Recenzja redakcji granice.pl

Kup Teraz

Magiczne drzewo 6. Cień smoka

Andrzej Maleszka

Ocena ( 19 osób )
5.4
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2014-10-09
Kategoria: Dla młodzieży
ISBN: 978-83-240-2963-1
Liczba stron: 480
Dodał/a książkę:
Dodał/a recenzję: Damian Kopeć

Nawet magia nie rozwiąże wszystkich problemów

Setka uczniów i dwójka pedagogów straciło rozum wskutek mało przemyślanych pomysłów Blubka i Kukiego. Poszło o to, że chłopcy nie chcieli przygotowywać się do testu. Nauka być może jest fajna, ale gry na tablecie są czasami fajniejsze. Bardziej dynamiczne, ciekawsze, i nie wymagające intelektualnego wysiłku. Chłopcy wpadli więc na pomysł posłużenia się magiczną kostką do gry, która miała chwilowo zwiększyć ich niedostateczną wiedzę. Efekt: ponad setka osób, które straciły rozum, być może już na zawsze. Magia popsuła, więc magia powinna pomóc. Niestety, magiczna kostka została bezpowrotnie zniszczona. Jedyną szansą na odwrócenie skutków wydarzeń stało się znalezienie innego magicznego przedmiotu powstałego z drewna z niezwykłego drzewa. Zdaniem Korto, robota-skorpiona, jest nim pewna figurka. Należy z nią obchodzić się bardzo delikatnie, bo efekty mogą być nieprzewidywalne. Najpierw jednak należy ją odnaleźć. Na szczęście Blubek, Kuki, Gabi i Budyń mają dra-kulę. Nie boją się też przygód, bo tak zapowiada się początkowo poszukiwanie figurki i naprawa własnej niefrasobliwości. Niestety, nie wszystko idzie po myśli paczki przyjaciół. Sprawy szybko wymykają się spod kontroli, a efekty stosowania magii są chwilami zaskakujące. Czy uda się odwrócić skutki nieprzemyślanych działań? Czy uda się ocalić świat przed potworami?

Wydarzenia w książce Cień smoka biegną szybciej niż Bourne szukający swojej tożsamości. Książka mocno przypomina dynamiczną grę komputerową. Dużo w niej wydarzeń i nagłych zwrotów akcji, dużo korzystnych zbiegów okoliczności, mało psychologii. Zdecydowanie dominują dialogi. Wszystko okraszone jest humorem słownym i sytuacyjnym. Wydarzenia są niesamowite, mocno odrealnione, pomysły fantastyczne, akcja porywająca. W tle pojawiają się poważniejsze sprawy, takie, jakie często napotykają dzieci w wieku szkolnym. Nie ma tu jednak natrętnego moralizatorstwa, raczej ukazywanie konsekwencji wyborów, słów, czynów. Wartością szczególnie wyeksponowaną w książce jest przyjaźń, ale doceniana jest też wiara we własne siły, odpowiedzialność za siebie i innych, uczciwość, pogoda ducha i wytrwałość w stawianiu czoła przeciwnościom losu. Piętnowany jest egoizm i egocentryzm. Znaczenie dobrych i złych cech jest ukazane poprzez różne sytuacje, obrazowo. Niezwykle plastyczne i pomysłowe są efekty stosowania magii - ukazane jak triki w filmie fantastycznym lub grze video.

Książka stara się łączyć przyjemne z pożytecznym, świat fantastycznych przygód ze światem wartości. Wydarzenia mają miejsce w świecie nas otaczającym, a więc zrozumiałym dla czytelników, dobrze im znanym. Jednocześnie przygody grupy przyjaciół są mocno odrealnione, chwilami wydarzenia z Cienia smoka przypominają filmy z Godzillą i innymi mega-potworami - z tym, że nie ma tu twardych elementów filmu katastroficznego, nie ma atmosfery strachu i poważnego zagrożenia życia.

