Recenzja redakcji granice.pl

Kup Teraz

Kronika ptaka nakręcacza

Haruki Murakami

Ocena ( 15 osób )
5.1
Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2011-02-08
Kategoria: Literatura piękna
ISBN: 978-83-7495-959-9
Liczba stron: 626
Dodał/a książkę:
Dodał/a recenzję: Natalia Szumska

Kronika ptaka nakręcacza to książka z gatunku tych, które TRZEBA przeczytać ponownie, ale nie od razu, bez pośpiechu, dać sobie czas na przetrawienie jej absurdalnej, lecz cudownej, treści.

 

Kronika... była, jest i będzie kwintesencją prozy Murakamiego. Jej treść jest równie nierealna, jak treść innych jego książek, ale piękno tego zjawiska polega na tym, że ten brak realizmu (u innych autorów często nie do przełknięcia) tworzy inny realizm. Mówiąc ogólnie, czytelnik nie widzi niczego nierealnego w tym, że opisane wydarzenia nie mogłyby się wydarzyć w świecie, który znamy.


Tytułowy ptak nakręcacz, nakręcający sprężynę świata, pojawia się wokół różnych bohaterów w pewnych przełomowych dla nich momentach - niezależnie od tego, czy żyją w latach trzydziestych w Mandżurii, czy w Tokio lat osiemdziesiątych. Jest elementem łączącym bohaterów, ale podobnych elementów jest więcej. Tworzą one pajęczą nić, której tylko czubek jest widoczny po jednokrotnym przeczytaniu książki.


Postaci są barwnie i spójnie nakreślone - jeśli na chybił-trafił otworzy się Kronikę..., a wcześniej poznało się już bohaterów, nawet bez imion łatwo domyślić się, kto występuje w dialogu. To ogromna umiejętność Murakamiego jako pisarza.

 

Mamy więc młodego szarego Tokijczyka, który rezygnuje z pracy, tajemniczą projektantkę mody i jej niemego syna, nieco ekscentryczną szesnastolatkę, sławnego polityka, dyrektora przedwojennego ZOO, japońskiego pułkownika, radzieckich i mongolskich oprawców, nietuzinkowe siostry o nietuzinkowych imionach (Malta i Kreta) i jeszcze bardziej nietuzinkowych strojach, zaginionego kota o zakrzywionym ogonie oraz, oczywiście, tytułowego ptaka. Każdy z nich ma swój wkład w atmosferę książki, której z niczym nie można porównać. Ich losy przeplatają się ze sobą, to znów rozplatają, ale szczegóły przestają mieć znaczenie, bowiem każdego dnia ptak nakręcacz na nowo nakręca sprężynę świata.

 

Niewątpliwą zaletą książki jest także jej forma. Ładne, eleganckie wydanie, niedługie i pięknie zatytułowane rozdziały (kto nie chciałby przeczytać części zatytułowanej O człowieku, który czekał, o tym, czego nie można strząsnąć, i o tym, ze nikt nie jest samotną wyspą?), sprawnie skonstruowane dialogi.


Kronika taka nakręcacza, poza dawaniem oczywistej przyjemności literackiej, otwiera czytelnikowi oczy na rzeczy, o których nigdy by nie pomyślał. Kto z nas rozważał kiedyś, jak wygląda ZOO podczas wojny? Albo jak wygląda świat widziany z dna suchej studni? To może nie są przemyslenia potrzebne do życia, ale uczą. Uczą dostrzegania mikroskopijnych elementów w machinie świata. A sedno książki? Sedno każdy odnajdzie własne i, żeby posłużyć się słowami samego Murakamiego, sedno jest tak pięknie zakamuflowane jak szyld wróżki.

szara_linia
Opinie
Ocena 1 2 3 4 5 6
Komentarz
aga95 plusminus Linia koment
Przeczytane:2016-05-25, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,12 książek 2016,Mam,
Nie wiem co myśleć. Niby ciekawa, ale fragmentami nudnawa.
Lady_Mary plusminus Linia koment
Przeczytane:2016-02-23, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 książki w 2016 roku :),
Dlaczego w ogóle sięgnęłam po tę książkę? Sama nie wiem, co było tym impulsem. Pozycję tę już dość długo miałam na swojej półce, ale jakoś nie po drodze mi było chyba. Nie należy do moich ulubionych gatunków, nie wyszła spod pióra ulubionego autora... Ale w końcu stało się. Historia lekko psychodeliczna - świat rzeczywisty miesza się ze światem snu i fantazji i to do tego stopnia, że czytelnik sam już nie wie, co jest snem, a co jawą. Ale co jest główną cechą tej powieści? Ona wciąga! I to tak bardzo, że nie byłam w stanie odłożyć jej z powrotem na półkę, dopóki nie przeczytałam wszystkich prawie 600 stron! Polecam.
malamimbla plusminus Linia koment
Przeczytane:2015-10-11, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem, 52 książki 2015,
Pierwsze spotkanie z twórczością Murakamiego bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło. "Kronika ptaka nakręcacza" ujmuje wielowątkową, niespiesznie rozwijającą się akcją, mnogością dygresji i luźno połączonych z główną historią opowieści.Rozmyte granic między snem, jawą i różnymi światami tworzy nierzeczywistą rzeczywistość powieści, która wcale nie jest połączona ze sobą logicznymi ciągami przyczynowo-skutkowymi. Autor udowadnia, że tak naprawdę nie znamy świata, w którym żyjemy - znamy tylko jedną z jego warstw,innych ludzi natomiast poznać możemy jedynie na tyle, na ile oni sami nam pozwolą.
annaart plusminus Linia koment
Przeczytane:2012-03-05, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
Rewelacyjna książka! Polecam!
Terenia Linia koment
Przeczytane:2017-03-05, Na półkach: Przeczytałem,
Regalia Linia koment
Przeczytane:2016-08-08, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
Azucena Linia koment
Przeczytane:2016-05-21, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,Literatura współczesna,
gendun Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Dominika_21 Linia koment
Przeczytane:2016-03-20, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,FAVORI,
leonia Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
akarasek Linia koment
Przeczytane:2014-10-10, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
booktrapper Linia koment
Przeczytane:2014-10-07, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
Martinezzz Linia koment
Przeczytane:2014-11-11, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,2014,Mam,
karin Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
ajrin Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
fdsm Linia koment
Przeczytane:2014-07-23, Na półkach: Przeczytałem,
lavenda Linia koment
Przeczytane:2014-07-12, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
ChatkaPuchatka Linia koment
Przeczytane:2014-03-05, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
Asteria Linia koment
Przeczytane:2013-10-28, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,2013,Mam,Ulubione,
Pinkberry Linia koment
Przeczytane:2008-11-03, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
Linia koment
Przeczytane:, Na półkach: Mam,
en-ca_minne Linia koment
Przeczytane:2013-11-11, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,26 książek 2013,Mam,
Linia koment
Przeczytane:, Na półkach:
break
Okładka - Kronika ptaka nakręcacza Alkaliczne gotowanie przy zielonym stole
Edyta Skorupska
Okładka - Kronika ptaka nakręcacza Dlaczego nikt nie wspomina psów z Titanica
Kuba Wojtaszczyk
Okładka - Kronika ptaka nakręcacza Omnium
Ryszard A. Antonius
Okładka - Kronika ptaka nakręcacza Wielkie wygrane
Julio Cortazar
Okładka - Kronika ptaka nakręcacza Sto lat samotności
Gabriel Garcia Marquez
POLUB NAS!
WYDAWCY POLECAJĄ
Zwyczajna łaska
Książka Racheli
Sekret Wesaliusza
 
STRONA GŁÓWNA

MOJE GRANICE
Dodaj/Opublikuj
Wirtualna biblioteczka
Ustawienia
Więcej opcji
KSIĄŻKI
recenzje
premiery, nowości
zapowiedzi wydawnicze
audiobooki
patronaty
rankingi
autorzy
rekomendacje
wyzwania czytelnicze
WIERSZE

OPOWIADANIA

KONKURSY

SPOŁECZNOŚĆ
forum
blogi
zdjęcia
filmy
kalendarz
książki za aktywność
PUBLICYSTYKA
wywiady
eseje
sylwetki twórców
recenzje filmów