Recenzja czytelnika granice.pl

Kup Teraz

Królestwa Nashiry. Marzenie Talithy

Licia Troisi

Ocena ( 8 osób )
5.0
Wydawnictwo: Zielona Sowa
Data wydania: 2012-10-15
Kategoria: Fantasy/SF
ISBN: 978-83-26504-64-8
Liczba stron: 405
Dodał/a książkę:
Dodał/a recenzję: Tala_1986

Wielka przygoda życia i jedyny ratunek dla świata

 

Licia Troisi to jedna z bardziej znanych włoskich autorek, specjalizująca się w literaturze młodzieżowej. Jednak swoje pisarstwo traktuje ona jedynie jako hobby, z zawodu jest astrofizykiem i pracuje w rzymskim obserwatorium. Swoją ogromną popularność zdobyła trylogią Kroniki Świata Wynurzonego. Następne opublikowała Wojny Świata Wynurzonego oraz Dziedziczkę smoka. Obecnie Licia Troisi pracuje nad nową serią, której nadała tytuł Królestwa Nashiry. Marzenie Talithy to jej pierwszy tom.

 

Nashira to nietypowy świat, którego mieszkańcy borykają się z problemem niedoboru powietrzna. Jest ono wytwarzane jedynie przez ogromne drzewa, wokół których powstały wszystkie królestwa. Mieszkańcy nauczyli się magazynować powietrze w specjalnych kamieniach. Podstawę ludności Talrii stanowią Talaryci, którzy na swoje usługi mają niewolników z rasy Femtytów.

 

To właśnie w takim otoczeniu dorastała Talitha, córka hrabiego z Królestwa Lata. Jej głównym celem jest dostanie się w szeregi Gwardii. Jednak jej plany zupełnie się zmieniają, gdy jej ukochana siostra umiera w wyniku długiej i wyniszczającej organizm choroby. Lebitha była zakonnicą, a teraz Talitha ma zająć jej miejsce z woli  despotycznego ojca. Jedyne, co udaje jej się wywalczyć, to aby jej niewolnik i zarazem najlepszy przyjaciel – Saiph; poszedł do zakonu wraz z nią. Żadne z nich nie zdaje sobie sprawy z tego, co ich czeka i co odkryją. Jedną rzeczą, którą wiedzą na pewno, jest to, że uciekną. Jak potoczą się dalsze losy tej dwójki? O tym warto przekonać się podczas lektury.

 

Autorka miała znakomity pomysł nie tylko na powieść, ale i na całą serię. W Marzeniu Talithy wykorzystała tylko zalążek potencjału swej idei, ale i tak dała czytelnikom wspaniały przedsmak tego, co może ich czekać w kolejnych tomach cyklu. Już sam prolog zapowiada ogromnie interesującą lekturę. A im dalej, tym bardziej interesująca staje się powieść.

 

Na przykład tej powieści doskonale widać, jak bardzo Licia Troisi rozwinęła się jako pisarka. Fabuła jest dużo bardziej rozbudowana, spójna i dużo lepiej prowadzona niż w pierwszych książkach autorki. Dzięki obszernym opisom czytelnicy mogą dogłębnie poznać tak barwny świat, jakim są Królestwa Nashiry. Został on bowiem stworzony od samych podstaw. Autorka włożyła w opis świata wiele pracy, a efekt jest niezwykły, niepowtarzalny. Autorka wspaniale łączy skrajnie różne gatunki fantastyki - science fiction i fantasy, zaskakując i intrygując.

 

Tempo wydarzeń jest w tej powieści umiarkowane. Akcja płynie spokojnym nurtem, z lekkimi przyspieszeniami, gdy autorka stawia przed swoimi bohaterami kolejne wyzwania. Natomiast kiedy Talitha i Saiph wyruszają w podróż, sytuacja zmienia się diametralnie. Od tego momentu wydarzenia toczyć się będą błyskawicznie, a autorka niejednokrotnie czytelników zaskoczy.

 

Nieco nienaturalne wydaje się jedynie skrajnie zmienne zachowanie głównej bohaterki. Część z jej zachowań można by było złożyć na karb młodego wieku, jednak na przykład Saipha raz traktuje jak równego sobie najlepszego przyjaciela, by za chwilę zacząć wydawać mu rozkazy jak niewolnikowi. Nie jest to jednak wada wpływająca na ogólną bardzo wysoką ocenę powieści.