Kolejna, szósta już książka Andrzeja Maleszki z cyklu Magiczne drzewo powinna zadowolić wszystkich małych wielbicieli wielkiej przygody i fantastycznych klimatów. Postaci (i mordka Budynia) są sympatyczne, nigdy nie tracą poczucia humoru. Łatwo się z nimi zaprzyjaźnić i identyfikować. Akcja biegnie szybko, jest bardzo wciągająca, przez co lektura książki nie powinna zająć młodemu czytelnikowi zbyt wiele czasu. Język jest przeważnie dobrze dostosowany do poziomu ucznia ostatnich klas szkoły podstawowej, choć zdarzają się pewne wyjątki. Pewną słabością fabuły mogą być nielogiczności, ale takowe zdarzają się często nie tylko w książkach dla dzieci, ale i dla dorosłych. Dla większości młodych czytelników nie będą stanowić problemu, prawdopodobnie pozostaną niezauważone. Nie jest to lektura dla starszych czytelników, ale trudno to oceniać jako wadę książki. Nie jest to też poważna literatura dla dzieci - raczej miła, nieskomplikowana rozrywka, choć z przesłaniem. Naprawdę sprawnie napisana.

szara_linia
Opinie
Ocena 1 2 3 4 5 6
Komentarz
azetka79 plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-12-31, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
takie książki połykam w całości i ja i moje pociechy, gratuluję:)
agataaaaa plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-10-27, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
Świetna książka! Cieszę się, że wpadła mi w ręce;) Magiczne drzewo, Cień smoka to lektura, od której nie można się oderwać. Ciekawa i dynamiczna akcja spowodowała, że chciałam czytać jeszcze jeszcze i jeszcze... i przeczytałam w zaledwie dwa dni 480 stron! Polecam każdemu.
Patrycjar plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-10-26, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
Bardzo dobra ksiązka, nie mam wiekszych zastrzeżeń, dobrze się czyta, fabuła wciąga. Mogę polecic każdemu
latojestwnas plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-10-24, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
Już od jakiegoś czasu wczytuję się w książki Andrzeja Maleszki, bo wiem, że to świetna zabawa. I co z tego, że odbiorcami docelowymi są młodsi czytelnicy! 'Cień Smoka' jak i wcześniejsze części z serii 'Magiczne Drzewo' jest świetnym przykładem, że magia nie nudzi każdego, a wyobraźnia nie zna sobie granic; Kuki razem z bandą będzie próbował osiągnąć coś, co dla dzieciaków pozbawionych wyobraźni byłoby wręcz nieosiągalne, a czytelnicy mogą mu w tym wszystkim pomóc, przy odrobinie cierpliwości i wyobraźni :-) Polecam wszystkim bardzo goraco, idealna na coraz dłuższe jesienne wieczory!
Zadowolonamamusk plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-10-21, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
Kolejna, bo to już 6! część Magicznego drzewa tak jak poprzednie to duża dawka emocjonujących przygód trójki przyjaciół: Gabi, Kuki i Blubka oraz ich gadającego psa. Nie brak tu również magicznych przedmiotów. W tej książce jest wszystko co kochają moje dzieci. A i ja jestem zadowolona- ta powieść uczy czym jest dobro, czy pomoc przyjacielowi... no i dzieci nie siedzą przed komputerem tylko nad książką:) Same plusy!
Lilka plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-10-21, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
Według mnie rewelacja! Nie spodziewałam się, że "Cień smoka" aż tak bardzo mnie porwie. Czytałam nawet na lekcji pod ławką ;) Wciągające przygody, szybka akcja, ciekawi bohaterowie... czego chcieć więcej? :D
Lubel plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-10-19, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
Po książeczkę naprawdę warto sięgnąć. Polecam gorąco wszystkim wahającym się jeszcze! Niezwykłe przygody, fantastyczna akcja, wartościowe morały i nauki :) Idealna dla dzieci w każdym wieku, ale myślę, że dorośli również mogą się przy niej nieźle bawić i przypomnieć sobie, jak to jest być dzieckiem...
marta85 plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-10-18, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
Wartościowa książka! Mimo iż to lektura przeznaczona dla dzieci to polecam też starszym! ;) Chociaż dzieciakom wiadomo też! ;) Moje dzieciaki naprawdę zadowolone! ;) Bardzo się im podoba! ;) Wciągająca od pierwszych stron! Naprawdę warto przeczytać! ;)))
halina13265 plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-10-17, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
A ja kupiłam ją jako prezent mojej córce i skończyło się na wspólnym czytaniu. Wciągnęłyśmy się już od pierwszej strony! Niesamowite przygody Blubka, Kukiego, Gabi, Idy i ich gadającego psa Budynia są rewelacyjne. Wygląda na to, że muszę zakupić też poprzednie części, bo mnie samą zżera ciekawość :)) Polecam czytelnikom w każdym wieku, gwarantuję, że dorośli z pewnością nie będą się nudzić!
judekros plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-10-15, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
Ta pozycja zagościła w naszym domu całkiem niedawno, ale już narobiła niezłego zamieszania. Dzieciaczki mówią tylko o niej i domagają się wcześniejszych części. W sumie się im nie dziwię, ponieważ ja też ją czytałam i w pełni podzielam ich fascynację tą książką. To nie tylko opowieść o niesamowitych przygodach 3 przyjaciół, ale też, a może przede wszystkim, mądra historia, która uczy pozytywnych zachowań i wartości małych czytelników. Polecam w 100% do zakupu :).
annap955 plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-10-14, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
MOJA CÓRKA TWIERDZI ŻE JEST ŚWIETNA
Danuta123 plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-10-14, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
Polecam każdemu kto miał styczność z poprzednimi odsłonami. Ta szósta już część jest rewelacyjna. Czyta się świetnie. Zarówno ja jak i córka jesteśmy bardzo zadowolone z zakupu, a wieczory spędzone z tą książką zostają na długo w pamięci. Zachęcam do przeczytania.
Ann124 plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-10-13, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
Przeczytałam i jestem bardzo zadowolona:) książka bardzo wciąga, przygody są fascynujące i ciekawe, zwłaszcza dla dzieci:P dużo się dzieje, jest dużo magii i zabawnych sytuacji...Dla mnie to jedna z lepszych pozycji dla dzieci:) Polecam!
sysza plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-10-05, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
Najnowsza książka pana Andrzeja Maleszki to kolejne arcydzieło! Razem z moimi siostrzeńcami nie możemy się od niej oderwać, a kolejne przygody Kukiego, Blubka i Gabi sprawiają, że młodzi pokładają się ze śmiechu ;). Nie brakuje w niej oczywiście elementów wychowawczych, ale przeważa świetna zabawa! :)
22200116Zp Linia koment
Przeczytane:2015-10-02, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,dla dzieciaków,gimnazjum,
AgnieszkaG Linia koment
Przeczytane:2016-05-21, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2016,
renia0310 Linia koment
Przeczytane:2015-12-22, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Czytana dzieciom,Mam,
Zoe Linia koment
Przeczytane:2014-09-16, Ocena: 3, Na półkach: Przeczytałem,
gendun Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
ja_rus Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
eska16 Linia koment
Przeczytane:2014-11-03, Ocena: 1, Na półkach: Przeczytałem,
Kamilaa Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Inka Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
speedi Linia koment
Przeczytane:2014-10-10, Na półkach: Przeczytałem,
mskm13 Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
ajrin Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
break
POLUB NAS!
WYDAWCY POLECAJĄ
Cień jabłoni
Książka Racheli
Sekret Wesaliusza
 
STRONA GŁÓWNA

MOJE GRANICE
Dodaj/Opublikuj
Wirtualna biblioteczka
Ustawienia
Więcej opcji
KSIĄŻKI
recenzje
premiery, nowości
zapowiedzi wydawnicze
audiobooki
patronaty
rankingi
autorzy
rekomendacje
wyzwania czytelnicze
WIERSZE

OPOWIADANIA

KONKURSY

SPOŁECZNOŚĆ
forum
blogi
zdjęcia
filmy
kalendarz
książki za aktywność
PUBLICYSTYKA
wywiady
eseje
sylwetki twórców
recenzje filmów