Recenzja czytelnika granice.pl

Kup Teraz

Imię twoje

Maria Nurowska

Ocena ( 13 osób )
4.9
Wydawnictwo: W.A.B.
Data wydania: 2008
Kategoria: Literatura piękna
ISBN: 9788374144445
Liczba stron: 259
Dodał/a książkę:
Dodał/a recenzję: Czytelnik59
Odwiecznym motywem w literaturze jest motyw miłości, a najczęściej spotykanym – miłość kochanków. W powieściach Marii Nurowskiej, reprezentantki tak zwanej prozy kobiecej, dominuje ten właśnie motyw. Jednak autorka nie ogranicza się tylko do tematu miłości pomiędzy kobietą i mężczyzną. W jej utworach znajdziemy temat miłości rodzicielskiej, małżeńskiej, miłości do ojczyzny, wobec Boga czy do rodzinnego domu. Prawdziwa miłość nadaje sens ludzkiemu życiu, a człowiek, któremu brakuje tego uczucia, jest cierpiący, nieszczęśliwy i samotny. Książka „Imię twoje…” opowiada o dojrzałej, pełnej odpowiedzialności i poświęcenia miłości do współmałżonka.

Myli się ten, kto uważa, że to jedyny temat powieści. Nurowska serwuje nam frapującą lekturę już od pierwszych kart. Poprzez wartką akcję, niebezpieczne sytuacje, zagadkowe wydarzenia tak wciąga, że podczas lektury zapomina się o bożym świecie.

Elisabeth, bohaterka powieści, jest historykiem sztuki, jej mąż, Jefrey, pracownikiem naukowym często wyjeżdżającym służbowo – zwłaszcza do Europy Wschodniej, w celu zbierania materiałów o zabytkach sakralnych. Z ostatniej podróży na Ukrainę Jefrey nie wraca do domu i wszelki słuch po nim ginie. Elżbieta podejmuje się niezwykle trudnej misji – odnalezienia męża. Nie wie, czy został on uprowadzony, zamordowany, czy może sam podjął decyzję o pozostaniu w obcym kraju. Czy trudna podróż na Ukrainę, w rejon Czarnobyla, a następnie do Czeczenii przyniesie rezultaty w poszukiwaniach męża? Jak ciężka i pełna niebezpieczeństw okaże się ta misja? Tego czytelnik dowie się, pochłaniając lekturę.

Autorka w swojej powieści kreśli postać kobiety niezwykle konsekwentnej i nieustępliwej, a przez to – bardzo skutecznej w działaniu. Zaciętość i determinacja skłaniają bohaterkę do heroicznej walki, walki z władzami obcego kraju, ale przede wszystkim – do walki z sobą, ze swoimi uczuciami, które zostają poddane ogromnej próbie. Czy odkrycie bolesnej prawdy nie zachwieje jej osobowością? Nurowska sprawnie kreśli tę postać, pokazuje wewnętrzną walkę i etapy powolnej, nieoczekiwanej przemiany we wnętrzu człowieka. Przedstawia też fazy powstawania więzi między ludźmi.

Dodatkową siłą powieści jest to, że z tekstu można dowiedzieć się gorzkiej prawdy o drodze do wolności kraju, którym zarządzają prezydent i oligarchowie mający niewyobrażalne, nielegalne majątki, gdzie niegodna władza kontroluje media, a uczciwe interesy są niemożliwe; gdzie ludzie cierpią nędzę, a niewygodni opozycjoniści usiłujący walczyć o wolny kraj, giną bez wieści. Czytelnik sam rozsądzi na ile jest to prawdą, a na ile fikcją literacką.

W książce pojawia się również wątek budzącej przyjaźni pomiędzy kobietą i mężczyzną. Bo jak może być inaczej, skoro tajemniczy jegomość poznany w samolocie okazuje się jedyną osobą, będącą w stanie pomagać bohaterce, nie żądając nic w zamian? Początkowo kobieta jest nieufna, jednakże jej podejście zmienia się, gdy ów mężczyzna dodaje jej otuchy i wspiera…

„Imię twoje…” to niewątpliwie jedna z bardziej udanych pozycji w dorobku autorki i myślę, że nikt nie zawiedzie się, sięgając po tę lekturę. Autorka nie tylko rysuje portret psychologiczny kobiety, ale pokazuje też zarówno cząstkę historii, jak i polityki.
szara_linia
Opinie
Ocena 1 2 3 4 5 6
Komentarz
basiekgo plusminus Linia koment
Przeczytane:2016-01-24, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2016 - czytam regularnie,
Elizabeth mieszkająca w Nowym jorku dowiaduje się że jej mąż który przebywał na Ukrainie zaginął.Postanawia ruszyć do tego kraju którego nie zna aby odszukać męża'Rzeczywistość po przylocie zaskakuje ją .Nie może uwierzyć że tak żyją ludzie ,bieda,brud,Na swojej drodze spotyka prawnika Andrewa który pomaga jej w odnalezieniu męża.Panująca korupcja ,bezstialstwo nie pozwala na odnalezienie jeffa.Poznaje Oksanę która współpracowała z Jeffem. Dziewczyna przebywa w więzieniu i wie że z niego nie wyjdzie prosi Elisabeth aby zaopiekowała się jej dzieckiem Alkiem.Okazuje się że jest to również syn jej męża. Nie odnajduje męża ale zakochuje się w Andrew , ucieka z Alkiem do Nowego Jorku.Andrew spotyka się z Elisabeth i będą mieli dziecko .Postanawiają że zamieszkają wszyscy w Ameryce.
violabu plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-11-28, Ocena: 3, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2014,Mam,Wyzwanie - książki pełne emocji 2014,
Książka Marii Nurowskiej ,,Imię twoje..." przedstawia szeroko sytuację społeczno-polityczną Ukrainy po odzyskaniu niepodległości. Nie jest to sytuacja godna pozazdroszczenia. Jak mówi jeden z bohaterów: ,,Szumowiny wypłynęły na wierzch, bogacą się, rozkradając resztki narodowego dobra. Mam uczucie, że komunizm dopiero tera ukazał nam swoją prawdziwą twarz, która jest pustą maską... nic poza nią nie ma, wszechobecnie panuje podłość i zbrodnia." Oraz: ,,Musi upłynąć trochę czasu, zanim ludzie przestaną się bać i zrozumieją, że naprawdę mogą sami o sobie decydować."
Zdarzenia mają miejsce w latach 1999 i 2000.
Główna bohaterka Elizabeth wyrusza w podróż na Ukrainę, skąd nie wrócił jej mąż po pobycie w sprawach zawodowych i zaginął baz słowa. Praca urzędów, policji i prokuratury na Ukrainie widziana oczami Amerykanki dla której ojczyzna jest synonimem bezpieczeństwa, jest tym bardziej trudna do uwierzenia. Choć nie łatwo, to jednak bohaterka dzięki dużej pomocy prawnika Andrewa, dobrze sobie radzi lawirując pomiędzy układami związanymi ze szczytem władzy. ,,Imię twoje cię wyprzedza" - zgodnie z tym powiedzeniem sprawa Elizabeth i jej męża staje się głośna.

Powieść przybliża czytelnikowi miasto Lwów (autorka nazywa je w książce Leopolis) oraz kraj, pokazując jednocześnie jego piękno (sztukę, architekturę, krajobraz) i brzydotę (ubóstwo, brud oraz nieliczenie się władzy z prawami obywatela).
W fabułę bardzo delikatnie wpleciony jest wątek miłosny i dramatyczna sytuacja domów dziecka.

Choć autorka umieściła zdarzenia powieści w tak intrygujących miejscach, jak np. strefa skażona po wybuchu reaktora jądrowego, góry Kaukaz w Czeczenii w czasie konfliktu wojennego i Moskwa, to sama fabuła nie płynie wartko i nie zajmuje czytelnika w dostateczny sposób.

W książce tej charakterystyczne dla Marii Nurowskiej mało prawdopodobne zdarzenia są zintensyfikowane w ilości takich sytuacji. Powoduje to, że z jednej strony ,,Imię twoje..." jest ważną lekcją dotyczącą Ukrainy i Lwowa, a z drugiej opowieść choć prawdopodobna, to jednak jest wątpliwa do uwierzenia. Głównie za sprawą niesamowicie sprzyjającego losu głównej postaci.

Dużym minusem wydania pierwszego (przez Exlibris) jest umieszczenie na tylnej okładce książki jednej z końcowych scen, która wyjawia znaczące dla fabuły zdarzenia.

,,Imię twoje..." napisane jest niezwykle przystępnie i książkę czyta się szybko, bowiem język powieści jest bardzo prosty. Wręcz zbyt prosty.
Iwona067 plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-11-30, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,52 ksiązki 2014,
Z twórczością Marii Nurowskiej zetknęłam się jakiś czas temu. Uwielbiam te pelne faktów, osadzone w bardzo realistycznych wątkach opowieści.
Tym razem wróciłam do czytanej bardzo dawno ukraińskiej trylogii. "Imię twoje..." to pierwszy tom z serii.
Amerykanka Elizabeth Connery jest historykiem sztuki. Pewnego dnia ginie w tajemniczych okolicznościach jej mąż Jeffrey. Ten bardzo zaangażowany w pracę pracownik naukowy Uniwersytetu Nowy Jork wyjechał do Europy Wschodniej i wszelki słuch po nim zaginął. Elizabeth, obdarzona niecodzienną intuicją, wsłuchująca się w sny i znaki pozostawione przez męża.
Elizabeth nie znajduje męża, ale odkrywa jego pewne tajemnice, poznaje osoby, z którymi się kontaktował i ryzykując uwięzieniem bądź nawet utratą życia przywozi do Ameryki małego chłopca. Alek - biedny, nieszczęsliwy chłopiec zostaje jej adoptowanym synem. W bohaterce, która dotąd wzdrygała się na samą myśl posiadania potomstwa, powoli rozpalaja się macierzyńskie uczucia.
Oprócz Aleka w życiu kobiety pojawia się mężczyzna. Andrew - poznany przypadkowo w samolocie i ratujący ją z licznych opresji w uciemiężonej przez Rosję Ukrainie, zaczyna coś znaczyć w życiu ambitnej pani historyk. Czy Elizabeth rozwiąże zagadki tajemniczego zniknięcia mężą? Czy odnajdzie spokój w życiu? Czy pokocha małego Aleka? Tego nie dowiemy się z pierwszej części trylogii. Ale za to właśnie lubię takie serie....
Twórczość Marii Nurowskiej charakteryzuje sie tym, że ma odniesienie do rzeczywistości kraju, w którym rozgrywa się akcja powieści. Tu mamy do czynienia z reżimem Kuczmy na Ukrainie, pomarańczową rewolucją, walką Julii Tymoszenko, desperackimi próbami odzyskania wolności w skorumpowanym i chaotycznym kraju. Między wątkami autorka realistycznie wplata elementy życia zwykłych, uczciwych i pragnących normalności mieszkańców kraju. Czytając powieść ma się wrażenie, że to jest i było naprawdę a przy okazji można zrozumieć mechanizmy polityczne w tym kraju.
Dodatkowo Nurowska porusza wątek sztuki. Bohaterka wszędzie, gdziekolwiek się znajdzie, podziwa piękne budowle, zabytki czy pomniki. Lwów, miasto położone na siedmiu wzgórzach, porównywany do Rzymu, zachwyca poprzez opisy swym pięknem. I kuchnią - opisy potraw wywołują bowiem chęć na spróbowanie.
Pierwszą część trylogii czyta się z zapartym tchem. Wciagająca i bardzo intrygująca książka. Polecam.
wages plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-02-03, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,26 książek 2014,
Świetna opowieść. Wciąga momentalnie i nie pozwala się oderwać od książki! Ta pozycja Nurowskiej godna polecenia! Lecę po drugą część :)
patkabm plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-01-12, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2014,
To pierwsza książka z tzw. "sagi lwowskiej". Opisuje poszukiwania amerykańskiej bohaterki - Elisabeth - swojego męża zaginionego na Ukrainie. Przejmujący opis Ukrainy u progu zmian, niesamowite perypetie w górach Kaukazu i odnalezienie syna. Bardzo dobra pozycja.
helena610 plusminus Linia koment
Przeczytane:2012-11-13, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
Poruszająca historia....
azetka79 plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-05-01, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
Wpaniała historia heroizmu, nieulegania wpływom otoczenia, trzymania się własnych twardych zasad, które sa kanwą tej opowieści. Miłość na piwerwszym miejscu, bez względu jak bardzo poplątałyby się nasze losy, Ona wszystko rozwiąże...bajkowa sceneria, niebajkowe czasy, uwielbiam klimat wschodu, polecam...
barbara211 plusminus Linia koment
Ocena: 6, Na półkach: Chcę przeczytać,
Po taki ciekawie napisanej recenzji mus sięgnąc do lektury.
serenada plusminus Linia koment
Przeczytane:2010-05-07, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
Dobrze ją się czyta.Również polecam
gendun Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Ivy Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Antosia Linia koment
Przeczytane:2016-04-03, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
AMJ1986 Linia koment
Przeczytane:2011-04-28, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,
stokrotka22 Linia koment
Przeczytane:2014-07-23, Ocena: 2, Na półkach: Przeczytałem,
jolantasatko Linia koment
Przeczytane:2014-02-05, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,2003,
break
POLUB NAS!
WYDAWCY POLECAJĄ
Zwyczajna łaska
Książka Racheli
Sekret Wesaliusza
 
STRONA GŁÓWNA

MOJE GRANICE
Dodaj/Opublikuj
Wirtualna biblioteczka
Ustawienia
Więcej opcji
KSIĄŻKI
recenzje
premiery, nowości
zapowiedzi wydawnicze
audiobooki
patronaty
rankingi
autorzy
rekomendacje
wyzwania czytelnicze
WIERSZE

OPOWIADANIA

KONKURSY

SPOŁECZNOŚĆ
forum
blogi
zdjęcia
filmy
kalendarz
książki za aktywność
PUBLICYSTYKA
wywiady
eseje
sylwetki twórców
recenzje filmów