Recenzja redakcji granice.pl

Kup Teraz

Makbet

William Szekspir

Ocena ( 22 osób )
4.5
Wydawnictwo: Zielona Sowa
Data wydania: 2007-11-04
Kategoria: Literatura piękna
ISBN: 83-7389-627-9
Liczba stron: 118
Dodał/a książkę:
Dodał/a recenzję: Damian Kopeć

O zacny mężu, waleczny Makbecie! Tym razem zmyślnie opracowaną lekturą żeś przecie!

Jedną z lektur omawianych w ramach liceum jest nieśmiertelny Makbet wielkiego dramaturga Williama Szekspira. Dramat intrygujący, choć zarazem niełatwy w odbiorze i zrozumieniu, szczególnie dla człowieka młodego. O ile bowiem emocje jakoś rozumiemy wszyscy, czasem lepiej, czasem gorzej, o tyle kontekst historyczny i społeczny jest tym, co musimy dodatkowo poznać, by dobrze rozumieć sens utworu. To opracowanie może nam znacząco pomóc - tym bardziej, że zarówno język, jak i sposób wyrażania uczuć czy myśli, z którym się tu stykamy, różnią się mocno od form nam współczesnych.

Pozycja składa się, poza samym tekstem sztuki, z następujących dwóch części: „William Szekspir - autor Makbeta” oraz  „Opracowanie lektury”. Na bliższe przedstawienie postaci dramatopisarza i jego twórczości składają się dwa rozdziały:

  • Informacje biograficzne
  • Teatr elżbietański

Opracowanie lektury zaś to następujące rozdziały:

  • Plan wydarzeń
  • Streszczenie
  • Geneza utworu
  • Czas i miejsce akcji
  • Wykaz bohaterów
  • Charakterystyka głównych bohaterów
  • Makbet jako studium o narodzinach zbrodniarza
  • Zło w człowieku a zło w świecie
  • Cechy dramatu szekspirowskiego
  • Przeczytaj to z Makbetem! - spis ważnych fragmentów

Tak jak w przypadku każdej sztuki, czytanie tekstu nie jest tak frapujące i wartościowe jak oglądanie dzieła na scenie, wspartego kreacjami aktorskimi, atmosferą, wyobraźnią scenografa i reżysera. Najlepszą metodą jest zatem obejrzenie wpierw przedstawienia teatralnego, a dopiero potem - lektura. Czytając tylko tekst, musimy zdać się na własną wyobraźnię i wiedzę. Lektury takie jak Makbet mogą odstręczać mniej wyrobionych literacko uczniów, ale należą one do ponadczasowego kanonu dramatu, które każdy średnio wykształcony człowiek znać powinien.

Kolejny tom cyklu Lektura Dobrze Opracowana jest porządnie wydany w poręcznej formie i odpowiednio niskiej cenie. Tekst dramatu uzupełniają przypisy tłumaczące trudniejsze słowa czy niejasne sytuacje. Na marginesach książki zawarte są krótkie opisy ważniejszych fragmentów ułatwiające poruszanie się po tekście i szybkie wyszukiwanie przy pomocy zamieszczonego z tyłu książki spisu.

Wydaje się, że mamy tu zawarte wszystko to, co jest najczęściej wykorzystywane przy omawianiu lektury. Podane zrozumiałym językiem i w takim zakresie jaki jest niezbędny. Ostatecznie jest to wydanie przeznaczone dla ludzi młodych, dostosowane do ich poziomu i zasobu wiedzy. Muszę przyznać, że cała seria Lektura Dobrze Opracowana w miarę poznawania kolejnych już wydanych w niej pozycji robi bardzo dobre wrażenie, a kolejne solidne opracowania spełniają pokładane w nich nadzieje.

 

