Recenzja czytelnika granice.pl

Okładka -  Dziewczynka w czerwonym płaszczyku
Kup Teraz

Dziewczynka w czerwonym płaszczyku

Ligocka Roma

Ocena ( 19 osób )
5.4
Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
Data wydania: 2011-01-01
Kategoria: Literatura piękna
ISBN: 9788308047767
Liczba stron: 464
Dodał/a książkę:
Dodał/a recenzję: Urszula Kopeć

Dzieciństwo, to słowo, które skłania do marzeń ale nie dla dzieci wojny. Dla nich to koszmar drepczący im po piętach, tak jak Romie Ligockiej, autorce książki Dziewczynka w czerwonym płaszczyku”. W niej, gęstym od emocji językiem, maluje niepewność i grozę, dominującą w jej wojennych przeżyciach. Miała wtedy 3 lata, była Żydówką i jak pisze: "przyglądałam się życiu na dworze, w którym nie miałam prawa brać udziału. Przyglądała się zza zasłony, bo wszystko było zabronione, nawet wyglądanie przez okno."

 

Książka Ligockiej bardzo wyraziście przedstawia działanie mechanizmu obronnego dziecka otoczonego przez zagrożenie czające się na około. Każde uderzenie do bramy, zwłaszcza nocną porą, krzyki uliczne, widok policji niemieckiej, wyprowadza ją z równowagi. Bohaterka książki ostro wypowiada się, że nienawidzi języka niemieckiego, bo zawiera wyrazy, które oznaczają strach. Bez tej mowy byłby on po prostu nie możliwy, ponieważ miał na celu zniszczyć osoby, których dotyczyła. Dla małego dziecka odgłos kroków panów ze złotymi guzikami i w błyszczących oficerkach był czymś koszmarnym, co wzbudzało ogromny lęk. Aktywność obronna dziecka w wieku od 3 do 6 lat nie jest duża. Jak twierdzą psychologowie nie potrafi ono jeszcze myśleć logicznie, nie rozumie związków przyczynowo-skutkowych ani następstw wydarzeń ale potrafi udawać. Tę strategię przyjęła również Roma Ligocka. Wyobraźnia jest dla niej kluczem do wyjścia ze stresu. Zawsze gdy czuje lęk zaczyna fantazjować, że jest niewidzialna, więc nic jej się nie może stać.

 

" […] próbuje stać się niewidzialna. Czasem nawet mi się to udaje, a wtedy rozpuszczam się i zlewam w jedno z lodowatym wiatrem, z wrzaskiem i z zimną, drobną dłonią mojej babci. Trzyma mnie mocno, ale mnie z nią wcale nie ma. Dawno już opuściłam moje ciało."

 

Czyni tak bardzo często nawet, kiedy idzie ulicą i wydaje jej się, że patrzą na nią trupy albo gdy krzyczy pani Kiernikowa – kobieta, która ukrywa ją i jej matkę. Ligocka zaprzeczyła rzeczywistości, używając do tego fantazji. Przekształciła otoczenie, żeby lęk przed zagrożeniem z zewnątrz nie przynosił cierpienia. Fantazjowanie więc nie zastępowało jej całkowitej rzeczywistości tylko w określonych momentach „usuwało” fragment. Robiła tak wtedy, kiedy już nie miała sił się bronić, a lęk paraliżował każdy jej ruch. Nie ma się jednak czemu dziwić, ponieważ Roma była świadkiem jak „błyszczące oficerki” wynoszą jej babcię i zrzucają ze schodów, jak zostaje zastrzelona na ulicy.

 

"Dziewczynka w czerwonym płaszczyku" to książka, która przeprowadza czytelnika przez bramę getta krakowskiego oczyma dziecka, ponieważ cały świat jest przedstawiony z perspektywy małej Romy. Wiele spraw jest dla niej niezrozumiałych ale przecież to naturalne dla 3-letniej dziewczynki. Mimo otaczającego ją zła potrafiła sobie poradzić wymyślając zabawę w „niewidzialną”, która jak się okazuje jest bardzo dobrym pomysłem. Taka mała istota a instynktownie wiedziała jak sobie pomóc i to jest w tej książce fantastyczne.

 

Kolejna część "Dziewczynki w czerwonym płaszczyku" nie jest już tak bardzo pasjonująca, gdyż opisuje powojenne losy Romy. Wiadomo, że tak jak wszystkie dzieci wojny, tak i ona, nosi w sobie traumatyczne wspomnienia, z którymi mniej lub bardziej stara sobie radzić w miarę normalnym już życiu. Zabawa w „niewidzialną” już nie pomaga ale są tabletki, które niestety uzależniają i wpada się w błędne koło depresyjne. Jednak ze wszystkie można się podźwignąć, bo jak sama mówi życie może być piękne nawet dla kogoś, kto przeszedł piekło, a cuda się zdarzają.

szara_linia
Opinie
Ocena 1 2 3 4 5 6
Komentarz
Agnes89 plusminus Linia koment
Przeczytane:2016-08-16, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,12 książek 2016,
Na prawdę dobra książka. Historia wciąga i... szokuje. Trudno jest czytać takie rzeczy ze świadomością, że jest to prawdziwa historia w dodatku napisana przez osobę, której te zdarzenia dotyczą. Pouczająca pozycja i dająca wiele do myślenia.
PozycjeObowiazkowe plusminus Linia koment
Przeczytane:2016-01-05, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
Lata 90-te - kinowy pokaz Listy Schindlera dla specjalnych gości. Na widowni ci, którzy przetrwali - wśród nich ona - Roma Ligocka. W pewnym momencie, podczas sceny likwidacji krakowskiego getta w czarno białym obrazie pojawia się mała dziewczynka w czerwonym palcie - skutecznie przyciąga wzrok wszystkich widzów. Kobieta rozpoznaje niej siebie. Dwie Romy - mała na ekranie i starsza na widowni patrzą na siebie. Gdyby mogły się usłyszeć, o czym by rozmawiały? Starsza pewnie chciałaby powiedzieć tej małej: ,,Nie bój się, poradzisz sobie." To jest chwila, kiedy autorka postanowiła spisać swoje wspomnienia - uporać się na papierze z dręczącą ją przeszłością. I tak powstała książka: ,,Dziewczynka w czerwonym płaszczyku". Więcej na:

http://pozycjeobowiazkowe.blogspot.com/2016/01/dziewczynka-w-czerwonym-paszczyku.html
katiewa92 plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-11-11, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem, 52 książki 2014,
Nie było mi łatwo przebrnąć przez tą pozycje... Wiele drastycznych scen spowodowało, że poprostu zamykalam ksiązkę i zaczynałam po kilku godzinach lub na drugi dzień. nie jest łatwo czytać takie treści ze świadomością, że to prawdziwa historia, prawdziwa postać, prawdziwe oblicze tamtego świata. Wiele razy stawały mi łzy w oczach... szokuje swoją prawdą. To po prostu trzeba przeczytać, tu wg mnie nawet nie wypada pisać komentarza.
monika200571 plusminus Linia koment
Ocena: 5, Na półkach: Chcę przeczytać,
tematyka to moje hobby
koshi plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-02-22, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,26 książek 2013,Wyzwanie - literatura faktu,

„Dziewczynka w czerwonym płaszczyku” Romy Ligockiej to powieść-autobiografia o dzieciństwie spędzonym w getcie, o codziennym, panicznym lęku, zastraszeniu i o śmierci bliskich osób z rąk wroga. Książka ta została napisana po tym, jak autorka obejrzała film „Lista Schindlera” i w jednej z bohaterek, malutkiej dziewczynce, rozpoznała własne losy. To zainspirowało ją do przelania na papier osobistych wspomnień i podzielenia się nimi z szerszym gronem odbiorców. Cofnęła się więc myślami do minionych lat i ukazała okrutne czasy Holocaustu oczami bezbronnego i niewinnego dziecka. Niektóre z opisów wydarzeń są tak drastyczne i poruszające, że naprawdę trudno jest je sobie wyobrazić, a tym bardziej zrozumieć sens tego cierpienia, tych zbrodni oprawców.


Ta autobiografia stanowi dotkliwy obraz sytuacji Żydów podczas II wojny światowej. Ich położenie było tragiczne, gdyż już samo pochodzenie wydawało na nich wyrok śmierci. Część z nich trafiała do obozów zagłady, a część ukrywała się w mieście na fałszywych kennkartach. Standardem były nagłe kontrole w mieszkaniach, nikt nie mógł czuć się bezpieczny. Z byle powodu można było stracić życie. Niemcy wyspecjalizowali się w okrucieństwach wobec rasy żydowskiej. W książce przerażają właśnie opisy ich praktyk i podejście do tych ludzi, jak do zwierząt. Dzieci żydowskie właściwie nie miały prawa do dzieciństwa, ciągle musiały się ukrywać, uczyć się formułek, które miały deklamować, gdy zostały złapane. Nic im nie było wolno, nawet wyjść na podwórko, gdyż to już stanowiło śmiertelne zagrożenie. Nie miały zabawek, ponieważ nie można ich było kupić. Brakowało też jedzenia. Do tego dochodziły jeszcze fatalne warunki higieniczno-sanitarne, przez co często mnożyły się wszy i wszelkie robactwa. Nikt nie miał prawa do szacunku, ludzie zostali odarci z godności osobistej, wielu z nich stało się numerami. Ci, którym udało się uciec z obozów, zmieniali się nie do poznania, trudno było im się odnaleźć w nowej rzeczywistości, na każdy hałas reagowali płaczem i lękiem.


