Recenzja redakcji granice.pl

Kup Teraz

Endymion Spring

Matthew Skelton

Ocena ( 6 osób )
5.0
Wydawnictwo: Egmont
Data wydania: 2007
Kategoria: Dla dzieci
ISBN: 978-83-23-71931-1
Liczba stron: 448
Dodał/a książkę:
Dodał/a recenzję: Damian Kopeć

Tajemnica

 

Kiedy wchodzimy do starego, naprawdę starego pomieszczenia, takiego pamiętającego kilkaset minionych lat, to czasami, przez moment możemy poczuć się jakby przeniesiono nas nagle do innego świata. Co dopiero, gdy miejscem tym jest biblioteka pełna wiekowych woluminów, książek, które widziały już niejedne ręce i niejedne wydarzenia. W powietrzu wirują drobinki kurzu, wzbudzone czyimiś krokami lub zbyt gwałtownym oddechem. Zdaje się, że drgają w rytmie wypowiadanych tu kiedyś szeptem słów. Słów, które jako fale wędrują, kręcą się wokół nas, przenikają powietrze, którym oddychamy. Osiadają na ścianach, na półkach, na pożółkłych kartach książek. Coś z tej atmosfery musi zapewne kryć się w historycznych murach takiego magicznego miejsca jakim jest Oxford. Nie każdy to odczuwa, nie każdy wie o co chodzi, nie każdy potrafi dostroić się do tych zamierzchłych fal. Ci, którzy posiadają ten dar, czują się tam z pewnością szczęśliwsi, choćby tylko przez chwilę.

 

W takim niezwykłym otoczeniu toczy się akcja tej doskonałej powieści dla młodzieży. Powieści przeznaczonej dla czytelników bardziej wyrobionych literacko, dla tych, którzy potrafią docenić maestrię słowa, nastrój, elegancję zdań, piękny, bogaty język, ciekawą treść. "Książki mają wielką moc." I to nie wtedy, gdy próbują naturalistycznie opisać rzeczywistość, o którą potykamy się co dzień. Niekoniecznie wtedy, gdy wyciągają z niej to co najgorsze, pozornie demaskując i zdzierając niepotrzebne zasłony, epatując słowami, które ranią i niszczą w nas coś bardzo delikatnego. Wydaje mi się, że raczej wtedy, gdy przynoszą nam radość życia, zrozumienie, utwierdzenie w niełatwych wyborach, uchwycenie w rzeczywistości tego co wartościowe, dla czego warto żyć. Jest to w gruncie rzeczy historia o książkach, o nieustającej magii, która towarzyszy im od zawsze. Tu z tą nietypową siłą stykają się nastolatki: dwunastoletni Blake i jego siostra zwana Duck. Dzieci jak dzieci, żyjące w naszym świecie, pełnym rozpaczliwej pogoni za szczęściem, za pieniędzmi, za sławą. W świecie, gdy wielu dążąc do samorealizacji zapomina o innych, nawet tych najbliższych. W którym dla zbyt wielu liczy się tylko posiadanie: sławy, pieniędzy, ludzi, wiedzy. Dzieci widzą tylko wyrywki rzeczywistości, zresztą tak jak my. Z tego co widzą, słyszą i czują budują sobie obraz świata, niestety nie zawsze prawdziwy. Blake i Duck przyjeżdżają do Oxfordu z mamą, Juliet Winters, która prowadzi tu badania z dziedziny historii literatury. Ojciec pozostał w domu, w Stanach. Rodzeństwo wie, że ostatnio rodzicom nie wszystko się układa tak jakby chcieli. Dzieci czują to najlepiej. Tylko nie zawsze potrafią zrozumieć i wytłumaczyć sobie zachowania dorosłych. A teraz, na uliczkach Oxfordu, w pomieszczeniach starych bibliotek, na ich płodną wyobraźnię działa tyle drobnych zdawałoby się wydarzeń. Dzieci muszą tu sobie radzić same, mama nie ma dla nich czasu, a one nie zawsze potrafią czy chcą, jak to często bywa w tym wieku, porozumieć się ze sobą. Blake trafia na półkę z dość dziwną książką, która mimowolnie zaczyna go coraz bardziej fascynować. Książką na której pustych, białych stronicach pojawiają się czasami staroświecko i tajemniczo brzmiące słowa. Od tego momentu wydarzenia nabierają tempa. Okazuje się, że ta stara książka budzi namiętności nie tylko w Blake'u, ale i w wielu innych osobach, które nie zawahają się przed niczym byle ją tylko dostać w swoje ręce.

