Recenzja książki: Gotuj z Julią. Niezbędne przepisy i porady mistrzyni kuchni

Recenzuje: ewa_s

To ty jesteś szefem (kuchni)

Wąchać, smakować, delektować się. Cieszyć się każdym kęsem, celebrować tworzenie i jedzenie. Nie poddawać się i nie wątpić w swoje umiejętności. I cokolwiek działoby się w kuchni, nigdy nie przepraszać [1].

 

Książka Gotuj z Julią była moim kolejnym (po Moim życiu we Francji i filmie Julie & Julia) spotkaniem z fascynującą postacią Julii Child, kobiety, która uczyła Amerykanów francuskiej kuchni i radości gotowania. Zapewne bez jej pierwszych programów w telewizji nie byłoby Nigelli Lawson i innych telewizyjnych gwiazd sztuki kulinarnej. Julia Child zarówno w programach telewizyjnych, jak i w swoich książkach pokazywała, że każdy może gotować, a nawet może zostać mistrzem sztuki tak trudnej, jak kuchnia francuska.

 

Książka Julii Child – jak sugeruje podtytuł - ma charakter poradnikowy. To nie tylko listy składników i opisy przygotowania dań, charakterystyczne dla książki kulinarnej. To również zbiór wielu praktycznych porad (jak wyczyścić przypalony garnek czy jak uratować sos holenderski) oraz omówienie sprzętu kulinarnego i jego zastosowań. Książka zawiera ponadto krótki słowniczek kulinarny wyjaśniający najpotrzebniejsze terminy, przydatne zwłaszcza kulinarnym nowicjuszom. Gotuj z Julią jest też całkiem przyjemną porcją literatury zarówno kulinarnej, jak i biograficznej. Julia Child zawsze pozostaje sobą, ujmuje poczuciem humoru, pasją i sposobem opowiadania. Zawsze opiera się na własnych doświadczeniach, uprzedza ewentualne problemy, jakie mogą się pojawić w kuchni i podsuwa rozwiązania. Uświadamia subtelne różnice w obróbce składników (np. między pieczeniem a opiekaniem).

 

Nie znajdziemy w tej książce całostronicowych apetycznych zdjęć potraw. Mamy pole dla wyobraźni, którą język Julii Child z powodzeniem może prowadzić. Mistrzyni kuchni pisze niezwykle apetycznie, zagłębiając się w szczegóły (np. kontemplując konsystencję idealnego sosu), jest jednakże przy tym konkretna i technicznie perfekcyjna. W Gotowaniu z Julią zadziwia zwięzłością (nieustannie przywołuję bowiem na myśl tę Julię Child, która latami pracowała nad czymś w rodzaju biblii francuskiej kuchni, poświęcając osobne tomy samym potrawom z jajek czy sosom).

 

Julia Child nieustannie balansuje pomiędzy finezją mistrzów a warsztatem wprawnych rzemieślników. Pokazuje, że ani jedno, ani drugie nie jest nieosiągalne dla zwykłego śmiertelnika, nawet rozpoczynającego swoją przygodę w kuchni. Pisze na przykład:

Kremy to obowiązkowa część repertuaru każdego kucharza – najważniejszy i najbardziej przydatny jest krem angielski, który jest podstawą wielu deserów, lodów i puddingów. Podobnie jak w przypadku sosu holenderskiego będziesz mieć do czynienia z żółtkiem i jego kaprysami, ale wystarczy pamiętać, że to ty jesteś szefem i że trzeba uważać właściwie tylko na źródło ciepła.

 

Autorka uczy czytelnika podstaw doskonałej kuchni. To one są wyjściem do tworzenia nowych rzeczy, wariacji na temat (które sama również wielokrotnie proponuje i do których zachęca). Jej porady i przepisy okraszone historiami z jej własnego życia i wspomnieniami kulinarnych doznań („oto moja wersja cudownych placków, które Sally Darr podawała w latach sześćdziesiątych w uroczej nowojorskiej restauracji La Tulipe”) sprawiają, że jest to książka niezwykła. Nie tylko powinna znaleźć się w biblioteczce kucharza, ale także smakosza. Każdego, dla kogo doskonała kuchnia jest jednym z elementów radości życia.



[1] "No matter what happens in the kitchen, never apologize" (Julia Child,  Appetite for Life).

Kup książkę Gotuj z Julią. Niezbędne przepisy i porady mistrzyni kuchni

Sprawdzam ceny dla ciebie ...

Zobacz także

Zobacz opinie o książce Gotuj z Julią. Niezbędne przepisy i porady mistrzyni kuchni
Autor
Inne książki autora
Moje życie we Francji
Julia Child0
Okładka ksiązki - Moje życie we Francji

Pełna humoru i werwy autobiografia pierwszej w Stanach Zjednoczonych profesjonalnej szefowej kuchni, na kanwie której nakręcono niedawny przebój...

Francuski szef kuchni
Julia Child0
Okładka ksiązki - Francuski szef kuchni

Książkowa wersja kultowego, pierwszego w historii telewizji, kulinarnego reality show! Pilotażowy odcinek ,,Francuskiego Szefa Kuchni" wyemitowano ,,w...

Zobacz wszystkie książki tego autora
Recenzje miesiąca
Paderborn
Remigiusz Mróz
Paderborn
Fałszywa królowa
Mateusz Fogt
Fałszywa królowa
Między nami jest Śmierć
Patryk Żelazny
Między nami jest Śmierć
Zagraj ze mną miłość
Robert D. Fijałkowski ;
Zagraj ze mną miłość
Ktoś tak blisko
Wojciech Wolnicki (W. & W. Gregory)
Ktoś tak blisko
Serce nie siwieje
Hanna Bilińska-Stecyszyn ;
Serce nie siwieje
The Paper Dolls
Natalia Grzegrzółka
The Paper Dolls
Słowa wdzięczności
Anna H. Niemczynow
Słowa wdzięczności
Zranione serca
Urszula Gajdowska
Zranione serca
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy