Recenzja redakcji granice.pl

Kup Teraz

Kolejny rozdział

Agata Kołakowska

Ocena ( 8 osób )
4.5
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2017-02-02
Kategoria: Obyczajowe
ISBN: 9788380970694
Liczba stron: 392
Dodał/a książkę:
Dodał/a recenzję: Joanna Żelazny

Życie Kaliny Majewskiej wydaje się sielanką. Nabierająca tempa kariera, piękny dom, kochający mąż, urocza córka i mnóstwo pomysłów na nowe książki. To jednak tylko pozory. Kalina zmaga się z pisarską blokadą, życie małżeńskie przytłacza ją coraz bardziej, redaktor naciska każdego dnia, a do tego ma problemy z siostrą, która wiecznie znajduje powód do kłótni.

 

Maciej Tarski, redaktor odnoszący sukces w swojej branży, profesjonalista, potrafiący znaleźć obiecujących pisarzy, człowiek niezależny i spełniony. A jednak… Życie Maćka zmieniło się w koszmar. Pomimo pracy, którą kocha, ładnego mieszkania i towarzystwa pięknej koleżanki z pracy mężczyzna czuje się przytłoczony. Bariera, którą zręcznie odgradza się od świata, zaczyna pękać, przez co Maciek jest na granicy załamania.

 

Co łączy tych dwoje? Pasja do książek, oddanie obowiązkom zawodowym, miłość do bliskich, którzy potrafią zaleźć za skórę i... XYZ.

 

Niepozorny e-mail, jeden krótki rozdział i mnóstwo bolesnej prawdy. Kto stoi za intrygą? Czy powstająca książka zniszczy życie tej dwójki? 

 

Kolejna książka Agaty Kołakowskiej napisana jest wspaniałym językiem, naszpikowana interesującymi szczegółami procesu wydawniczego, pracy redaktorów, pisarzy i nie tylko. Frapująca intryga, spora doza emocji - śmiechu, wzruszeń, oburzenia - i materiał do przemyśleń - to największe atuty powieści.

 

Kolejny rozdział to książka, która - choć sama w sobie jest dość prosta - opowiada o sprawach skomplikowanych i niesie sporo prawdy o świecie. Autorka zapewnia czytelnikom rozrywkę, ale też dotyka całkiem poważnych kwestii. Dogłębna analiza ludzkich zachowań pokazuje, że z pozoru idealne życie może okazać się prawdziwym koszmarem. Mylne założenia, stereotypy i niechęć powodowana zazdrością zranić mogą głębiej niż nóż wbity w plecy. Lawirując na granicy thrillera i powieści obyczajowej, Agata Kołakowska serwuje swoim wiernym czytelnikom książkę, która nikogo nie pozostawi obojętnym. 

szara_linia
Opinie
Ocena 1 2 3 4 5 6
Komentarz
Monia_35 + 1 plusminus Linia koment
Przeczytane:2017-04-11, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,52 ksiażki w 2017 r.,
Najpierw mocno mnie wciągnęła, by w efekcie nie czekać na koniec.Lekka,a poruszająca trudne tematy, pochłonięta w trasie kolejowej.
monweg + 1 plusminus Linia koment
Przeczytane:2017-04-01, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 książki - 2017,Egzemplarz recenzencki,Mam,
Jak byś się czuł, dostając maile z powieścią w odcinkach, która z rozdziału na rozdział coraz bardziej przypomina twoje życie?
Agata Kołakowska ma na swoim koncie już dziesięć książek. Kolejny rozdział to jej jedenaste literackie dziecko. Aż dziw bierze, że wcześniej nasze drogi się rozmijały. Przyznaję, że cieszę się z tego niespodziewanego spotkania. Niespodziewanego, gdyż tę powieść otrzymałam od wydawnictwa jako niespodziankę [bardzo miłą niespodziankę].

Kolejny rozdział ma dwójkę głównych bohaterów, redaktora w poczytnym wydawnictwie Macieja Tarskiego i popularną autorkę thrillerów Kalinę Milewską. I to wokół tej dwójki rozgrywa się akcja książki. Kalina od niedawna cierpi na kryzys twórczy. Zamierza nawet zmienić gatunek literacki, gdyż jej ostatnia powieść zawiodła. Maciej zajmuje się wydawaniem książek, współpracuje z Kaliną i cały czas trzyma rękę na pulsie, bo zbliża się termin oddania przez nią kolejnej książki.

Maciej przeżywa w pracy dzień jak co dzień, do momentu gdy otwiera pewnego maila pozornie nie różniącego się od innych listów. Mail [podpisany XYZ] zawiera pierwszy rozdział książki, który jako żywo przypomina jego własne życie. Początkowo stwierdza, że to z pewnością Kalina jest autorką przysłanego tekstu, gdy jednak okazuje się, że to nie ona, razem postanawiają znaleźć tajemniczego twórcę. A tymczasem zaczynają napływać kolejne listy, w których w roli głównej pojawia się także Kalina. Kto jest tak skutecznym podglądaczem, że zna lepiej niż powinien życie tej dwójki.

Kolejny rozdział to bardzo sprawnie napisana powieść. I choć z początku trochę mi się dłużyła, to z kartki na kartkę było coraz lepiej, a później cała historię napędzały kolejne listy [nie mogłam się doczekać następnego maila i odkrywania dalszych sekretów z życia bohaterów].
Relacje międzyludzkie nigdy nie są takimi, na jakie wyglądają. Wszystko to teatr. Skoro ledwie znamy samych siebie, czy możemy sądzić, że znamy innych? Po raz kolejny w swoim życiu przekonała się, że tak naprawdę żyje na pustyni i tego, czego szuka, najprawdopodobniej tutaj nie znajdzie. Wszystko to tylko fatamorgana...
Trudno powieść Agaty Kołakowskiej włożyć do jednego worka. Zdecydowanie jest to powieść obyczajowa [niekoniecznie dla kobiet], ale zawiera również zalążek kryminału. Poszukiwanie tajemniczego nadawcy nakręca akcję i dzięki temu książkę czyta się niemal błyskawicznie.

Kolejny rozdział to wciągająca opowieść z ciekawą fabułą i bardzo interesującymi bohaterami. Powieść pełna sekretów, a jednocześnie ukazująca w jaki sposób radzić sobie ze swoimi demonami i dramatami. Świetnie budowane napięcie i zaskakujące zakończenie [jestem ciekawa kto zgadł w trakcie lektury kim jest autor maili].

Moje pierwsze spotkanie z twórczością Agaty Kołakowskiej uważam za bardzo udane i mam ochotę na więcej. Zanim jednak sięgnę po inne książki pisarki Kolejny rozdział wszystkim gorąco polecam.
atena plusminus Linia koment
Przeczytane:2017-03-12, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2017,
Jak czuje się człowiek, który otrzymuje na skrzynkę mejlową powieść
w odcinkach, która coraz bardziej przypomina jego życie? - to pytanie z obwoluty, które przyciągnęło moją uwagę. Powieść jest odpowiedzią na nie. Poznajemy pisarkę (Kalinę Milewską), która przeżywa kryzys oraz redaktora (Macieja Tarskiego), który jako pierwszy dostaje maila z fragmentem książki do ewentualnego wydania. Bohaterowie są na początku zaciekawieni, potem coraz bardziej zdenerwowani. Próbują na własną rękę znaleźć sprawcę całego zamieszania. Polecam
leonia plusminus Linia koment
Przeczytane:2017-03-04, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2017,
Historia o sile pozornie błahych wydarzeń rządzących naszym życiem, o konsekwencjach podejmowanych przez nas wyborów, a także o tym, że nasza przeszłość zawsze w jakiś sposób wpływa na przyszłość. Nie da się zamknąć jakiegoś rozdziału życia bez echa.
Amarisa plusminus Linia koment
Przeczytane:2017-02-19, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2017,Mam,
"(...)
Choć ,,Kolejny rozdział" nie od razu mnie porwał i bywały momenty, że nużył, ostatecznie okazał się być całkiem dobrą powieścią, nad którą warto się pochylić. Jest to bowiem historia o sile pozorów rządzących naszym życiem, o konsekwencjach podejmowanych przez nas wyborów, a także o wpływie bolesnej przeszłości, z którą nie potrafimy sobie poradzić - choć wydaje się nam, że jest zupełnie inaczej."

Cała recenzja dostępna na moim blogu, zapraszam:
http://magicznyswiatksiazki.pl/kolejny-rozdzial-agata-kolakowska/
aga0495 Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
mapi Linia koment
Przeczytane:2017-05-16, Ocena: 3, Na półkach: Przeczytałem,2017,
TESTER3982 Linia koment
Przeczytane:2017-04-14, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
gendun Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
NaWidelcu Linia koment
Przeczytane:2017-05-09, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 książki na 2017,Mam,
ja_rus Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
andr Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
mskm13 Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
break
POLUB NAS!
WYDAWCY POLECAJĄ
Książka, dzięki której pokochasz książki. Nawet, jeśli nie lubisz czytać
Pax
Nieja i ja
 
STRONA GŁÓWNA

MOJE GRANICE
Dodaj/Opublikuj
Wirtualna biblioteczka
Ustawienia
Więcej opcji
KSIĄŻKI
recenzje
premiery, nowości
zapowiedzi wydawnicze
audiobooki
patronaty
rankingi
autorzy
rekomendacje
wyzwania czytelnicze
WIERSZE

OPOWIADANIA

KONKURSY

SPOŁECZNOŚĆ
forum
blogi
zdjęcia
filmy
kalendarz
książki za aktywność
PUBLICYSTYKA
wywiady
eseje
sylwetki twórców
recenzje filmów