 

Marzenie Talithy to powieść napisana prostym, lecz barwnym i plastycznym językiem. To świetna lektura nie tylko dla młodzieży. Warto jednak czytelników ostrzec - gdy raz wkroczy się do świata Nashiry, naprawdę nie chce się go opuścić, aż do poznania finału opowieści Licii Troisi.

szara_linia
Opinie
Ocena 1 2 3 4 5 6
Komentarz
Sheti plusminus Linia koment
Przeczytane:2015-02-19, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2015,
To było moje pierwsze spotkanie z autorką, ale miło mnie zaskoczyła ;)
cichaczytelniczka plusminus Linia koment
Przeczytane:2015-04-03, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
Czasami to, czego byśmy chcieli od życia, co pozornie jest na wyciągnięcie ręki, wydaje się w rzeczywistości nieosiągalne. Takie wrażenie odnosi również Talitha. Skromna dziewczyna, wychowywana w nieświadomości tego, co dzieje się poza murami miasta i jednocześnie wskutek tragedii, skazana na przyszłość, z którą nie jest w stanie się pogodzić. Jedynie jej wierny sługa, będący również jej oddanym przyjacielem, pomaga jej wkroczyć na nową drogę i wraz z nią wyrusza w podróż, by ocalić całe królestwo.
Książka ta pokazuje, że są wartości ważniejsze niż pochodzenie, czy posiadanie, bo to, co mamy dziś, jutro możemy utracić, ale przyjaźń i wierność pozostają niezachwiane.
Dizzy plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-09-02, Na półkach: Przeczytałem,Ulubione,


Licia Troisi jest jedną z moich ukochanych pisarek fantasy. Naszą czysto literacką przyjaźń zapoczątkowały znakomite Kroniki Świata Wynurzonego, a więź między nami wzmocniły Wojny Świata Wynurzonego (ach, to zamiłowanie do łotrzyków!) i Legendy Świata Wynurzonego - równie rewelacyjne, jak ich poprzedniczka. Pierwszy tom Królestw Nashiry, Marzenie Talithy, pochłonęłam z furiackim zapałem, nie opuszczając tego świata ani na chwilę - nawet teraz mam wrażenie, że wciąż w nim bytuję...


Zastanawiam się, czy potraficie wyobrazić sobie świat, w którym w wielu miejscach brakuje powietrza, rzeki i strumienie wysychają, upały stają się przytłaczające, a wśród biedniejszych panuje głód? Biorąc pod uwagę globalne ocieplenie, stale powiększającą się dziurę ozonową, masowe wycinanie lasów deszczowych, można by wziąć moje pytanie retoryczne za nasz współczesny, ekologiczny terkot, jednakże to jest rzeczywisty świat Nashiry - takim znają go mieszkańcy i stopniowo poznaje główna bohaterka. Bowiem Talitha trzymana jest niemalże pod całkowitym kloszem przez ojca hrabiego (bynajmniej nie z troski, a traktowania jej jako pionka w grę o władzę), a jedyną przyjemnością jaką czerpie z życia są treningi w Gwardii i czas spędzany wspólnie ze swoim niewolnikiem, Saiphem. Iskierką w jej życiu jest również więź z siostrą, ukazana w równie seraficzny, jak i dramatyczny sposób.


(...) Sięgnęła pod gorset i wyciągnęła rzemyk, na którym wisiał kamień o nieregularnym kształcie, z wyraźnie przeciętą krawędzią. Znalazły go lata temu w ogrodach pałacu. Był bardzo ciekawy, wyglądał, jakby składał się z dwóch identycznych części, złączonych ze sobą jednym bokiem.

- Jest taki jak my - powiedziała wtedy jej siostra, trzymając go w dłoni i pokazując jej. - Dwie połówki całości.

To ona go przepołowiła i w każdej części zrobiła dziurkę.

- Jedna część będzie dla mnie, a druga dla ciebie. Za każdym razem, kiedy będziemy czuły się samotne, popatrzymy na niego i przypomnimy sobie, że zawsze mamy siebie. 


Niestety, jak sam opis książki zdradza, siostra Talithy umiera, a bohaterkę wbrew jej woli ojciec wysyła do Zakonu, który... ma dwa oblicza. Ośmieliłabym się nawet stwierdzić, że - jeśli chodzi o zachowanie większości Sióstr - przypomina nasz kościół katolicki, a konkretnie księży; przykazania swoją drogą, myśli i ciała inną ścieżką. Jak pewnie domyśliliście się, niechęć Talithy do Zakonu w ten sposób wzrasta i postanawia jak najszybciej stamtąd zniknąć. Oczywiście, wraz ze swoim towarzyszem.

Talitha pod wieloma względami przypomina mi bohaterki z pozostałych powieści autorki. Zamiłowanie Nihal do miecza i smoków (Kroniki Świata Wynurzonego), buntowniczość Dubhe i jej talent do pakowania się w kłopoty (Wojny Świata Wynurzonego), prostoduszność i poczucie obowiązku Adhary (Legendy Świata Wynurzonego) - to wszystko w połączeniu daje nam niemalże pełen obraz głównej postaci Królestw Nashiry. Tak naprawdę, jedyną indywidualną cechą Talithy są jej szlacheckie korzenie. Jednakże, czy jest to wadą powieści? W moim odczuciu absolutnie nie - wspaniale było poczuć ducha postaci, które pokochałam, aczkolwiek liczyłam na odrobinę większą kreatywność pani Troisi.

Wracając do ogólnego zarysu powieści, to działanie świata Nashiry przedstawione jest w fenomenalny sposób. Króluje tutaj niepowtarzalny klimat, natura pełna jest niespodzianek, a i ustrój oraz warstwy społeczne ukazane są w bardzo interesujący sposób. Również motyw rasy niewolników jest kapitalnie rozbudowany i myślę, że to właśnie on zaintrygował mnie najbardziej, a w szczególności stopniowo wybuchające wśród nich powstanie (nie będę kryć, że to sprawka Talithy i Saipha). Używanie magii za pomocą Powietrznych Kamieni, działanie Talarethów (gatunek rozłożystych drzew na Nashirze, wytwarzające powietrze) również zasługują na uwagę - równie mocno, jak krwawe i smutne obrazy, których nie brakuje w Marzeniach Talithy.


 - Nadzieja nigdy nie jest głupia - stwierdziła poważnie Dynaer. - To wszystko, co pozostaje ludziom takim jak my. Nadzieja zmienia życie, daje siłę temu, kto nie ma nic innego.


Ponadto, z cech bardziej estetycznych, każda cześć książki (a jest ich dokładnie trzy) poprzedzona jest zajmującymi zapiskami z samej Nashiry, a barwna okładka sprawia, że ciężko przejść obok niej obojętnie, prawda? 

Pierwszy tom Królestw Nashiry, Marzenie Tahality, polecam miłośnikom fantasy oraz twórczości samej autorki. Mimo, że Talitha przypomina inne bohaterki pisarki, to jestem pewna, że w kolejnych częściach pokaże ona swój własny, zupełnie odrębny, charakter, chociaż - mówiąc szczerze - liczne zwroty akcji, tajemnice godne detektywistycznych powieści i rozbudowany świat Nashiry, wynagradza wszystko, a frapujący epilog sprawia, że ciężko nie sięgnąć po kolejny tom!

kitek72 plusminus Linia koment
Ocena: 5, Na półkach: Chcę przeczytać,
Ciekawy i wciągający świat fantasy :)
Emilka74 plusminus Linia koment
Ocena: 4, Na półkach: Chcę przeczytać,
Och Ruda...
kkiinnaa plusminus Linia koment
Przeczytane:, Ocena: 6, Na półkach:
Książkę czytała moja młodsza siostra i bardzo jej się podobało... Ja osobiście czytałam wcześniej wydane w Polsce serii tej autorki i także byłam zadowolona z ich poziomu... Myślę, że mogę ze spokojnym sumieniem polecić książkę 12,13-latkom, bazując na rekomendacji siostry :)
Antoninka plusminus Linia koment
Przeczytane:, Na półkach:
Hmmm, może uda się przeczytać...
Sumire Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
gendun Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
hanka04 Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Sadu Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Inka Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Jaga1005 Linia koment
Przeczytane:2014-06-05, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
speedi Linia koment
Przeczytane:2014-03-23, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
ja_rus Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
ajrin Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
zuzankawes Linia koment
Przeczytane:2013-07-02, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
Moira Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Linia koment
Przeczytane:, Na półkach:
gosia45 Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
break
POLUB NAS!
WYDAWCY POLECAJĄ
Zwyczajna łaska
Książka Racheli
Sekret Wesaliusza
 
STRONA GŁÓWNA

MOJE GRANICE
Dodaj/Opublikuj
Wirtualna biblioteczka
Ustawienia
Więcej opcji
KSIĄŻKI
recenzje
premiery, nowości
zapowiedzi wydawnicze
audiobooki
patronaty
rankingi
autorzy
rekomendacje
wyzwania czytelnicze
WIERSZE

OPOWIADANIA

KONKURSY

SPOŁECZNOŚĆ
forum
blogi
zdjęcia
filmy
kalendarz
książki za aktywność
PUBLICYSTYKA
wywiady
eseje
sylwetki twórców
recenzje filmów