 

Książka ma niezwykłą moc i, co dziwne, zachowuje się jakby z jakiegoś dziwnego powodu wybrała właśnie Blake'a. W powieści splatają się wątki historyczne i współczesne, historia wynalezienia druku przez Gutenberga i wiecznie żywa opowieść o doktorze Fauście. Ludzie przewijający się na kartach Endymiona Springa to w większości szaleńczy wielbiciele książek, pasjonaci oddani bez reszty papierowym kartom. Autor nie tylko świetnie kreśli sylwetki bohaterów, ale i umiejętnie tworzy dla nich tło akcji. Nieźle łączy w tej książce elementy kryminału, powieści przygodowej i historycznej. Potrafi oddać sceny pełne dynamiki, tętniące akcją, jak i te spokojne, nastrojowe, pełne zadumy. Pięknym językiem stwarza niepowtarzalny klimat, w którym jest miejsce i na tajemnice i na nagłe zwroty akcji, na głębsze przemyślenia i sceny humorystyczne. Książka jest na tyle dobrze napisana, że bez obaw o zbytnią prostotę może czytać ją dorosły. Może właśnie wtedy przypomni sobie te czasy gdy był dzieckiem?!

szara_linia
Opinie
Ocena 1 2 3 4 5 6
Komentarz
Regalia plusminus Linia koment
Przeczytane:2016-08-08, Ocena: 2, Na półkach: Przeczytałem,Beznadzieja,Biblioteka,Coś do powiedzenia mam,
Dla dzieci, zdecydowanie dla dzieci. Ja, szczerze, nie potrafię zrozumieć, jak to dorośli nic nie wiedzą, a dzieci mają odwagę jak Kevin, który został w domu sam...
Anjoai plusminus Linia koment
Bardzo udane połączenie fantastyki i przygodówki w powieści młodzieżowej na tle historycznych zdarzeń. Kto by pomyślał, że tak przyjemnie będzie się czytało historię o Gutenbergu, jego pomocniku i nastoletnim chłopcu, który odkrywa w akademickiej bibliotece jedną z ksiąg owych, średniowiecznych postaci! Ciekawie poprowadzona narracja pisana równolegle z perspektywy obu okresów czasu daje czytelnikowi okazję do poznawania losów bohaterów, łączenia ich ze sobą i wciągnięcia się w wydarzenia, jakie proponuje nam autor. Jak najbardziej jestem za takimi lekturami! :)
Hitomi plusminus Linia koment
Przeczytane:2016-03-10, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,26 książek 2016,
Nie potrafię powiedzieć dlaczego, ale zakochałam się w tej książce. Na pewno jest godna polecenia
martucha180 plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-12-15, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,52 książki w 2014 r.,
Jak się dorwałam, to przepadłam! Nie sądziłam, że powieść dla dzieci i młodzieży aż tak mnie wciągnie i pochłonie na całego. W dodatku z elementami historii druku i fantastyki! Ta powieść powinna być lekturą obowiązkową może nie tyle w szkole, co dla każdego książkoholika, dla każdego miłośnika słowa drukowanego. Tylko potem wizyta w bibliotece lub księgarni nie będzie już taka sama jak przed przeczytaniem Endymiona.
Już okładka przyciąga czytelnika spojrzeniem, ale niebanalny środek zatrzymuje wzrok na dłużej. Część kartek ma jakby poszarzałe ze starości brzegi, zaś ich czcionka jest stylizowana na dawne pismo, ale bardzo czytelna i miła dla oka. Na tych kartkach treść rozgrywa się w latach 1452-53, początkowo w Moguncji w warsztacie mistrza Jana Gutenberga, zaś potem w klasztorze w Oxfordzie, a o wydarzeniach opowiada sam Endymion Spring. Pozostałe kartki wyglądają normalnie, a wydarzenia z nich z początku XXI wieku w Oxfordzie przedstawia narrator wszechwiedzący. Niezwykłości i tajemniczości dodają powieści dwie czarne strony, a właściwie trzy zamieszona na nich białe słowa. To one budzą grozę w bohaterze i czytelniku... Tytułowy Endymion Spring to niemowa, czeladnik u Jana Gutenberga, który wraz ze swoim mistrzem zajmuje się czarnym rzemiosłem - drukiem, uznawanym w połowie XV wieku za czarną magię. Wtedy druk był sztucznym pismem, dzięki któremu powstawały lustrzane kopie ksiąg, co dla ludzi ówczesnych było nie do pojęcia. Autor opowiada z perspektywy niemowy o powstawaniu jednej z najwspanialszych ksiąg - Biblii Gutenberga.
Ale pewnej zimowej nocy do pracowni mistrza Jana przybył Fust z Peterem i tajemniczym kufrem. Jego zawartość była ściśle skrywana przed światem, a i otworzenie jego wymagało specyficznego "klucza". Udało się tego dokonać Endymionowi. Za sprawą magii i papieru ze skóry smoka powstała niezwykła książka należąca do chłopca. Jej tytuł to ,,Endymion Spring". Jest to wyjątkowa księga, zawierająca proroctwa, przepowiadająca przyszłość, opowiadająca przeszłość. Prowadzi do Ostatniej Księgi, jest głównym elementem łamigłówki. Ale jej treść jest widoczna tylko dla wybrańców. Poza tym robi ona z ludźmi straszne rzeczy - budzi chciwość wiedzy, władzy, wyzwala mroczne pragnienia, a to z kolei może prowadzić do wielu niebezpiecznych i haniebnych czynów.
I to ta książka sprzed wieków pewnego dnia odnajduje w Oxfordzie w Bibliotece Bodlejańskiej Blake'a, nastoletniego amerykańskiego chłopca, który wraz siostrą Duck i matką Juliet Winters przyleciał z USA do Anglii. Wszystko dlatego, że jego mama dostała stypendium i w Oxfordzie zbiera materiały do swojej książki, a dzieci zostawia samym sobie lub pod opieką bibliotekarki. Kiedy chłopiec od niechcenia przeciągał dłonią po grzbietach książek, jedna z nich chciała mu się wcisnąć do ręki. Ukłuła go. Był to mały tomik w brązowej skórzanej okładce z napisem ,,Endymion Spring", który w środku zawierał puste strony. Jednak dla nielicznych owa pustka, owa biel kartek odsłaniała tajemnicę i pokazywał się wiersz zagadka. Bowiem w tej książce słowa same znajdowały czytelnika. O ile Blake je widział, o tyle Duck czy inni bohaterowie już nie. Ale ten tomik znika... Kto go szuka? Co stanowi rozwiązanie zagadki? Jaką treść kryje w sobie książka? Kto zagraża Blake'owi? To już sami musicie wyczytać!
Moim zdaniem ta powieść dla młodego czytelnika to mały majstersztyk pod każdym względem - literackim, fabularnym, językowym, wydawniczym. Język niby bardzo komunikatywny i prosty w odbiorze, jednakże okraszony nietuzinkowymi metaforami i porównaniami (wreszcie złodziej sen porwał mnie w swoje objęcia, a senne marzenia przysypały mnie jak śnieg; palce przebiegały zręcznie wśród kartoników jak stado gąsienic w liściach kapusty; pretensje śmigały po kuchni jak pociski; ciemność w pokoju była przytłaczająca jak aksamitna kotara; litery pływały mu przed oczami jak kijanki w stawie), plastycznymi opisami. Na początku powieści tempo akcji stopniowo rośnie, a potem cały czas jest utrzymane na [dość] wysokim poziomie i zapewnia stały dopływ adrenaliny do krwi. Czarne strony też robią swoje! Wartka akcja oraz oryginalna, spójna fabuła gwarantują niezapomniane wrażenia i wiele emocji. Zakończenie zadowoli [chyba] każdego czytelnika. Przeskakiwanie między współczesnymi a historycznymi wydarzeniami przebiega bardzo płynnie. Równocześnie poznajemy dzieje Endymiona chłopca i jego książeczki. Główni bohaterowie, choć nastoletni, są zwykłymi dziećmi ze swoimi pasjami, obawami i ciekawością świata. Ważni są bohaterowie drugo- i trzecioplanowi z wyraźnie zarysowanymi charakterami i charakterkami! Na szczególną uwagę zasługuje młodsza siostra Blake'a - Duck, która nieustannie chodzi w żółtej pelerynie od czasów Wielkiej Kłótni rodziców oraz pewien profesor....
Endymion Spring to historia z fantastyką, przygoda z sensacją, magia z legendami, zagadka z tajemnicami, a to wszystko na 448 stronach! Aha... czytelnik dowie się, kim tak naprawdę był chochlik drukarski! Bo oprócz zapewnienia kilku godzin rozrywki, ta książka przybliża wiedzę o historii czarnego rzemiosła chwilę przed wynalezieniem druku przez Jana Gutenberga.
karla1214 plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-08-06, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2013,Posiadam,
Nie zapomnę jak czytałam tę książkę w dzieciństwie. Niedawno postanowiłam odświeżyć sobie pamięć i przeczytać ją jeszcze raz. Historii nie będę przytaczać, ponieważ jest opisywana w dwóch miejscach naraz i mogłabym trochę namieszać. Powiem jednak, że historia jest bardzo ciekawa ( przynajmniej bardzo w moim stylu). Zaciekawił mnie opis podziemnej biblioteki Oxfordu i ksiąg, które miały się tam znajdować ;) Książka również uczy. Ja np. nie zawaliłąm sprawdzianu z historii, ponieważ zapamiętałam kto i w którym roku wynalazł druk ;) Książkę zdecydowanie polecam !
gendun Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
ja_rus Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Mindfreak Linia koment
Przeczytane:2015-07-09, Na półkach: Przeczytałem,
Zetka_Siedlce Linia koment
Przeczytane:2015-03-03, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2015,Posiadam,Wypożyczone (2015),
break
POLUB NAS!
WYDAWCY POLECAJĄ
Zwyczajna łaska
Książka Racheli
Sekret Wesaliusza
 
STRONA GŁÓWNA

MOJE GRANICE
Dodaj/Opublikuj
Wirtualna biblioteczka
Ustawienia
Więcej opcji
KSIĄŻKI
recenzje
premiery, nowości
zapowiedzi wydawnicze
audiobooki
patronaty
rankingi
autorzy
rekomendacje
wyzwania czytelnicze
WIERSZE

OPOWIADANIA

KONKURSY

SPOŁECZNOŚĆ
forum
blogi
zdjęcia
filmy
kalendarz
książki za aktywność
PUBLICYSTYKA
wywiady
eseje
sylwetki twórców
recenzje filmów