Opinie
Ocena 1 2 3 4 5 6
Komentarz
Mindfreak plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-03-26, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2014,
Książka bardzo życiowa, ponadczasowa. O chciwości, egoiźmie, nienawiści i złu skrywanym przez człowieka, o tym jak nawet najcnotliwsi ludzie mogą zmienić się w okrutnych i wyrachowanych zbrodniarzy.
plusminus Linia koment
Przeczytane:, Ocena: 3, Na półkach: 52 książki 2014,Mam,
Tuż przed sięgnięciem po ową historię, miałam niewielki problem z motywacją. Bałam się, że niełatwo będzie zrozumieć mi tej treść, dlatego też wcześniej przeczytałam streszczenie, a dopiero potem zabrałam się za lekturę. Miałam obawy, że mimo to nie będzie łatwo. Myliłam się jednak, gdyż Szekspir postawił mnie zaskoczyć. Ciekawość moją wzbudziły już na samym początku postaci czarownic, które nieźle namieszały w całej opowieści, równie lady Makbet okazała się być sprytną kobietą. Czegoż się nie robi dla władzy? Kobieta wpływa na męża, który zabija króla. Kolejno trzeba przecież zatrzeć za sobą ślady... ale... Jedno zabójstwo czy kilka musi pociągnąć za sobą skutki. Lady Makbet nie wytrzymuje psychicznie ciężaru jaki na siebie wzięła. Podświadomość wypływa na powierzchnię snów kobiety...
plusminus Linia koment
Przeczytane:, Ocena: 3, Na półkach: 52 książki 2014,Mam,
Tuż przed sięgnięciem po ową historię, miałam niewielki problem z motywacją. Bałam się, że niełatwo będzie zrozumieć mi tej treść, dlatego też wcześniej przeczytałam streszczenie, a dopiero potem zabrałam się za lekturę. Miałam obawy, że mimo to nie będzie łatwo. Myliłam się jednak, gdyż Szekspir postawił mnie zaskoczyć. Ciekawość moją wzbudziły już na samym początku postaci czarownic, które nieźle namieszały w całej opowieści, równie lady Makbet okazała się być sprytną kobietą. Czegoż się nie robi dla władzy? Kobieta wpływa na męża, który zabija króla. Kolejno trzeba przecież zatrzeć za sobą ślady... ale... Jedno zabójstwo czy kilka musi pociągnąć za sobą skutki. Lady Makbet nie wytrzymuje psychicznie ciężaru jaki na siebie wzięła. Podświadomość wypływa na powierzchnię snów kobiety...
chabrowacczyteln plusminus Linia koment
Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,
Lektura, a więc przeczytana z przymusu co odbiera każdej książce wartości i urody dla czytelnika. W dodatku to dramat, nie przepadam za takimi utworami, pisany ciężkim językiem z okresu baroku. Autor chyba każdemu znany.
Lektura opowiada o Makbecie, który usłyszawszy przepowiednię na swój temat za wszelką cenę chcę ją wprowadzić w życie. Nawet idąc po trupach do celu.
O dziwo nie było tak źle jak sobie wyobrażałam. Często musiałam spoglądać w przypisy, aby wszystko dobrze zrozumieć, ale czytało mi się szybko i przyjemnie. Lektura pokazuje siłę przeznaczenia. Zastanawia mnie fakt czy gdybyśmy znali swój los to chyba każdy, nawet podświadomie dążył by do jego spełnienia. Nawet jeśli krzywdziłby tym innych. Taka jest ludzka natura.
Bohaterowie są dość dobrze wykreowani. Najbardziej spodobała mi się postać Lady Makbet. Tak, wiem to czarny charakter, ale nic na to nie poradzę. Makbet był pod jej dużym wpływem i tak naprawdę nie miał własnego zdanie przez to go nie polubiłam. Książkę będę wspominać dobrze, jednak wiem, że gdyby nie przymus nie sięgnęłabym po nią.
Opinia pojawiła się już na moje-ukochane-czytadelka.blogspot.com
RattyAdalan plusminus Linia koment
Przeczytane:2011-04-20, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
Zgodzę się z Rebeliion.
rebellion plusminus Linia koment
Przeczytane:2010-06-03, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
Lektura dosyc ciekawa, pouczająca. Tragiczna historia, ciekawa fabuła.
annak Linia koment
Przeczytane:2014-10-13, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
michasia_69 Linia koment
Przeczytane:2014-08-29, Na półkach: Przeczytałem,
Inka Linia koment
Przeczytane:2014-08-12, Na półkach: Przeczytałem,
stokrotka22 Linia koment
Przeczytane:2014-07-23, Na półkach: Przeczytałem,
whisky Linia koment
Przeczytane:2014-06-18, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
kpotter Linia koment
Przeczytane:2014-05-05, Na półkach: Przeczytałem,26 książek 2014,Mam,
agusia97 Linia koment
Przeczytane:2014-04-29, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2014,Mam,
anonimowa000 Linia koment
Przeczytane:2014-05-01, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
ja_rus Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Linia koment
Przeczytane:, Ocena: 3, Na półkach:
katiewa92 Linia koment
Przeczytane:2011-02-22, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
celalala Linia koment
Przeczytane:2014-01-02, Na półkach: Przeczytałem,Czytam regularnie w 2014 roku,
BlueRose Linia koment
Przeczytane:2014-02-05, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Klasyka literatury,
kozunia97 Linia koment
Przeczytane:2014-01-02, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,czytam regularnie w 2014 roku,Lektury szkolne,
Sadu Linia koment
Przeczytane:2014-02-04, Na półkach: Przeczytałem,
justim Linia koment
Przeczytane:2014-01-25, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,
czarniutka21 Linia koment
Przeczytane:2008-03-02, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
Willa871 Linia koment
Przeczytane:1998-01-01, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
Martinezzz Linia koment
Przeczytane:2006-06-24, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
StArOmOdNa Linia koment
Ocena: 2, Na półkach: Przeczytałem,
mama_kazala Linia koment
Przeczytane:2013-10-16, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
moonraavi Linia koment
Przeczytane:2013-09-20, Na półkach: Przeczytałem,
Linia koment
Przeczytane:, Na półkach: Mam,
Linia koment
Przeczytane:, Na półkach:
Anusss1 Linia koment
Przeczytane:2013-06-19, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
magdalena24733 Linia koment
Przeczytane:2013-05-06, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
ot Linia koment
Na półkach: Przeczytałem,
white_swan Linia koment
Na półkach: Przeczytałem,
break
Okładka - Makbet O czym szumią muszle. Zakręcone opowieści
Liliana Bardijewska
Okładka - Makbet Na południe od nieba
Maciej Frączyk
Okładka - Makbet Pacynek
Guy Bass
Okładka - Makbet Zmartwychwstanie
Lew Tołstoj
Okładka - Makbet Najlmilsi
Ewa Szelburg-Zarembina
Wszystko się spieprzyło, ale chyba będzie lepiej
Pan Smrodek
Pierwszy bilans po apokalipsie

osób online: