tam kręgów było tylko dziewięć. W dziesiątym (najgorszym) znalazła się rodzina Stone'ów- rysownik komiksów Daniel, jego żona Laura- wykładowczyni specjalizująca się w twórczości Dantego oraz ich czternastoletnia córka Trixie. Przeżywają bowiem poważny kryzys. Daniel nie potrafi znaleźć wspólnego języka z córką wchodzącą właśnie w trudny okres dojrzewania. Laura potajemnie spotyka się z kochankiem. Trixie z kolei przeżywa pierwszy zawód miłosny- jej były chłopak Jason porzuca ją dla innej. Zrozpaczona dziewczyna wpadła na pewien pomysł. Na imprezie, na której znaleźli się oboje, zaczęła flirtować z obcym chłopakiem, by wzbudzić zazdrość swojego eks. Powiodło się- Jason sprawia rywalowi lanie, a potem bierze w ramiona Trixie. Nie wiadomo, co się dalej działo. Gdy kolejny raz widzimy dziewczynę, jest w ciężkim szoku i powtarza, że została zgwałcona przez Jasona (on oczywiście twierdzi, że do zbliżenia doszło za jej zgodą). Daniel zaprzysięga chłopakowi zemstę. Jego świat wali się wkrótce nie tylko z powodu tragedii córki- odkrywa prawdę o romansie żony. Oskarża Laurę, że gdy Trixie przeżywała straszne chwile, ona w najlepsze figlowała z kochankiem. Małżeństwo jest o krok od rozstania. Laura wkrótce kończy romans i próbuje mozolnie odbudować więź z mężem. Sytuacja komplikuje się, gdy Trixie, nie mogąc sobie poradzić z traumatycznymi przeżyciami, ucieka na Alaskę. Zrozpaczeni rodzice wyruszają w długą i niełatwą podróż, żeby ją odnaleźć. Czy im się to uda? Czy odnajdą w sobie siłę, by rodzina przetrwała? Czy piekło ostatnich miesięcy wypaliło w nich wszystko, czy na dnie dziesiątego kręgu można jeszcze dojrzeć na górze światełko nadziei? Opowieść to mroczna, pełna silnych emocji. Wrażenie ciągłego niepokoju podkreślają także fragmenty komiksu rysowanego przez Daniela. Chyba nieprzypadkowo są one czarno- białe... Ten mrok wciąga nas z hipnotyczną siłą. Nie można się oderwać od lektury. Piekielnie dobra książka! Kalina Beluch

szara_linia
Opinie
Ocena 1 2 3 4 5 6
Komentarz
vaapu plusminus Linia koment
Przeczytane:2016-03-30, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem, 52 książki 2016,
Wiem, że Jodi Picoult ceniona jest przez wiele czytelniczek za podejmowanie trudnych tematów. Prawdę mówiąc, ja cenię ją bardziej za bardzo dobry warsztat. Niezależnie od tego, czy pisze o czymś trudnym - w tej książce mamy między innymi dorastanie, poszukiwanie siebie i swojej drogi, zdrady, gwałt, presję społeczeństwa - czy razem ze swoją córką bierze się za napisanie bajki - zawsze robi to dobrze.
Nie byłam w stanie jakoś bardzo się wczuć w dramat głównej bohaterki, która oskarża byłego chłopaka o gwałt, przez co potem jest piętnowana. Byłam chyba bardzo niebuntowniczą nastolatką, bo wybryki Trixie nijak się miały do moich własnych doświadczeń. Mimo to jednak Dziesiąty krąg czytałam z zainteresowaniem. Ot, po prostu kolejna dobrze napisana książka tej autorki.
al-ks plusminus Linia koment
Przeczytane:2016-03-27, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
Uwielbiam tę powieść. Poruszyła moje serce. Kolejna powieść Jodi mną zawładnęła wyróżniając się z powodu dreszczyku emocji, musiałam wiedzieć jak się zakończy. Polecam tą autorkę.
Deutschland191 plusminus Linia koment
Przeczytane:2015-11-16, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,wypożyczone z biblioteki,Wyzwanie 52 książki 2015,
Ze wszystkich przeczytanych książek Jodi Picoult ta jakoś najmniej przypadła mi do gustu. Jest w niej sporo informacji o zwyczajach Eskimosów, które mimo, że są interesujące to dłużyły mi się i powieść czytałam z poczuciem znużenia. Osobiście mnie irytował charakter Trixie , która zachowywała się jak rozkapryszona 4-letnia dziewczynka. Określiłabym ją jako "wstrętna manipulatorka". Jakoś mimo tego co się stało nie odczuwałam współczucia dla bohaterki. Autorka jakby na siłę chciała wykreować z niej męczennicę , chociaż jej zachowanie wskazywało inaczej. Bardziej współczułam Jasonowi niż poszkodowanej Trixie. Zszokowało mnie jak bawią się czternastolatki. Czy w Ameryce nastoletnie dziewczyny spędzają czas w ten sposób? Podobało mi się nawiązanie do Boskiej komedii Dantego, do tego opisy zimy rzeczywiście robią wrażenie. Pomysł z komiksem jest dobry, jednak nie czytałam go aż z tak wielkim zainteresowaniem. Zakończenie naciągane jakby autorka nie bardzo wiedziała co zrobić z bohaterami. Mimo trudnej tematyki ta książka nie zostanie na długo w mojej pamięci. Jest dobra, ale większego wrażenia na mnie nie zrobiła. Skróciłabym długie rozdziały o połowę to może tempo byłoby nieco szybsze. Przeczytać można, żeby samemu wyrobić sobie zdanie.
chabrowacczyteln plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-11-11, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2014 ,Wyzwanie - książki pełne emocji 2014,
Książki tej autorki nie czytam zbyt często. Jest to dla mnie zawsze ogromna dawka emocji. Muszę się nad nią zastanowić. Autorka zawsze zadaje czytelnikowi pytanie ,,Co by zrobił na miejscu bohaterów?" Tym razem też porusza niezwykle trudny temat.
Daniel Stone to spokojny, można by powiedzieć idealny mąż i ojciec. W młodości był jednak zupełnie inny. Czy da się zapomnieć o swojej naturze? Co gdy rodzina będzie w niebezpieczeństwie, a ukochana córka Trixie zostanie zgwałcona. Tymczasem żona i matka jest z boku, ze swoim kochankiem. Czy ta rodzina ma szansę jeszcze istnieć?
Mocna i poruszająca książka. Przecież jeśli kogoś bardzo mocno kochamy to jesteśmy w stanie zrobić dla niego wszystko, zupełnie nie licząc się z konsekwencjami. Po raz kolejny zostałam zmuszona do refleksji i nie jestem pewna jakbym się w tym wszystkim odnalazła, jakie działania podjęła. Czy patrzyłabym co sama mogę stracić jeśli w grę wchodziłoby bezpieczeństwo osób mi najbliższych? Przeczytałam ją praktycznie na dwa posiedzenia. Tak bardzo nie mogłam oderwać się od tej niesamowitej historii.
Ta autorka to absolutna mistrzyni, a jej książki to perełki. Każdy z bohaterów jest inny, każdego bardzo dobrze poznajemy, ponieważ został dopieszczony i dopracowany. Żyje nie tylko na kartach tej powieści, ale jednocześnie w naszej głowie i wyobraźni. Zakończenie jest niespodziewane i wgniatające w fotel.
Jestem wstrząśnięta, wkurzona na gwałcicieli, którzy dlatego, że chcą sobie ulżyć niszczą życia nie tylko ofiarom, ale i całym rodzinom. Zwierzęta. Książka z pewnością na długo zapadnie w mojej pamięci.
wages plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-10-03, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,26 książek 2014,
Jodi Picoult łatwymi tematami raczej się nie zajmuje. Tym razem również mamy okazję zapoznać się z pogmatwaną historią rodziny Stone. Dramat nastoletniej Trixie, która zostaje zgwałcona przez własnego chłopaka i konsekwencje, jakie wynikają z tego dla całej trójki wciągają czytelnika bezapelacyjnie. Romans, morderstwo, dzika Alaska, a wszystko w otoczce "Boskiej komedii" Dantego.
patkabm plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-09-08, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2014,
Jodi Picoult kolejny raz spełnia moje czytelnicze oczekiwania! "Dziesiąty krąg" to historia Daniela Stona, jego żony Laury i córki Trixie. Daniel wychował się na Alasce, co odbiło mocne piętno na jego charakterze, zbudował jednak pełen ciepła i miłości dom. Niestety nie zawsze wszyscy to doceniali, żona ma romans, a córka nie jest już grzeczną dziewczynką i robi rzeczy w wieku 14 lat, które nie przeszłyby nawet przez myśl kochającym ją rodzicom. Niestety dochodzi do tragedii, rodzina musi trzymać się razem i ratować Trixie, a nie jest to łatwe z wielu względów. Miłej lektury!!
agnik66 plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-03-08, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2014,Wyzwanie - powieści obyczajowe 2014,
Trixie ma czternaście lat i niedawno zerwał z nią chłopak. Dziewczyna jest załamana i za wszelką cenę chce być znowu z nim. Razem z jej przyjaciółką obmyślają plan, który ma pomóc Trixie w odzyskaniu chłopaka. Niestety nie wszystko poszło tak, jak powinno, a główna bohaterka zostaje zgwałcona.

Jodi Picoult jest znana z tego, że w swoich książkach porusza trudne tematy. Tutaj również tak jest. Tym razem główną bohaterką jest zgwałcona czternastolatka. Jednak warto zwrócić uwagę na jej rodziców, a szczególnie na ojca - rysownika komiksów. Gdy Daniel dowiaduje się, że jego córka została skrzywdzona wpada w szał i zmienia się. Zresztą trudno mu się dziwić. Jest też matka Trixie, kobieta, która wzorem do naśladowania nie jest, ale jej postać jest warta uwagi.

"Dziesiąty krąg" w szczególności poleciłabym młodym dziewczynom. Dlaczego? Ze względu na tematykę i główną bohaterkę, która jest nastolatką. Nie da się ukryć, że coraz częściej ofiarami gwałtu są młode dziewczyny, więc uważam, że takie książki są jak najbardziej potrzebne. Autorka pokazuje też świat nastolatków z tej gorszej strony. Dla mnie przerażające są te niektóre ich zabawy.

"Dziesiąty krąg" to bardzo dobra książka. Oczywiście uważam, że autorka ma na swoim koncie jeszcze lepsze ("Bez mojej zgody"), ale ta również jest godna polecenia. Jodi Picoult pokazuje, że nie cierpi tylko ofiara gwałtu, lecz także jej najbliżsi. Rodzina przedstawiona w książce idealna na pewno nie jest, jej członkowie maja swoje problemy, a dodatkowo autorka analizuje ich zachowanie w momencie krytycznym, jakim jest tutaj gwałt. Oprócz tego tematu poruszone są też inne problemy tj. młodzieńcza miłość, romans itp.

Po książki Jodi Picoult sięgam bez czytania opisów z tyłu okładki, bo wiem, że na pewno się nie zawiodę. Autorka po raz kolejny napisała bardzo dobrą książkę, którą mogę polecić. Jak zwykle nie jest to lektura łatwa, ale czyta się ją błyskawicznie. Fajnym urozmaiceniem jest komiks, który pojawia się po każdym rozdziale. Jest on tworzony przez ojca Trixie i on sam jest jego bohaterem. Polecam!
kingaczyta.blogspot.com
aleksa6 plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-01-28, Ocena: 3, Na półkach: Chcę przeczytać,26 książek 2014,
Sięgając po kolejne dzieło Jodi Picoult ma się coraz większe oczekiwania wobec autorki, która do tej pory zaskakiwała, poruszała i przenosiła na kilka dni w inny świat. Tym razem pozostałam bez większego poruszenia. Historia tak naprawdę nie jednego bohatera, ale całej rodziny. Gwałt na Trixie powoduje, że wszystko się zmienia. Nie tylko w środowisku najbliższych, ale także oskarżonego chłopaka. Historia tak naprawdę wstrząsająca. Zabrakło mi jednak głębszego wejścia w emocje i tego, co każda z tych osób przeżywa. Może gdyby skupić się na perspektywie tylko jednej osoby, taki efekt zostałby osiągnięty?
Gosia2725 plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-06-21, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,52 książki - 2013,Mam,
Głównym wątkiem jest gwałt,którego dopuścił się Jason na swojej byłej dziewczynie Trixie. Dziewczyna od tego momentu zamyka się w sobie i postanawia uciec na Alaskę, rodzinne strony jej ojca. Powieść skupia się także na rodzicach dziewczyny,matce która zostawia swojego młodego kochanka i ojcu,rysowniku komiksów,który ukrywa przed najbliższymi swoją przeszłość. Oboje uczą się na nowo ufać sobie i jak najlepiej starają się pomóc córce...
Wszystkie powieści Jodi Picoult dobrze się czyta,jednak ta nie jest jej najlepszą.. Dużym plusem jest pomysł z komiksem:)
darinda plusminus Linia koment
Przeczytane:2011-08-24, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
O tak ! Świetna !

Naprawdę gorąco polecam.

Każda książka J. Picoult uwalnia w nas coś nowego i pozwala spojrzeć na świat przez pryzmat innych.
ewelinka5521 Linia koment
Przeczytane:2016-10-24, Na półkach: Przeczytałem,
gendun Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Eli1605 Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Azzmon Linia koment
Przeczytane:2014-09-08, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Przeczytane,
Roskalinda Linia koment
Przeczytane:2015-06-20, Na półkach: Przeczytałem,
angel86 Linia koment
Przeczytane:2015-04-08, Na półkach: Przeczytałem,
ot Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
violabu Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Inka Linia koment
Przeczytane:2014-07-20, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,
annna84 Linia koment
Przeczytane:2014-01-24, Ocena: 3, Na półkach: Przeczytałem,
iwona-w Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
basia02033 Linia koment
Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
kroplina Linia koment
Przeczytane:2013-07-10, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Jodi Picoult,
Poema Linia koment
Przeczytane:2013-08-29, Ocena: 3, Na półkach: Przeczytałem,
Linia koment
Przeczytane:, Ocena: 5, Na półkach:
karin Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
break
POLUB NAS!
WYDAWCY POLECAJĄ
Zwyczajna łaska
Książka Racheli
Sekret Wesaliusza
 
STRONA GŁÓWNA

MOJE GRANICE
Dodaj/Opublikuj
Wirtualna biblioteczka
Ustawienia
Więcej opcji
KSIĄŻKI
recenzje
premiery, nowości
zapowiedzi wydawnicze
audiobooki
patronaty
rankingi
autorzy
rekomendacje
wyzwania czytelnicze
WIERSZE

OPOWIADANIA

KONKURSY

SPOŁECZNOŚĆ
forum
blogi
zdjęcia
filmy
kalendarz
książki za aktywność
PUBLICYSTYKA
wywiady
eseje
sylwetki twórców
recenzje filmów