Książka tak bardzo wstrząsa czytelnikiem głównie dlatego, że cała historia wydarzyła się naprawdę, a do tego opisana jest głosem małego dziecka, które cierpi, bo jego natura nie wytrzymuje tych wszystkich ograniczeń i brutalności. Musi tułać się z domu do domu, licząc na ludzką łaskę. Świat nie ma litości, każdy krok może doprowadzić do zguby. W normalnych warunkach dzieci są spontaniczne, popełniają błędy, ale owa dziewczynka, w obliczu wojny, nagle musi być dorosła, inaczej nie przeżyje. Jej matka też właściwie musi mieć zawsze „oczy dookoła głowy”, aby móc momentalnie zareagować na nieodpowiednie zachowanie córki. Małe dziecko nie do końca jeszcze rozumie, że robi coś, co może być niebezpieczne.


Myślę, że książkę tę warto przeczytać, aby mieć prawdziwy obraz tamtych czasów i móc wyrobić sobie o nim własne zdanie. Mimo poruszanego trudnego tematu, wspomnienia te całkiem dobrze się czyta, napisane są łatwym językiem. Polecam.


 


 

plusminus Linia koment
Przeczytane:, Ocena: 5, Na półkach:
Autobiograficzna powieść autorki o życiu w czasie wojny i w latach powojennych. Rewelacyjna, napisana pięknym językiem, wciągająca tak, że chce się ją przeczytać od razu. Autorka jest pochodzenia żydowskiego, lata wojny, pobyt w getcie krakowskim, ukrywanie się u polskiej rodziny oraz czas powojenny jest opisany oczyma dziecka, z jego perspektywy i jego odczucia. Później następują smutne lata powojenne, prześladowania ze strony innych dzieci za odmienność. Ciągłe zmaganie się z echem lat wojny we własnej psychice, depresja, niemoc dorosłych, którzy nie mogą pomóc, bo sami wyszli z wojny okaleczeni psychicznie i emocjonalnie. Lata emigracji i poszukiwanie własnego miejsca na ziemi. Dodatkowym atutem jest to, że na kartach powieści przewijają się losy znanych postaci: Romana Polańskiego - kuzyna autorki, Piotra Skrzyneckiego - jej przyjaciela i kilku innych.
MoniaP plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-04-24, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
Piękna i wzruszająca książka. Bardzo szczera. Uwielbiam takie właśnie książki.
asymaka plusminus Linia koment
Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
książka ta jest tak poruszająca, że do dzisiejszego dnia pamiętam niektóre z sytuacji w niej opisanych... opowiada o losach autorki, jest w każdym momencie tej książki szczera, niczego nie udaje i nie wymusza, polecam każdemu, kto chce coś poczuć, przemyśleć, docenić, jak wiele ma i jakim jest szczęściarzem, że żyje w wolnym kraju, z dala od wojen...
Geronimo26 plusminus Linia koment
Przeczytane:2010-08-04, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
Wspaniała, wzruszająca książka
gendun Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
sylwia29a Linia koment
Przeczytane:2016-06-17, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
gendun Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
wrobel Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
KotFilemon Linia koment
Przeczytane:2015-04-20, Ocena: 3, Na półkach: Czytam,
annakp Linia koment
Przeczytane:2015-02-23, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
Inka Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
mariuszdr Linia koment
Przeczytane:, Na półkach:
kasandra_other Linia koment
Przeczytane:2014-06-29, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
ja_rus Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Kamulka84 Linia koment
Przeczytane:2014-05-18, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,
monotema Linia koment
Przeczytane:2014-04-11, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
Linia koment
Przeczytane:, Na półkach:
hania22 Linia koment
Przeczytane:2014-01-12, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
ajrin Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Linia koment
Przeczytane:, Na półkach:
jolantasatko Linia koment
Przeczytane:2014-02-11, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,2002,
slk Linia koment
Przeczytane:2004-01-15, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
ja_rus Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
kiki94kms Linia koment
Przeczytane:, Na półkach:
Dizzy Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Linia koment
Przeczytane:, Ocena: 6, Na półkach: 2012,
break
Okładka -  Dziewczynka w czerwonym płaszczyku W krainie Kota
Dorota Terakowska
Okładka -  Dziewczynka w czerwonym płaszczyku Władca Lewawu
Dorota Terakowska
Okładka -  Dziewczynka w czerwonym płaszczyku Kuchnia na plebanii
Łukasz Modelski
Okładka -  Dziewczynka w czerwonym płaszczyku Historia świątecznej choinki
ks. Józef Naumowicz
Okładka -  Dziewczynka w czerwonym płaszczyku Okupacyjny Kraków
Andrzej Chwalba
POLUB NAS!
WYDAWCY POLECAJĄ
Zwyczajna łaska
Książka Racheli
Sekret Wesaliusza
 
STRONA GŁÓWNA

MOJE GRANICE
Dodaj/Opublikuj
Wirtualna biblioteczka
Ustawienia
Więcej opcji
KSIĄŻKI
recenzje
premiery, nowości
zapowiedzi wydawnicze
audiobooki
patronaty
rankingi
autorzy
rekomendacje
wyzwania czytelnicze
WIERSZE

OPOWIADANIA

KONKURSY

SPOŁECZNOŚĆ
forum
blogi
zdjęcia
filmy
kalendarz
książki za aktywność
PUBLICYSTYKA
wywiady
eseje
sylwetki twórców
recenzje filmów